Michael Törnes – HJK:n viimeinen lukko

HJK:n puolustus on ollut tällä kaudella Veikkausliigan pitävin. Se on päästänyt toistaiseksi vaivaiset kahdeksan osumaa 17 ottelun aikana. Toden teolla hanat sulkeutuivat Mika Lehkosuon tultua joukkueen peräsimeen viiden pelatun ottelun jälkeen. Klubin verkkoon on tehty hämmästyttävästi yksi osuma, kun Veikkausliigaotteluita on ”Banan” alaisuudessa takana 12.

Matkalla rikkoutui myös Veikkausliigan nollapeliennätys. Aiempi oli niin ikään HJK:n ja Andras Vilnrotterin nimissä. Seura pysyi siis samana, mutta maalivahdin nimi on nyt Michael Törnes, ja putken pituus aiemman 882 minuutin sijaan 952.

HJK hankki tälle kaudelle uuden ykkösmaalivahdin, kun pitkäaikainen luottomies ja kapteeni Ville Wallen astui takavasemmalle joukkueen kakkosmaalivahdiksi ja maalivahtivalmentajaksi. Klubi testasi useampaa maalivahtia talven aikana ja päätyi maaliskuun lopulla – vain pari viikkoa ennen sarjan alkua – 28-vuotiaaseen tanskalaiseen Michael Törnesiin, joka vakuutti seuran kymmenen päivän mittaisen Turkin leirin aikana.

Törnes on aiemmin edustanut tanskalaista suurseuraa Bröndbyä yhdeksän vuoden ajan, mutta pelannut seurassa vain 69 ottelua toimien pääasiassa varamaalivahtina. Kausina 2011-2012 ja 2012-13 hän oli ykkösmaalivahti, mutta menetti asemansa Bröndbyn hankittua suomalaisen Lukas Hradeckyn tolppiensa väliin kesällä 2013.

Törnes hallitsee mallikkaasti maalivahtipelaamisen perusasiat. Torjuntatekniikka on hyvä, pallot eivät putoile. Mies kykenee avaamaan peliä monipuolisesti ja pystyy käyttämään molempia jalkoja. Olemus on rauhallinen ja luottamusta herättävä. Sijoittuminenkin on esimerkillistä niin kentän pysty- kuin leveyssuunnassakin.

Törnesin alku HJK:ssa ei ollut silti mitenkään vakuuttava. Sixten Boströmin ajan viidessä ottelussa käytännössä kaikki maalia kohti suuntautuneet laukaukset upposivat maaliin. Selkeitä maaliin johtaneita virheitä tuli vain yksi, mutta vastaavasti yhtään huipputorjuntaa ei nähty. Peliä avatessakin omia pelaajia ei tahtonut paineen alla löytyä.

Tahti muuttui samaan aikaan kuin koko joukkueenkin. Lehkosuon ajan alusta asti Törnes on ollut erittäin luotettava, hakenut keskitys- ja pystypallot laajalta säteeltä, avannut peliä pääsääntöisesti hyvin paria poikkeusta lukuun ottamatta sekä ennen kaikkea ottanut jokaisessa ottelussa muutaman huipputärkeän torjunnan.

Miksi Törnesin peli on sitten parantunut? Taustalla ei ole mitään mystistä itseluottamuspiikkiä tai käyntiä henkisen valmentajan luona, vaan kyse on hyvin loogisista syy- ja seuraussuhteista. Törnesin kuten koko HJK:n joukkueen tason nosto johtuu siitä, että Lehkosuo on laittanut pelin rakenteen ja joukkueen muodon kuntoon niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin. Törnesillä on ollut jo aiemmin yksilötaktiset ja –tekniset valmiudet pelata laadukkaasti Veikkausliigan tasoisessa sarjassa, mutta nyt siihen on tullut tueksi joukkuetaktinen elementti, joka helpottaa jokaisen yksilön toimintaa. Törnes kuten koko muukin joukkue on voinut siirtyä reaktiivisen toiminnasta proaktiiviseen toimintaan.

Törnesin avauspelaaminen on parantunut, kun hän tällä hetkellä tietää jo pallon saadessaan, mihin oman joukkueen pelaajat ovat sijoittuneet ja mistä kohdin kenttää tulee etsiä tyhjiä tiloja. Kenttä ei avaudu hänen edessään sini-valkoraitaisia ja jonkun muun värisiä paitoja kantavien ihmisten sekamelskana vaan omien muodostamana selkeänä kuviona.

Puolustaessaan aluetta Törnes tietää, miten hänen edessään pelaavan puolustuslinjan tulee missäkin tilanteessa toimia ja sijoittua. Siten hän pystyy itse sijoittumaan ja ennakoimaan tilanteita paremmin. Kenttä avautuu tällöinkin hänen edessään HJK-pelaajien muodostamana selkeänä kuviona, jossa on omat aukkonsa, jotka Törnesin tulee hoitaa.

Samoin on myös maalin puolustamisen kanssa. Törnesin ei enää tarvitse hajottaa huomiotaan liikaa puolustuksen ohjaamiseen torjuntatyöskentelyn kustannuksella, vaan lyhyet ja yksinkertaiset täsmäkäskyt riittävät. Tällöin keskittyminen ei mene epäolennaisiin asioihin. Virheitä ei tullut aiemminkaan, mutta nyt maalin puolustamiseen on tullut pieni lisä parantuneen fokuksen myötä. Tämä pieni lisä on mahdollistanut nyt nähdyt pelastukset.

HJK:lla on tällä hetkellä tolppien välissä maalivahti, johon voi luottaa täysin tilanteessa kuin tilanteessa ja johon nojata väistämättä eteen tulevina vaikeina hetkinä. Se lupaa hyvää Veikkausliigan lisäksi myös kovaa vauhtia lähestyviin Mestarien Liigan karsintoihin.

HJK kohtaa Veikkausliigan kärkikamppailussa keskiviikkona FC Lahden. Ottelu pelataan Sonera Stadiumilla klo 18.30.