Kun Sampaoli toi kauneuden Sevillaan

Ugh! Uskallan väittää, että kyseinen parkaisu kuului miljoonista kodeista kesäkuussa 2016, kun La Liga -seura Sevilla Fútbol Club ilmoitti, että argentiinalainen karusellifutiksen sanansaattaja Jorge Luis Sampaoli Moya saapuisi seuran päävalmentajaksi kahden vuoden pahvilla. Tätä oli Euroopassa odotettu vesikielellä jo vuosia.

Mars-patukan ulkomuodon omaava 56-vuotias Sampaoli on äkkiseltään katsottuna kentänlaidalla joka solullaan elävä tatuoitu bodari. Ja vaikka Sampaoli on tullut tunnetuksi hurlumhei-jalkapallosta, kätkee ulkokuori ja elehdintä taakseen piirun tarkan älykön. Intellektuellin.

Pärjää, ei pärjää

Suurimmat spekuloijat ja tulevaisuuden tiirailijat olettivat Sampaolin tuovan Chilen maajoukkueen useissa arvokisoissa toteuttaman pelityylin andalucialaisseuraan. Näin ei kuitenkaan käynyt. Santa Fessä syntynyt argentiinalainen ymmärsi eurooppalaisen jalkapalloilun logiikan ja lainalaisuudet. Sampaoli otti työkalupakkiinsa liikkuvan ja lähes pelipaikattoman filosofiansa, mutta ymmärsi myös ettei viidenkymmenen ottelun kautta voi pelata Chilessä nähdyllä ”kaikki hyökkää” -jalkapallolla.

Sevilla on tällä kaudella hyökännyt, puolustanut ja prässännyt kollektiivina. Pelaajia ei ole peluutettu varsinaisina spesialisteina, vaan jokaisen pelaajan on ihannetapauksessa osattava pelata kentän jokaista pelipaikkaa. Esimerkiksi vasemman laitapakin koulutuksen omaava espanjalainen Sergio Escudero on nähty pelissä, jopa laiturin roolissa. Oma upea lukunsa on Samir Nasrin feenikslintumainen kukoistus, josta saa suurilta osin kiittää Sampaolia. Tosin, Nasri on sopeutunut ja ennen kaikkea halunnut sopeutua ”pelipaikattomaan” peliin, jolloin ranskalainen ex-diiva on esiintynyt jopa keskikentän pohjalla.

Lähes fantastinen

Sevilla on ollut tämän kauden La Ligassa likipitäen fantastinen. Pallonhallinta: 57,5%, syöttötarkkuus: 82,2%, vedot ottelua kohden: 12,5, maaleja avoimen pelin tilanteista 25 ja erikoistilanteista 7. Sarjan kärkitilastoja kaikki. Fantastisen arvonimeä pitää itseoikeutetusti sarjaa johtava Real Madrid, jota perässä Sevilla on neljä pistettä ja yksi ottelu enemmän pelattuna. Tilanne saattaa kuitenkin muuttua sunnuntaina 15. päivä kuluvaa kuuta, kun Sevilla isännöi pääkaupunkilaisia tulikuumalla ja upealla Ramón Sánchez Pizjuánilla. Ja jos tuota ottelua ei muusta syystä halua katsoa, niin kotijoukkueen hymni on jo itsessään kuuntelemisen ja katsomisen arvoinen.

Sampaolin miehistö ei voi silti levätä laakereillaan hetkeäkään. Vaikka joukkue on löytänyt pelillisen filosofiansa ja toteuttaa sitä merkillisen mallikkaasti, on vaarana kehittymättömyys, toisin sanoen tyytyminen nykyiseen tilaan. Sampaolimainen jalkapallo on vahvasti yhteydessä huikeaan, niin ikään argentiinalaiseen valmentajaan, Marcelo Bielsaan, mutta herrojen ero on myös merkittävä. Sampaoli on osoittanut ensimmäisellä Sevillan kauden puolikkaallaan, että hän pystyy muuntautumaan omista pelillisistä ajatuksista kohti joukkueen realistista tasoa. Asia, johon Bielsa on urallaan kompastunut.

Aiempaa ei kannata kuitenkaan tulkita romantiikan, idealismin ja vallankumouksen kylmäksi hylkäämiseksi, vaan järkeväksi hitaaksi prosessiksi.

Kaunis peli

Argentiinalaisen luotsin Sevilla on luova ja pelaa vaativaa, monisäikeistä jalkapalloa, jossa on suuri määrä pieniä detaljeja joita suojelee suurempien prinsiippien kerros. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että jokaisen pelaajan tarvitsisi olla Einsteinista seuraava. Joukkueen yksi tärkeimmistä yksittäisistä pelaajista Vitolo totesikin kauden alussa, että Sampaolin jalkapalloa on itseasiassa helppo ymmärtää, koska hän selittää asiat niin ymmärrettävästi.

Seuraan tammikuun siirtoikkunan aikana siirtynyt montenegrolaishyökkääjä Stevan Jovetic tituleerasi joukkuetta ”perheeksi”. Merkille pantavaa on myös Sampaolin taktisten kömmähdysten vähyys, vaikka hän tuli seuraan hyvin erilaisesta toimintatavasta.

Jorge Sampaolin Sevillalla on mahdollisuus nousta lyhytaikaiseksi hallitsevaksi voimaksi, jota jalkapallonystävät ympäri maailman voi muistella useiden vuosikymmenienkin päästä. Joukkueena, joka oli kaunis.

Katso Sevilla-Real Madrid -ottelu Unibet TV:sta tai Viaplay-palvelusta

Lähde: Whoscored.

Kuva: Getty.