UCL-raati: ”Lupaan kävellä Turusta Helsinkiin, jos Arsenal etenee jatkoon”

Tiistai-iltana meille kaikille selviää ensimmäiset tämän vuoden Mestarien liigan puolivälieriin etenevät joukkueet, kun Napoli–Real Madrid ja Arsenal–Bayern Munchen -otteluparien voittajat jatkavat matkaansa kohti Walesin Millenium Stadionilla pelattavaa finaalia.

Faneille.comin toimittajat Atte Ruuttila ja Kalle Tamminen käyvät joukkueet ja ottelut läpi ja arvioivat, ketkä pareista tulevat etenemään jatkoon.

Napoli teki ensimmäisessä osaottelussa Santiago Bernabeulla tärkeän vierasmaalin, jonka myötä 2–0-kotivoitto riittäisi viemään italialaiset kahdeksan parhaan joukkoon. Onko Napolilla mahdollisuuksia pitää Real nollilla kotistadionillaan?

AR: Kovin on raaka urakka napolilaisilla. Vaikka vierasvoitto Romasta olikin vahva huuto kohti Realia, niin on lähes absurdia olettaa, etteikö espanjalaiset tekisi ainakin yhtä maalia. San Paolon vaikutusta ei voi väheksyä, kannatus tulee olemaan infernaalista, mutta Napolin pitäisi toteuttaa pelillinen nappisuoritus yhtä maailman paraita seurajoukkuetta vastaan. Kotijoukkue kykenee osumaan tai kahteen, mutta koko joukkueen yhtenäinen puolustaminen ei tule kestämään. Napolin norttia vetävän päävalmentajan Maurizio Sarrin luoma 4–4–2-prässiryhmitys on kaunista katseltavaa. Real kykenee kuitenkin löytämään välit hyökkäyskolmanneksella vastustajasta riippumatta.

KT: Real Madrid ei ole jäänyt tällä kaudella kertaakaan maaleitta pelaamissaan otteluissa, joten hyvin epätodennäköistä se tulee olemaan myös tiistaina San Paololla, vaikka Napoli yllätysvalmis joukkue onkin. Napoli käänsi hieman laskusuuntaisen vireensä komealla vierasvoitolla Romasta. Romaa vastaan Napoli myös pelasi juuri sillä tavalla, miten sillä on mahdollisuuksia horjuttaa ennakkosuosikki Real Madridia. Joukkue puolusti tiivisti ja iski nopeasti pallonriistojen jälkeen epäorganisoimatonta puolustusmuotoa vastaan. Realin hyökkäyspää on kärsinyt pienistä loukkaantumista, mutta varamiehinen joukkue takoi neljä maalia Eibarin verkkoon ja ei tule jäämään tälläkään kertaa ilman onnistumisia.

Karim Benzema on ollut tällä kaudella heikko ja kasassa on vasta 14 tehtyä maalia kaikissa kilpailuissa. Pitäisikö päävalmentaja Zidanen hajoittaa BBC-hyökkäyskolmikko ja nostaa esimerkiksi Alvaro Morata joukkueen avauskokoonpanoon?

Alvaro Morata on ollut tällä kaudella vähäisestä peliajastaan huolimatta tehokas. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

AR: Valkoisessa talossa on vahva roolituskulttuuri, jonka takia esimerkiksi Marco Asensio on saanut taitoihinsa nähden vähän peliaikaa. Samaan uhriloukkoon voidaan laskea Morata. Tämä on omituista, koska Alvaro on minuuttimääriin verrattuna ollut loistava. Lisäksi espanjalainen on yksiä Euroopan moderneimpia ysipaikan hyökkääjiä. Summa summarum, Moratan pitäisi pelata kärjessä nopeuden, elastisuuden, pelikäsityksen ja viimeistelykyvyn ansiosta.

KT: Morata on ollut tehokas, kun tarkastellaan tehtyjä maaleja suhteessa peliaikaan. Karim Benzema on kokeneempi pelimies, joka on ratkaissut urallaan isoja otteluita. Juuri nyt Real Madrid on kuitenkin parempi joukkue monipuolisemman Moratan kanssa, joka pystyy kompensoimaan esimerkiksi hieman taantunutta Cristiano Ronaldoa omalla nopeudellaan ja kyvyllä haastaa puolustajia. Zidane tuntuu kuitenkin luottavan avainpelaajiinsa, joten Moratan avauspaikka yhdessä kauden tärkeimmissä otteluissa olisi silti isohko yllätys.

Kumpi etenee jatkoon?

AR: Napolissa on vielä sellaista kapinallisuutta, jota harvassa seurassa on. Joten on sääli, että jalkapallon ystävät joutuvat heittämään hyvästit italialaisseuralle jo tässä vaiheessa.

KT: Napoli ei kykene pitämään Realia nollilla ja ainakin minun on vaikea nähdä, että Real tulisi päästämään tässä ottelussa kolme maalia. Napoli saattaa hyvinkin venyä tasapeliin tai jopa voittoon, mutta Madridin valkopaidat marssivat jälleen kerran kahdeksan joukkoon.

Arsenal otti tylysti 5–1 kuokkaan Bayernilta ensimmäisessä osassa. Miten joukkueen tulisi kotipeliin lähteä, kun jatkopaikka on käytännössä mahdoton saavuttaa?

AR: Erinomainen kysymys, johon ei varmasti ole vain yhtä vastausta. On mielenkiintoista nähdä, tietääkö edes Arsène Wenger mikä olisi avain voittoon. Bayern on niin kova, yhtenäinen, taktisesti erinomainen, reagoiva ja taitava, että Arsenalilla on edessä mahdoton tehtävä. Ainoa teoreettinen mahdollisuus lontoolaisille on alusta asti toimiva aggressiivinen prässääminen, jossa jokaisen pelaajan prässialueet ovat kristallin kirkkaat, ja kaikki mahdolliset toimintamallit selviöt. Karusti sanottuna Arsenalilla ei ole mahdollisuutta yhen yhteen virheeseen. Hankala kuvitella, että Bayern sortuisi panikointiin.

KT: Tehdään nyt heti alkuun selväksi, ettei Arsenal mene tästä parista jatkoon millään taktiikalla. Lontoon punapaidat pelaavatkin lähinnä kunniasta, joten odotan näkeväni vapautuneen, ennakkoluulottoman ja hyökkäävän Arsenalin. Saksalaiset ovat ovelia kettuja ja kovan otteluruuhkan keskellä kentällä ei varmasti nähdä huippuunsa viritettyä Bayernia. Vierasjoukkue haluaa varmasti voittaa ottelun, mutta se tuskin prässää totutun aggressiivisesti tai pelaa kriittisiä yksittäisiä tilanteita aivan sata lasissa.

Carlo Ancelotti tietää, miten Mestarien liiga voitetaan. Onko Bayern tämän hetken ykkössuosikki menemään päätyyn asti tämän vuoden karkeloissa?

AR: Saksalaisseura on varmasti yksi varmimmista suorittajista varsinkin nyt, kun joukkue on onnistunut sisäistämään italoluotsin hiukan suoraviivaisemman etenemisen kohti hyökkäysalueen tyhjiä tiloja. Bayernia on hankala työntää sekasortoon, mutta jokaisella joukkueella on heikko kohtansa. Jatko näyttää meille, miten Bayern reagoi tasapainoisempaan pelaamiseen. Sellaiseen, jota ei murreta Robbenin miljoona kertaa nähdyllä sisäänleikkaamisella tai niin sanotulla peruspelaamisella. Niin tai näin, Ancelottin miehistö on koko roskan voittajasuosikki taktisen osaamisen ja pelaajamateriaalin ansiosta.

KT: Olen aina arvostanut Ancelottia korkealle, itseasiassa hän on aika kärjessä, jos minua käskettäisiin listata maailman parhaita valmentajia. Muuntautumiskykyinen Carlito on loistava ihmisjohtaja, joka on onnistunut luomaan hyvän ilmapiirin missä ikinä hän onkaan valmentanut. Bayernin tämän kauden materiaali on laadultaan ja laajuudeltaan ylivoimainen koko Euroopassa, joten omissa papereissani Bayern on suosikki numero yksi, mutta kuten Atte ylhäällä totesi, huipulla erot ovat pienet erityisesti yksittäisissä otteluissa.

Kumpi parista etenee kahdeksan parhaan joukkoon?

AR: Bayern München, ehdottomasti. Neljä maalia on kova pala mille tahansa joukkueelle, mutta kaikella kunnioituksella Arsenalia kohtaan, se on vielä kovempi heille.

KT: Pasi Rautiainen lupasi vuonna 2004 kävellä Helsingistä Porvooseen, jos 4–1-vierastappion Milanossa kokenut Deportivo etenisi kyseisestä parista jatkokierroksille. Super-Depor voitto kotiottelunsa 4–0 ja Rautiainen taivalsi koko yön pimeää valtatietä kohti kotiaan. Hieman samanhenkisesti uskallan itse luvata käveleväni Turusta Helsinkiin, jos Arsenal tästä parista taikoo itsensä jollain ilmeellä jatkoon.

Kansikuva: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images