TOP 5: Mestarien liiga -historian viisi ikimuistoisinta neljännesvälierää

Uutena Unibetin asiakkaana saat 10 € riskittömän mobiilivedon.

Mestarien liigan jatkopelien kunniaksi Faneille.com starttaa uuden juttusarjan, jossa osia on yhtä paljon kuin herkkusieniliigan jatkopeleissä on kierroksia eli neljä kappaletta. Juttusarjan funktiona on listata jokaisen vaiheen viisi ikimuistoisinta ottelua vuonna 1992 ensi kertaa pelatussa Mestarien liigassa. Tässä on keväällä 2004 mukaan tulleen neljännesvälierävaiheen viisi ikimuistoisinta ottelua.

5. APOEL Nicosia – Lyon, 2012

Kypros ei kuulu globaalin jalkapallokentän suurmaihin, mutta viisi vuotta sitten maan suurseura APOEL Nicosia venyi todelliseen urotekoon. Suurelle yleisölle tuntemattomista nimistä koostunut APOEL hävisi Lyonissa 0–1, mutta onnistui kotonaan voittamaan samoin numeroin vieraiden hallinnasta huolimatta. Loppuviimein ottelupari venyi pilkuille, jossa muun muassa Lisandro LopezinHugo Llorisin ja ratkaisevassa rankkarissa epäonnistuneen Michel Bastosin Lyon joutui nöyrtymään.

Pelinä APOEL–Lyon ei varmasti spektaakkelien joukkoon nouse, mutta sympaattisen kyrposlaisseuran voitto ranskalaisesta suurseurasta on yksi Mestarien liigan lähihistorian suurimmista uroteoista. Puolivälierissä Ivan Jovanovicin poppoo kohtasi suuren ja mahtavan Real Madridin, jolle se ei kuitenkaan onnistunut vastusta tarjoamaan.

4. Bayern München – FC Basel, 2012

Sveitsissä tehtailtiin jättiyllätystä maan suurseura FC Baselin voitettua suuren ja mahtavan Bayern Münchenin ensimmäisessä osassa 1–0. Jupp Heynckesin Bayern ei kuitenkaan jättänyt toisessa osassa mitään sattuman varaan, vaan tarjoili kotiyleisölleen 7–0-pölläytyksen. Mario Gomez oli kovassa iskussa tehtyään neljä osumaa ja Arjen Robben säesti kahdella maalillaan. Bayern toisti tempun pari vuotta myöhemmin Shakhtar Donetskin kustannuksella, joka venyi kotonaan 0–0-tasuriin, mutta hävisi Allianz Areenalla 7–0.

Vaikka Baselin UCL-kevät päättyi pahemman luokan nöyryytykseen, oli sveitsiläisten sesonki menestys. Parikymppisten Granit Xhakan ja Xherdan Shaqirin tähdittämä joukkue pudotti lohkovaiheessa Manchester Unitedin. Vastaavasti Bayern eteni aina päätyyn asti, mutta finaali päättyi kotiyleisön edessä kyyneliin, kun bussin Müncheniin parkkeerannut Chelsea vei mestaruuden rankkareilla.

3. Manchester United – Real Madrid, 2013

Jättiläisten kohtaaminen oli monella tasolla ikimuistoinen taisto. Madridissa pelattu ensimmäinen osa päättyi 1–1-tasapeliin ja ManU:n mentyä toisen puoliajan alussa johtoon, näytti tilanne isäntien kannalta enemmän kuin hyvältä. Alle kymmenen minuuttia Sergio Ramosin omasta maalista Nani tavoitteli ilmapallo ojentamalla jalkansa suoraksi, sillä seurauksella että portugalilaisen nappulat upposivat Alvaro Arbelon kylkeen. Tunteita pintaa nostattanut ulosajo käänsi ottelun suunnan ja Real tuli tasoihin kymmenen minuuttia myöhemmin Luka Modricin upealla kaukolaukauksella. Los Blancosin 2–1-voittomaalin iski kukapa muukaan kuin vanhalle kotistadionilleen palannut Cristiano Ronaldo.

Eikä ottelu noussut ikimuistoisten pelien joukkoon pelkästään toisen puoliajan tapahtumien vuoksi. Madridilaisten juhliin päättynyt matsi oli manageri-legenda Sir Alex Fergusonin viimeinen Mestarien liiga -ottelu. Real eteni lopulta turnauksen välieriin, jossa tie nousi pystyyn Dortmundin käsittelyssä.

2. Bayern München – Juventus, 2016

Bayern ja Juve tarjoilivat viime keväänä kenties koko Mestarien liiga -historian huikeimman neljännesvälierän. Torinossa vieraat johtivat jo 0–2, mutta Juventus kiri viimeisen puolen tunnin aikana tasoihin. Vastaavasti Saksassa oli italialaisten vuoro järkyttää kotiyleisöä Paul Pogban ja Juan Cuadradon vietyä Vanha rouva 0–2-johtoon ensimmäisellä puoliajalla. Bayern kuitenkin näytti vahvuutensa ja nousi tasoihin ensimmäisellä lisäaikaminuutilla ja kenenkäs muun kuin Thomas Müllerin toimesta. Jatkoajalle edennyt ottelu päättyi lopulta isäntien juhliin vaihdosta sisään tulleiden Thiagon ja Kingley Comanin maaleilla.

Bayern ja Juve tarjoilivat viime keväänä huikaisevat ottelut niin Italiassa kuin Saksassakin. Kuva: Marco Luzzani/Getty Images

Vaikka Bayern on tullut hyökkäysvoimastaan tunnetuksi, on kuusi maalia massiiviset panokset sisältävään otteluun poikkeuksellinen lukema. Saksalaisjätti oli vaikeuksissa myös puolivälierissä Benficaa vastaan, mutta eteni välieriin, jossa Atletico Madrid näytti kaapin paikan.

1. Manchester United – Porto, 2004

Kaudella 2003-04 neljännesvälierät nähtiin ensimmäisen kerran. Aiemmin Mestarien liigassa oltiin pelattu kaksi lohkokierrosta, joista jälkimmäinen avasi paikan puolivälieriin. Jose Mourinhon luotsaama FC Porto nousi ensimmäisessä osassa maalin tappiolta 2–1-kotivoittoon eteläafrikkalaisen Benny McCarthyn kahdella maalilla.

Old Traffordilla ManU siirtyi Paul Scholesin maalilla 1–0-johtoon ja oli vierasmaali-säännön turvin kiinni jatkopaikassa. Piskuinen Porto teki kuitenkin jättiyllätyksen, kun keskikentän työmies Costinha toimitti McCarthyn vapaapotkusta tulleen irtopalan ohi United-vahti Tim Howardin, pelikellon näyttäessä 90. minuuttia. Myös Mourinho villiintyi joukkueensa viime hetken tasoitusmaalista ja ryntäsi tyylikkäällä polviliulla juhlimaan pelaajiensa kanssa. Porto eteni sensaatiomaisesti mestaruuteen asti joukkueella, josta löytyi muun muassa DeconRicardo CarvalhonManichen ja Vitor Baian kaltaisia nimiä.

Kaikki Mestarien liigan ottelut ovat nähtävissä ViaPlay-palvelussa.

Kansikuva: Alex Livesey/Getty Images