ManU:n seuraikonit juhlivat Solskjärin kanssa – Sir Alex Fergusonin kädenjälki näkyy ManU:n menestyksen takana

C-More LogoMestareiden Liigan ottelut suorana C-Morella.

Manchester Unitedin tuhkimotarinan sävytteinen jatkoonmeno Mestarien Liigassa on nostanut Ole Gunnar Solskjärin jo lähes seuraikonien tasolle. Eric Cantona ja Sir Alex Ferguson olivat mukana todistamassa ManU:n historiallista voittoa.

77-vuotias Ferguson oli toipunut täysin aikaisemmin saamastaan aivoverenvuodosta ja oli täysillä mukana entisen joukkueensa menestyshetkillä. Ferguson oli liittynyt ManU:n pelaajien seuraan voitto-ottelun jälkeen, taputtaen mukana, kun Solskjär ja pelaajat lauloivat ja tanssivat voiton kunniaksi.

Juhlien, hotelliyön ja aamiaisen jälkeen Ferguson suuntasi takasin Englantiin ja tapasi Manchesterin lentokentällä entisen ”oikean kätensä” eli Mike Phelanin – lähimmän apuvalmentajansa vuosien takaa, kun molemmat miehet valmensivat Manchester Unitedia.

Sportsmail-lehden sisäpiirin lähde kertoi, että ”Fergie on kuin uusi mies. Hän on haltioissaan siitä, mitä Solskjär on tuonut hänen vanhalle seuralleen”.

Fergusonin jäätyä eläkkeelle vuonna 2013, ohjat otti David Moyes, joka halusi jättää oman leimansa Manchester Unitedin joukkueeseen. Tämän myötä hän hankkiutui eroon Phelanista ja koko Alex Fergusonin taustatiimistä. Moyes oli sopinut kuusivuotisen sopimuksen ManU:n kanssa, mutta sai potkut jo ensimmäisen kauden jälkeen.

Seuraavina vuosina valmennusvastuuta kantoivat Louis van Gaal ja Jose Mourinho, jotka nauttivat suurta luottamusta Sir Alex Fergusonin silmissä, mutta he olivat enemmän yksilöitä kuin tiimin voimaan luottavia. Kenties edesmenneen Sir Matt Busbyn varjo nousi Old Traffordin yläpuolelle Fergusonin jäätyä eläkkeelle, mutta Ferguson piti etäisyytensä Manchester Unitediin.

Sittemmin tilanne on muuttunut, kun Solskjär sai tarjouksen ManU:lta, mutta ennen sen hyväksymistä hän halusi puhua Fergusonin kanssa ja vieraili hänen luonaan Wilmslowissa palatessaan Englantiin.

Viikko töiden alkamisen jälkeen Solskjär kutsui Fergusonin lounaalle kanssaan ja halusi tämän tapaavan joukkueensa pelaajat. Se oli ensimmäinen lukuisista visiiteistä joukkueen harjoituksiin.

Syy oli selvä, sillä Fergusonilla oli edelleen sama ”tatsi” johtaa joukkuetta ja hän pystyi vaikuttamaan suuresti joukkueen toimintaan. Solskjär kertoi alkaneensa tehdä muistiinpanoja Fergusonin pitämistä harjoituksista jo pelaaja-aikanaan ja kertoi vaikutuksen olleen suurempi kuin hänen viettämänsä 15 vuotta Fergusonin alaisuudessa.

Yksi mies vaikuttaa siis edelleen suuresti englannin suurseuran takana – vielä kuusi vuotta eläkkeelle jäämisensä jälkeenkin. Seuraikoni hengittää jalkapalloa vieläkin voimakkaasti. Solkskjär otti yhteyttä oikeaan mieheen harkitessaan ManU:n päävalmentajan paikan vastaanottamista.

Lähteet: Twitter, Daily Mail

Kansikuva: Clive Mason/Getty Images