Kommentti: Gianluigi Buffon nolasi itsensä pahemman kerran

Sakein pöly Real Madridin ja Juventuksen välisen eeppisen puolivälieräparin jäljiltä on laskeutunut. Suurin puheenaihe oli luonnollisesti toisen osan lopussa Los Blancosille tuomittu rankkari ja sitä seurannut Gianluigi Buffonin suihkukomennus. Elävän italialaislegendan UCL-ura sai ikävän päätöksen, mutta sen jälkeen hän on nolannut itsensä pahemman kerran.

Mistä koko jupakassa oikein on kyse? Real Madridin saama rangaistuspotku oli kevyehkö, mutta monien asiantuntijoiden mielestä päivänselvä. Esimerkiksi The Guardianin arvostettu toimittaja Jonathan Wilson totesi viime viikolla Football Weekly -podcastissa Mehdi Benatian rymistelyn olleen selvästi rankkarin arvoinen rike ja, että italialaismediat nolaavat itsensä, kun eivät asiaa myönnä.

Buffonin ulosajosta Wilson ja muut podcastissa mukana olleet totesivat sen olleen luultavasti oikea ratkaisu, sillä raivoavat Juventus-pelaajat piirittivät ottelun tuominnutta Michael Oliveria sen verran uhkaavasti. Taiston tauottua Buffonin symppaajia löytyi aina Zinedine Zidanesta lähtien, mutta säännöt ovat säännöt – myös Buffonille. Oliverkaan tuskin kaivoi joulukorttia kevein perustein.

Tilanteessa tiivistyikin tuomarina toimimisen raadollisuus. Benatia ei osunut lähellekään palloa, kaatoi Lucas Vazquezin ja antoi kaikki mahdollisuudet viedä pallo yhteentoista metriin. Jos Oliver olisi jättänyt rankkarin antamatta, olisivat soraäänet olleet taatusti yhtä jykevät. Varsinkin, jos Juventus olisi lopulta jatkanut välieriin.

Buffon latasi ottelun jälkeisessä tunnekuohussa kovaa tekstiä, sanoen, että Oliverilla on sydämen tilalla roskakori. Ala-arvoinen lausunto, mutta jossain määrin ymmärrettävissä tunteiden vallassa olleen pettyneen urheilijan kannanottona.

Ottelun jälkeen sekä Oliver, että hänen vaimonsa, niin ikään jalkapallotuomarina toimiva Lucy Oliver saivat avoimia tappouhkauksia muun muassa Twitterissä. Uhkailu ja solvaus yltyi jopa niin hurjaksi, että Oliverit veivät asian poliisille, joka aloitti tutkimukset tapauksen tiimoilta.

Gigi Buffonilta taas kysyttiin viikonloppuna katuuko hän sanomisiaan. Buffon totesi Skyn haastattelussa pysyvänsä Real-ottelun jälkeisten sanojensa takana ja kieltäytyi pyytämästä Oliverilta anteeksi. Buffon löi itse asiassa vain lisää vettä myllyyn, sanomalla Oliverin olleen liian nuori ja kokematon niin kovaan paikkaan.

Buffon on elävä legenda, herrasmies ja yksi kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista, jota tullaan muistelemaan vielä vuosikymmenten päästä. Nyt legenda menee kuitenkin lausunnoissaan pahasti metsään ja heittää häpeätahran ylistetyn persoonansa ylle.

Erotuomarin kykyjen kyseenalaistaminen on jo itsessään loukkaavaa, koska Oliver teki tilanteessa oikean ratkaisun.

Kyse on kuitenkin paljon jalkapalloa suuremmasta asiasta, sillä kenenkään ei pitäisi joutua tappouhkauksien ja nettikiusaamisen kohteeksi. Poikkeuksellisen merkittävänä esikuvana Buffonin pitäisikin tuntea vastuunsa. Pettymys puolivälierän loppuhetkien tapahtumista on varmasti valtaisa, mutta puheillaan maalivahti legitimoi Oliverien kimppuun käymisen.

Roskis-puheet voi kuitata tunnekuohulla, mutta monta päivää myöhemmin Juve-kipparille tarjottiin tilaisuutta paikata puheitaan. Hän täysin tietoisesti kieltäytyi siitä. Se on paitsi ala-arvoista käytöstä hienolta pelaajalta, myös häpeällistä ja monin paikoin vahingollista, kuten Oliverien saama viharyöppy on osoittanut.

Karismaattista Buffonia on pidetty jalkapallokenttien herrasmiehenä, josta harvalla on pahaa sanottavaa. Oliver-episodi heittää kuitenkin nolon tahran muuten upean uran viimeisille hetkille.

Lähteet: BBC, Sky Sports, The Guardian

Kansikuva: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images