Tiistain UCL-raati: ”Zidane on hyväksyttävä huippuvalmentajien eliittikerhon jäseneksi”

Tiistai-iltana on selvinnä tämän kauden ensimmäiset Mestareiden liigan välieriin päässeet joukkueet, kun illan kaksi huippuottelua saadaan päätökseensä. Ensimmäisten osa-otteluiden jälkeen tilanne on varsin kutkuttava, sillä kumpikin pari on vielä täysin avoin ja kaikilla joukkueilla on mahdollisuudet napata kovasti toivottu ja haluttu jatkopaikka itselleen. Faneille.comin toimittajat Atte Ruutila ja Kalle Tamminen spekuloivat sitä, mitä illan otteluilta on lupa odottaa.

Leicesterin vire on kääntynyt dramaattisesti Claudio Ranierin potkujen jälkeen. Onko kyse Craig Shakespearen hyvyydestä vai koittiko Leicesterin pelaajat pelata Ranierille potkuja pelaamalla tahallaan huonosti?

KT: Leicester oli viime kaudella ehdoton symppisjoukkueeni ihan vain huikean tarinan kaaren vuoksi. Yksi iso osa tätä tarinaa oli Claudio Ranierin huikea nousu yleisestä vitsistä parrasvaloihin. Tämän kauden Leicesteriä olikin tuskainen katsoa, koska joukkueeen pelaaminen oli hurjan ennalta-arvattavaa ja mestaruuskrapula oli huikea. Ranieri saa syyttää potkuistaan myös itseään, mutta en muista olenko koskaan nähnyt  yhtä julkista valmentajien potkujen toivomista, kun Leicesterin tapauksessa kevät-talvella. Leicesterin pelaajilla on syytä katsoa peiliin, sillä Shakespeare ei ole juurikaan muuttanut Leicesterin pelaamista taktisesti, nyt vaan joukkue yrittää tosissaan voittaa jokaisen ottelun.

AR: Melkoisia juudaksia täytyy joukkueessa olla, jos he yrittivät huonosti pelaamalla saada koko seuralle niin paljon antaneen henkilön ulos. Asiasta velloi paljon huhuja mediassa ja en ihmettelisi, jos osa niistä pitäisi paikkaansa. Suurin ongelma alkukauden Leicesterissä oli juurikin tuo ennalta-arvattavuus, sekä henkinen depressio. Ranierilla oli hyvin äkkiä käsissään pahuuden oravanpyörä, jota ei saatu katkaistua missään vaiheessa. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun Ranierin toinen kausi menee hirveällä tavalla vihkoon. Pelkkää spekulaatiota, mutta voisiko ongelmana olla laiska pelin kehittäminen harjoituskaudella? Niin tai näin, Shakespeare on terävöittänyt joitakin pelillisiä asioita, esimerkiksi höykkätskolmanneksen prässipeliä, ja aukaissut tukun lukkoja. Ei sadetansseja, vaan täsmällisiä oikaisuja.

Ensimmäinen osa-ottelu päättyi Atleticon yhden maalin voittoon. Kumpi valmentaja sai olla tyytyväisempi lopputulokseen?

AR: Voitto on aina voitto ja molemmat valmentajat sen olisivat varmasti halunneet. Leicesterille ei ole kuitenkaan mikään katastrofi lähteä vain yhden maalin takaa-ajosta jälkimmäiseen kamppailuun. Ei siksi, että he olisivat tehneet sen ennenkin, vaan puhtaasti pienen marginaalin vuoksi. Atletico kykenee selkeään pelin kotrolloimiseen pallonhallinnan kautta, mutta onhan se selvää, ettei se heidän keihään terävin kärki ole. Tico-luotsi Diego Simeone on kuitenkin vanhan koulukunnan argentiinalainen jalkapallovalmentaja, joka laskee todennäköisyyksiä todella tarkasti. Joten hän näkee tuloksessa voiton ja sen, että toinen jalka on jo voiton puolella. Ja juuri siitä syystä, että hän edustaa osaksi vanhaa argentiinalaista futisajattelua, on se varma, ettei joukkue lähde Englantiin himmailemaan.

KT: Veikkaan, että itseasiassa molemmat valmentajat olivat suhteellisen tyytyväisiä maalin kotivoittoon päättyneeseen ensimmäiseen otteluun. Atleticolle tärkeää oli pitää oma maali puhtaana ja Leicesterille jättää lopullinen ratkaisu omalle kotikentälleen. Atleticon saama pilkku varmasti herättää närää Leicesterin keskuudessa kun taas Simeone jossittelee varmasti useammalla missatulla maalipaikalla. Atletico joutui ensimmäisessä osassa vähän epämukavuusalueelleen, sillä Leicester vetäytyi syvälle omalle alueelleen puolustamaan. Onkin mielenkiintoista nähdä miten paljon avoimemmin Leicester lähtee kotiottelussaan pelaamaan. Maltti pitää olla mukana, sillä Atletico on yksi planeetan vaarallisimmista vastaiskujoukkueista.

Kumpi joukkue etenee välieriin?

KT: Atletico on jokaisella osa-alueella Leicesteriä parempi joukkue, joten pitäisi valtavana yllätyksenä, jos Diego Simeonen valmentama poppoo ei etenisi parista jatkoon. Leicesterin pitää ottaa entistä enemmän riskejä mitä pidemmälle ottelu etenee ja Atletico tulee ratkaisemaan otteluparin vastaiskuillaan, joita Leicester ei pysty puolustamaan.

AR: Atletico jatkoon hyvin pitkälti samoista syistä, kun mitä Tamminen luetteli ylempänä. Europelejen kohdalla puhutaan usein myös tällaisten otteluiden kokemuksesta ja sen tärkeydestä. Taktisesti espanjalaisilla ei pitäisi olla mitään hätää ja heidän jatkoonmenemistä puoltaa yhtälailla kokemus tiukoista kansainvälisistä otteluista.

Bayernin ja Real Madridin otteluparin ensimmäisessä kamppailussa Real petasi itselleen varsin hyvät lähtökohdat kotiotteluunsa. Mitä Bayernin pitää muuttaa toiseen otteluun, jotta jatkopaikka olisi vielä mahdollista saavuttaa?

Cristiano Ronaldo osoitti ensimmäisessä osaottelussa suuruutensa tekemällä kaksi tärkeää maalia. (Getty)

AR: Bayern unohti ensimmäisessä osaottelussa todella absurdilla tavalla oman boksin, sekä sen sisustan, puolustamisen. Ensimmäinen puolisko kyseisestä ottelusta meni saksalaisilta hyvin, mutta toisella puoliskolla tapahtui kohtalokkaita virheitä, jo ennen Javi Martínez typerää toista keltaista ja siitä seurannutta punaista korttia. Jonkun taktisen asian unohtaminen kesken ottelun on Carlo Ancelottin joukkueille todella epänormaalia, johon tulee varmasti muutos Madridissa pelattavaan otteluun. Keskialueen hallitseminen on ensimmäinen prioriteetti myös tässä jälkimmäisessä ottelussa. Sen Bayernin pitää ottaa ja tällä kertaa pitää. Ancelotti tuskin vetelee kaniineja hatusta, vaan suorittaa vahvaa keskikaistan kautta etenevää jalkapalloa ja noudattanee vieläkin tunnollisemmin ottelun pelisuunnitelmaa.

KT: Tärkeintä olisi saada parsittua Mats Hummels ja Robert Lewandowski pelikuntoon, sillä vierasottelussa Bayernilla ei ole varaa tuhlailla yhtäkään maalipaikkaa. Thomas Muller ei tällä hetkellä ole riittävän hyvä pelaaja pelaamaan yksinäisenä kärkenä, kun taas Lewandowski on omassa roolissaan mahdollisesti koko maailman paras pelaaja. Noin muuten en usko Ancelottin taikovan korttipakasta mitään suuria yllätyksiä. Bayernin on tehtävä kaikki yksityiskohdat ensimmäistä osaottelua paremmin ja erityisesti joukkueen laitapelaamisen on parannuttava, sillä nähdäkseni Real on haavoittuvaisimmillaan juuri laidoilta.

Zinedine Zidane on nyt ollut reilun vuoden ajan Real Madridin päävalmentaja. Joko miestä voidaan nimittää huippuvalmentajaksi?

KT: Ei tässä oikein taida olla muita vaihtoehtoja kun hyväksyä Zidane huippuvalmentajien eliittikerhon jäseneksi. Lähtökohtaisesti vastustan kyllä tätä modernia trendiä nostaa entisiä suurpelaajia pystymetsästä isojenkin seurojen päävalmentajaksi ja pidän enemmän Antonio Conten ja Massimmo Allegrin tapaisista tarinoista, joissa pienillä askeleilla siirrytään kohti vääjäämätöntä pestiä suurseuran päävalmentajana. Olin alussa hyvin skeptinen Zidanen osaamisesta, edes Mestareiden liigan voitto ei saanut itseäni vakuuttuneeksi, mutta tällä kaudella Real on ollut varsin kelvollinen ja vierasvoitto Munchenissä oli oiva osoitus Zidanen taktisesta osaamisesta.

AR: Voidaan. Tai oikeastaan pitää. Olen itsekin pitäytynyt kutsumasta kyseistä herraa tällä termillä, mutta ennen kaikkea yhä täsmällisemmät taktiset variaatiot ja otteluiden sisällä reagoiminen ovat nostaneet Zizoun osakkeita omissa papereissa. Ranskalaisen koulu on ollut ennen kaikkea nuorille pelaajille kasvattava. Marco Asensio on ollut aina kentällä päästyään vakuuttava ja tehojakin on syntynyt (8+3 kaikki kilpailut mukaan lukien). Casemiro on noussut jopa pelipaikkansa eliittin Zidanen opastuksessa, ja Iscon liike on monipuolistunut juuri tällä kaudella. Omaan makuun näitä nuorempia voisi nostaa esille vieläkin aggressiivisemmin.

Eteneekö Real jälleen kerran välieriin, vai onko Bayernista ottamaan vähintään kahden maalin vierasvoitto Santiago Bernabeulla?

AR: Huhhuh, mikä kysymys. Jos Bayern kykenee olemaan taktisesti yhtä vakuuttava kuin ensimmäisellä puoliajalla kotiottelussaan, niin silloin on. Real ei näyttänyt vastaiskukyttäilynsä aikana täysin luonnolliselta, joten Bayernin on syytä painaa päälle myös Santiago Bernabeulla. Tämä avaa – yllätys, yllätys – vastaiskupaikkoja Realille, mutta jos ne eivät ole tehokkaampia kuin Saksassa, on joukkue suurissa ongelmissa. Realin täytyy levittää peliä pallonhallinnan aikana ja repiä vieraiden kollektiivia mahdollisimman riekaleiksi. Tähän täytyy yhdistää vielä tilan täyttö ja tyhjennys oikeilla syöttökombinaatioilla höystettynä. Ensimmäisen maalin tärkeys. Ja näin.

KT: Ennen ensimmäistä ottelua Bayern oli omisssa papereissani koko kilpailun ennakkosuosikki numero yksi, mutta Real otti erittäin tärkeän vierasvoiton ja pienen edun omaan kotiotteluunsa. Ilmeisesti Robert Lewandowski pystyy pelaamaan illan ottelussa, mutta puolustuksessa Bayernilta puuttuu Hummels ja pelikiellossa oleva Javi Martinez, mikä kääntää vaakakuppia hieman kotijoukkueen puolelle. Uskon, että Bayern on ensimmäistä osaa parempi ja saattaa hyvinkin vaikka voittaa tämän ottelun, mutta Real etenee kahden vierasmaalin avulla jälleen kerran välieriin.

Kansikuva: Michael Regan/Getty Images