Mestarien liiga: Miten Porton käy ilman supertähteään?

FC Porto lähtee kotiotteluunsa hyvistä asetelmista. Portugalilaiset hakivat ensimmäisessä osaottelussa Baselista 1-1 tasapelin, mutta Porton leirissä on hieman aihetta jossitteluun. Vierailijoilta nimittäin hylättiin maali varsin kyseenalaisin perustein. Basel saa olla tasapeliin erittäin tyytyväinen. Kotijoukkue onnistui maalinteossa nimittäin ainoassa yrityksessään. Maalintekoyritykset menivät vierailijoiden hyväksi 15-1.

– Maalin päästäminen on vaikeuttanut asioita toista ottelua ajatellen, mutta olen tyytyväinen tulokseen. Porto oli parempi. Heillä ei ollut selkeitä paikkoja, mutta he ansaitsivat tasoituksen ja ehkä sitä enemmänkin. Portolla on uskomattomasti yksilötaitoa, Baselin päävalmentaja Paulo Sousa kommentoi tiistain ottelua edeltävässä lehdistötilaisuudessa ja jatkoi.

– Voimme mennä päät pystyssä Portugaliin ja pystymme varmasti parantamaan. Edellisessä ottelussa oli jaksoja, että olimme ehkä liian pelokkaita. Nyt voimme parantaa

Porto

Kaksinkertainen turnauksen voittaja Porto on vakiovieras Mestarien liigan pudotuspeleissäkin, mutta kahdeksan parhaan joukkoon portugalilaiset eivät ole selvittäneet tietään sitten kauden 2003-04, jolloin José Mourinho johdatti Porton sensaatiomaisesti Mestarien liigan voittoon.

Porto on Real Madridin ja Chelsean ohella ainoa joukkue, joka ei ole vielä hävinnyt tämän vuoden turnauksessa. Portugalilaiset voittivat alkulohkonsa nappaamalla 14 pistettä. Porton paras maalintekijä Mestarien liigassa on viisi maalia ampunut Jackson Martinez.

Julen Lopateguin suojatit ovat olleet mainiossa iskussa viime aikoina. Portugalin pääsarjassa joukkue majailee toisena neljä pistettä sarjakärki Benficaa perässä. Porto on tosin voittanut viimeiset kuusi sarjaotteluaan päästämättä maaliakaan. Joukkue on tosin ollut varsin mukavassa liidossa jo pidempään, sillä kaikki kilpailut mukaan lukien Porto on hävinnyt viimeisestä 16 ottelustaan vain yhden.

Kotijoukkue joutuu lähtemään tiistain kamppailuun ilman Portugalin liigan kahden viime vuoden parasta maalintekijää Martinezia, joka loukkasi nivusensa viikonlopun ottelussa Bragaa vastaan. Kolumbialainen on ampunut tällä kaudella yhteensä 25 maalia, joten poissaolo luonnollisesti merkittävä. Myös ensimmäisessä osaottelussa loukkaantunut Oliver Torres on edelleen sivussa olkapäävamman takia.

– Jackson [Martinez] on paha menetys, mutta olen varma, että kuka pelaaja hänet korvaakaan, tulee tekemään parhaansa. Me tiedämme että Baselila on vahva keskikenttä. Pudotuspeleissä vastustajien taso on erittäin korkea, joten uskon että tiistaina on edessä hieno ottelu. Meidän on nautittava turnauksesta, pelattava hyvää jalkapalloa ja voitettava, mikä on tärkeintä. On ajateltava peli kerrallaan, Porton keskikenttämies Casemiro kommentoi ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa.

– Meidän on vain selviydyttävä loukkaantumisten kanssa ja hyväksyttävä se. Aloitimme matkan karsinnoista, meidän oli ansaittava paikkamme ja nyt olemme tässä. Olemme tasoissa ja Basel varmistaa, että olemme parhaimmillamme, jotta pääsemme jatkoon. Meidän on voitettava vastustaja, joka on pelannut Mestarien liigassa hyvin ja pärjännyt viimeisenä kahtena vuotena Euroopassa mainiosti, Porton käskijä Lopetegui kertasi ottelun tunnelma lehdistötilaisuudessa.

Basel

Basel kaipaa Fabian Frein onnistumisia (Getty)

Basel kaipaa Fabian Frein (oikealla) onnistumisia (Getty)

Basel tavoittelee historiansa ensimmäistä paikkaa Mestarien liigan kahdeksan parhaan joukossa. Joukkue selvitti tiensä hienosti jatkoon B-lohkossa, jossa olivat sveitsiläisten lisäksi Real Madrid, Liverpool ja Ludogorets. Hallitseva mestari Real Madrit voitti kaikki ottelunsa, mutta Basel sijoittui toiseksi nappaamalla neljä pistettä Liverpoolilta. Sveitsiläiset olivat alkulohkon kotiotteluissaan erittäin vahvoja, mutta vieraissa vastaavasti tökki enemmän. Kotiotteluista joukkue saalisti kuusi pistettä maalierolla 5-1, kun ainoa tappio tuli Madridille maalein 0-1. Vieraista Basel sai ainoastaan pisteen maalieron ollessa 2-7. Jatkoon päässeistä joukkueista Basel keräsi vähiten pisteitä.

Basel on voittanut maansa pääsarjan peräti viisi kertaa putkeen ja sama meno on jatkunut kuluvalla kaudella. Joukkue johtaa jälleen sarjaa seitsemän pisteen erolla, kun takana on 23 kierrosta. Baselin ja koko sarjan paras maalintekijä on 16 osumaa viimeistellyt albanialainen Shkelzen Gashi.

Sveitsin pääsarjassa oli lähes kahden kuukauden mittainen joulutauko. Basel pelasikin tammikuun aikana peräti kuusi harjoitusottelua.

– Olemme parantaneet joulutauosta lähtien ja parempia kuin ensimmäisessä osaottelussa. Olemme pelanneet enemmän pelejä ja ratkaisujen tekeminen on parantunut, mikä on ratkaisevaa. On tärkeää, että tällä tasolla pystyy vapauttamaan paineen, Baselin päävalmentaja Paulo Sousa kommentoi ottelun lehdistötilaisuudessa. Portuglilaiselle Sousalle Porto on luonnollisesti tuttu joukkue. 44-vuotias päävalmentaja edusti pelaajaurallaan yhteensä viiden kauden ajan Porton pahimpia kilpailijoita Benficaa ja Sportingia.

Baselilta ovat tiistaina sivussa loukkaantumisten takia Adama Traore, Matias Delgado ja Ivan Ivanov. Keskuspuolustaja Marek Suchyn korttitili tuli avausottelussa täyteen ja hän on pelikiellossa.

Ottelun kulku

Otteluun lähdetään todella mielenkiintoisista lähtökohdista. Porto oli ensimmäisessä osaottelussa selvästi parempi, mutta ei pystynyt vielä paketoimaan otteluparia. Vierasmaali ja tasapeli takaavat kuitenkin sen, että Baselin on onnistuttava maalinteossa tiistaina. Baselin heikko vieraspelaaminen toisaalta heikentää joukkueen lähtökohtia otteluun. Porto on hävinnyt vain kerran sveitsiläisille vastustajille.

Basel lähti avausosaan liian varovaisesti, joten tiistaina kentällä nähtäneenkin aivan eri joukkue. Sveitsiläisiltä löytyy kuitenkin maalintekovoimaa Mestarien liigassa kolme maalia ampuneen Derlis Gonzalezin sekä aina vaarallisen Gashin toimesta.

Pystyykö kamerunilainen Aboubakar paikkaamaan Gonzalesin jättämän aukon? (Getty)

Pystyykö kamerunilainen Aboubakar paikkaamaan Martinezin jättämän aukon? (Getty)

Jackson Martinezin poissaolo ei voi olla näkymättä Porton pelissä, joten mikäli Basel pääsee johtoon, niin Porto on suurissa ongelmissa. Cristian Tello ja Vincent Aboubakar kantanevat ison vastuun portugalilaisten hyökkäyspelistä tiistaina, mutta molempien pelikunto on vähäisten minuuttien takia hieman arvoitus.

Vaikka Baselin on tehtävä maali, niin joukkue ei siltikään lähde hyökkäämään yltiöpäisesti, sillä Porto osaa iskeä hyvin vastaan. Onkin todennäköistä, että ottelun avauspuoliaika on varsin varovaista peliä puolin ja toisin. Toisella puoliajalla Baselin on pakko avata peliään ja hakea maalia hinnalla millä hyvänsä, joten maalipaikkoja nähtäneen molemmissa päissä kenttää.

Joukkueiden todennäköiset avauskokoonpanot:

FC Basel 1893 (4-2-3-1)

PortoBasel

FC Porto (4-3-3)

Voit seurata ottelua YLE TV2:lta kello 21.45 alkaen. Studio alkaa klo 21.35.