Jari Litmanen Mestarien liigan finaali: ”Pikkuveljen mahdollisuus”

Tänään "isokorva" pääsee kotiin. Mestarien liigan finaali lauantaina klo 21.45 (Getty)

Tänään ”isokorva” pääsee kotiin. Mestarien liigan finaali lauantaina klo 21.45 (Getty)

Betssonin kansainvälisen jalkapalloilun asiantuntija Jari Litmanen odottaa tasaista ja tapahtumarikasta Mestarien liigan finaalia lauantaina. Madridilaisten välienselvittelyssä kohtaavat Litmasen mukaan ”pikkuveli” ja kilpailun historian suuri menestyjä. Litti näkee, että ”pikkuveli” voi kruunata kautensa kirkkaimmalla tavalla.

El Derbi madrileño

Kansainvälisen jalkapalloilun ystävänä toivon aina, etteivät samasta maasta tulleet joukkueet kohtaisi Mestarien liigan finaalissa. Viime vuonna pelattiin Saksan mestaruudesta, nyt Espanjan. Tosin tällä kertaa mestaruustaistelu voidaan rajata yhteen kaupunkiin, Madridiin, joka on kiistatta tämän hetken maailman jalkapallopääkaupunki. Mutta Mestarien liiga on raaka kilpailu. Parhaat menevät pohjaan saakka, sillä matkalla tulevat vastustajat ovat muita maailman parhaita. Finaalipaikka on aina ansaittu, niin tälläkin kertaa, joten parhaat ratkaisevat ”Isokorvan” kohtalon. Tällä kertaa siis madridilaiset.

Joukkueet tuntevat toisensa läpikotaisin. Fanit tuntevat toisensa. Kumpikin tuntee toisen seurahistorian. On lähes mahdotonta heittää mitään yllättävää pöytään lauantain finaalissa. Toivon mukaan, katsojien kannalta, ottelusta tulee enemmän ilotulistusta kuin taktista shakkia, jossa eliminoidaan toisten vahvuuksia. Toisaalta nyt myös mitataan valmentajien rohkeutta löytää jonkinlainen hihaässä, jolla toista hämmentää. Ja tässä ovat vastakkain kaksi hyvin mielenkiintoista valmentajaa.

Palauttaako Ancelotti Realin Euroopan huipulle

Ancelotti on jo suoriutunut Mestarien liigassa lähimenneisyyden edeltäjiään paremmin (Getty)

Ancelotti on jo suoriutunut Mestarien liigassa lähimenneisyyden edeltäjiään paremmin (Getty)

Carlo Ancelottilla on mahdollisuus kirjoittaa oma nimensä Realin historiaan. Realin edellisestä Mestarien liigan voitosta on heidän kultaisessa seurahistoriassaan luvattoman pitkä aika. Monet huippunimet ovat yrittäneet Realin pokaalikantaan takaisin nostaa, viimeksi Jose Mourinho, jonka unelma jäi haaveeksi. Sitten hankittiin hiljainen, jäyhäkin, italialainen, jota menestys on seurannut koko jalkapallouran. Menestystä tuli pelaajauralta ja sitä on tullut valmentaja useammasta maasta. Ancelotti on hyvin kansainvälinen jalkapalloajattelija, joka hiljaisesta olemuksestaan tunnetaan erittäin pelaajaläheisenä valmentajana ja rentonakin käskijänä. Hänen joukkueissaan on hyvä tunnelma ja pelaajat viihtyvät. Lisäksi tähtipelaajien käsittelijänä hän on hyvin kokenut, joten Realin nykypäivän Galacticot ovat olleet kuin kotonaan Ancelottin valmennuksessa. Juuri siitä kokemuksesta, jonka Ancelotti on kerännyt Italiasta, Ranskasta, Englannista ja nyt Espanjasta suurseuroja joka maassa ­ voi löytyä se valttikortti, jolla koko kauden jalkapallomaailman suurin yllättäjä, Atlético, kellistyy.

Realin vahvuus on myös mahtavassa kokemuksessa menestyksestä. Iker Casillas ja kumppanit ovat voittaneet paljon, monet myös Mestarien liigan. Xabi Alonson puuttuminen on selkeä menetys ja niin monipuolisen keskikentän pohjapelaajan korvaaminen vaikeaa, mutta ei mahdotonta Realin kokoonpanossa. Real on joutunut aiemminkin olemaan ilman loukkaantunutta Alonsoa, joten se ei tule ottelua ratkaisemaan.

Atlético Madrid on maailman vaikeimmin voitettava joukkue

Ottelun ratkaisee se, löytääkö Real sen kultaisen keinon, jolla koko maailman tämän vuoden vaikeimmin voitettava joukkue kaadetaan. Atléticon joukkuepelaaminen on hiottu niin kokonaisvaltaiseksi, että sen selkärankaa on hyvin hankala murtaa. Atlético ei ole hävinnyt ainuttakaan ottelua Mestarien liigassa, sillä huippuvahvat kotijoukkueet, kuten Barcelona ja Chelsea, joutuivat takomaan päätään seinään. Mourinhon valmentaman Chelsean lyöminen Stamford Bridgellä toisessa osaottelussa on sellainen harvinaisuus, että paikka finaaliin on todella ansaittu.

Myös Espanjan La Ligassa Atléticon voittaminen oli lähes mahdotonta. Vaikeaa se tulee olemaan tälläkin kertaa. Joukkueen tila on huikea, sillä joukkuetta ­ tai koko seuraa ­yhdistää valtava yhteinen tekemisen henki. Atlético on vuosien ajan ollut ikään kuin Euroopan ”kakkostason” valtias, josta todisteina pari Super Cupin ja pari Eurooppa Liigan voittoa viime vuosilta. Ja kaava on ollut sama: Atlético tunnetaan parista tähdestään, jotka myydään eteenpäin ja sitten hankitaan hyvän skouttauksen kautta uusiksi tähdiksi kasvavia pelaajia. Niin asia tulee olemaan jatkossakin, sillä pari suurta nimeä lähtee tämän kauden jälkeen varmasti. Eikä ole todennäköistä, että Atlético pelaisi toista samanlaista kautta kuin nyt. Siitä pitävät huolen horjutetut jättiläiset Real ja Barca La Ligassa, ehkä Real tällä kertaa Mestarien liigassa. Mutta La Ligan mestaruus on jo hirmuinen jättipotti.

Diego Simeone on tehnyt loistavaa työtä Atléticon peräsimessä (Getty)

Diego Simeone on tehnyt loistavaa työtä Atléticon peräsimessä (Getty)

Simeone vs Ancelotti

Vielä suuremmaksi se voi tulla. Kun Ancelotti tekee asiat kokemuksen ja näkemyksen kautta, Diego Simeone on taas ajanut joukkueensa ja joukkueen pelityylin yltiötaisteluun joka tilanteessa. Joukkueen puolustaminen ­ ei siis vain puolustuksen puolustaminen ­on ollut tällä kaudella maailman parasta seurajoukkuetasolla. Yhden tai kahden pelaajan loukkaantuminen ei ole vaikuttanut oikeastaan mitenkään, sillä Simeonen systeemissä jokainen yksilö on korvattavissa. Jopa hyökkääjä Diego Costa, jonka rooli ei enää Mestarien liigan ratkaisupeleissä ollut samanlainen kuin aiemmin vammojen vuoksi. Kun tähän joukkuepelaamisen lisätään ehkä tämän kauden paras maalivahtipeli, ollaan suuren unelman edessä. Simeone tuntee Atléticon entisenä tähtipelaajana seuran historian läpikotaisin. Hän tietää, että Jesus Gil y Gilin perintö suorastaan vaatii seuraa voittamaan sen suurimman pokaalin. Juuri seurahistoria ja seuran ikuinen asema kaupungin pikkuveljenä on se bensa, jonka kautta Atléticolla on jopa pieni etulyönti finaalissa. Heillä on mahdollisuus olla Espanjan, Madridin ja Euroopan kuninkaita vuonna 2014. He myös tietävät, ettei sitä asemaa ole seuran filosofialla ja voimavaroilla mahdollista ylläpitää vuosia eli dynastiaa siellä ei synny. Siksi voitto on otettava nyt, tahdolla, voimalla ja joukkuepelillä. Eli niillä keinoilla, joilla Diego Simeone johdatti keskikentällä Atléticon seuran edelliseen suurvuoteen 1996, kun seura voitti La Ligan ja Espanjan cupin.

Tästä vuodesta voi tulla vieläkin suurempi eikä olisi ihme, jos näin tapahtuisi. Atlético on lauantainakin tämän hetken vaikeimmin voitettava seurajoukkue maailmassa. Mutta jos joku sen kauden ensimmäisen tappion Mestarien liigassa aiheuttaa, se on juuri isoveli, joka haluaa palauttaa pikkuveljen omalle paikalleen.

Mestarien liigan finaali klo 21.45 Real Madrid-Atlético Madrid YLE TV2 lähetys klo 21.00 alkaen ja MTV Sport 2 alkaen klo 21.25.