Näkökulma: Varjojen mailla vaelteleva Harry Kane näyttää uhkaavan väsyneeltä

C-More LogoKuka nostaa Euroopan himotuimman pokaalin tällä kaudella? Seuraa Mestarien liigaa suorana C Morella!

KILPAILU: Voita huikea NFL-matka Lontooseen!

Tottenham koki Mestarien liigan avauskierroksella karvaan tappion, kun kotiyleisönsä edessä pelannut Inter nousi lopussa maalin takaa voittoon. Tappio oli heikkoa jaksoa pelaavalle Spursille kolmas peräkkäinen, mikä on seuran pisin tappioputki viidettä kauttaan Pohjois-Lontoossa luotsaavan Mauricio Pochettinon alaisuudessa. Tuloksia huolestuttavampaa on tähtihyökkääjä Harry Kanen, 25, tekeminen tällä hetkellä. Englantilainen näyttää lopen uupuneelta.

Kanen esitys Milanossa oli surkea. Hän jäi itselleen epätyypillisesti ilman laukauksia ja koski palloon vain 26 kertaa. Syöttöjä Spurs-hyökkääjä antoi 15 kappaletta, joista 12 meni omille. Lukemat ovat lohduttoman heikkoja normaalisti aktiivisesti peliin osallistuvalle kärjelle.

Kausilla 2015-16 ja 2016-17 Valioliigan parhaaksi maalintekijäksi kruunattu hyökkääjä rikkoi ”elokuun kirouksen”, kun hän maalasi sekä Fulhamin että Manchester Unitedin verkkoon. Tilastojen valossa Kanen alkukausi on kuitenkin ollut heikko.

Hänen maaliodottamansa (xG) 90 minuuttia kohden on 0,50 maalia, kun edellisillä kausilla vastaavat lukemat olivat 0,78 ja 0,70. Alkukauden kokonaisodottamassa hän on jäänyt muun muassa Brightonin Glenn Murrayn ja Southamptonin Danny Ingsin taakse.

Verrattain suuri pudotus maaliodottamissa johtuu laukausmäärien putoamisesta. Alkukauden Valioliigapeleissä Kane on ampunut noin 2,4 kertaa ottelussa, mikä on yli puolet pienempi määrä kuin viime kaudella. Aiemmilla kausilla Tottenham-hyökkääjän laukaisumäärät ovat pyörineet neljän molemmin puolin.

Laukaisumäärien putoaminen voisi olla hyväkin asia, sillä toisinaan Kane on hakenut ratkaisuja liian ahnaasti, vaikka pelivälineen liikuttaminen olisi toisinaan tuottoisampi tapa jatkaa peliä. Kyse ei kuitenkaan ole maltin lisääntymisestä, vaan siitä, ettei Kane ole enää päässyt niin useasti laukaisupaikkoihin.

Tämä taas juontaa juurensa hyökkääjän todelliseen ongelmaan. Hän näyttää ja vaikuttaa väsyneeltä. Terävyys on kadoksissa.

Kanen laukausimäärät ovat puolittuneet viime kaudesta. (Clive Rose/Getty Images)

Ulospäin tylsänä persoonana näyttäytyvä tähtihyökkääjä on viimeisen päälle huippu-urheilija. Kane on palkannut oman kokin pitämään ruokavalionsa huippu-urheilun kannalta optimaalisena, eikä perheen kanssa viihtyvää lontoolaista nähdä yöelämässä.

Ennen MM-kisoja Englannin kakkosmaalivahti Jack Butland kehui Soccer AM:n haastattelussa Kanen olevan loistava kapteeni. Kovalla asenteella harjoitteleva supertähti näyttää Stoke-torjujan mukaan muille suuntaa jo harjoituskentällä. Kanen kerrotaankin olevan himoharjoittelija, jolle itsensä kehittäminen on lähes pakkomielle. Hänen kaikki tekeminen tähtää siihen, että nurmella tulisi tulosta.

Ihmiskeholla on kuitenkin rajoitteensa. Maaliskuussa nilkkansa loukannut hyökkääjä tuli takaisin aivan liian aikaisin ja näytti loppukevään peleissä puolikuntoiselta. MM-viheriöillä Kane loisti. Kultainen kenkä tuli halvalla, mutta kokonaisvaltaisessa pelaamisessa hän oli läpi turnauksen korkealla tasolla tarjoten syöttösuuntia, jatkaen pelivälinettä omille ja tehden tilaa avanneita tyhjentäviä juoksuja.

Kuluttavan MM-rupeaman jälkeen Mauricio Pochettino ei kuitenkaan ole antanut suojatilleen huilia. Kane pelasi täydet minuutit sarja-avauksessa Newcastlea vastaan tasan neljä viikkoa MM-kisojen pronssiottelun jälkeen. Alkukauden sarjapeleissä hän on pelannut kolmesti täydet minuutit ja tullut kahdesti vaihtoon varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla. Syyskuun alun maaotteluissa Kane urakoi yhteensä 119 minuuttia.

Myös San Sirolla Pochettino piti Kanea kentällä aivan varsinaisen peliajan loppuhetkille saakka, vaikka tämä vaelteli varjojen mailla koko ottelun. Sen sijaan argentiinalaisluotsi vaihtoi ulos huomattavasti aktiivisemmat ja pelissä paremmin sisällä olleet Heung-min Sonin ja Erik Lamelan.

Katseet kääntyvät Pochettinoon, jonka on pakko lepuuttaa suojattiaan. Ei oikeastaan voida puhua edes puhki kulumisen mahdollisuudesta, sillä Kane on jo tällä hetkellä aivan lopussa. Hän on pelannut aina paljon ja näyttänyt usein alkukaudesta hieman taantumukselliselta, mutta aiempina kesinä englantilainen ei ole urakoinut niin kuluttavaa arvoturnausta.

Pochettinon kannattaisikin antaa suojatilleen huilivuoroja, jotta hän saa kadoksissa olevan terävyytensä takaisin ja pääsee sitä kautta taas maalipaikoille.

Tottenham tarvitsee maailman parhaisiin maalinsylkijöihin kuuluvan talismaaninsa tehoja, mutta ei ole niin riippuvainen ykköskärjestään, kuin yleisesti luullaan. Valioliigan elokuun pelaajaksi valittu Lucas Moura on ollut hurjassa vedossa Kanen kärkiparina. Nyt argentiinalaismanagerin käytössä on Aasian mestaruuskisoissa armeijasta vapautuksen hankkinut Son, joka valittiin Valioliigan kuukauden pelaajaksi syyskuussa 2016, kun hän paikkasi loukkaantunutta Kanea kärjessä.

Mestarien liigan kivikova B-lohko takaa sen, että Spursin on oltava parhaimmillaan, mikäli se mielii jatkopeleihin. Valioliigan kärjessä Liverpool, Chelsea ja Man City porskuttavat kovaa kyytiä. Myös ManU on parantanut, samoin Unai Emeryn oppeja omaksuva Arsenal. Tottenham tarvitsee ehdottomasti huippukuntoisen Kanen tekemään eron, mikäli se mielii kiilata jälleen kärkinelikkoon. Sitä joukkue tuskin saa jos Pochettino peluuttaa uupunutta kärkeä väkisin.

Lähteet: Understat, WhoScored, Stats Zone

Kansikuva: Dan Istitene/Getty Images

EDIT: Korjattu laukaisumääriä, jotka ovat kokonaismäärä, ei maalia kohti ammutut laukaukset, kuten jutussa aiemmin virheellisesti ilmaistiin. Myös linkki Jack Butlandin haastatteluun lisätty. 20.9.2018 klo 9.35.

Kuinka Kanen ja Tottenhamin peli kehittyy Valioliigakentillä? Seuraa brittifutista Viaplay-palvelussa.