Yhteisöllisyyden nimeen vannova Jürgen Klopp luotsaa Liverpoolia omalla tyylillään kohti menestystä

Viaplay LogoMestarien liiga -kausi huipentuu Kiovan illassa 26.5. – Katso Liverpoolin ja Real Madridin välinen finaali suorana Viaplay-palvelussa.

Kiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Valioliigassa vuosikausien ajan pauhannut Jose Mourinho nimitti itsensä aikoinaan ”Special Oneksi” ainutlaatuisuuteensa viitaten. Yhtään charmanttia portugalilaista väheksymättä on kuitenkin sanottava, että Liverpoolin manageri Jürgen Klopp jos kuka on spesiaali tapaus. Hän ei suinkaan ole ”Normal One”, vaikka onkin sillä tavoin leikkisästi itseään kutsunut – kuin piikkinä Mourinhon suuntaan.

Hän on ennen kaikkea pelaajien valmentaja ja tullut tunnetuksi tyylistään luoda joukkueensa pelaajille aito tunne siitä, että kaikki ovat tärkeitä ja jokaisen panosta tarvitaan. Klopp haluaa jokaisen joukkueensa jäsenen nauttivan olostaan ja tietävän olevansa arvostettuja.

Juuri niin kuin saksalainen ajattelee elämästä yleensäkin.

Kloppo välittää pelaajistaan

Pelatessaan itse Mainz 05:ssa nuorempana, Klopp ei saanut mahdollisuutta saattaa poikaansa kouluun tämän ensimmäisenä koulupäivänään, koska 2. Bundesliigassa pelanneella joukkueella oli samaan aikaan harjoitukset. Hän on kertonut myöhemmin katuneensa päätöstä noudattaa kuuliaisesti valmennusjohdon määräystä osallistua treeneihin.

Mutta tässä tuleekin esiin Kloppin toinen oleellinen luonteen piirre: Hän pyrkii oppimaan ja kehittymään jatkuvasti, etenkin virheistään. Siispä onkin kovin luonnollista, että vuosikymmen myöhemmin – valmentaessaan itse Mainzia – Klopp tarjosi keskikenttäpelaaja Fabian Gerberille vapaapäivää kuullessaan pelaajan äidillä olevan syntymäpäiväjuhlat. Jalo teko oli hyvin poikkeuksellinen tuon ajan Bundesliigassa, jossa moista hempeilyä ei oltu totuttu vielä näkemään.

”Kloppo” tekeekin asiat omalla tavallaan. On aina tehnyt. Siihen kuuluu oleellisena osana pyrkimys saada muut kokemaan olonsa merkityksellisiksi. Hän haluaa saada pelaajansa irtaantumaan jatkuvan suorittamisen ja tuloksen teon tarpeen ikeestä. Tästä ajatuksesta onkin tullut hänen valmennusfilosofiansa punainen lanka.

51-vuotta kesäkuussa täyttä Klopp ymmärtää kyllä erittäin hyvin, että bisnes kuuluu nykyjalkapalloon, mutta hän ei silti pidä siitä. Hän tietää myös kritiikin olevan tarpeellista, mutta ei ymmärrä mustavalkoisuutta jonka kaapuun se liian usein, eritoten median toimesta puetaan. Hän on ihmetellyt kuinka esimerkiksi hattutempun tehnyttä pelaajaa hehkutetaan yleensä varauksetta, vaikka hän tuskin tulee tekemään kolmea maalia uudestaan seuraavassa pelissään.

— Jos koet olevasi pelkkä numero, että sinusta pidetään vain kun olet parhaimmillasi, se ei tunnu hyvältä. Sen takia pyrin saamaan pelaajani olemaan huomioimatta ulkopuolelta tulevaa kritiikkiä, Klopp kertoi Goal –verkkolehden haastattelussa.

Ulkopuolisen arvostelun blokkaaminen on yksi Kloppin suurimmista taidoista, jonka hän on oppinut 17-vuotta kestäneen valmennusuransa aikana. Oli kyse sitten loanheitosta tai vuolaista kehuista, saksalaisluotsi pystyy suodattamaan sen pois. Tämä onkin ollut tie menestykseen, josta osoituksena muun muassa Mainzin nostaminen ensimmäistä kertaa Bundesliigaan vuonna 2004 tai kaksi peräkkäistä Bundesliigan mestaruutta Dortmundin riveissä vuosina 2012 ja 2013.

Kovia temppuja.

 

Jürgen Klopp lähti sankarina Dortmundista vuonna 2015.  (Kuva: Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)

Tyyli ennen tulosta

Elo kentän laidalla ei ole ollut tietenkään pelkkää ruusuilla tanssimista. Klopp on kokenut myös tukalia hetkiä valmentajana, mutta on silloinkin pitänyt tiukasti kiinni tyylistään. Kaudella 2014-2015 Dortmundin syyskausi oli sujunut surkeasti ja joukkue oli vajonnut joulutauolle lähdettäessä Bundesliigan hännille putoamistaisteluun. Klopp luotti kuitenkin vakaasti omaan empaattiseen lähestymistapaansa, vaikka sai roppakaupalla siitä arvostelua osakseen. Pelaajat luottivat johtajaansa ja nousivat kurimuksesta yhdessä. Dortmund kiri loistavan kevätkauden ansiosta lopulta hienosti seitsemänneksi, Eurooppa liiga-paikkaan oikeuttavaan sijaan.

Pian kauden päättymisen jälkeen myös muut oivalsivat, mistä Kloppin itsevarmuus kumpusi. Tilastot nimittäin paljastivat, että tuloksellisesti pieleen menneellä syyskaudella Dortmund loi sarjan toiseksi eniten maalipaikkoja ja antoi vastustajilleen toiseksi vähiten maalipaikkoja. Jostain syystä joukkue ei vain saanut viimeisteltyä riittävällä tehokkuudella ja vastaavasti omissa soi likipitäen joka kerta vastustajan päästessä maalipaikkaan.

Klopp tiesi kokoajan, että tulos tulee väistämättä perässä.

Intohimo valmentamiseen

Kloppin tyyliä pysyä hyväntuulisena ja optimistisena on kyseenalaistettu aika ajoin ja hänen näyttävää elehdintää ja esiintymistä otteluissa on myös väitetty epäaidoiksi. Jotkut puhuvat jopa näyttelemisestä. Nämä syytökset tulevat yleensä poikkeuksetta ihmisiltä, jotka eivät tiedä karismaattisesta saksalaisesta yhtään mitään.

— Valmentaja huutelee ohjeita kentän laidalta paljon, hän haluaa osallistua pelin kulkuun. Hän tietää tarkalleen milloin on oikea hetki halata ja milloin vaaditaan takapuolelle potkimista, Liverpoolin varakapteeni James Milner taustoitti Kloppin tavoista Liverpoolin virallisilla nettisivuilla.

Helmikuussa 2001 Klopp muuttui Mainz-pelaajasta valmentajaksi kirjaimellisesti yhdessä yössä. Mainz oli taistelemassa putoamista vastaan ja lopettamispäätöstään aprikoinut Klopp haluttiin kentän laidalle vetovastuuseen. Hän koki tilanteen ensin vaikeaksi, koska piti tuon kauden joukkuetta parhaana Mainz-joukkueena jossa oli pelannut. Hän kuitenkin päätti tarttua haasteeseen.

Valmentajan roolissa Kloppin ei tarvinnut esittää tai valehdella mitään. Hän kertoi entisille pelikavereilleen ensitöikseen rehellisesti mitä mieltä oli joukkueen laadusta ja tasokkuudesta. Tuoreen valmentajan sanat upposivat jokaiseen Mainz-pelaajaan. Seura pelastui kolmosliigaan putoamiselta ja nousi Bundesliigaan jo paria kautta myöhemmin.

Kloppin into ja kiihko välittyy tehokkaasti jopa televisioruudun läpi. Hän huutaa ohjeita kentän laidalla, irvistelee, raivoaa ja tuulettelee maaleja takanaan olevien katsojien kanssa. Eläytymisestä paistaa intohimo ja sydän kauas. Tämän vuoksi on melko hankala ajatella, että aikanaan peliurallaan Kloppilla oli ajanjaksoja kun futis ei kiinnostanut häntä pätkääkään. Varsin vaatimattomilla jalkapalloilullisilla lahjoilla siunattu Klopp pelasi 80- ja 90-luvuilla vain tienatakseen elantonsa. Hänellä ei ollut käytännössä muuta työtä ja jatkuva paineen alla pelaaminen ja samaan aikaan omien rajallisten taitojen tiedostaminen nakersivat nuoren miehen mieltä.

Klopp kävi 19-vuotiaana EIntracht Frankfurtissa koeajalla näyttämässä osaamistaan. Olisi helppoa kuvitella kokemuksen olleen unelmien täyttymys, mutta sitä ei ollut. Hän katsoi Frankfurtin pelaajia, ihaillen heidän taitoaan. Ohi viiletti tuleva saksalaislegenda Andreas Möller, joka tuntui olevan aivan toisella tasolla nuoreen Kloppiin verrattuna.

Yhteisön voimalla

Ura Frankfurtissa ei auennut, mutta kutsumus ja palo jalkapalloon löytyi toden teolla nappulakenkien vaihduttua taktiikkatauluun. Klopp kehitti omanlaisensa ideologian, jota kutsuu nimellä “Gesamtkunstwerk”. Termillä tarkoitetaan tässä yhteydessä hyökkäysvoittoisen pelitavan, toistensa puolesta taistelevien pelaajien ja intohimoisten kannattajien symbioosia, joka synnyttää energiaa. Kaikkien yhdessä luoma voima auttaa isoihin tuloksiin. Kliseisesti, Kloppin joukkueet ovat parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa.

Tämä nähtiin ensin Mainzissa, sitten Dortmundissa ja nyt viimeisimpänä se on nähty myös Liverpoolissa.

Klopp suojatteineen juhli Mestarien liigan finaalipaikkaa Rooman Stadio Olimpicolla toukokuun alussa.  (Kuva: Julian Finney/Getty Images)

Missä ikinä Klopp on valmentanutkin, hän on aina halunnut tuoda koko seuran yhteen ja saavuttaa yhteistyön tuloksena suuria tuloksia. Klopp tekee kaikkensa tuodakseen jokaiselle yhteisön jäsenelle ilmi – oli kyseessä sitten kentänhoitaja, harjoituskeskuksen työntekijä tai kolmannen polven kausikorttilainen – , että juuri hän on tärkeä. Klopp on pitänyt varsinkin kannattajia suuressa arvossa ja muistanut alleviivata sitä aina tilaisuuden tullen. Ei siis ihme, että saksalainen on ollut niin rakastettu, missä ikinä on ollutkin.

Lauantaina Kiovan illassa Liverpool yrittää kaataa Eurooppaa viime vuodet dominoineen Real Madridin ja tuoda Mestarien liigan voiton 13 vuoden tauon jälkeen takaisin Merseysidelle. Kloppille ominaiseen tyyliin hän ei suostu alistumaan altavastaajan rooliin. Hän puhuu mieluummin siitä, mitä heidän on mahdollista saavuttaa yhdessä. Rohkeus, urheus, kunnianhimoisuus. Siinä määreitä joita Kloppin Liverpool vaalii.

— Ei ollut helppoa olla urhea Manchester Cityä tai AS Romaa vastaan, mutta me teimme sen. Heti kun vetäydyimme suojelemaan johtoamme, olimme menettää kaiken, Klopp kertoi The Daily Telegraphille.

Kuka tietää, ehkä Kiovan Olympiastadionilla saatetaan todistaa jälleen Gesamtkunstwerkin taikaa.

Artikkelikuva: Laurence Griffiths/Getty Images

Lähteet: The Daily Telegraph, Goal, Liverpoolfc.com