Tällainen panos Huuhkajilla on Unkaria vastaan – Mitä tappio merkitsisi?

Ranskan EM-kisoihin pääsee jokaisen lohkon kaksi parasta sekä paras lohkokolmonen. Kahdeksan muuta lohkokolmosta pelaavat jatkokarsinnat, joista jokaisen parin voittaja lunastaa kisapaikan.

Suomi on viiden ottelun jälkeen F-lohkon neljännellä sijalla, kun pisteitä on kertynyt neljä. Lohkon kärjessä on Romania 13 pisteellä, toisena Pohjois-Irlanti 12 pisteellä ja kolmantena Unkari kahdeksalla pisteellä.

Huuhkajat on kohdannut kaikki lohkonsa joukkueet kertaalleen. Jäljellä on vielä kotiottelut Unkaria, Färsaaria sekä Pohjois-Irlantia vastaan. Sen sijaan syksyllä on edessä vaikeat vierasottelut Romaniaa sekä Kreikkaa vastaan.

Lauantaisessa ottelussa Unkaria vastaan on järjettömän isot panokset. Voitolla Huuhkajat nousisi pisteen päähän jatkokarsintaan oikeuttavasta kolmannesta sijasta. Tappiolla viimeinenkin oljenkorsi kisapaikkaan karkaisi seitsemän pisteen päähän. Melkoinen vuori olisi kiivettänä, kun neljässä ottelussa pitäisi kuroa lähes kaksi pistettä ottelua kohden tahdilla kiinni. Tasapelikään ei juuri auttaisi, sillä Huuhkajat tarvitsee voittoja, jotta eroa saataisiin kavennettua.

Voitolla ero Unkariin kaventuisi siis pisteeseen. Unkarilla on jäljellä vain kaksi kotiottelua, joissa se kohtaa lohkoykkösen Romanian sekä Färsaaret. Vieraissa joukkue kohtaa Pohjois-Irlannin ja Kreikan. Otteluohjelma ei ole siis kovinkaan suosiollinen Unkarin kannalta.

Suomen tilanne ei todellakaan ole ruusuinen. Joukkue on saanut pisteensä sarjataulukossa alapuolelta majailevilta Kreikalta ja Färsaarilta, mutta yläpuolella olevalle kolmikolle on tullut tappiot. Jälkimmäisistä kohtaamisista on raavittava voitot, sillä mikäli päädytään tasapisteisiin, niin ensimmäisenä ratkaisee keskinäisten otteluiden pisteet ja toisena keskinäisten otteluiden maaliero.

Huuhkajien kannalta ei olisi huonoa, mikäli surkeasti karsinnat aloittanut Kreikka raapisi edes pari voittoa tai tasapeliä jäljellä olevista peleistä. Kreikka on tosin tehnyt karsintojen viidessä ottelussa vain yhden maalin ja senkin Suomen verkkoon. Suomen kannalta olisi toivottavaa, että Romania, Pohjois-Irlanti ja Unkari pelaisivat tasapelejä, koska silloin jaettaisiin yhteensä vain kaksi pistettä.

Suomi ei voi kuitenkaan luottaa vain muiden suotuisiin tuloksiin tai Kreikan ja Färsaarten apuun. Voittoja on tultava ja erityisesti kotipeleistä Unkaria, Färsaaria ja Pohjois-Irlantia vastaan on yksinkertaisesti raavittava tasan yhdeksän pistettä, mikään muu ei ole riittävästi.

Suomi kohtaa Unkarin Olympiastadionilla lauantaina kello 19.00. YLE näyttää ottelun suorana ja ennakkostudio alkaa TV2:lla kello 18.20.