UCL-raati: Tarkastelussa keskiviikon huippuottelut – ”Napoli on kaikkea muuta kuin suupala Real Madridille”

Mestarien liiga jatku keskiviikkona kahden ottelun voimin. Arsenal sai jälleen haasteen sieltä kovimmasta mahdollisesta päästä, kun joukkue yrittää yllättää vieraskentällä Bayern Münchenin. Real Madrid lähtee vastaavasti mestaruuden puolustamiseen isännöimällä Napolia. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Kalle Tamminen ja Roope Liimatainen perkaavat lähtökohdat näihin kuumiin keskiviikon kamppailuihin.

Bayern München ja Arsenal kohtaavat Mestarien liigassa neljättä kertaa viiden vuoden sisään. Onko Bayern jälleen suuri ennakkosuosikki?

KT: Vaikka Bayernin kausi uuden valmentajan Carlo Ancelottin alaisuudessa ei ole sujunut aivan niin hyvin kun moni uskalsi odottaa, on ainakin minun vaikea nähdä, miten Arsenal kampeaisi itsensä tästä parista jatkoon. Saksalaiset ovat englantilaisveljiään edellä käytännössä jokaisella osa-alueella, pelaajamateriaali on selkeästi laadukkaampi ja laajempi ja valmentajien välisessä kamppailussa kaiken mahdollisen urallaan voittanut Ancelotti ottaa Wengeristä selkeän niskalenkin. Arsenalin kausi noudattelee tuttua vanhaa kaavaa, kun pelit kovenevat, alkaa Arsenalin peli sakkaamaan. Wengerin tykkimiehet ovat pelillisesti ja henkisesti alavireisiä, kun taas Bayernin peli alkaa pikku hiljaa loksahtelemaan kohdilleen.

Uutena Unibetin asiakkaana saat 10 € riskittömän mobiilivedon

RL: Kyllähän Bayern tosiaan on suurehko ennakkosuosikki, jälleen kerran. Kun arpa toi tämän kaksikon taas yhteen, pidin Arsenalin mahdollisuuksia jopa kohtuullisen hyvinä. Sittemmin Tykkimiesten peli on ollut heikompaa ja tuloskunto on yskähdellyt, joten samaa luottoa ei heille enää uskalla antaa. Saksassa Bayern onkin sitten löytänyt paremman vauhdin ja vaikka kausi ei ole ollut aivan täyttä ylivoimaa, niin tuttu nimi komeilee taas Bundesliigan kärjessä.

Mitkä ovat mielestäsi Arsenalin suurimmat vahvuudet saksalaisia vastaan?

KT: Jos nyt ollaan täysin rehellisiä itsellemme, niin ei Arsenalilla juuri ole vahvuuksia Bayernia vastaan. Bayern on joka osa-alueella Arsenalia parempi, eikä tykkimiehet saa hääviä kotietua kolossaalisella, mutta heikkotunnelmallisella kotikentällään Emirates Stadiumilla. Ainoa Arsenalin pieni mahdollisuus kytee vastaiskuissa, jos Arsene Wenger on valmis hyväksymään realiteetit ja puolustamaan kotiottelussakin tiukasti heti alkuvihellyksestä asti. Arsenalilla on juoksuvoimaisia ja vaarallisia pelaajia, jotka ainakin teoriassa voivat aiheuttaa Bayernille päänvaivaa. Alexis Sanchez ei ole parhaassa vireessään, mutta hän on kuitenkin pelaaja, joka voi parhaimmillaan ratkoa otteluita vaikka yksinään.

RL: Arsenalilla on omat vahvuutensa, mutta juuri Bayernia vastaan ne kyllä kalpenevat pahemman kerran. Esimerkiksi Peter Cech on yhä maailman parhaita maalivahteja, mutta kun toisella puolella on vastassa muuan Manuel Neuer, ei maalivahtipeliäkään voi Tykkimiesten osalta tällä kertaa vahvuudeksi laskea. Lohkovoitto toi lontoolaisille kotiedun, joka näissä karkeloissa painaa vaakakupissa paljon. Aikasempina vuosina Arsenal on joutunut lähtemään isoja vastaan aina ratkaisevaan otteluun vieraissa. Normaalisti Wengerin poppoo tykkää pitää palloa, mutta tällä kertaa siihen tuskin on mahdollisuutta. Tuo voi olla jopa hyvä asia, juurikin Kallen edellä mainitsemien vastaiskujen vuoksi. Sanchez on Valioliigan maalipörssin kärjessä ja varmasti vikkeline kinttuineen valmis sakottamaan nopeista iskuista, mikäli siihen siunaantuu mahdollisuus.

Kumpi menee otteluparista jatkoon?

KT: Arsenal saattaa venyä omassa kotiottelussaan tasapeliin, mutta Saksassa Bayern tulee kruisailemaan helppoon kotivoittoon ja etenee tästä parista parin maalin turvin seuraavalle kierrokselle.

RL: Uskon Arsenalin laittavan Bayernin koville, mutta lopulta saksalaiset pyristelevät jatkoon. Lontoolaisilla on ollut ongelmia pelata kaksi hyvää osaottelua peräkkäin, joka on aina maksanut jatkopaikan. Tällä kertaa homma voi olla paketissa jo Saksassa pelattavan ensimmäisen osan jälkeen.

Arsenal ja Bayern München kohtasivat edellisen kerran kaudella 2015-16 alkulohkossa. Tuolloin molemmat voittivat kotiottelunsa. Kuva: Getty

Illan toisessa parissa kohtaavat Real Madrid ja Napoli. Onko italialaisilla mitään mahdollisuuksia hallitsevaa mestaria vastaan?

KT: On, Napoli on suuren yleisön keskuudessa erittäin aliarvostettu joukkue ja se on kaikkea muuta kuin suupala Realille. Zinedine Zidanen valmentaman Madridin peli on ollut koko kauden tuloksellisesti varsin vakuuttavaa, mutta pelillisesti Real ei ole vielä täysin vakuuttanut. Napoli on hurjavireisen Dries Mertensin johdolla todella kovassa vireessä ja varsinkin joukkueen hyökkäyspeli on viime aikoina ollut silmiähivelevän nautittavaa katsottavaa. Napoli on hurja kotijoukkue ja San Paolo on yksi koko Euroopan vaikeimmista paikoista vierasjoukkueille. Jos Maurizio Sarrin luotsaama joukkue saa kelvollisen tuloksen Santiago Bernabeulta, voi toisessa osaottelussa tapahtua mitä vain.

RL: En jaksa uskoa Napolin mahdollisuuksiin. Real ailahteli alkulohkossa, mutta nyt ne tosipelit vasta alkavat. Nämä ovat ne hetket jolloin Cristiano Ronaldon kaltaiset tähdet syttyvät ja ne hetket, mistä he elävät. Napoli on ollut hyvässä vireessä kotimaan kentillä, mutta Real on yksinkertaisesti vaan liian iso vuori kiivettäväksi. Valkoinen baletti on eurokentillä aina vahva, mistä kertoo edellisen kerran välierien ulkopuolelle jäämisen tapahtuneen vuonna 2010. Kuusi kertaa peräkkäin vähintään välierissä on todella kova saldo.

Real Madrid lähtee kaikesta huolimatta isona ennakkosuosikkina tähän pariin. Mitkä ovat hallitsevan mestarin suurimmat vahvuudet ja vastaavasti mahdolliset kompastuskivet?

KT: Real Madridilla on mahdollisesti koko Euroopan nimekkäin ja laajin pelaajamateriaali eikä Napoli pärjää sille yksi vastaan yksi vertailussa kovin hyvin. Erityisesti keskikentällä Madridin valkopaidat eivät kalpene millekkään tämän planeetan joukkueelle, varsinkin kun nuori Mateo Kovacic on pelaamassa lopullista läpimurtokauttaan. Suurimmat kysymysmerkit liittyvät puolustuspelaamiseen ja Realin asennoitumiseen tähän otteluun. Madridilla on ollut vähän vaikeuksia ennalta heikompia joukkueita vastaan ja tässä otteluparissa Realilla ei ole varaa pieneenkään ylimielisyyteen. Napoli hyökkää vahvasti erityisesti laitojen kautta ja se pyrkii varmasti hyödyntämään vahvasti hyökkäävien Realin laitapakkien taakse jäävää tilaa. Todennäköisesti laitureina aloittavien Ronaldon ja Lucas Vazquezin on muistettava myös puolustaa, muuten Realille tulee tukalat paikat.

RL: Realin vahvuuksia olisi helppo luetella pitkä litanija tähän, mutta helpompi on todeta joukkueen olevan näistä kahdesta yksinkertaisesti parempi käytännössä kaikessa. Rutiini on kovalla tasolla ja viime vuosien historia puhuu omaa kieltään. Vaikeuksia voi olla luvassa, mikäli jostain syystä peli takkuilee ensimmäisessä osassa kotikentällä. Villi hyökkäyspeli on vaarallinen, mutta silti myös Napolin heittämä uhka on otettava nöyrästi vastaan ja muistaa pelata peliä kahteen suuntaan. Vastaiskut ovat Napolin mahdollisuus.

Kumpi menee otteluparista jatkoon?

KT: Italialaisen jalkapallon suurena ystävänä vedän sen verran kotiinpäin, että uskon Napolin tekevän todellisen yllätyksen ja pudottavan puolustavan mestarin Realin jatkosta. Ensimmäinen osaottelu kertoo paljon, jos Napoli onnistuu tekemään vierasmaalin, on se hyvin vahvoilla menemään jatkoon.

RL: Täällä ei uskota yllätykseen, vaan luotetaan Realin selkeään materiaalietuun ja rutiiniin. Ottelupari voi hyvinkin olla taputeltu jo Santiago Bernabeulla pelatun ensimmäisen osan jälkeen. Isäniten esimerkiksi kolmen maalin erolla napattu voitto ei olisi mahdottomuus.

Kaikki Mestarien liigan ottelut ovat nähtävissä Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Mario Carlini / Iguana Press/Getty Images)