Lehkosuo: Vaihtuvuus ollut liian suurta

HJK lähtee kauteen ylivoimaisena mestarisuosikkina muihin seuroihin nähden. Tänä vuonna joukkue ”kärsii” viime kauden menestyksestään, kun se lähtee kauteen pienoiselta takamatkalta, sillä harjoituskausi on joukkueella ollut lyhyt. Eikä pelaajavaihdokset ole helpottaneet valmennuksen tehtävää.

Viime keväänä HJK lähti mestarisuosikkina Veikkausliigaan Sixten Boströmin johdossa. Klubi tippui Mestareiden Liigan karsinnoissa jo ensimmäisillä kierroksilla pois. Kausi lähti yskähdellen käyntiin, kuten vuosi aikaisemminkin ja HJK:n johto päätti tehdä asialle jotain. Boström sai lähteä ja tilalle tuli HJK-ikoni Mika Lehkosuo.

Mika Lehkosuo punoo juonia tulevaa kautta varten (All Over Press)

Mika Lehkosuo punoo juonia tulevaa kautta varten (All Over Press)

Pitkistä kutreistaan tunnettu valmentaja, entinen HJK:n keskikenttämies, otti helsinkiläisseuran komentoonsa ja vei Klubin ensimmäistä kertaa 16 vuoteen Euroopan kentillä lohkovaiheeseen. Nyt miehellä on alkamassa ensimmäinen täysi kausi HJK:ssa. Kauteen lähtö on hyvin haasteellinen johtuen juuri lyhyestä harjoittelukaudesta.

– 16 vuotta sitten oli edellisen kerran tällainen talvi, että tammikuun viides päivä alkoi vasta harjoitukset ja itse olen valmentajana tottunut aloittamaan sen siellä marraskuun loppupuolella, eli olemme puolitoista kuukautta jäljessä, Lehkosuo mietti.

Vaikka omat haasteensa harjoituskauden lyhyys tuo, niin siitä huolimatta Lehkosuo pitää asiaa vain positiivisena juttuna. Koska kauteen valmistautumisaika on jäänyt lyhyemmäksi kuin normaalisti, on joitakin asioita tehty eri tavalla.

– Treenipelejä on ollut paljon vähemmän kuin koskaan aikaisemmin mun talvina, kun olen ollut valmentajana. Siinä ehkä on isoin muutos. Ensimmäinen peli pelattiin helmikuun puolella ja yleensä siihen mennessä on pelattu seitsemän peliä, Lehkosuo kiteytti.

Harjoituspelien vähäinen määrä ei voi olla näkymättä joukkueessa ja myös HJK-luotsi myöntää sen, että aivan samalla tavalla ei joukkue ole vielä hitsautunut yhteen, kuten olisi normaalin talviharjoittelun jälkeen ollut.

– Kyllähän se on näkynyt siinä, että yhteispeli erilaisissa pelivaiheissa ei ole vielä mitenkään maksimissaan, lähelläkään. Olen varma, että kahden kolmen kuukauden päästä meidän yhteispeli kentällä on selkeästi parempaa kuin nyt. En ole kuitenkaan huolestunut siitä ja kun kausi alkaa, niin olemme valmiita pelaamaan täysillä ja siitä se peli vielä paranee, Lehkosuo analysoi.

Töitä tehty pitkin talvea

Kauden alkuun on aikaa enää muutama päivä, ennen kuin HJK pääsee aloittamaan urakkansa Veikkausliigassa RoPSia vastaan Rovaniemellä. Viime lauantaina Klubi kävi jo tutustumassa kenttään ja RoPSiin, kun joukkueet kohtasivat Liigacupissa. Helsinkiläiset ottivat Cup’ista kauden ensimmäisen voittonsa.

Harjoituskausi jäi hieman lyhyemmäksi Euroopassa menestymisen vuoksi (All Over Press)

Harjoituskausi jäi hieman lyhyemmäksi Euroopassa menestymisen vuoksi (All Over Press)

– Töitä on tehty talvella kolmisen kuukautta tosi intensiivisesti, perustuen järkeviin analyyseihin edellisestä kaudesta ja varsinkin europeleistä. Tiedän, että hyvää työtä on tehty ja totta kai sitä valmentajana odotan, että pystytään siirtämään se hyvä työ sinne peleihin, Lehkosuo valaisi.

Hän odottaa, että työnteko tulee kantamaan hedelmää ja se näkyy peleissä, pelin näyttäessä siltä, miltä Lehkosuo haluaa pelin näyttävän. Mies uskoo, että tavoitteen saavuttaessa HJK:n peli miellyttää niin katsojia kuin on myös tuloksellista. Töitä on tehty myös pelaajamarkkinoilla ja vaihtuvuutta on joukkueessa ollut.

– Kutakuinkin saatiin pidettyä ne pelaajat, jotka haluttiin. Viime kauden joukkueessa oli yksi tai kaksi pelaajaa, joiden olisimme halunneet jatkavan. Olimme hyvin tietoisia siitä, että puolet joukkueesta tulee vaihtumaan, Lehkosuo paljasti.

Lehkosuo ei lähtenyt erittelemään ketä he olisivat halunneet joukkueessa pitää. Yksi niistä on varmaankin uransa päättänyt Teemu Tainio. Joukkueeseen on tullut runsaasti hyviä, kokeneita pelaajia, mutta pienoinen huoli valmentajalla kokoonpanostaan on.

– Vaihtuvuus on pikkuisen liian suuri ja sen takia tässä talvella on varmasti hakemista ollutkin joukkuepelaamisen kanssa, mutta en ole siitä huolestunut. Aika hyviä pelaajatyyppejä ollaan saatu, mutta ihan tarkkaa tietoa heidän tasostaan ei loppupeleissä ole ja vasta muutamien kuukausien päästä voidaan sanoa, miten he sitten kilpailullisesti Veikkausliigassa ja Eurocupeissa pärjää, Lehkosuo tietää.

HJK aloittaa kautensa RoPSin vieraana ensi sunnuntaina ja ensimmäinen kotiottelu on edessä 19. huhtikuuta, jolloin FC Lahti saapuu Sonera Stadiumin uusitulle nurmelle. Kauden yksi odotetuimmista otteluista pelataan sitten 23. huhtikuuta, jolloin HJK pelaa ensimmäisen vierasottelunsa Sonera Stadiumilla sitten vuoden 2003, jolloin Klubi pelasi FC Jokereita vastaan. Tällä kertaa vastassa on perinteisempi seura HIFK, jonka jalkapallotoiminta on käynnistynyt samana vuonna kuin HJK on perustettu.

Veikkausliigan avauskierros pelataan sunnuntaina 12.4..