Pystyykö Arsenal haastamaan Aston Villan? – lauantaina kuusi Valioliigakamppailua

Lauantaina jatketaan Valioliigaa kuuden ottelun kierroksella. Avausottelussa Loftus Roadilla kohtaavat QPR ja Stoke, päivällä televisioitavassa kamppailussa tappiotta porskuttava Aston Villa saa vastaansa otteluruuhkassa pelaavan Arsenalin ja illan huipentaa West Hamin ja Liverpoolin kamppailu.

Näiden kolmen ottelun lisäksi huomio kiinnittyy Newcastleen, jossa heikosti kauden avannut kotijoukkue saa vastaansa Hullin. Newcastlen manageri Alan Pardewille ei riitä ottelusta välttämättä voittokaan takaamaan työpaikkansa jatkuvuutta. Harakoiden ongelma on ollut tehottomat hyökkääjät, jotka eivät saa mistään paikoista palloa maaliin sekä peräti yhdeksän päästettyä rysää neljään avauskamppailuun. Joukkue on tällä hetkellä maalieronsa takia sarjan peräpäänpitäjänä. Tämän viikonlopun jälkeen myös QPR:n Harry Redknapp ja WBA:n Alan Irvine saattavat olla tuli persauksen alla.

QPR – Stoke klo 14.45 (MTV SPORT 1)

Lauantain päiväottelussa, tai niin kuin se Englannissa sanotaan aamupäiväottelussa, kohtaavat kaksi häntäpään hankaajaa, kun QPR saa Loftus Roadille vieraaksi Stoken. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kauden neljästä ensimmäisestä ottelustaan yhdet mieheen, lisäksi Stoke on pelannut yhden ottelun tasan. Stoke on näin ollen kolme tappiota kärsinyttä kotijoukkuetta pisteen sarjataulukossa edellä voitettuaan kertaalleen vieraissa itse Manchester Cityn. Huomionarvoista näiden kahden kohtaamisessa on se, että joukkueet ovat tehneet yhteensä kahdeksassa ottelussa kolme maalia, QPR yhden ja Stoke kaksi. Joukkueiden kymmenessä edellisessä kohtaamisessa on kuitenkin nähty maaleja 2,5 maalin ottelukeskiarvolla, joten välttämättä totaalista hankaamista ei lauantaina nähdä. Huomionarvoista on myös se, että ainoastaan yksi peli kymmenestä on päättynyt näiden joukkueiden välillä tasan, kun Stoke on voittanut kamppailuista viisi ja QPR neljä kertaa.

Kotijoukkue QPR on ollut alkukaudesta perinteisen hajuton ja mauton. Kolmen miljoonan punnan vuosipalkkaa nauttiva manageri Harry Redknapp ei saa muukalaislegioonastaan kentällä mitään irti ja ei olisi ihme vaikka ’Arry saisi pian kenkää. Edellinen ottelu vieraissa ManUa vastaan oli hävitty jo menneellä viikolla ja kentällä vierasjoukkue ei edes yrittänyt puolustaa kunnolla – saati hyökätä. Topparipari Ferdinand-Caulker ei ole ollut häävi alkukaudesta, mutta se ei johdu pelkästään heidän surkeasta pelistä, vaan koko joukkueen halusta varjella omaa puolustustaan ja kenties Redknapin heikosta taktiikasta. Ainoat pelaajat, jotka edes vähän yrittivät pelata ManUa vastaan olivat Niko Kranjcar ja puoliajalla vaihdosta sisääntullut laitapuolustaja Armand Traoré. Nyt pitäisi koko joukkueen herätä kotiotteluun ’Arryn johdolla, koska tärkeä Stoke-kamppailu tulisi voittaa kotikentällä omien fanien edessä. Kranjcar tiedostaa ottelun tärkeyden.

“If you want to stay in this league, you have to win these sorts of games.”
Niko Kranjcar qpr.co.uk

Stoken manageri Mark Hughes tekee paluun vanhalle kotistadionilleen, kun walesilainen valmensi Ärriä vuonna 2012 ennen kuin sai kenkää heikkojen otteitten jälkeen. Hughesin korvasi QPR:n managerina tänäänkin tuolla pallilla vielä istuva Redknapp. Stoke on jatkanut tällä kaudella perinteistä tapaansa pelata, jossa maaleilla ei juhlita kummassakaan päädyssä. Joukkueen neljässä alkukauden Valioliigaottelussa on tehty keskimäärin yksi maali per ottelu. Hughesin pumppu luottaa siihen, että Ryan Shawcrossin johtama puolustus pitää maalinsa puhtaana ja se pystyisi iskemään tarvittavan voittomaalin joukkueen harvoista paikoista. Tämä tarkoittaisi sitä, että Pottersin heikkojen hyökkääjien tulisi osua maaliin paremmalla prosentilla. Crouch, Krkic ja Diouf eivät ole vieläkään vakuuttaneet maalintekotaidoillaan tässä sarjassa ja tuskin tulevat tällä kaudella näin tekemäänkään. Hughes haluaa kamppailuun hyvän alun, jotta joukkue pääsi heiluttamaan tahtipuikkoa.

“I have said it numerous times already, but it really is important to get that first goal because that then gives you the initiative in the game and you can dictate the tempo of the game from there on in.” Mark Hughes stokecityfc.com

Mark Hughes palaa Loftus Roadille. Kuva: Getty

Mark Hughes (oik.) palaa Loftus Roadille. Kuva: Getty

Arvio:

QPR on hallinnut tällä kaudella palloa ainoastaan 39% per ottelu. Vastahyökkäyksiin perustuva taktiikka voisi joskus toimiakin, jos joukkueen puolustus olisi organisoitu kestämään vastustajan pelinrakentelu – näin ei ole ja tämän takia joukkue kyntää. Joukkueen keskikentän tärkein palanen kolmessa ensimmäisessä ottelussa oli jopa yllättäen moottoriturpa Joey Barton, joka jakoi kanssapelaajilleen keskimäärin neljä maalintekopaikkaa per ottelu. Ainoana vastaavaan koko Valioliigassa on pystynyt Chelsean Fabregas. Ärrien tehottomuudesta kertoo se, ettei Bartonilla ole vielä tilillään yhtään maalisyöttöä, kun taas Fabregasilla niitä on jo kuusi. Barton ei pelannut edellisessä ManU-kamppailussa takareisivamman takia ja hän tuskin pelannee lauantainakaan. Kuka taikoo lauantaina QPR:n maalipaikat ja kuka pistää pallon tarvittaessa sisään? Tehoja hyökkäyspäässä tarvitaan, jos oma pää vuotaa totuttuun tapaan.

Niin kuin aikaisemmin todettua, Stokella on sama ongelma maalinteon suhteen kuin QPR:llä. Puolustus on kyllä paremmin organistoitu, mutta jonkun ne maalit olisi tehtävä – varsinkin, jos vieraspeleistä unelmoidaan pisteistä. Nämä kaksi joukkuetta taistelevat taulukossa samoista sijoituksista kauden päätteeksi, joten kauden alussa olisi tärkeä ottaa niskalenkki vastustajasta. Uskon, että Stoke vie lopulta kamppailun nimiinsä QPR:n puolustuksen sekoillessa: 0-1.

Valinta Fantasyyn: Shawcross, Stoke

Jos et ole muuten vielä liittynyt meidän huikaisevaan Fantasyyn, jossa jokaisella kierroksella jaetaan matka Englantiin, niin vielä ei ole liian myöhäistä. Tästä linkistä tarkemmat tiedot.

Poissa:

QPR: Barton mahdollisuus pelata 50 %, Faurlin, Mutch 75 %, Taarabt

Stoke: Arnautovic 75 %, Cameron, Odemwingie, Walters 50 %

Mahdolliset kokoonpanot:

RStoke

Aston Villa – Arsenal klo 17.00 (MTV SPORT 1)

Missä Wenger peluuttaa Öziliä? Kuva: Getty

Millä pelipaikalla Wenger peluuttaa Öziliä? Kuva: Getty

Iltapäivän ottelussa kohtaavat vielä tappioitta sarjassa porskuttava Aston Villa ja vasta yhden Valioliigaottelun alkukaudesta voittanut Arsenal. Aston Villan manageri Paul Lambert on tehnyt huikeaa työtä Villan peräsimessä ja taikonut joukkueelleen voittavaa jalkapalloa pelattavan taktiikan. Joukkueessa hoidetaan puolustusvelvoitteet kovalla työmoraalilla ja harvat maalipaikat käytetään hyväksi loistavassa vireessä olevien kärkipelaajien Andreas Weimannin ja Gabriel Agbonlahorin toimesta. Tykkimiehet ovat taas sen sijaan tuskailleet juuri puolustuksen suhteen, koska tällä hetkellä Wenger ei ole löytänyt tarvittavaa balanssia puolustuksen ja hyökkäyksen välillä ja pohjoislontoolaisten verkkoa onkin pöllyytetty kauden jokaisessa ottelussa. Arsenalin onneksi se ei ole vielä hävinnyt yhtään neljästä Valioliigaottelusta, mutta ainoa voitto on tullut kauden avausottelusta Leicesteriä vastaan, kun ottelu ratkesi vasta lisäajalla Tykkimiehille lukemin 2-1.

Kotijoukkue Aston Villa porskuttaa tällä hetkellä sarjassa sijalla kaksi, vain kaksi pistettä johtavaa Chelseaa perässä. Joukkue on tehnyt neljässä pelaamassaan ottelussaan ainoastaan neljä maalia – Agbonlahor 2 ja Weimann 2 – mutta joukkue on pystynyt voittamaan otteluista kolme ja yksi on päättynyt tasan. Lambertin poppoo on päästänyt sarjassa selvästi vähiten maaleja, kun Brad Guzan on joutunut kaivamaan pallon Villan verkonperukoilta ainoastaan kertaalleen koko kauden aikana. Tämä herättää minussa vieläkin kovasti kummastusta, kun katsoo joukkueen toppariosastoa: Senderos, Baker ja Vlaar. Suurin selitys tähän lienee se, että keskikentältä Westwood ja Delph raatavat jatkuvasti joukkueen ollesssa pallottomana puolustuksen apuna. Tämä taas on ollut alkukaudesta vastustaja Arsenalin päänvaiva, kun puolustuslinja ei saa tarpeeksi apuja keskikentältä.

Arsenalin ongelmista on tullut jauhettua loputtomiin ja samat ongelmat erikoistilanteissa ja vastahyökkäysten puolustamisessa jatkuvat illasta toiseen. Näyttää siltä, ettei manageri Wenger ole organisoinut näitä heikkouksia juuri lainkaan. Voi olla, että tämä johtuu myös pelkästään pelaajien taidon puutteesta. Suurin puheenaihe tiistain Mestarien Liigan Dortmund 2-0 vierastappion jälkeen on ollut jälleen Özilin peluuttaminen laidalla eikä perinteisellä 10-paikalla. Pallollisena Özilillä on vapaarooli pelata hyökkäyksessä siellä sun täällä, mutta jos pelaajasta halutaan maksimaalinen hyöty irti tulisi hänen pelata 10-paikalla.

”That’s a secondary debate in my opinion. He has freedom when we have the ball to go where he wants.” – Arsene Wenger Özilistä arsenal.com

Arsenalin pelityyliin kuuluu se, että varsinkin vasemmat laiturit auttavat paljon joukkuetta myös puolustussuuntaan ja saksalainen ei ole tällä osa-alueella parhaimmillaan. Esimerkiksi Cazorlan tai Podolskin pelatessa vasemmalla, he tekevät kovan työmäärän myös alakertaan ja näin ollen Tykkimiesten alkukaudesta heikko puolustuspelaaminen parantuisi, kun Özil saisi keskittyä pallottomana pelaamaan 10-paikalla vaaratonta aluetta ja joku muu työteliäämpi kaveri olisi vasemmalla auttamassa Gibbsiä tai Monrealia. Itse antaisin nyt selvästi väsyneelle Özilille huiliaikaa kovassa otteluruuhkassa ja ottaisin hänet toisella puoliajalla tuoreilla jaloilla ja aivoilla ratkomaan peliä 10-paikalle.

Arvio:

Arsenal hallitsee totuttuun tapaan palloa, mutta kuka antaa ne tarvittavat maalitilanteisiin johtavat syötöt? Dortmundia vastaan joukkueen hyökkäys oli puolustuksen ohella aivan sekaisin ja hidasta Aston Villa puolustusta vastaan tulisi luoda maalipaikkoja pystyjuoksuilla linjan taakse. Kuka nämä ratkaisevat pystysyötöt tarjoilee? Arsenalin kannalta on myös todella tärkeää tiedostaa miten kuumia Agbonlahoria ja Weimannia vastaan tulee puolustaa vastahyökkäyksissä. Nämä kaverit tykkäävät juosta linjojen taakse ja silloin Arsenal saattaa olla helisemässä. Villan suurin heikkous on edellä mainittu puolustuslinjan hitaus, kun toppareina aloittavat ex-Arsenal Senderos ja Baker, Vlaarin ollessa loukkaantuneena. Villan maalivahti Guzan luottaa 23 -vuotiaaseen Bakeriin.

”He’s the guy who, if I am going into battle, I want him next to me. I know that he will have my back every day of the week.” Brad Guzan avfc.co.uk

Pelin alla Wenger on kovin huolissaan Valioliigajoukkueiden kenttien eri mittaisista ruohoista. Olisiko aika keskittyä pistämään joukkueen peli kuntoon?

”It can look a ridiculous subject but it is a very important one because the speed of the game is linked with the length of the grass.” Wenger arsenal.com

Paha aavistus ottelusta on, että Villa saa pidettyä edelleen maalinsa koskemattomana ja vie kamppailun nimiinsä Agbonlahorin 1-0 osumalla.

Valinta Fantasyyn: Cissokho, Aston Villa

Poissa:

Aston Villa: Benteke, Cole 25 %, Vlaar 50 %, Kozák

Arsenal: Debuchy, Walcott, Giroud, Chambers 50 %, Gnabry, Sanogo

Mahdolliset kokoonpanot:

arsuVilla

West Ham – Liverpool klo 19.30 (MTV SPORT 1)

Lauantai-illan päättävässä kamppailussa Lontoossa kohtaavat West Ham ja Liverpool. West Ham on aloittanut kauden yhdellä voitolla, tasurilla sekä kahdella tappiolla. Vierasjoukkue Liverpoolin saldona on kaksi voittoa ja kaksi tappiota, kun se on pystynyt kaatamaan Southamptonin ja Tottenhamin. Tukkaan tuli viime kierroksella Anfieldilla kovassa nosteessa olevalta Aston Villalta ja toisen tappion joukkue kärsi Man Cityn vieraana 3-1.

Sam Allardycen manageroima West Ham pelasi pirteän pelin edelliskierroksella Hullin vieraana, kun se osoitti sitkeytensä nousten kahdesti tappioasemasta 2-2 tasapeliin uusien hankintojen Enner Valencian ja Diafara Sakhon maaleilla (maali merkittiin lopulta Hullin omaksi maaliksi). Big Sam uskoo, että joukkue sai itseluottamusta takaa-ajoasemasta noususta myös Liverpool-otteluun.

”We got a decent result on Monday against Hull having come back from goals down twice. We’re in a good frame of mind, the players always look forward to the big games.” Sam Allardyce whufc.com

Uusien hankintojen myötä Allardyce oli muokannut pallollista peliään enemmän lyhytsyöttöpelin omaiseksi pallonhallinnaksi, eikä palloa potkittu enää ylöspäin miten sattui. Tom Cleverley ja vaihdosta Hull-ottelussa sisään tullut Alex Song antavat joukkueelle hyvän mahdollisuuden toteuttaa tätä pelisysteemiä ja nopeat hyökkäyspään pelaajat Valencia ja viime ottelussa enemmän keskellä viihtynyt Stewart Downing sopivat paremmin tällaiseen pelityyliin kuin pitkä-päätyyn tyyliseen jalkapalloon. Kuten Hull-kamppailussa nähtiin, on Hammersin suurin huolenaihe puolustuslinja joka saattaa lahjoittaa vastustajille turhia ilmaisia maalintekotilanteita.

Liverpool sai shokkihoitoa kotistadionillaan, kun Aston Villa nappasi sen nenän edestä täyden pistepotin viime viikonloppuna. Joukkue pelasi keskiviikkona pitkästä aikaa Mestarien liigaa, kun se kaatoi Steven Gerrardin viime hetken rangaistuspotkulla Ludogoretsin lukemin 2-1. Supertähti Mario Balotelli avasi maalihanansa Pool-paidassa Ludogoretsia vastaan ja häneltä odotetaan lisäosumia heti lauantaina Upton Parkilla, koska Daniel Sturridge kärsii edelleen jalkavammasta ja on takaisin pelikentillä aikaisintaan parin viikon kuluttua. Manageri Brendan Rodgers jatkaa ottelussa todennäköisesti uusitulla puolustuslinjalla, koska topparipari Lovren-Sakho ovat pelanneet ihan mukiinmenevästi ja laitapakit Glen Johnson ja John Flanagan ovat edelleen telekalla. Uudet laitapakit Manquillo-Moreno oppivat koko ajan enemmän ja enemmän Valioliigasta ja he saattavat syrjäyttää englantilaiset lopullisesti loppukaudeksi penkin puolelle.

Super-Mari osui Ludogoretsia vastaan. Jatkuuko vire lauantaina? Kuva: Getty

Super-Mario osui Ludogoretsia vastaan. Jatkuuko vire lauantaina? Kuva: Getty

Arvio:

Ottelu ei ole ennalta niin selkeä Liverpoolin voitto kuin voisi olettaa. West Ham osoitti Hull-kamppailussa pystyvänsä taistelemaan uusien hankintojensa avulla ylemmän keskikastin sijoituksista, joten helppo iltapuhde otteluruuhkassa olevalle Poolille kamppailu ei ole. Uskon kuitenkin, että Poolin vikkelät hyökkääjät ratkaisevat ottelun liverpoolilaisille Hammersin heikon puolustuksen kustannuksella 1-2.

Valinta Fantasyyn: Sterling, Liverpool

Poissa:

West Ham: Carrol, Jarvis, Nolan, O’Brien

Liverpool: Allen, Flanagan, Johnson, Can, Sturridge

Mahdolliset kokoonpanot:

whPool

Lauantain muut ottelut:

klo 17.00:

Burnley – Sunderland

Newcastle – Hull

Swansea – Southampton