Martin Ødegaard – supertähti jo kohta, myöhemmin vai ei koskaan?

Kun pelaaja debytoi 15-vuotiaana Norjan pääsarjassa, se on taatusti uutisaihe. Kun pelaaja debytoi samanikäisenä Norjan A-maajoukkueessa, se on kansainvälinen uutisaihe. Ja kun sama pelaaja siirtyy pian 16 vuotta täytettyään Real Madridiin, se on superuutinen. Drammenilaispoika Martin Ødegaard on suurten mahdollisuuksien edessä – ja samalla todella vaikeassa paikassa.

Isossa kuvassa jalkapalloilevassa maailmassa harva on koskaan edes nähnyt Ødegaardin pelaavan, mutta nimi alkaa olla kaikkien tiedossa. Takana nuorukaisella on oikeastaan vasta reilu puolivuotinen minkäänlaisissa parrasvaloissa, mutta tämän ei tietysti tarvitse mitenkään välttämättä tarkoittaa, että kyse olisi pelkästään tähdenlennosta,

Pienestä saakka kotikaupunkinsa ylpeyden Strømsgodsetin riveissä pelannut Ødegaard on jo siinä mielessä erikoistapaus, että jalkapalloilullisesti jokseenkin vanhoillisessa Norjassa teinitähtien nouseminen parrasvaloihin ei ole missään nimessä jokapäiväistä. Ensin valmentajat seuratasolla ja pian perään – jo elokuussa – Norjan A-maajoukkueen päävalmentaja Per-Mathias Høgmo näkivät kuitenkin perustellun syyn nostaa vielä juniori-ikäisen pelaajan mukaan ykkösmiehistöön.

Ødegaardia on Norjassa kuvattu ikäisekseen harvinaisen kypsäksi pelaajaksi, joka poikkeuksellisesta osaamisestaan huolimatta pitää jalat tukevasti maassa. Tässä helpottaa varmasti poikansa asioita hoitava isä Hans Erik, joka itse on monivuotinen Strømsgodsetin pelaaja.

Edellytykset ovat siis periaatteessa kunnossa, mutta tietysti pelatakin pitää osata. Ødegaard ei pelaajana ole koolla pilattu, mutta eniten huomiota hän on herättänyt pelinlukutaidollaan ja ennen kaikkea monipuolisella ja hämmästyttävän kypsällä kyvyllään tehdä peliä ja rakentaa maalipaikkoja – sekä viimeistellä myös itse. Nämä kyvyt voi tietysti helposti asettaa taustaa vasten, Norjassa kun yhä pelataan pitkälti ”DrilloOlsenin opein jalkapalloa, jossa ei paljon hienouksia viljellä. Ihan pelkkää pitkää palloa vuonomaassakaan ei silti enää viljellä ja Ødegaardin kykyjä on ihaillut sen verran moni eurooppalainen suurseura, että kyse ei ole vain norjalaisen mittapuun mukaan superlahjakkuudesta.

Pitkä matka vielä edessä

Norjalaismedialle kypsästi, fiksusti ja vaatimattomasti esiintyvä Ødegaard on luonnollisesti todellinen lempilapsi, mutta kaiken hypetyksen keskellä on kuitenkin muistutettu, että maailmalla kilpailu on todella kovaa. Samaa roolia, samaa menestystä hakee kymmeniä, ellei satoja osaavia pelaajia jo pelkästään samasta ikäluokasta.

Siirto Real Madridiin – tai käytännössä kakkosjoukkue Castillaan Eero Markkasen tavoin – oli askel lähemmäs unelmaa. Oliko se sitten liian iso askel, sen näyttää aika. Real Madrid on looginen vaihtoehto sikäli, että Ødegaard on eittämättä ennen kaikkea taitopelaaja. Matka ykkösjoukkueeseen on kuitenkin pitkä ja perustellustikin voisi kysyä olisiko hiukan pienempi askel kotikaupunki Drammenista ollut parempi ratkaisu? Toki espanjalainen käytäntö lupauksien lainaamisesta kasvamaan pienempiin seuroihin tarjoaa tien sekin.

Yhdistelmä juuri 16 vuotta täyttänyt norjalainen superlahjakkuus ja Real Madrid on samaa luokkaa kuin Jari Litmanen ja Ajax aikoinaan, mutta monella erolla. Ødegaard on selvästi jo kannuksensa hankkinutta Litmasta nuorempi, mediasirkus sekä maailmalla että kotimaassa on aivan toista luokkaa kuin reilu kaksi vuosikymmentä sitten ja Ødegaardilla on niskassa isot odotukset, kun Litmasta aikanaan Suomessa ainakin alkuun ehkä enemmän ihmeteltiin tyyliin ”eihän nyt suomalainen…”.

Espanjassa Ødegaard näkee varmasti sen, ettei hän ole ikäluokkansa ainoa taitava pelaaja – ei millään lailla ylivertainen. Silti hänellä on taustallaan jotain, mitä keskiverto espanjalaispelaajalla ei ole: taidon lisäksi oma kulttuuritausta toisenlaisesta jalkapallossa ja osoitus pärjäämisestä jo 15-vuotiaana Norjan fyysisesti kovassa Tippeliganissa. Se antaa hyvän pohjan ponnistaa hiukan toiselta tasolta, vaikka minne. Mutta sinne on vielä pitkä matka. Ei pidä hämääntyä Ødegaardin –tai Markkasen – nimeämisestä Realin kevään Mestarien liigan miehistöön. Pohjoismainen yhteistyö ei madridilaisille mestaruuksia tällä kaudella tuo.

Martin Ødegaard saattaa olla tähti Drammenissa ja onkin, kenties koko Norjassa. Jalkapallomaailmassa hän ei sitä ole vielä ja loppujen lopuksi on liian aikaista kertoa tuleeko hänestä sellaista koskaan. Rohkaisevaa suomalaisittainkin kuitenkin on, että nykypäivän jalkapallossakin tällaisia pelaajia voi tulla ”Norjan Espoosta”.

Voit katsoa Martin Ødegaardista tehdyn dokumentin Youtube-palvelusta. Dokumentin ykkösosan löydät täältä ja kakkososan täältä.