Thomas Tuchelin Dortmund tekee Euroopan lahjakkaimmista talenteista tähtiä

Lyö UCL-vetosi Unibetilla – ensitalletukselle 100 € bonus ja 10 € riskitön veto!

Alexander Isakin siirtyminen Borussia Dortmundin riveihin tammikuun siirtoikkunassa muiden Euroopan suurseurojen sijaan korosti jälleen sitä, että Signal Iduna Parkista on yhä vahvemmin tullut erinomainen kasvualusta maailman tämän hetken kiehtovimmille nuorille pelaajille. Keltamustien portugalilainen laitapuolustaja Raphael Guerreiro pelaa tiistaina suosikkiseuraansa vastaan.

Ruotsalaistähti viimeisin kaappaus

Alexander Isak on viimeisin lisä Dortmundin jo valmiiksi kattavaan nuorien talenttien joukkoon. Zlatan Ibrahimoviciin verrattu 17-vuotias ruotsalaishyökkääjä teki monivuotisen sopimuksen ruhrilaisseuran kanssa vähän ennen tammikuun siirtoikkunan umpeutumista. Hän herätti lukuisten kykyjen etsijöiden huomion viime kesänä, tehtyään kasvattajaseuransa AIK:n riveissä kymmenen sarjamaalia, heti debyyttikaudellaan miesten joukkueessa. Isak sai kutsun myös A-maajoukkueeseen, jossa hänestä tuli ensimmäisen osumansa jälkeen myös Ruotsin kaikkien aikojen nuorin maalintekijä maajoukkueessa.

Nyt Isak pääsee näyttämään taitonsa joukkueessa, joka on täynnä nousevia ja kovaa vauhtia suuren yleisön tietoisuuteen ponnistavia pelaajia. Se että Dortmund onnistui naaraamaan Isakin kaltaisen nuoren huippulupauksen espanjalaisjätti Real Madridin nenän edestä, vain vahvisti seuran mainetta täydellisenä paikkana uuden sukupolven jalkapallotähdille.

Pulisic kasvamassa avainpelaajaksi

Eikä paljon ehtinyt vettä virratta Vantaassa Isakin sopimuksen allekirjoituksesta, kun Dortmund julkisti yhden hiomattoman timantin jatkosopimuksen. Huippulupaava amerikkalaispelaaja Christian Pulisic jatkoi seuran kanssa sopimustaan, joka pitää hyökkäävän keskikenttäpelaajan aina kesään 2020 saakka Signal Iduna Parkilla.

Dortmund rakentaa tulevaisuuttaan täysin nuorten pelaajiensa varaan. Pulisic, joka on seuran nuorisoakatemian viimeisimpiä helmiä, nostettiin edustusjoukkueeseen reilu vuosi sitten ja hänen kontolleen on laskettu paljon. Valmentaja Thomas Tuchel luottaa Pulisiciin ja hänestä ollaankin kaavailtu yhtä vakiokokoonpanon kulmakiveä. Viime vuonna autokoulu-ikään tullut amerikkalainen on saanut peliaikaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta joka pelissä tämän kauden Bundesliigassa. Lisäksi Pulisic on esiintynyt myös jokaisessa Dortmundin tämän kauden Mestarien liigan ottelussa.

– Olen vasta 18-vuotias ja minulla on edelleen paljon opittavaa. Täällä on parhaat mahdollisuudet kehittyä. Lisäksi saan mahdollisuuden pelata kotiottelut 80 000 fanin edessä – sitä parempaa ei voi jalkapalloilija toivoa, Pulisic kertoi seuran kotisivuilla jatkosopimuksen julkistamisen yhteydessä.

Seura luottaa ja panostaa nuoriinsa

Se mikä erottaa Dortmundin muista seuroista on se, että seura todella tarjoaa nuorukaisille tilaisuuksia loistaa. Tuchel on jatkanut Jürgen Kloppin perintöä ja antanut valtavasti tukea ja vastuuta hiomattomille timanteilleen peluuttamalla heitä kokeneiden pelaajien rinnalla. Andre Schürrle, Mario Götze sekä Marco Reus ovat kovia, marinoituneita tähtiä, jotka omalla esimerkillään auttavat nuorempiaan.

Tämä onkin kiteytettynä Dortmundin malli. Joukkue on sekoitus erittäin nuoria ja ääritaitavia pelaajia sekä varttuneita ja kansainvälisen tasonsa jo todistaneita jyriä.

21-vuotias Julian Weigl on yksi Tuchelin tämän hetken tärkeimmistä luottopelaajista. Saksan maajoukkueeseenkin noussut peluri maestroi Dortmundin keskikentällä ottelusta toiseen. Weigl rytmittää peliä taitavasti ja hänellä on keskimäärin 86 pallokosketusta ottelua kohden. Syötöt löytävät perille yli 90 prosentin keskiarvolla.

Ousman Dembele, 19-vuotias Ranskan lahja Dortmundille, siirtyi viime kesänä Rennesistä Saksaan. Hän on ollut todella hyvä koko debyyttikautensa ajan, mistä kertoo myös nousu EM-finaalin hävinneen Ranskan a-maajoukkueeseen. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tai kärkimiehenä operoiva nopea Dembele on taitava pallon kanssa ja tunnettu kyvystään haastaa vastustajien puolustajia.

Dembele oli Isakin tavoin yksi viime kesän himoituimmista nuorista lupauksista. Hän torjui monen suurseuran lähentelyt, voidaakseen siirtyä Dortmundiin.

Tulevaisuuden tähtipelaajaa odotetaan myös Emre Morista, joka on niin ikään yksi tällä kaudella Dortmundissa debytoineista pelaajista. Ranskan EM-kisoissa viime kesänä Turkin riveissä pelannut Mor omistaa myös Tanskan passin. Tekninen laitahyökkääjä siirtyi Signal Iduna Parkille FC Nordsjaellandista.

Dortmundin seurajohto, urheilutoimenjohtaja Michael Zorc etunenässä, on kuitenkin painottanut useaan otteeseen, ettei seuran ensisijaisena tavoitteena ole olla Euroopan nuorin joukkue.

– Me emme pysty ostamaan vain valmiita tähtipelaajia. Sen vuoksi meidän on panostettava lupaavien kykyjen kehittämiseen. Vahvuutemme on se, että olemme todistaneet että pystymme tarjoamaan todella nuorille pelaajille mahdollisuuden pelata korkeimmalla tasolla, Zorc kertoi Bundesliga.comin haastattelussa tammikuussa.

Guerreiro pääsee pelaamaan vanhaa suosikkiseuraansa vastaan

Tuchelin joukkueeseen saapui kesällä tuore Euroopan mestari, portugalilaispuolustaja Raphael Guerreiro. Sekä Guerreiro että Bayern Müncheniin siirtynyt maanmies Renato Sanchez nousivat kumpainenkin valokeilaan nuorina tähtinä. Tosin, siinä missä Sanchez on päässyt Bayernin avaukseen vain satunnaisesti tällä kaudella, on Guerreiro nauttinut isosta vastuusta Dortmundissa.

Juonikas laitapuolustaja on tuonut joukkueeseen syvyyttä. Valmentaja Tuchel pystyy käyttämään lusitaania tarvittaessa myös keskikentällä. Hän tuo vapaapotkujen taitajana myös vaihtoehdon erikoistilanteisiin. Arvokas lisä, sillä juuri ne ovat olleet Dortmundin akilleen kantapäänä jo pidempään.

Raphael Guerreiro osui viimeksi viime viikonlopun vierasottelussa Darmstadtia vastaan. (Kuva: AOP)

Mielenkiintoisen lisän tiistai-illan Mestarien liiga-otteluun tuo se, että Guerreiro on avoimesti kertonut olevansa Benfican kannattaja. Myös hänen isänsä on lissabonilaisseuran suuri fani, joten vierailusta Valon stadionille tulee nuorukaiselle erityinen. Ylilataukseen ei kuitenkaan ole varaa, sillä seuraava keltainen kortti tuo miehelle pelikiellon. Hän haluaa varmasti olla mukana myös toisessa, Saksassa pelattavassa Benfica-ottelussa.

Vakuuttava tämän kauden Mestarien liigassa

Dortmund onkin peluutanut nuoria sekä Bundesliigassa että Mestarien liigassa tällä kaudella ja varsin menestyksekkäästi. Huolimatta ajoittaisesta kompastelusta Bundesliigassa, Dortmund on ollut varsinkin Mestarien liigassa menestyksekäs. Se eteni lohkovaiheesta jatkoon häviämättä peliäkään. Lohkovoiton ansiosta taakse jäi muun muassa kilpailun hallitseva mestari Real Madrid. Dortmund teki siinä samalla lohkovaiheen uuden maaliennätyksen. Se pöllytti maaliverkkoja jopa 21 kertaa.

Dortmund ei ollut ennen vuotta 2016 voittanut kertaakaan Portugalin maaperällä, mutta hakee tiistaina silti jo kolmatta voittoaan sieltä vuoden sisään. Viime keväänä Eurooppa liigassa se voitti Porton ja tänä syksynä Mestarien liigassa Sportingin.

Benfica keräsi alkulohkossa tämän vuoden kaikista jatkoon menijöistä vähiten pisteitä, vain kahdeksan. Se hakee silti jo kolmatta puolivärieräpaikkaansa kuuden vuoden sisään. Valmentaja Rui Vitorian suojatit ovat pelanneet neljä edellistä otteluaan saksalaisjoukkueita vastaan kotonaan tappiotta. Edellinen tappio Bundesliiga-joukkueelle tuli vuonna 2010, kun Dortmundin verivihollinen Schalke kävi hakemassa voiton Benficasta.

Nähtäväksi jää, pystyykö Dortmund jatkamaan Mestarien liigan maali-iloitteluaan myös pudotuspelivaiheessa tiistaina.

Lähteet: Bundesliga.com, UEFA.com

Kansikuva: All Over Press