UCL-raati :” Kloppin poppoo on planeetan viihdyttävin joukkue ja liki mahdoton pysäytettävä”

Viaplay LogoParas tapa seurata Mestarien liigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Mestarien liigassa ollaan ratkaisujen äärellä. Edessä ovat välierävaiheen toiset osaottelut ja kohta tiedämme, mitkä kaksi joukkuetta ottavat yhteen Kiovassa pelattavasssa finaalissa. Faneille.comin jalkapallotoimituksen Roope Liimatainen, Kalle Tamminen ja Jaakko Tiira niputtivat yhteen ensimmäiset osat ja pohtivat, mitä tulevan viikon otteluilta on lupa odottaa.

Välierävaiheen ensimmäiset ottelut eivät varmasti jättäneet ketään kylmäksi. Joko voidaan alkaa puhumaan yhdestä kaikkien aikojen parhaasta UCL-kaudesta?

RL: Nämä ovat niin henkilökohtaisia juttuja, että jokainen voi vastata tähän vain omasta puolestaan. Esimerkiksi Leicesterin taannoinen Valioliigan mestaruus nähtiin kahdella eri tavalla. Joidenkin mielestä tuo oli todellinen rapakausi, koska lähes kaikki isot konttasivat ja siksi todelliselle yllättäjälle avautui mahdollisuus. Moni taas näki tuon kaikkien aikojen kautena, koska kaikki kaavat rikottiin ja lopussa juhli joukkue, jonka olisi ennemmin nähnyt putoavan kuin voittavan kannun. Omasta mielestäni tämä ei ole kaikkien aikojen kovin UCL-kausi, mutta toisaalta aika aina kultaa muistot ja arviointi olisikin parempi tehdä vasta useamman vuoden jälkeen.

KT: Jalkapalloa voi arvioida kovin monella eri tavalla. Puhtaasti tasollisesti nyt tuskin on menossa kaikkien aikojen parasta kautta, mutta viihdyttävyysmittarit ovat huutaneet punaisella usean ottelun jälkeen. Olen itse jatkuvasti manaillut sitä, miten tylsä ja kliininen Mestarien liiga nykyään on. Tämä kausi on ollut kuitenkin äärimmäisen piristävä poikkeus, sillä otteluissa on riittänyt tapahtumia ja jopa Euroopan jättiläisseurat ovat olleet ongelmissa altavastaajia vastaan.

JT: Lainaan argumentit Guardianin erittäin hyvältä futistoimittajalta Jonathan Wilsonilta. Wilsonin mukaan jalkapallo ei ole tällä hetkellä järin tasokasta, eivätkä huippujoukkueet osaa enää puolustaa. En tosin täysin allekirjoita ensimmäistä väitettä. Jalkapallo on tällä hetkellä hieman epämääräisempää, kun mikään taktinen lähestymistapa ei ole selvässä hallitsevan paradigman asemassa. Mestarien liigan maalimäärät kuitenkin paljastavat, etteivät huippujoukkueet osaa enää puolustaa. Tämä aspekti tekee peleistä arvaamattomia ja jännittäviä. Äkkiseltään kaikkien aikojen kauden määrittäminen on haastava tehtävä, mutta tämä kevät on ollut ainakin mielenkiintoisin moneen vuoteen.

Mo Salah tuli, näki ja tuhosi vanhan seuransa Roman ensimmäisessä välieräottelussa. Vierasjoukkueen pelitapa ja taktiset valinnat aiheuttivat paljon keskustelua. Mitä Roman pitää tehdä toisin seuraavassa ottelussa ja onko finaalipaikka enää mitenkään realimsia?

RL: Tässä vaiheessa olisi helpompi neuvoa mitä Roman olisi pitänyt tehdä ensimmäisessä osassa. Liverpoolin härkämäisen nopean hyökkäystrion vahvuudet eivät todellakaan menneet piiloon, kun Roma jätti puolustuslinjan selustaan jatkuvasti useamman kymmenen metriä tilaa. Peli näytti pahimmillaan siltä kuin Jürgen Klopp olisi saanut valita molempien joukkueiden pelisuunnitelman. Mitä seuraavaan peliin tulee, on nyt jo myöhäistä alkaa virittelemään piinkovaa puolustusta, kun toiseen päähän pitäisi iskeä vähintään kolme maalia, todennköisesti enemmänkin. Hyökkäyspeli tulee siis olemaan Roman ainoa mahdollisuus jatkoon. Ihan täysin ilman mahdollisuuksia Roma ei ole ja Barcelonan kaataminen on tietysti hyvin muistissa, kuten on myös Poolin lukuisat ”puppeloinnit” lähivuosina. Liverpool kuitenkin osoitti vahvuutensa Manchester Cityn kaatamisessa, joka eittämättä on materiaaliltaan Romaa huomattavasti kovempi nippu. Kyllä Kloppon poppoo tästä jatkoon porhaltaa.

KT: AS Roman pelaajat korostivat ennen ensimmäistä osaottelua sitä, miten hyvin he otteluun olivat valmistautuneet. Daniele De Rossin mukaan jokainen pelaaja tiesi, minkälaista jalkapalloa Liverpool tulee pelaammaan. Näiden lausuntojen jälkeen päävalmentaja Eusebio Di Francescon taktiset päätökset tuntuvat vielä entistä enemmän käsittämättömiltä. Jopa minä rajallisine taktisine kykyineni tiedän, miten nyky-Liverpoolia vastaan ei tule pelata. Roma teki kuitenkin kaikki mahdolliset virheet, tarjosi Liverpoolin hyökkäykselle metritolkulla tilaa linjojen takana ja lopputulos oli mitä oli. Roma petrasi huomattavasti toisen jakson loppupuolella siirtyessään perinteisempään 4–3–3-formaatioon, joten olisiko se oiva lähtökohta toiseen osaotteluun? Jos minä olisin Roman valmentaja, unohtaisin kaikki pelilliset hienoudet ja takoisin laidoilta hurjan määrän keskityksiä Liverpoolin boksiin. Ohjeistaisin kovavireistä Edin Dzekoa hakeutumaan kaksinkamppailuihin Dejan Lovrenia vastaan ja toivoisin parasta.

JT: Avausosa oli viihdyttävin futispeli, mitä olen tällä kaudella nähnyt. Valitettavasti Roman taktinen itsemurha teki pelistä yksipuolisen näytöksen. Kloppin poppoo, kun saa maanisen hurmosvaihteen päälle, on se planeetan viihdyttävin joukkue ja liki mahdoton pysäytettävä. Tätä Giallorossi ei saa antaa tapahtua Ikuisessa kaupungissa. Takamatka juuri Liverpoolia vastaan on hankala, sillä kyseessä on planeetan paras vastaiskujoukkue. Odottaisin, että Di Francesco pyrkii ottamaan pelin haltuun keskikentällä, jonka kautta Poolin hyökkääminen on jossain määrin mahdollista tukahduttaa. Avausosasta poiketen Roman pitäisi kuitenkin välttää pallonmenetykset konehuoneessa. Kaikki on toki mahdollista, mutta hyvin vaikeaa on nähdä, että italialaisten hieno UCL-seikkailu jatkuisi vielä keskiviikon jälkeen.

Jatketaan vielä hetki Egyptin Prinssin hehkuttamista. Onko Salah oma ykkösehdokkaaksi Kultaisen Pallon voittajaksi?

RL: Minun mielestäni Salah ansaitsisi kultaisen pallon, mutta veikkaan sen silti menevän muualle. Äänestäjät ovat jo pitkään tottuneet valitsemaan Lionel Messin ja Cristiano Ronaldon väliltä ja sama uhkaa edelleenkin. Näiden kahden maagisen herran välinen valtataisto on ollut molemmille täysin ansaittu asema, mutta pääseekö heidän väliin, vaikka ansiot nyt niin osoittavat? Moni äänestäjä saattaa ajatella antavansa äänensä Messille, jotta hän voittaisi Ronaldon ja sama toisin päin. Ainakin hyvään puntariin tämän palkinnon jakaminen nyt joutuu.

KT: Kyllä on, ehdottomasti. Valitettavasti Salahin Kultainen Pallo vaatii Liverpoolin Mestarien liigan voittoa, sillä pelkkä ennennäkemätön dominanssi Valioliigassa ei varmasti riitä kaikille äänestäjille. Salahin kausi on ollut kokonaisuudessaan niin mykistävä, että allekirjoittaneen on jopa vaikea löytää oikeita sanoja. Egyptiläisen kehitys on ollut hurjaa ja ainakin minä haluaisin tietää, miten Jurgen Klopp on saanut tehtyä siitä maalipaikkoja tuhlaavasti nallipyssystä nykyisen kaltaisen kliinisen maalintekokoneen.

JT: Vuotta on mennyt vasta neljä kuukautta, joten katsotaan rauhassa. Ronaldo iski kuitenkin kolmesti PSG:n verkkoon ja saman määrän Juvea vastaan. Yksilöpalkintojen suhteen iskee monesti vauhtisokeus, kun nopeasti huipulle pompanneita tähtiä ollaan nostamassa rutinoituneiden supertähtien edelle. Egyptiläisen meno on ollut etenkin tämän vuoden puolella mykistyttävää ja hän ansaitsee kaikki ylisanat. Klopp kuitenkin totesi viime viikolla, että Salahilla on vielä matkaa maailman parhaaksi ja sinne päästäkseen hurjan menon pitäisi jatkua pidempään. Jos Salah johdattaa Poolin Mestarien liigan voittoon ja jatkaa dominointiaan MM-kisoissa, voi hän hyvinkin pokata Ballon d’Orin. Sinne on kuitenkin vielä matkaa.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjosi myös Real Madridin ja Bayern Munchenin välinen otatus. Real nappasi ison vierasvoiton, mutta onko ottelupari jo taputeltu?

RL: Tämä pari ei ole ohi, joskin Real nappasi kyllä selkeän ennakkosuosikin aseman. Bayern München on loistava joukkue, jolta löytyy kykyjä kaataa madridilaiset, mutta kyllähän heidän olisi ensimmäisen osan hallinnalla pitänyt saada kotoaan voitto, ei ainakaan tappiota. Bernabeulla peli tulee olemaan erilainen ja Bayern tuskin pystyy olemaan pelillisesti yhtä vahva kuin ensimmäisessä osassa. Tästä syystä puolustuspelin on onnistuttava täydellisesti ja maalipaikoissa ei saa haparoida.

KT: Real päästi edellisellä kierroksella kolme maalia kotiottelussaan ja oli vähällä lähteä laulukuoroon varsin nololla tavalla, joten ottelupari ei todellakaan ole vielä taputeltu. Bayern oli ensimmäisessä osaottelussa parempi joukkue ja se kyllä pystyy pistämään Realin ahtaalle myös vieraskentällä. Bayernin loukkaantumistilanne on hieman haastava, sillä ainakin tärkeä toppari Jerome Boateng tulee olemaan loukkaantumisen myötä sivussa ottelusta. Real on siis selkeä suosikki, mutta virheisiin ei ole varaa. Joukkue tuskin tulee jäämään kotikentällään maaleitta, joten Bayernin on tehtävä ainakin kaksi maalia, mikä näkynee Jupp Heynckesin taktisissa valinnoissa.

JT: Sama kaksikko oli täysin samassa tilanteessa reipas vuosi sitten puolivälierävaiheessa. Silloin Bayern kipusi sillasta, mutta tuomareiden vetoapu siivitti Valkoisen baletin eteenpäin jatkoajan jälkeen. Los Blancosin sulaminen Juvea vastaan on vielä tuoreessa muistissa ja omissa papereissani Saksan superseura on torinolaisia kovempi nippu, joten pelattavaa riittää. Tämän kauden trendinä ovat olleet kovat maalimäärät, eikä vierasmaali-sääntö ole sitä kautta ollut niin kriittinen, kuin aiempina vuosina. Bayernin ei sinällään tarvitse tehdä isoja pelillisiä viilauksia. Madridissa paikat olisi kuitenkin käytettävä. Hallitseva mestari taas on ollut epätasainen ja etenkin kotonaan se on ollut jostain syystä selvästi huonompi kuin vieraskentillä.

Ratkaiseeko Cristiano Ronaldo taas yhden ison ottelun Real Madridille? (David Ramos/Getty Images)

Loppuun vielä pakollinen veikkaus. Kuka voittaa finaalin ja kuka tekee voittomaalin?

RL: Saako olla tylsä? Saa. Finaalissa kohtaavat Real Madrid ja Liverpool. Finaali tulee olemaan huima taisto, josta ei maaleja ja tilanteita puutu. Lopulta Los Blancos marssii rutiinilla voittoon Ronaldon maalatessa kahdesti. Samalla hän varmistaa kultaisen pallon voiton.

KT: Finaalissa kohtaavat Real Madrid ja Liverpool. Cristiano Ronaldo vie madridilaiset johtoon ja kaikki ihmettelevät, miten Real ja Crisu tekivät sen taas. Aivan ottelun viimeisillä minuuteilla Mo Salah karkaa läpiajoon ja tasoittaa ottelun. Lisäajalla egyptiläinen iskee toisen maalin ja symbolisesti maailman parhaan pelaajan titteli matkaa portugalista pyramidien maahan.

JT: En lähde sooloilemaan. Real Madrid ja Liverpool kohtaavat finaalissa. Pool on tunnetusti parhaimmillaan isoja vastaan ja sillä on kaikki eväät nostaa pokaalia Kiovan illassa. Zinedine Zidanen kyky puristaa ryhmästään kaikki irti kovissa paikoissa, on kuitenkin asia, mitä ei sovi vähätellä. Siksi uskon, että rutinoitunut espanjalaisryhmä nappaa omansa. Sympatiani toki olisivat Poolin puolella ja pystin matkaaminen Espanjan ulkopuolelle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013 olisi mukavaa vaihtelua.

Kansikuva:  Shaun Botterill/Getty Images