Vain kisojen kruunu jäljellä – Seuraa näitä asioita EM-finaalissa

EM-kisoja on takana 50 ottelua ja vain kirkkain kruunu on jäljellä. Faneille.com on ollut vahvasti mukana läpi kisojen ja myös finaalista on tehty kattavasti juttuja. Tästä saat tärkeimmät tärpit kisojen kruunua varten.

Portugali ja Ranska ratkaisevat tänään jalkapallon Euroopan herruuden, mutta miten joukkueet selvittivätkään tiensä finaaliin? Portugali onnistui luikertelemaan pitkälle ilman ainuttakaan varsinaisen peliajan voittoa, kun taas Ranska kaatoi muun muassa kenties suurimman mestarisuosikin eli Saksan. Tästä kertauksena joukkueiden reitti kohti Stade de Francea.

Ranska on juhlinut maanosan mestaruutta kahdesti, kun taas Portugali metsästää ensimmäistä kultaansa. Nyt joukkue on toista kertaa finaalissa, kun Cristiano Ronaldo onnistui 12 vuoden tauon jälkeen johdattamaan lusitaanit loppuotteluun. Tästä voit kerrata EM-kisojen finaalit 56 vuoden ajalta. 

Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps pääsi juhlimaan pelaaja sekä Euroopan että Maailman mestaruutta, mutta valmentajana suurimmat saavutukset ovat kenties vielä tulossa. Monacon johdattaminen Mestarien liigan finaaliin vuonna 2004 oli kova temppu, mutta tänään 47-vuotias päävalmentaja voi yltää valmennusuransa kovimpaan saavutukseen. Fernando Santosin toistaiseksi kovin saavutus on Portugalin mestaruus Portin peräsimessä kaudelta 1998-99. Mutta millaiset valmentajat ovatkaan kyseessä?

Ranska lähtee itse otteluun ennakkosuosikkina ja suurin osa Faneille.comin toimittajista uskookin isäntäjoukkueen mestaruuteen. Ranskan kovassa iskussa oleva hyökkäyskalusto on kerännyt kehuja läpi kisojen, mutta pystyykö joukkue voittamaan mestaruuden Olivier Giroud ykköskärkenään? Varsinkin Antoine Griezmann on ollut tulessa ja Atlético Madridin mies kuitanneekin maalipörssin voiton nimiinsä. Griezmannin viimeistelemät kuusi maalia on EM-kisojen kovin lukema sitten vuoden 1984 ja Michel Platinin. Minkälainen mies Griezmann onkaan ja minkälainen on ollut hänen tiensä huipulle?

Portugali lähtee otteluun altavastaajana, mutta joukkueella on selkeät vahvuudet, joiden avulla Ranska voisi kukistua. Lusitaanien kannalta huojentava uutinen on Pepen pelikuntoisuus. 33-vuotias puolustaja on pelannut erinomaiset kisat, mutta jakaa erittäin vahvasti mielipiteitä, tosin ihan aiheestakinNäissä kisoissa Pepe on kuitenkin osoittanut, ettei hän sattumalta ole luutinut jo yhdeksän kauden ajan Real Madridin takalinjoilla.

Portugalilla on toki ollut muitakin onnistujia. Näihin kuuluu muun muassa superlupaus Renato Sanches, joka siirtyi juuri kisojen kynnyksellä Bayern Müncheniin. Nuorukainen on parantanut otteitaan kisojen edetessä ja noussut isoon rooliin ratkaisupeleissä. Myös Nani on tehnyt kisoissa väkevän paluun Euroopan  huipulle. 

Jo ennen kisoja spekuloitiin paljon Ronaldon mahdollisilla ennätyksillä. Ronaldosta on tullut jo eniten EM-otteluita (20) pelannut pelaaja sekä noussut tasoihin Platinin kanssa turnauksen kaikkien aikojen parhaana maalintekijänä. Sunnuntaina lusitaanien kapteenilla on mahdollisuus ottaa ennätys omiin nimiinsä, mikäli hän onnistuu maalinteossa. Ronaldosta onkin nähty kisoissa uusi puoli, mistä ei ollut tietoakaan vielä kymmenen vuotta sitten. 

EM-finaali Portugali-Ranska alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun totutusti suorana.

Kansikuva: Getty