Tiistain otteluparit UCL-raadin syynissä: PSG yllättää Barcelonan, eikä Dortmund jätä mahdollisuuksia Benficalle

Turvaa Mestarien liigan vetosi Unibetin lisäaikavakuutuksen turvin!

Kuningaspelin ystävät saavat tiistaina parhaan mahdollisen ystävänpäivälahjan, seurajoukkuepelien suurimman ja kauneimman palatessa ruutuihin. Pudotuspelit alkavat heti herkkupalalla PSG:n pyrkiessä horjuttamaan Barcelonaa. Tiistain toisessa parissa Benfica koittaa lyödä kapuloita lohkovaiheen uuden maaliennätyksen tehneen Borussia Dortmundin rattaisiin. Faneille.comin toimittajat Atte Ruuttila ja Jaakko Tiira perkaavat kaikki neljä joukkuetta ja esittävät arvionsa jatkoonmenijöistä.

FC Barcelonan kausi on ollut yllättävän vaisu. Panostaako Luis Enriquen poppoo kaiken Mestarien liigaan?

AR: Barcelonan kannalta toivoisin, että panostaisivat edes johonkin. Ehkä hiukan karrikoitua, mutta Barca ei ole pelannut hyvin, vaikka pisteitä on tämänkin vuoden puolella napsunut ihan hyvin. Copa del Reyn finaalipaikka todistaa myös sen, että he kykenevät tekemään tarvittavan ilman, että itse peleistä tulisi suuria spektaakkeleita. Katalaanijätin ongelmat piilevät puolustuspelaamisessa ja sen ryhmädynamiikassa. Kaikki pelaajat eivät tee tarvittavaa puolustussuuntaan ja useat vastustajat La Ligan puolella ovat kyenneet painamaan Barcan huomattaviin ahtaisiin tilanteisiin. Mutta Barcelona on silti Barcelona ja kärjessä on MSN, he pelastavat paljon.

Uutena Unibetin asiakkaana saat 10 € riskittömän mobiilivedon

JT: Jos olisin itse Luis Enriquen saappaissa laittaisin pelimerkit Mestarien liigaan. Vaikka piste-eroa Real Madridiin on vain yksi piste, ovat Valkoiset pelanneet kaksi ottelua vähemmän ja isännöivät Barcaa vielä Bernabeulla. Toisin sanoen Barcan kolmas perättäinen liigamestaruus vaatisi jo reippaamman puoleista sulamista Los Blancosilta. Enriquen palli on alkanut muutenkin heilumaan, mikäli espanjalaismediaa on uskominen, mutta 2000-luvun viides Mestarien liiga -kanisteri luultavasti pelastaisi Enriquen työpaikan. Lähes samanlaisessa tilanteessa on myös Enriquen maanmies, PSG:tä luotsaava Unai Emery, jolla on oiva mahdollisuus pelastaa nahkansa niin ikään eurokentillä.

Barcan haastavan PSG:n sarjakausi on ollut niin ikään haastava. Onko Unai Emeryn PSG:llä kuitenkin saumat yltää edeltäviä pidempään UCL-kevääseen?

JT: PSG:ltä ollaan odotettu jo useampana keväänä Espanjan jättiläisten haastamista, mutta vielä toistaiseksi välieräpaikkakin antaa odottaa itseään. Pariisilaiset ovat kenties kärsineet ylivoimastaan kotimaan liigassa, joka ei ole liiemmin kovia pelejä tarjonnut. Tällä kaudella muut kärkipään ranskalaisseurat ovat kuitenkin nostaneet profiiliaan ja PSG saa tehdä täyden työn peitotakseen sarjaa johtavan Monacon ja jättiyllättäjä Nicen. Tulevat koitokset Barcelonaa vastaan mittaavat lopulta PSG:n mestaruuspotentiaalin. Vaikka joukkue lähtee ottelupariin altavastaajana, näen materiaaliltaan vahvan PSG:n omaavan saumat yllättää tällä kaudella yskähdellyt Barca. Jos näin käy on PSG yksi suurimpia voittajasuosikkeja jatkossa.

Sevillan kanssa Eurooppa liigan voittoja juhlinut Unai Emery tietää miten yksittäiset ottelut voitetaan. Kuva: Julian Finney/Getty Images

AR: Emeryn kollektiivilla on kaikki saumat painella jatkoon Barcan kustannuksella. Ja tähän väliin perus liirumlaarumit siitä, kuinka yksilöt voivat ratkaista tiukat pelit suuntaan tai toiseen, mutta puhutaan hetki kuitenkin faktoilla. Kuten ystäväni totesit, on PSG materiaaliltaan vahva ja nyt heille on muodostumassa myös vahva pelillinen identiteetti. Laurent Blanc ajoi joukkueeseen parhaaksi näkemäänsä tapaa pelata, mutta kaikkihan me tiedämme, että se tapa oli löyhä. Tästä kertoo parhaiten se, että Zlatan Ibrahimovicin puhuttiin oleva korkein päättävin elin, eikö pääluotsi Blanc. Unai Emery on loistava yksittäisten otteluiden taktikko ja nyt hän on saanut ajettua ajatuksiaan joukkueeseen. Ottelu Barcelonaa vastaan on kuin Mount Everestin valloittaminen, lähtökohtaisesti pirun haastava, mutta ei mahdotonta.

Kumpi etenee parista jatkoon?

AR: Otan hokkuspokkuslaatikostani esiin ”shokkiwau!” -kortin, jossa sanotaan, että parista menee jatkoon Paris Saint-Germain. PSG kaataa Barcelonan kurinalaisella kollektiivilla, joka ei jätä linjojen välille tuumaakaan tilaan. Barcelona kompastuu köykäiseen laitapuolustamiseen.

JT: Komppaan tässä suhteessa sivustomme johtavaa La Liga -asiantuntijaa ja uskon myös PSG:n yllätykseen. Julian Draxlerin tulo on piristänyt pariisilaisia ja Edinson Cavanin hirmuvire on liikaa Barcan heikohkolle puolustukselle.

Portugalin suurseura Benfica on pelillisesti tuntemattomampi suuruus. Onko lissabonilaisilla mahdollisuuksia yllättää Dortmund tässä otteluparissa?

AR: Hyvin, hyvin hankalaa se tulee olemaan. Kun lähtökohdat ovat ne, että toinen joukkueista (Dortmund) pelaa leveää pallokontrollijalkapalloa, pakottaa se toisen joukkueen (Benfica) haastamaan ensiksi mainittu pallonhallintaa, prässäämään aggressiivisesti korkealta tai valitsemaan vastahyökkäykset. Uskon vahvasti, että Benfica tulee kallistumaan vastaiskupelaamiseen, jolloin päästään seuraavaan perustavaa laatua olevan kysymyksen ääreen: minkä alueen portugalilaisseura ottaa tiukimmin? Totuus on, että jalkapallossa ei voi puolustaa joka ikistä kaistaa yhtäaikaisesti. Joten, jos ja kun Benfica tukkii keskustan se jättää Dortmundin laitapelaamiseen tilaa. Benfican ainoaksi mahdollisuudeksi jää siis keskustan puolustaminen, vastaiskupelaaminen, onnistuneet tilanteenvaihdot ja täsmällinen joukkueliike pallon painopisteen mukaisesti.

JT: Benficalle sekä ensi viikolla tulessa olevalle FC Portolle täytyy nostaa hattua. Portugalin jätit kauppaavat vuosi toisensa perään ykköstähtensä isompiin sarjoihin, mutta aina löytyy korvaajat ja joukkueet nähdään Mestarien liigan jatkopeleissä. Don Ruuttila esitti mielenkiintoisia kysymyksiä liittyen Rui Vitorian taktisiin valintoihin. Liga NOS:in piikkipaikkaa miehittävä Benfica on pitänyt kotimaassaan palloa lähes 60-prosenttisesti ja syöttänyt yli 500 kertaa per ottelu. Mestarien liigassa lissabonilaisten pallonhallinta on kuitenkin alle 50-prosenttia. 4–4–2-muottiin ryhmittyvä Benfica antanee pelivälineen Dortmundille ja uskoo vaarallisen kärkiparin Jonas & Kostas Mitroglou hyökkäysvoimaan. Benfican kannalta olisi äärimmäisen tärkeää saada hyvä tulos Estadio da Luzilta, sillä Saksassa saattaa tulla vilu jos joukkue joutuu avaamaan pakettiaan heti alusta asti.

Nuorekas ja raikas Dortmund on ihastuttanut tämän kauden Mestarien liigassa. Onko keltapaidoilla mahdollisuus mennä päätyyn asti?

JT: Real Madridin sysääminen lohkokakkoseksi oli kova työnäyte Dortmundin vahvuudesta. Bernabeun peliä en nähnyt, mutta Keltaisen seinän edessä BVB oli selvästi viime kauden mestaria vahvempi, vaikka ottelu päättyikin pistejakoon. Suurimpiin voittajasuosikkeihin Thomas Tuchelin huippulahjakas miehistö ei kuulu, muttei heitä kannata missään nimessä laskea pois laskuista. Bundesliiga-mestaruus on karannut, joten Dortmund voi panostaa herkkusieniliigaan. Hyökkäysvoimasta tai sen variaatioista Dortmundin pärjääminen ei tule jäämään kiinni, vaan kompastuskivet löytyvät puolustuspelistä. Yli maalin per ottelu kotimaassa päästänyt Dortmund pelaa hyökkäävällä 4–1–4–1-ryhmityksellä, mikä on ajoittain äärimmäisen haavoittuvainen.

Dortmund ei ole tämän kauden Mestarien liigassa hävinnyt, ei edes Santiago Bernabeulla. Kuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

AR: En usko, että Dortmundilla on voimavaroja mennä loppuun asti. Vaikka aiemmin maalailinkin jo perkeleet Benfican seinälle, tulee saksalaisilla olemaan täysi päivätyö, jotta he kampeavat voiton Benficasta. Ja, jos Benfican kanssa on ennakkoon ajateltuna haastavaa, niin eipä se urakka ainakaan helpotu, mitä pidemmälle kilpailussa edetään. Dortmund on potentiaalinen joukkue, joka kasassa pysyessään voi olla suurikin voima tulevina vuosina. Tuchelin ajatukset ovat kuitenkin kohtalaisen alkutekijöissä ja uusia pelillisiä nyansseja pyritään luomaan, sekä vanhoja tilkitsemään. Tällä kaudella se on enemmän jälkimmäistä, mikä voi hyvinkin viitata siihen, että ensi kaudella jytkytetään.

Kumpi etenee parista jatkoon?

JT: Altavastaajan avatessa kotona, nousee ensimmäinen osa kliseisesti isoon asemaan. Ihmeitä saa kuitenkin tapahtua, jotta Dortmundin tie nousisi pystyyn. Ei dumata Benficaa ihan täysin, mutta ei Rui Vitorian nipussa ole montaa vertailun Dortmundiin kestävää osaa. Saksalaiset jatkavat.

AR: Dortmund jatkoon heidän pelillisen ylivoimansa vuoksi. Benfican ainoa mahodollisuus on täydellisen onnistuneet ottelusuunnitelmat, jotka ovat erittäin epätodennäköiset.

Kaikki Mestarien liigan ottelut ovat nähtävissä ViaPlay-palvelussa.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images