Miten pitkälle HJK:lla on mahdollisuudet Euroopassa? – ”Joukkueesta puuttuu alfauros”

Veikkausliigaa on jo lähes kolmannes takana ja viime päivinä on tapahtunut paljon. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Eemeli Kosonen ja Jesse Happonen perkaavatkin läpi Veikkausliigan kuumimmat puheenaiheet.

PK-35 Vantaan ympärillä on riittänyt säpinää viime päivinä.  Uskotko tämän syöksevän vantaalaiset entistä suurempaan alamäkeen?

EK: PK-35:n alkukaudesta on tullut todellinen farssi. Ajoittaisista erinomaisista otteista huolimatta pistepussi ei ole karttunut ja joukkue majailee sarjataulukon viimeisinä. Kirsikkana kakun päälle tuli viime päivinä nähdyt sekoilut pelikentän ulkopuolella, kun espanjalainen valmentajakaksikko ja ulkomaalaispelaajat nostivat kytkintä. PK menettää valtavan kasan taitoa, mutta tilanne ei ole täysin toivoton. Shefki Kuqi saa kiskottua nuorista pelaajista kaiken mahdollisen irti ja vastoinkäymiset pystytään kääntämään voimavaraksi, niin PK-35 voi olla todella vaikeasti voitettavissa loppukaudella. Fakta on kuitenkin, että paperilla joukkue ei ole enää läheskään niin hyvä kuin kauteen lähdettäessä. Paljon ratkaisee se, minkälaisia paikkaajia Kuqi hankkii. Kaikki muu kuin suora putoaminen olisi yllätys.

JH: En usko vantaalaisten totaaliromahdukseen, mutta seuraavat viikot ovat varmasti haastavat. Kuqin on mietittävä muuttaako joukkueen pelitapaa espanjalaisten lähdön myötä. Ei olisi suuri ihme, jos pelin näyttävyydestä karsittaisiin. Joukkue menetti kosolti taitoa, mutta se on nyt varmasti yhtenäisempi ja moni nälkäinen pelaaja pääsee näyttämään osaamistaan. Jalkapallo on joukkuepeli, jossa yhteen hiileen puhaltamalla pärjää paremmin kuin sooloilulla. Pitkä kausi PK:lle kuitenkin tulee ja puheet kauden mustasta hevosesta voidaan lopettaa. Kuqin on pakko löytää nopeasti pari uutta profiilipelaajaa paikkaamaan lähtijöitä.

Kenen uskot olevan kauden ensimmäinen potkut saava päävalmentaja?

EK: Kuqin tilanne ei ole helppo, mutta omistajana potkut ei ole ensimmäinen vaihtoehto ja nyt kun vastarintama on poistunut, niin Kuqi valmentanee kauden varmasti loppuun. Simo Valakarin tilanne SJK:ssa on mielenkiintoinen, mutta alkuvuodesta tehty neljän vuoden jatkosopimus vähentää valtavasti potkujen uhkaa. SJK:ssa tehdään pitkäjänteistä työtä ja seura on osoittanut tekevänsä hyviä päätöksiä. Europelit ja loppukausi sanelevat paljon, mutta uskon Valakarin johdattavan SJK:n vielä hyville sijoille Veikkausliigassa ja näin ollen välttävän potkut. Job Dragtsmalla on käynnissä viimeinen sopimusvuosi FC Interin kanssa ja kovin odotuksin kauteen lähteneiden turkulaisten kausi on ollut pettymys. Mikäli tilanne näyttää synkältä vielä kesällä, niin hollantilaisen potkut eivät olisi yllätys.

JH: Päävalmentajista kukaan ei taida juuri nyt olla liipasimella. Kuqi lienee saanut työrauhan koota joukkonsa uudelleen, jotta pakka ei menisi enempää sekaisin. Mitalikanditaateista SJK ja FC Inter ovat alisuorittaneet rumasti, mutta uskallan väittää, että kummankaan seuran mestarivalmentajan palli ei heilu.

HJK julkaisi jälleen yhden huippuhankinnan, kun Rafinhan paluusta tiedotettiin eilen. Onko HJK:lla kasassa sellainen joukkue, millä mennään Eurooppa-liigaan?

EK: Klubin tapauksessa paljon riippuu edelleen arpaonnesta. Mika Lehkosuolla on käytettävissään laadukas nippu, millä on kaikki mahdollisuudet toistaa parin vuoden takainen temppu. Suurin kysymysmerkki on tolppien välissä, sillä Thomas Dähne haparoi edelleen ajoittain pahasti. Klubin materiaalin kärki on laadukas ja laajuutta löytyy kierrättämään pelaajia otteluruuhkien aikana. Avainpelaajien, kuten Ville Jalaston, Atomin, Alfredo Moreloksen, Anthony Annanin sekä Medon on oltava parhaassa iskussa karsintapelien aikaan.

JH: Ei ole. Joukkue on äärimmäisen nimekäs, mutta se ei pelkästään riitä. Klubi ei ole kuitenkaan pelillisesti ollut edes muita Veikkausliigan joukkueita niin paljoa parempi. Kun katsot HJK:n peliä katsomosta tai kotisohvalta, niin näyttääkö se Eurooppa-liigan lohkovaiheen jengiltä? Ei todellakaan. Parin vuoden takainen temppu oli ihme, joka ei ihan heti suomalaisessa jalkapallossa uusiudu. Anthony Annanin loukkaantuminen varjostaa helsinkiläisten unelmaa isosti. Rafinhan tulon myötä Klubilla on riveissään sarjan parhaat pakit kummallakin laidalla. Joukkueesta puuttuu kuitenkin johtajuutta. Se alfauros. Sitä mitä Teemu Tainio ja Markus Heikkinen olivat. Kokeneet Taye Taiwo ja Ville Jalasto eivät aivan täytä niitä saappaita, vaikka loistavia pelimiehiä ovatkin.

Veikkausliigaa on jo kohta kolmannes takana ja HJK sekä IFK Mariehamn ovat karanneet tukevaan johtoon. Pitääkö kaksikon johto vai uskotko jonkun joukkueen nousevan vielä jopa mestaruustaisteluun?

EK: En usko minkään joukkueen pystyvän haastavan tosissaan HJK:ta mestaruustaistoon, vaan helsinkiläiset palaavat valtaistuimelleen vuoden tauon jälkeen. IFK Mariehamnin alkukausi on ollut vakuuttava, mutta materiaali on todella ohut eikä loukkaantumisia saisi tulla käytännössä ollenkaan. Nyt IFK on pystynyt kääntämään tiukat ottelut kovalla prosentilla edukseen, mutta uskon tahdin tasaantuvan kauden loppua kohden. Uskon KuPS:n sekä RoPS:n taistelevan mitaleista, mutta SJK:takaan ei pidä sulkea pois. Mestaruus on jo karannut, mutta eroa neljäntenä majaileviin kuopiolaisiin on vain viisi pistettä.

JH: HJK karkaa tällä kaudella ylivoimaiseen mestaruuteen. Ei epäilystäkään. Muut mitalitsijat ovat iso arvoitus. IFK Mariehamnin ”momentum” katkeaa todennäköisesti pian, kun maaliseppo Dever Orgill suuntaa Copa Americaan. Saarelaiset lukeutuvat mitalisuosikkeihin toki ilman muuta FC Lahden, RoPS:n, KuPS:n ja SJK:n lisäksi. Huimat piste-erot mitalikamppailussa syntyvät välillä toki joukkueiden eri ottelumäärien vuoksi. On turhauttavaa varmasti kaikkien kannalta, kun toisilla joukkueilla on paikoitellen jopa kolme peliä enemmän kuin toisilla.

Minkä joukkueen uskot putoavan sarjasta ja mikä joutuu karsimaan sarjapaikastaan?

EK: Uskon vantaalaisten olevan suora putoaja, vaikka joukkue saisikin hyvän hengen päälle ja taistelevan tunnollisesti. Ulkomaalaispelaajien lähtiessä palkkakuluja vapautuu paljon, joten paikkaajien laatu voi tosin muuttaa vielä tilannetta. PS Kemi sai kauteen juuri tarvitsemansa lentävän lähdön ja tällä hetkellä ei vaikuta putoajakandidaatilta, vaikka piste-eroa toiseksi viimeisenä majailevaan SJK:hon ei ole kuin kuusi pistettä. Uskon kemiläisten säilyttävän sarjapaikkansa, kun taas Ilves ja VPS ratkaisevan karsijan. Molempien joukkueiden materiaali on Veikkausliigaan todella ohut ja vaatimaton, mikä tulee näkymään varsinkin otteluruuhkien aikana.

JH: Todella paha kysymys. PK-35 on liipaisimella, se on varmaa. Karsijan paikalle tarjoan Ilveksen ja kohta jopa FC Interin ellei turkulaisten peli muutu radikaalisti.

Kansikuva: All Over Press