Veikkausliigan viikon puheenaiheet: Onko Atomu Tanaka sarjan paras pelaaja?

Veikkausliigassa on pelattu jälleen värikäs viikko, johon mahtui useita hienoja kamppailuja. Faneille.comin jalkapallotoimitus käy läpi viikon puhuttavimmat aiheet.

Atomu Tanaka väläytteli henkilökohtaista osaamistaan viimeistelemällä upean maalin SJK:n verkkoon. Onko japanilainen sarjan paras hyökkäyspään pelaaja?

Kalle Tamminen: Tanaka on ollut selkeästi paras HJK:n talven suurhankinnoista. Pienikokoisen japanilaisen peli on helpon näköistä, sillä mies tekee jatkuvasti pieniä asioita oikein. Miehen hyökkäyspään tehojen lisäksi Tanakalla on iso rooli HJK:n pelinrakennuksessa, sillä mies osaa rytmittää mainiosti peliä. Jos Tanaka jatkaa loppukauden tätä tahtia tulee HJK varmasti saamaan soittoja Eurooppalaisilta seuroilta.

Elias Aaltonen: Tanaka on parantanut jatkuvasti otteitaan ja pääsee kokoajan paremmin mukaan HJK:n peliin. Japanilainen pelaa sarjan parhaassa joukkueessa parhaiden pelaajien kanssa ja tämä nostaa myös hänen tasoaan. Vasta myöhemmin kaudella voidaan sanoa, voisiko hän olla sarjan paras hyökkäyspään pelaajia, mutta jo nyt voi varmasi sanoa, että ainakin parhaimpien joukkoon hän kuuluu.

Eemeli Kosonen: Tanaka on ehdottomasti yksi sarjan parhaimpia pelaajia. Pallollisten taitojen lisäksi ketterä japanilainen taistelee jokaisesta pallosta vimmatusti eikä jätä mitään tilannetta kesken. SJK:ta vastaan mies esitteli erinomaista laukaisutekniikkaansa, jota hänen pitäisi käyttää vieläkin enemmän.

Sarjanousija HIFK on neljän ottelun pisteputkessa ja kaksi edellistä ottelua on päättynyt tähtirintojen voittoihin viime hetkien maaleilla. Onko HIFK jopa kesän musta hevonen ja onko joukkueella aineksia keskikastia ylemmäs?

KT: HIFK:n alkukausi oli tuloksellisesti ja pelillisesti vaikea, sillä joukkue vielä totutteli Veikkausliigan pelitempoon ja ottelutahtiin. Pekka Sihvolan paluun jälkeen punarintojen peli on loksahtanut kohdilleen ja tulokset ovat olleet erinomaisia. Joukkueen materiaali ei kuitenkaan ole niin hyvä, että perinteinen helsinkiläisseura nousisi pitkän kauden aikana ylempään keskikastiin ja hyvistä tuloksista huolimatta HIFK:n kannattaa pitää katseet ennemmin putoamisviivassa kun europaikoissa.

EA: Veikkausliiga tulee todennäköisesti olemaan HJK:n ja SJK:n jälkeen erittäin tasainen, joten periaatteessa HIFK:lla voisi olla mahdollisuuksia jopa yllätyspronssiin. Todennäköisesti sijoitus löytyy kuitenkin keskikastista. HIFK on hyötynyt alkukaudella Jani Honkavaaran pyörittämästä rajusta rotaatiosta, jonka ansiosta sairastupa ei pullistele esimerkiksi toisen sarjanousija KTP:n tapaan. Sarjapaikkansa puolesta HIFK tuskin ainakaan alkukauden perusteella joutuu pelkäämään.

EK: Hyvin valmennettu HIFK on onnistunut organisoidulla pelillä raapimaan tärkeitä taisteluvoittoja kevään otteluruuhkassa, mikä on tärkeä asia syksyä ajatellen. Joukkue tulee taistelemaan jatkossakin voitoista eläimen lailla, mutta kun materiaaliltaan laadukkaammat joukkueet saavat peliään paremmin kuosiin, niin HIFK tullee tippumaan ainakin pari pykälää.

Hurjat taloudelliset tappiot viime kaudella tehnyt KuPS on tehnyt kahdeksassa ottelussa vain viisi maalia, mikä on ollut raju pettymys Savossa. Edellisestä neljästä ottelusta saldona on yksi piste maalierolla 1-10. Uskotko Marko Rajamäen saavan vielä Kukot lentoon?

KT: KuPS:n alkukausi oli itseasiassa varsin mainio, mutta joukkue on suorastaan romahtanut viime viikkojen otteluissa pahemman kerran. Marko Rajamäen TPS esiintyi usein vastaavanlaisesti ja mustavalkoraitapaidat menettivät yleensä mestaruushaaveensa jo alkukaudella, kun joukkue hävisi etukäteen heikommille vastustajille. KuPS:n kannalta huolestuttavaa on Irakli Sirbiladzen ja Freddy Adun kaltaisten profiilipelaajien jatkuva alisuorittaminen. Uskon KuPS:n parantavan menoaan ja tasaisessa sarjataulukossa se ei ole menettänyt vielä mitään. Pelin on kuitenkin parannuttava ja Petteri Pennasen lisäksi muiden hyökkäyspään pelaajien on otettava nähtyä suurempaa roolia pelikentän puolella.

EA: Liigassa nähtäneen lähes jokaisen joukkueen kohdalla voitto- ja tappioputkia. KuPSilla on kasassa laadukas joukkue, joka tulee varmasti keräämään tasaisesti pisteitä. Esimerkiksi RoPS taittoi oman ”kriisinsä” näyttävästi ja uskon KuPS:n tekevän samoin. Täytyy muistaa, että KuPS on ainoa joukkue, joka on onnistunut voittamaan HJK:n tällä kaudella. Epätasainen ottelumäärä saattaa hieman hämätä joukkueiden voimasuhteita tällä hetkellä.

EK: Rajamäki on tehnyt varsin hyvää työtä KuPSissa, mutta joukkueen otteet menevät aikamoisissa putkissa. Viime kaudellakin kuopiolaisilla oli 11 ottelun sarja, jonka aikana joukkue hävisi vain kerran. Vastaavasti seuraavista kymmenestä ottelusta joukkue voitti vain yhden. Rajamäki ja KuPS tulee vielä nousemaan, mutta mitalitaistelun kannalta ei saisi hävitä liikaa jo alkukaudella.

Robin Lod pelasi sunnuntaina toistaiseksi viimeisen ottelunsa HJK:n paidassa. Miten paha takaisku Lodin lähteminen on Klubille?

KT: Robin Lod on mielenkiintoinen pelaaja. Lod harvoin tekee kentällä näyttäviä suorituksia, mutta hänen peruspelaamisensa taso on kotimaiseksi pelaajaksi poikkeuksellisen vahva. Tervepäinen Lod on todellinen ammattilainen, joka pettää harvoin. Lodin tärkeyttä Mika Lehkosuon HJK:lle korostaa miehen monipuolisuus, sillä hän pystyy pelaamaan käytännössä mitä tahansa keskikentän roolia. HJK:n materiaali on kuitenkin vahva ja Toni Kolehmainen on pelipaikkansa parhaita pelaajia liigassa, joten HJK:n tahti tuskin hurjasti hiljenee Lodin myynnin jälkeen. Obed Malolon kaltaiset nuoret pelaajat saanevat jatkossa enemmän vastuuta, joten Lodin myynti saattaa jopa parantaa HJK:n asemia pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltaessa.

EA: En usko Lodin lähtemisen olevan loppujen lopuksi kovinkaan suuri takaisku HJK:lle. Keskikentälle riittää tukku laatupelaajia. Esimerkiksi Malolosta voi kuoriutua uusi avauksen pelaaja, jos hän nyt Lodin lähtemisen myötä saa entistä enemmän vastuuta.

EK: Lodin kaupassa ei ole mielestäni häviäjiä, vaan se oli loistava juttu jokaiselle osapuolelle. Klubin materiaali on edelleen Veikkausliigan paras ja Norjasta hankittu Kolehmainen paikannee Lodia vähintäänkin mainiosti, kunhan pääsee kunnolla sisään Lehkosuon pelikirjaan. Lodin lähteminen tietää lisäminuutteja myös Malololle, mikä on erinomainen asia nuorukaisen tulevaisuutta ajatellen.

Jaron Serge Atakayin kieltämättä varsin kevyesti saama punainen kortti puhututti sunnuntaina. Miten Veikkausliigan tuomaritoiminta on mielestäsi yleisesti ottaen sujunut alkukaudella?

KT: Veikkausliigan tuomaritoiminta on pääasiallisesti kelvollisella tasolla ja tuomarien virheitä kytätään turhan usein jopa suurennuslasilla. Tällä kaudella on nähty monia kohauttaneita tilanteita, mutta mieleeni ei äkkiseltään tule mitään yksittäisiä valtavia oikeusmurhia. Tuomaritkin ovat ihmisiä ja kotisohvilla uusintojen avulla tilanteita on helppo spekuloida. Fakta on kuitenkin se, ettei Veikkausliigan suurin ongelma ole todellakaan tuomarit, vaikka heitä tunnutaan jatkuvasti kannattajien keskuudessa mollattavan.

EA: Tuomaritoiminta on yleisesti ihan hyvällä tasolla ottaen huomioon ne resurssit, joilla liigassa tuomarit joutuvat toimimaan. Useat tuomiot ovat tulkinnanvaraisia, mutta mitään uskomattomia katastrofivirheitä ei liigassa liian usein nähdä.

EK: Olen ollut jopa positiivisesti yllättynyt. Yksittäisistä tuomioista voi tietysti olla aina montaa mieltä, mutta yleisellä tasolla Veikkausliigan tuomaritoiminta on hyvällä tasolla. Tuomarit eivät ole esimerkiksi menneet helppoihin rankkareiden kalasteluyrityksiin, vaan esimerkiksi Demba Savage sai varoituksen sukeltamisesta.

Maanantain ottelut

18.30 FC Inter – IFK Mariehamn

18.30 HIFK – KuPS

Jalkapallo on parasta paikan päällä, mutta mikäli et pääse katsomoon, niin kaikki ottelut ovat katsottavissa IS Extran kautta.

Kuva: Matti Raivio/AOP