EM-kisojen suurin sensaatiopelaaja esiintyi pelikentällä pyöreät nolla minuuttia

Tuskin kukaan Will Griggin tasoinen pelaaja nauttii juuri nyt maailmasssa vastaavaa suosiota kuin mies itse. Kiitos kuuluu räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneelle ”Will Grigg’s on Fire” kannatuslaululle, joka on raikanut ottelusta toiseen myös kesän EM-kisoissa.

Grigg on alasarjojen maalitykki

24-vuotias Will Grigg tuskin oli kovin tunnettu pelaaja Englannin alasarjojen ulkopuolella ennen kesän EM-kisojen lopputurnausta. Vuonna 1991 syntynyt Grigg on tekemässä pikku hiljaa läpimurtoaan pelikenttien puolella, sillä viime kaudella hän voitti komeasti Englannin kolmanneksi korkeimman sarjatason League Onen maalintekijätilaston 25 tehdyllä liigamaalilla. Grigg pelaa ammatikseen lähinnä rugbysta tunnetussa Wiganissa, jossa hänen seurakaverinaan on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, Jussi Jääskeläinen. Miljoonalla Wiganiin siitynyt Grigg oli Jääskeläisen ohella tärkein yksittäinen tekijä sille, että muutama vuosi sitten eurokentilläkin esiintynyt Wigan palasi komeasti Englannin Championshipiin voittamalla oman sarjatasonsa. Vahvat otteet Englannin alasarjoissa nostivat miehen myös mukaan Pohjois-Irlannin maajoukkuepeleihin.

Englannissa syntynyt Grigg päätti edustaa maajoukkuetasolla Pohjois-Irlantia ja hän onkin ollut vuosien varrella vakiokasvo maan nuorisomaajoukkueissa. Maajoukkueeseen hän murtautui ensimmäistä kertaa jo vuonna 2012, mutta lopullinen läpimurto on vielä antanut odottaa itseään, osittain Kyle Laffertyn vahvojen otteidein vuoksi.

Will Grigg on mahdollisesti koko kisojen puhutuin pelaaja. (Getty)

Will Grigg on mahdollisesti koko kisojen puhutuin pelaaja. (Getty)

Kannatuslaulun myötä kansainväliseksi tähdeksi

Grigg saavutti Wiganissa loistavien otteidensa ja valloittavan persoonansa avulla todellisen kulttimaineen seuran kannattajien keskuudessa. Toukokuussa seuran pitkäaikainen kannattaja Sean Kennedy julkaisi Youtubessa tekemänsä Giggsille omistetun kannatuslaulun ”Will Grigg’s on fire”, joka mukaili 1990-luvulta tuttua popkappaletta Freed From Desire. Tuskin kukaan, edes Kennedy itse, osasi odottaa minkälaiset mittasuhteet kappale tulisi tulevien kuukausien ajan saavuttamaan.

Ensin Wiganin kannattajat ottivat laulun omakseen kannattamansa joukkueen loppukauden otteluissa. Kappale levisi kuitenkin kuulovalkean tavoin myös muiden brittisaarten joukkueiden kannattajien keskuuteen ja esimerkiksi Valioliigassa käytännössä jokaisen seuran kannattajat lauloivat laulua omien mukaelmiensa mukaisesti. Bristolilainen elektropop-duo Blonde päätti lopulta levyttää kappaleen ja Will Grigg’s On Fire onkin tämän hetken brittilistan 10 kuunnelluimman kappaleen joukossa. Pohjois-Irlannin velikullat ovat ottaneet kaiken mahdollisen irti ilmiöstä. Netissä leviää mm. videokuvaa siitä, kun hieman humaltuneet kannattajat soittavat hätäkeskukseen tilatakseen paikalle paloautoja Will Griggin ollessa liekeissä.

Grigg itse tuntuu olevan saamastaan huomiosta lähinnä ihmeissään, joskin mies on kommentoinut humoristiseen sävyyn asiaa omalla twitter-tilillään. Vielä Griggiä enemmän ihmeissään tuntui olevan Wiganin seurapomo David Sharpe, joka kiitti kappaleen julkaissutta Kennedya tarjoamalla hänelle ilmaisen kausikortin Wiganin otteluihin kaudelle 2016-17.

https://www.youtube.com/watch?v=8TJu0YFtbVg

Myös Mats Hummels tunnustautui Will Grigg -faniksi

Jos Will Grigg oli ennen kesää tunnettu lähinnä Britteinsaarilla, nyt hänet tuntevat käytännössä kaikki vähänkin EM-kisoja seuranneet katsojat, vaikka miehen peliminuutit jäivät kannattajien kovista toiveista huolimatta pyöreään nollaan. Siinä missä Englannin kannattajat ovat keskittyneet yleisen mielipahan aiheuttamiseen, ovat Irkut pitäneet hauskaa ja tehneet selväksi sen, että Will Griggin ilosanoman pitää levitä kaikkien muidenkin maiden kannattajien keskuuteen. Ranskasta tulleiden videonäytteiden perusteella irlantilaisten voidaan sanoa onnistuneen tehtävässään komeasti.

Lohkovaiheen viimeisessä ottelussa Grigg pääsi lämmittelemään puoliajalla koko stadionin laulaessa miehen nimeä, myös Saksan maajoukkueen kannattajat yhtyivät tahdikkaaseen yhteislauluun. Myös Puolan maajoukkuekannattajat olivat opetelleet Will Grigg -chantin päätellen siitä, miten ratkiriemukkaasti he lauloivat kyseistä kappaletta ennen lohkon viimeistä ottelua Ukrainaa vastaan. Pohjois-Irlannin toimittaja päätti myös kysäistä Saksan maajoukkuetoppari Mats Hummelsilta sitä, miten paljon Saksan puolustuslinja pelkää Will Griggiä. Hummels oli heti jujulla hommasta, sillä hän sanoi tutustuneensa Grigg-ilmiöön ja pitävänsä hänelle omistetusta kannatulaulusta kovasti. Hän ja kaikki muut Saksa-ottelua katsoneet toivoivat Griggin pääsevän kentälle, mutta Pohjois-Irlannin päävalmentaja Michael O´Neill osoitti hieman huonoa pelisilmää pitämällä kohuhyökkääjäänsä penkillä koko kisojen ajan. Hummels myös toivoi pystyvänsä vaihtamaan ottelun jälkeen pelipaitoja Griggin kanssa, joskin häntä huoletti kovasti se, ehtiikö joku hänen joukkuekaveristaan apajille ennen tulevaa Bayern-puolustajaa. Tarina ei ainakaan vielä kerro kenen mukana Griggin pelipaita lopulta matkaa Saksaan.
Kansikuva: Getty