Real Madridin pyhä timantti – Keskikenttä on avain Valkoisten menestykseen

Viaplay LogoMurtaako Real Madridin keskikenttä Juventuksen huiman laadukkaan puolustuksen? Se selviää Viaplay-palvelussa.

Real Madridista puhuttaessa ei tähteyttä voi sivuuttaa. Espanjan pääkaupungin ylpeydestä suurimmat otsikot keräävät luonnollisesti Cristiano RonaldoSergio Ramos ja Gareth Bale, jotka kiinnostavat niin katsojia kuin mediaa pelityyliensä ja persooniensa johdosta. Vähemmälle huomiolle jää Los Blancosin timantin kova keskikenttä, joka tulee olemaan ratkaisevassa roolissa lauantain finaalissa.

Zinedine Zidanen ryhmitys piirtyy paperilla muotoon 4–3–3, mutta todellisuus on lähempänä Italiasta tuttua 4–3–1–2-ryhmitystä. Etenkin Balen loukkaantumisen vuoksi avaukseen nousseen Iscon myötä Los Blancosin keskikenttä piirtyy timantiksi, eikä niinkään kolmioksi. Keväällä hurmannut tiivis kollektiivi nojaakin pitkälti juuri keskikentän nelikon tekemiseen.

Toni Kroos & Luka Modric kaksikko on omaa luokkaansa

Madridin keskikentän loistokkuus perustuu hyvin pitkälti kaksikon Toni Kroos Luka Modric ympärille. 27-vuotias Kroos on konehuoneen moottori, jonka syöttövalikoima hakee vertaistaan. Saksalaisen tekniset ominaisuudet ovat mykistyttävän korkealla tasolla, pallokosketuksesta syöttö- ja potkutekniikkaan.

Kroosin vierellä loistava Luka Modric taas on yksi koko planeetan älykkäimpiä jalkapalloilijoita. Tottenhamista kesällä 2012 tulleella kroaatilla otti aikansa sopeutua Bernabeulle, mutta roolin löydyttyä Modric on ollut yksi Valkoisen baletin kulmakiviä. Syöttömäärissä 31-vuotias kroatialainen ei pärjää Kroosille, mutta Modricin kyky tehdä peliä edistäviä ratkaisuja on avain Real Madridin keskikentän toimivuudelle.

Rio Ferdinand on sanonut, että jalkapallossa on kyse pelaajien välisistä suhteista ja Kroos & Modric -duon välinen yhteys todella toimii. Kumpikaan ei ole järin fyysinen pelaaja, mutta kaksikon peliälykkyys on jumalaista luokkaa. Kumpikin tietää mitä pelivälineellä täytyy tehdä ja mihin sitä kannattaa milloinkin liikuttaa.

Vaikka kaksikkoa ei tunneta kyvystään raastaa, ovat Kroos ja Modric avainasemassa myös puolustuksellisesti. Kaksikko vetelee naruja Valkoisten keskikentällä ja välierien avausosa Atleticoa vastaan oli osoitus huippumiesten kyvystä jäädyttää vastustajan peli totaalisesti. Kroos ja Modric pystyvät määrittämään pelin virtausta mestarillisesti, mikä tekee vastustajan pelaamisesta huomattavasti hankalampaa.

Casemiron tulo keskikentälle muutti kaiken

Rafa Benitezin toissa kesäistä valintaa Valkoisten manageriksi pidettiin vähintäänkin omituisena vetona, ja kokeneen luotsin ja hänen rakkaan kasvattajaseuransa liittoa pidettiin tuhoon tuomittuna heti alusta alkaen. Pahat kielet kertoivat, ettei Benitez saanut edes täydellistä päätösvaltaa avauskokoonpanosta, jonka roolitus oli täysin päätön. Marraskuussa 2015 koettu totaalinen nöyryytys kotona Barcelonalle vain alle viivasi spekulaatioita Madridin valtapelistä, sillä 0–4 nöyrtynyt Real lähti otteluun ilman puolustavaa keskikenttämiestä, mitä voi pitää varsin itsetuhoisena lähestymistapana Barcan astellessa vastapuolelle.

Tilanne muuttui tammikuussa, kun Zidane asteli ruoriin. Entinen suurpelaaja ei tehnyt isoja muutoksia, mutta yksi peliliike oli ratkaiseva Mestarien liigan voittoon päättyneen kauden suhteen. Zidane otti James Rodriguezin penkille ja toi Casemiron keskikentän pohjalle, kääntäen keskikentän kolmion toisin päin.

25-vuotias brassi ei pelkästään turvannut Realin linjaa, vaan vapautti Kroosia ja Modridicia puolustusvastuusta, mikä toi kaksikon todellisen nerokkuuden esiin. Kovasti uurastava Casemiro ei ole se kaikista seksikkäin pelaaja, mutta juuri hänen panoksensa mahdollistaa teknisesti huippuluokkaa olevien kanssapelaajien loistamisen.

Isco on lisännyt uuden ulottuvuuden

Toisen onni on usein toisen epäonni. Malagassa huipulle noussut Isco saapui Bernabeulle kesällä 2013, mutta ei ole lupaavista otteista huolimatta vakiinnuttanut paikkaansa Valkoisten pelaavassa kokoonpanossa. Espanjalainen pääsi kuin varkain näyttämään kykynsä Gareth Balen loukkaannuttua. Paperilla Isco on piirretty oikeaksi laituriksi, mutta todellisuudessa 25-vuotias keskikenttämies pelaa hyvin vapaassa roolissa, liikkuen laajalla säteellä.

Cristiano Ronaldon loistaminen on pitkälti mahdollista Iscon ja Casemiron tekemän työn ansiosta. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Iscon merkitystä ei voi korostaa riittämiin, sillä pienikokoisen väkkärän pallottomat liikkeet turvaavat Valkopaidoille alueelliset ylivoimat, joiden turvin Real pystyy hallitsemaan pelejä. Jos Casemiro on helpottanut Kroosin ja Modricin elämää, voidaan samaa sanoa myös Iscosta.

Iscon pelaamista katsoessa ei siis kannata tuijotella pelkästään miehen tekemistä pallolla. Hieman futsalmaisen tekniikan omaava espanjalainen pystyy kyllä luomaan tilanteita omillakin suorituksillaan, mutta miehen tärkein anti tulee ilmi etenkin älykkäissä pallottomissa liikkeissä.

Pyhä timantti

Zizoun johtama Real ei välttämättä ole se kaikista seksikkäin jalkapallojoukkue, mutta sitäkin tehokkaampi. Bernabeulla riittää tähtiä ja egoja, mutta Realin menestyksen salaisuus löytyy ennen kaikkea saumattomasta kollektiivista. Malliesimerkki oli paikallisvastustaja Atletin niistäminen Bernabeulla, ilman että Patjantekijät saivat minkäänlaista hippaa Realin 3–0-voittoon päättyneessä ottelussa.

Zidanen paletissa isossa roolissa on nimenomaan keskikentän pyhä timantti, josta on tullut Los Blancosin kollektiivin ruumiillistuma. Toni Kroos, Luka Modric, Isco ja Casemiro ovat kaikki fantastisia jalkapalloilijoita, mutta yhdessä nelikko saa toisistaan vielä enemmän irti ja sen takia myös Zidane ansaitsee kiitosta. Nelikon kemiat toimivat ja ranskalaisluotsi on osannut roolittaa keskikentän oikein.

Tarkkaan harkittu roolitus näkyy myös puolustuspelaamisessa, jossa nelikko ryhmittyy neljän pelaajan linjaksi, niin että Kroos ja Isco puolustavat laidoilla. Näin ollen keskikentän toimivuus myös alaspäin vaatii reippaasti kuria ja nöyryyttä, mitä koko kvartetilta toden totta löytyy.

Realin keskikentästä puhuttaessa, ei tärkeimpien osien erottelu ole mielekästä, sillä jokainen on joukkueen pelaamisen kannalta mahdoton korvata ilman että pelitapaa pitäisi muuttaa. Juuri tästä syystä Juventus kohtaa kauden kovimman haasteensa. Massimiliano Allegrin joukkue on viimeisen päälle organisoitu kollektiivi, aivan kuten Zidanen Real on kevätkaudella ollut. Vanhan Rouvan peli nojaa kuitenkin enemmän vahvaan alakertaan, muttei Juven keskikenttää sovi missään nimessä aliarvioida.

Näin ollen Cardiffissa pelattavassa finaalissa kannattaa kiinnittää huomiota juuri konehuoneen taisteluun. Barcelonan repaleisen keskikentän Juventus söi elävältä, mutta Realin pyhän timantin nollaaminen on täysin eri tason tehtävä. Lauantain finaalin jälkeen voitaneen myös kruunata maailman paras konehuoneen pelaaja. Onko se Toni Kroos, Luka Modric vai Juven Miralem Pjanic?

Avain Juven pärjäämiseen Walesissa on pimentää nimenomaan Realin keskikenttä, sillä ilman sitä Ronaldo ei tule saamaan kärjessä ruokaa. Valkoisten konehuoneen haaste taas on murtaa Vanhan Rouvan ilmiömäinen puolustus.

Maalintekijät varmasti muistetaan, mutta tuleva Mestarien liiga -finaali ratkaistaan keskikentällä.

Kansikuva: Matthias Hangst/Getty Images