UCL-finaali raati: ”Uskon, että Juventus tulee olemaan ottelussa paljon odotettua aktiivisempi”

Viaplay LogoVanha Rouva vai Madridin kuninkaalliset? Katso Cardiffissa pelattava finaali suorana lähetyksenä Viaplay-palvelusta.

Mestarien liiga -kautta 2016-17 on jäljellä enää yksi ottelu, Grande Finale, Juventus vastaan Real Madrid. Eurooppalaisen seurajoukkuejalkapalloilun jättiläiset kohtaavat Cardiffin hulppealla Millenium Stadiumilla, eikä finaalikaksikkoa voi kuvailla juuri herkullisemmaksi. Faneille.comin toimittajat Kalle TamminenJaakko Tiira sekä Atte Ruuttila kokoontuivat kauden viimeisen UCL-raadin muodossa ja pohtivat mitä tuleva huippuottelu saattaisi tarjoilla.

Juventus vastaan Real Madrid. Nähdäänkö Millenium Stadiumilla kaksi maailman parasta seurajoukkuetta?

KT: Kuulun siihen koulukuntaan, joka uskoo, ettei tulos valehtele. Vastakkain ei ehkä ole kaksi maailman seksikkäintä joukkuetta, mutta kaksi tuloskunnoltaan varminta ehdottomasti. Juventus ja Real Madrid ovat kummatkin pelanneet varsin rutinoituneet kaudet. Kummankin joukkueen kohdalla jaksettiin jatkuvasti muistutella, että potentiaalia olisi vielä nähtyä parempaankin, mutta niin vaan kumpainenkin finaalissa pelaava joukkue kruunattiin maansa mestariksi ja myös kansainvälisillä kentillä otteet ovat olleet vakuuttavia. Vastakkain on kaksi hyvin kollektiivista ja yhteen pelaavaa joukkuetta, jotka hieman kliseisesti sanoen ovat enemmän kuin osiensa summa.

JT: Kyllä nähdään. Kuten Totuus Tamminen sanoi, tulevat finalistit eivät ole ehkä niitä kaikkein kiimaisimpia ryhmiä, mutta kollektiivisesti parasta ja ennen kaikkea tehokasta futista pelaavia joukkueita kylläkin. Oikeastaan ainoa joukkue, jonka lasken tällä hetkellä Juven ja Realin kanssa samaan kategoriaan on Bayern München, jonka Valkoiset pudottivat puolivälierissä. Ehjää, eheää ja tehokasta, Juve ja Real edustavat kummatkin modernia huippujoukkuetta ja ansaitsevat sen takia paikkansa finaalissa.

AR: Vaikka Real on joka herran vuosi Mestarien liiga -ennakoiden kärkipäässä, niin täytyy myöntää, että kun joukkueen otteita katsoi syksyllä, en olisi uskonut, että se samainen joukkue kykenisi parantamaan peliään niin paljon, että se nähtäisiin kesäkuun alussa kyseisen kilpailun finaalissa. Mutta itse kysymykseen, niin tällä hetkellä kyllä. Ja sehän se turnausjalkapallon suola on. Vielä syksyllä voi olla löyhää pelaamista, mutta kun kevät koittaa niin pelin on oltava timanttisella tasolla. Sitä se myös molemmilla joukkueilla on. Se täytyy vielä todeta, että jälleen se nähtiin: kollektiivi, joukkueena pelaaminen on se, millä pärjää.

Pragmaattisen Massimiliano Allegrin sanotaan hiovan jokaiseen otteluun erilaisen pelisuunnitelman. Minkälainen Juve Cardifissa nähdään?

KT: En usko, että Juventuksen kohdalla tullaan näkemään mitään suurempia yllätyksiä. Ainoa kysymysmerkki on se, lähteekö Max Allegri kolmen vai neljän miehen alakerralla kauden ehdottomaan kohokohtaan. Kahdella kärjellä pelaavaa Monacoa vastaan mentiin tutulla BBC-topparikolmikolla, mutta perinteikkäällä 4–3–3-ryhmityksellä pelaavaa Realia vastaan saatetaan nähdä paluu tällä kaudella enemmän nähtyyn kahden topparin formaatioon. Uskon, että Juventus tulee olemaan ottelussa paljon odotettua aktiivisempi. Esimerkiksi juuri Monacoa vastaan kaikkien odotusten vastaisesti Juventus piti jopa enemmän palloa itsellään ja sillä on kykyä haastaa Real myös muutenkin kuin puhtaasti vastahyökkäyksien kautta.

Nähdäänkö Juven avauksessa koko BBC-kolmikko vai pelkästään BC? (Giuseppe Bellini/Getty Images)

JT: Tämä on ehdottomasti finaalin mielenkiintoisin kysymys. Allegrin poppoo on osoittanut pystyvänsä vaihtamaan pelitapaa sormia napsauttamalla. Riippuu pitkälti siitä haluaako Juve olla pallossa vai jättääkö Vanha Rouva pelivälineen Realin haltuun. Kenties jättää, koska Real on tunnetusti vaarallinen vastaiskujoukkue. Näin ollen uskoisin, että Andrea Barzagli jää penkille ja Juve lähtee otteluun 4–2–3–1-ryhmityksellä, jonka jalkoihin jäi muun muassa Barcelona. Minkään sortin kissa-hiiri- leikkiä finaalista ei kuitenkaan tule.

AR: Kuten Kalle totesi, Juventus tulee todennäköisesti olemaan odotettua aktiivisempi, joka saattaa tulla tietyn televisiokanavan asiantuntijoille yllätyksenä. Siksi oudoksunkin, että Juven otteluissa noin yleensä hehkutetaan pelkkää puolustuslinjaa. Kyllä, se on maailman paras, mutta joukkueessa juoksee ihan muutama muukin arvokkaita kilometrejä viikosta toiseen ja luo sitä kautta sen paljon hehkutetun puolustuksen etulinjan. Sen verran täytyy olla Jaakon kanssa erimieltä, että Juve ei muuta pelitapaansa sormia napsauttamalla, mutta kykenee tekemään muutoksia omaan peliinsä otteluiden aikana. Perusideana toimii yhtenäinen liike, jonka sisällä on yksittäisten pelaajien liikkeitä suhteessa kanssapelaajiin, sekä kontrollifutiksesta tutut taskupelaamiset.

Real taas on taktisesti ollut stabiilimpi, mutta Zinedine Zidane on väläytellyt kykyään nollata vastustaja pelisuunnitelmallaan. Mitkä ovat Los Blancosin suurimmat aseet tulevassa finaalissa?

KT: Ehdottomasti ainakin kovavireinen Cristiano Ronaldo, joka otti tiukassa paikassa koko joukkueen reppuselkäänsä. Realilla on valtava määrä potentiaalisia ratkaisijoita, varsinkin kun alamaissa koko kauden vaellellut Karim Benzema tuntuu pikku hiljaa löytävän virettään. Zidane on pyörittänyt koko kauden ajan melko pientä rotaatiota ja avauskokoonpano on tottunut pelaamaan yhdessä. Realin nimekkäimmät tähdet ovat hyökkäyksessä, mutta parhaimmillaan sen keskikenttä riisuu vastustajat täysin aseista. Odotankin, miten Juventuksen pelaajat pärjäävät Toni Kroosille ja kumppaneille.

JT: Ronttua ei sovi missään nimessä vähätellä. Kahdeksan rysää Bayernin ja Atleticon reppuun on hävytön saldo. Pelillisesti Ronaldo ei ole niinkään merkittävä, sillä supertähti ei juurikaan pelintekoon osallistu. Omissa papereissa keskiöön nousee juuri keskikenttä, sillä kuten Kalle totesi, pystyy Realin konehuone riisumaan vastustajan kuin vastustajan aseista – joko pallolla tai ilman sitä. Luka Modric & Toni Kroos -duon pelaaminen on silkkaa jalkapalloerotiikkaa, eikä Juventus tule voittamaan peliä keskikentällä. Zinedine Zidanen suojattien täytyy pysyä kompaktina ja luoda Ronaldolle tekopaikkoja. Jos nuo kaksi asiaa onnistuvat, on Los Blancos enemmän kuin lähellä seurahistorian 12 herkkusienipyttyä.

AR: Nostaisin esiin laitapelaamisen. Marcelo ja Dani Carvajal ovat maailmanluokan laitapakkeja ja samalla joukkueen hyökkäämisessä erittäin tärkeitä palasia. Marcelo pelaa erinomaisesti yhteen Kroosin ja Cristianon kanssa ja vastaavasti Carvajalin kanssa palloa pyörittävät Modric ja Isco. Tosin nämä kolmikot ovat niin sanottuja perustrioja, todellisuudessa esimerkiksi Ronaldo ja Isco vaeltelevat eri kaistalta toiselle hyvinkin paljon. Joukkueen yksi aseista, eli keskittäminen, on myös laitapakkien harteilla. Marcelo loisti keskityksillään menneen kauden La Ligassa ja antoi 10 maaliin johtanutta syöttöä. Realin kohdalla laitapelaaminen ei tarkoita pelkästään keskittämistä, vaan se on yksi pelinrakennuksen kiintopisteistä. Juve saa tehdä täyden päivätyön, että se pystyy estämään Los Blancosin laitapelaamisen ja -ylivoimien luonnin.

Tähtiloistoa finaalista ei puutu. Ketkä yksilöt nousevat keskiöön ja keihin kannattaa kiinnittää katseensa?

KT: Nostaisin Juventukselta esiin kaksi nimeä, Dani Alvesin ja Mario Mandzukicin. Kokenut Alves on ollut viimeisen kahden kuukauden aikana aivan järjettömän hyvä, monen mielestä mahdollisesti kaikkien Euroopan sarjojen paras yksittäinen pelaaja. Juventuksen päävalmentaja Massimiliano Allegri on peluuttanut Alvesia tällä kaudella fiksusti, sillä kokenut laitapuolustaja ei enää pysty pelaamaan huipputasollaan useita otteluita viikossa. Mandzukic taasen on mahdollisesti Juventuksen aliarvostetuin yksittäinen pelaaja. Super-Mario on tällä kaudella ollut eräänlainen paranneltu versio Liverpool-ajan Dirk Kuytista. Allegri leipoi profiilihyökkääjänä Juventukseen siirtyneestä kroaatista huipputason puolustavan laitapelaajan, jolla on hyökkäyksessä iso rooli kohdepelaajana.

JT: Isco! Vapaassa roolissa pelaava espanjalainen on puhjennut tällä kaudella kukkaan. Iscon liike ja palloton älykkyys tarjoaa Valkoisille alueellisia ylivoimia ympäri kenttää, mikä korostuu etenkin kivikovaa Juventusta vastaan. Vanhan Rouvan puolelta framille nousee luonnollisesti Ex-Real Gonzalo Higuain, jolle ottelu tulee olemaan taatusti tunteikas. Hävyttömät 94 miljoonaa euroa maksanut kärki hommattiin Torinoon juuri Mestarien liigaa silmällä pitäen ja Monacon selän katkaisseelta El Pipitalta odotetaan tehoja myös Cardiffin illassa. Ja PS. Mandzukic on köyhän miehen Dirk Kuyt, ei päin vastoin.

Vuodet 2007-2013 Real Madridissa pelannut El Pipita kohtaa runsaasti entisiä joukkuekavereita. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

AR: Real Madridin Keylor Navas. Kassari, kun pystyy esittämään aivan fantastisia paraatipelastuksia tai vastaavasti sulamaan kuin orpo vahanukke pienellekin liekille altistuttuaan. On hyvin hämmentävää päästä sisään Navasin ajatusmaailmaan. Miten ihmeessä yhdessä maalivahdissa voi olla kaksi noin paljon toisistaan poikkeavaa luonnetta, tai pikemminkin virettä. Costaricalainen saattaa synkkänä päivänään antaa vastustajalleen todellisia lahjamunkkeja tai tuhoon tuomittuja flipperipalloja. Mutta sitten on myös se toinen vire, kun Navas napsii palloa maalikehikoiden jokaisesta nurkasta ja on vuorostaan se, joka antaa muun muassa Sergio Ramosille sapiskaa. Ja Sergio-pojalle ei ihan kuka tahansa sapiskaa anna.

Vanha Rouva vai Kuninkaalliset?

KT: Matti Nykäsen sanoin, ottelu on näin etukäteen melko fifty-sixty, ja minkään varsinaisen ennakkosuosikin löytäminen on äärimmäisen vaikeaa. Jotenkin syvällä sisälläni on kuitenkin vahva tunne siitä, että tämä on Juventuksen kausi. Seura on voittanut jo kaksi pokaalia ja lauantaina Gigi Buffon pääsee vihdoin nostelemaan Mestareiden liigan haluttua voittopokaalia.

JT: Voittajan veikkaaminen on jotakuinkin yhtä helppoa kuin ennustaa Donald Trumpin seuraavaa tempausta. Sinällään itselleni ei ole väliä kumpi finaalin vie, tahdon vaan nähdä viihdyttävän futismatsin, vaikka toki Buffonille ensimmäisen UCL-voiton mieluusti soisin. Olisihan se upeaa, että yksi lajin kaikkien aikojen pelaajista saisi kruunun uralleen. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että Real tämän lystin harjaa. Valkoinen baletti on osoittanut Zidanen alaisuudessa ilmiömäistä kykyä venyä tiukoissa paikoissa, joita Juventus ei ole tällä kaudella oikeastaan kertaakaan kohdannut.

AR: Voittaja tulee siitä, kumpi pystyy eliminoimaan toisen paremmin. Realilla eliminoimista vaatii laitapelaaminen sekä Iscon myötä syntyvät ylivoimat. Cristiano on kehittynyt tällä kaudella todelliseksi pommikoneeksi nimenomaan boksissa, eikä hänelle ei voi jättää ainuttakaan syöttösuuntaa auki, varsinkaan 10-alueelta. Juve luottaa taas taskupelaamiseen ja sitä seuranneiden kombinaatioiden tuomiin tiloihin. Los Blancosin urakkaa vaikeuttaa se, että muutkin kuin Paulo Dybala kykenee taidokkaaseen pienen tilan kombinaatiosyöttelyyn. Summa summarum, Juve vie kollektiivisen liikkeensä ansiosta. Se kykenee tuplaamaan laidat ja oman boksin edustan, mutta myös monipuoliseen murtautumiseen hyökkäyspäässä, likimain jokaista kaistaa käyttäen.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images