UCL-finaaliraati: Mestarien liigan finaaliin on vain yksi ennakkosuosikki – ”Puolustus ja etenkin keskikenttä huomattavasti laadukkaampia”

Viaplay LogoMestarien liiga -kausi huipentuu Kiovan illassa 26.5. – Katso Liverpoolin ja Real Madridin välinen finaali suorana Viaplay-palvelussa.

Yksi jalkapallokauden kohokohdista on käsillä. Tiensä Mestarien liigan finaaliin selvittäneet Liverpool ja Real Madrid kohtaavat lauantaina Kiovan illassa. Faneille.com lähti ennakoimaan tulevaa finaalia UCL-raadin merkeissä, jossa ääneen pääsivät toimittajat Jaakko TiiraRoope Liimatainen sekä Kalle Tamminen. Kolmikko pui kummankin joukkueen lähtökohtia, nosti esille seuraamisen arvoisia pelaajia ja esitti näkemyksen finaalin voittajasta.

Real Madrid ja Liverpool kohtaavat loppuottelussa 37 vuoden tauon jälkeen. Minkälaisia tuntemuksia tämä ottelupari herättää?

JT: Historiallisesta näkövinkkelistä katsottuna vastakkain ovat Euroopan menestyneimpiin lukeutuvat seurat, jotka hallitsivat aikanaan eurooppalaista seurajoukkuefutista lähes suvereenista – Real Madrid 1960-luvulla ja Liverpool 1970-luvun puolivälistä ja -80-luvun puoliväliin. Tämän päivän näkövinkkelistä otteluparia voisi kuvailla sanalla jännittävä. Tulevan finaalin tapahtumia on äärimmäisen vaikea ennakoida. Liverpool on ollut ehkä aavistuksen vakuuttavampi matkalla finaalin, joskin sen tie on ollut Los Blancosia huomattavasti helpompi. Uskon ja toivon, että edessä on erittäin viihdyttävä finaali, jossa kumpikin joukkue pyrkii olemaan aloitteellinen.

RL: Hienoja tuntemuksia herättää tämä ottelupari. Tässä voi käydä miten vaan ja monella eri tavalla. On äärimmäisen vaikea ennakoida, nähdäänkö todelliset maalijuhlat, kun vastakkain on kaksi hyökkäysvoittoista joukkuetta, vai vedetäänkö finaalin panosten takia kuitenkin liinoja kiinni. Pahimmassa tapauksessa toinen joukkue on kammottavassa lyönnissä, toisen alakerta murenee käsiin ja ottelu on paketissa avausjakson jälkeen. Parhaimmassa tapauksessa nähdään vuosisadan ilotulitus, joka huipentuu jatkoajalle tai rankkareille asti. Juurikin ottelun haastava ennakointi tekee siitä äärimmäisen kutkuttavan.

KT: Rehellisesti sanoen, ei kummoisiakaan tunteita. Real Madrid ja Liverpool ovat kaksi aika neutraalia seuraa allekirjoittaneelle, mutta kuten yllä todettiin, vastakkain on kaksi aitoa ja perinteistä eurooppalaista jättiä. Liverpoolin kohdalla on mukavaa, että pitkäjänteinen työ palkitaan. Real Madridin kohdalla taas pitää nostaa hattua viime vuosien meiningille, joukkueen ollessa poikkeuksetta parhaimmillaan juuri isoissa otteluissa.

Kumpi lähtee otteluun ennakkosuosikkina?

JT: Real Madrid, siitä ei liene kahta sanaa. Zinedine Zidanen poppoon kausi kotimaassa oli vaikea, mutta isoissa peleissä eurokentillä Madridin kuninkaalliset löytävät aina ekstravaihteen. Vaikka Zizoua on toisinaan kritisoitu, on hänen saldonsa Mestarien liigassa täysin käsittämätön, sillä kahden perättäisen mestaruuden päälle Los Blancos ei ole hävinnyt hänen alaisuudessaan yhtäkään otteluparia. Myös puhdas materiaalivertailu kallistaa vaakakupin Realin hyväksi. Hyökkäyksessä pidän Poolia vaarallisempana, mutta puolustus ja etenkin keskikenttä ovat madridilaisilla huomattavasti haastajia laadukkaampia.

RL: Kyllähän Real tässä ennakkosuosikki tosiaan on. Jos lähdetään vertaamaan pelaajia yksi yhteen, on Liverpool rankasti perässä. Sitten kun otetaan huomioon vielä näissä kinkereissä äärimmäisen isoksi osaksi muodostuva voittamisen kulttuuri, ei senkään puolesta ole helppoa luvata Liverpoolille liikoja. Onneksi tämä on jalkapalloa ja mitä vaan voi tapahtua.

KT: Lyhyesti ja ytimekkäästi Real Madrid. Madridin valkopaidat olisivat varmaan ketä tahansa vastaan ennakkosuosikkeja Mestarien liigan finaalissa, sillä viime vuosien tilastot UCL-peleistä ovat melko vakuuttavaa luettavaa. Liverpoolille kuitenkin sopii altavastaajan asema erinomaisesti, sillä joukkue pääsee finaaliin ilman sen suurempia paineita. UCL-finaalipaikka on Liverpoolille jo hyvä saavutus ja pelillisesti se on ollut Jürgen Kloppin aikana parhaimmillaan, kun se pääsee iskemään murhaavan tehokkaita ja hyvin organisoituja vastahyökkäyksiä.

PSG:n, Juventuksen ja Bayernin matkalla finaaliin kaatanut Real Madrid lähtee tulevaan otteluun ennakkosuosikkina. (Catherine Ivill/Getty Images)

Real Madridin saldo Mestarien liigan loppuotteluista on käsittämätön: 12 voittoa ja vain kolme tappiota. Miten Liverpool pystyy suistamaan madridilaiset valtaistuimelta?

JT: Vaikka Real on ennakkosuosikki, ei Liverpoolia kannata missään nimessä aliarvioida. Jürgen Kloppin pelitapa on kuin tehty isoihin peleihin, joissa Reds on yleensä parhaimmillaan. Punapaidat odottavat oikeaa hetkeä lähteä vastaprässiin, ja kun se koittaa, ampaisee ryhmä yhtenäisesti vastustajan kimppuun tukkien kaikki helpot syöttösuunnat. Riistojen jälkeen Pool on maailman vaarallisin vastaiskujoukkue, kun tämän kauden kuumin hyökkäyskolmikko Mohamed Salahin johdolla pääsee irti. Poolilla on ollut tapana yltyä kerran pelissä lähes maaniseen hurmosvaiheeseen, jonka aikana ryhmän vyöry on täysin mielipuolista. Jos Pool saa hurmoksen päälle edes viideksi minuutiksi voi se tehdä ratkaisevaa tuhoa.

RL: Ennakkoluulottomuus ja itsevarmuus ovat ensimmäiset sanat, jotka Klopp kirjoittaa pukukopissa fläppitaululle. No ei ehkä näin, mutta nämä tuntuvat olevan hänen joukkueidensa aseet jättiseuroja vastaan. Voittaakseen Poolin tulee onnistua täydellisesti pelisuunnitelmassaan ja ehkä hieman ylittää itsensä puolustuspelaamisen osalta. Polkupyörää ei voi enää tässä vaiheessa keksiä uudelleen, joten tutulla taktiikalla mennään ja katsotaan mihin se riittää. En pitäisi Poolin mestaruutta jymypaukkuna.

KT: Viime viikkoina on käyty paljon keskustelua siitä, onko nyky Real Madrid oikeasti suurjoukkue, vaikka Mestarien liigassa meno Zizoun aikana on kieltämättä ollut todella vakuuttavaa. La Ligassa Real ei kuitenkaan ole ollut kovin hyvä, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana seura on voittanut vain kaksi mestaruutta. Tällä kaudella peli oli parhaimmillaan suorastaan hirveää, mutta jollain käsittämättömällä tavalla kaikki loksahtivat taas kerran kohdilleen Mestarien liigan kovissa peleissä. Real on ihan hyvin organisoitu joukkue, joka on kuitenkin korostetun paljon muutaman yksilön varassa. Cristiano Ronaldoa ei voi täysin pelata ottelusta ulos, mutta hänen elämänsä voi tehdä epämukavaksi. Keskikentällä Realille ei saa antaa tilaa ja aikaa, vaan prässipelaamisen pitää olla aggressiivista ja oikein ajoitettua. Toisin sanoen, Liverpoolin pitää vain luottaa omaan sapluunaansa ja toivoa huippupäivää superkauden pelanneelle hyökkäyskolmikolleen.

Real Madrid ei ole häikäissyt tällä kaudella, mutta reitti loppuotteluun oli vakuuttava. Minkälaisen Realin odotat näkeväsi lauantaina viheriöllä?

JT: Tämä onkin mielenkiintoinen ja finaalin kannalta olennaisin kysymys. Pool tuskin tulee pelitapaansa liiemmin muuttamaan, joten katseet kohdistuvat juuri madridilaisiin. Liverpool on ollut ongelmissa etenkin syvällä puolustavia joukkueita vastaan, mikä ei kuitenkaan ole ollut Realin tavaramerkki. Vastaavasti korkea linja on ollut lähes itsemurha Kloppon miehistöä vastaan. Uskoisin, että Zidane teroittaa ainakin pallovastuuta, sillä pelivälinettä punapaidoille ei kannata ainakaan keskikentällä menettää.

RL: Liverpool latoi Cityä vastaan puolivälierän ensimmäisen osan ensimmäisellä puoliajalla kolme maalia. Romaa vastaan välierässä ensimmäisen osan puolivälissä verkko oli heilahtanut kahdesti ja tunnin kohdalla jo neljästi. Realin täytyy tiedostaa ne aseet, joilla Pool on heti alusta alkaen vaarallinen, sillä niihin Roma ja City haksahtivat pahemman kerran. Pelien loppupuolella Liverpool on taas ollut heikko tai jopa surkea, joten silloin olisi se paras etsikkoaika lyödä peli pakettiin. Uskon näkeväni suhteellisen varovaisen Realin, joka kasvaa ottelun myötä kukkaansa.

KT: Toivon näkeväni pelillisesti paremman joukkueen kun Bayernia ja Juventusta vastaan. Erityisesti edellisellä kierroksella Realilla kävi aidosti tuuri, sillä pelillisesti joukkue oli koko 180-minuuttisen täysin alakynnessä ja vain tuuri ja saksalaisten maalivahdin kammottava virhe veivät joukkueen finaaliin. Real voi tietysti luottaa siihen, että puhdas tuloksenteon kulttuuri riittää myös tulevassa finaalissa, mutta toivottavasti Zidanella on työkalupakissaan jotain yllätyksiä. Liverpoolia vastaan pitää varautua hetkiin, jolloin vastustaja munaravaa valtavalla raivolla kohti jokaista syöttöä vastaanottavaa pelaajaa. Romaa ja Cityä vastaan nuo hetket veivät Liverpoolin jatkoon ja jos Realia vastaan joukkue on yhtä kliininen maalipaikoissa, matkaa pokaali Kiovasta kohti Beatlesien kotikontuja.

Keneltä yksittäisiltä pelaajilta odotat ottelussa poikkeuksellisen paljon?

JT: Hyökkäyspään isot nimet ovat tietysti kaikkien suurennuslasin alla, joten heitän tähän kohtaan joukkueiden laitapakit. Kummankin joukkueen pelitavassa laitapakeille on runsaasti hyökkäysvastuuta. Realin keskikenttä koostuu keskustan pelaajista, mikä avaa tilat laidoilla laitapuolustajien nousuille. Poolin laiturit taas operoivat välitiloissa tyhjentäen laitakaistat niin ikään laitapuolustajille. Realin Marcelo ja Dani Carvajal ovat jo vuosia kuuluneet maailman parhaiden laitapuolustajien joukkoon, kun taas Poolin Andy Robertson sekä Trent Alexander-Arnold ovat tänä keväänä tehneet väkevää nousua kohti pelipaikkansa eliittiä. Etenkin 24-vuotiaan Robertsonin tarina on mielenkiintoinen. Anfieldin suosikiksi noussut skotti pelasi viisi vuotta sitten amatöörinä maansa kolmosdivarissa, työskenteli Hampden Parkin lipputoimistossa ja olisi todennäköisesti lopettanut uransa, jos tie ylöspäin ei olisi auennut. Nyt hurjalla intensiteetillä pelaavalla laitapakilla on mahdollisuus nousta Mestarien liigan voittajaksi, mikä kruunaisi upean tuhkimotarinan.

RL: Onhan tämä tietysti isolle yleisölle Salahin ja Ronaldon taistelu ja hyvä niin. Kumpi herroista tämän finaalin viekään, nappaa hän ison kiinnityksen Kultaisesta pallosta. Salahilla onkin nyt ihan oikea mahdollisuus katkaista Messin ja Ronaldon putki tuon palkinnon pokkaamisen osalta. Oma katseeni kiinnittyy keskikentälle, jossa Realilla on nähdäkseni maailman paras kolmikko. Liverpoolilla ei ole ainakaan paperilla saman kaliiberin ukkoja heittää heitä vastaan taistelemaan, joten Kloppilla on tässäkin paljon mietittävää. Nähtäväksi jää puhkovatko Toni Kroos ja Luka Modric Poolin linjat upeilla syötöillään, vai pysyvätkö he Jordan Hendersonin ja kumppaneiden näpeissä. Niinhän sitä sanotaan, että isot ottelut ratkaistaan keskikentällä.

Sensaatiomaisen kauden pelannut Mo Salah on luonnollisesti yksi tulevan finaalin seuratuimpia pelaajia. Myös tuulennopeaa Sadio Manea kannattaa pitää silmällä. (Michael Regan/Getty Images)

KT: Real Madridin avauskokoonpano on kiinnostava nähdä ja suurin kysymys on se, avaako kovavireinen Gareth Bale ottelun vai ei. Paljon kriittikiä tällä kaudella saanut walesilainen teki kauden viidessä viimeisessä ottelussa viisi maalia, mutta silti paikka avauskokoonpanossa olisi pienoinen yllätys. Yksittäisistä pelaajista odotan eniten sitä, miten Liverpoolin keskikenttä pystyy vastaamaan Real Madridin palloralliin. Erityisesti pitkään varamiehen roolissa tällä kaudella ollut hollantilainen Georginio Wijnaldum joutuu kovaan paikkaan, mutta parhaimmillaan hollantilainen on erinomainen pelimies. Olen toki samaa mieltä yllä olevien herrasmiesten kanssa siitä, että suurin huomio pyörii varmasti Momo Salahin ja Cristiano Ronaldon ympärillä. Mo Salahin viimeiset ottelut eivät sujuneet aivan alkukauden veroisesti, mutta nyt egyptiläinen on saanut kovasti kaipaamaansa lepoa, joten hän pääsee kauden tärkeimpään otteluun melko tuorein jaloin.

Mihin ottelu tulee ratkeamaan ja miten pelissä käy?

JT: Ottelua on äärimmäisen vaikea ennakoida. Sympatiani ovat Liverpoolin puolella jo ihan vaihtelun vuoksi, mutta kyynikkona on pakko todeta, että eiköhän finaali ole jälleen Real Madridin heiniä. Zidanen pragmaattinen lähestysmistapa saa pidäteltyä Poolin hurjaa hyökkäystroikkaa sen verran, että Cristiano Ronaldo iskee tarvittavat maalit. Niin paljon kuin Jürgen Kloppista pidänkin, ei hänen finaalihistoriansa nostata liiemmin optimismia. Saksalainen on poistunut kahdesta eurofinaalista tappio niskassaan ja yhteensä kuudesta cup-muotoisen turnauksen loppuottelusta Kloppon palkintokaappiin on tarttunut vain yksi pytty.

 RL: Olen varsin samoilla linjoilla Jaakon kanssa. Tarinan ja pelkästään jo vaihtelunkin takia tässä on helppo olla Liverpoolin vankkureissa, mutta jos realismia tuodaan peliin, niin kyllähän Real tämän todennäköisemmin voittaa. Ottelusta on povailtu maalijuhlaa, mutta tässä olen vastarannan kiiski. Molemmat valementajat ymmärtävät kuinka kova hyökkäyskalusto vastassa odottaa ja siksi uskon kummankin joukkueen olevan melko varovaisesti liikkeellä. Tämän voi tietenkin yksi erikoistilanne ja perskimmoke sotkea heti alkuunsa, mutta lähtökohtaisesti näin. Ronaldo niittää voiton Realille ja maaleja ottelussa nähdään maksimissaan kolme.

KT: Jürgen Kloppin finaalihistoria ei tosiaan lupaa kovin hyvää, mutta uskon ja toivon yllättäjän voittavan. Real Madridin kausi on ollut niin huono, ettei joukkue hieman kärjistäen mielestäni ansaitse voittaa Euroopan isointa seurajoukkueturnausta. Liverpoolin tulee olla ottelussa kypsä ja kliininen, mutta uskon Mo Salahin hienon tarinan huipentuvan parhaalla mahdollisella tavalla ja egyptiläinen tuo halutun pystin Liverpooliin kolmentoista vuoden tauon jälkeen.

Kansikuva: Hector Vivas/Getty Images