MM-Futis: Lohko lohkolta – A-lohko: Brasilia, Kroatia, Meksiko, Kamerun

Jalkapallon MM-kisat pidetään ensi kesänä Brasiliassa ja alkulohkot arvottiin itsenäisyyspäivän iltana. Itse seurasimme näitä ulkomaisin voimin ja hauskinta oli seurata seurueen Belgialaisen ja Englantilaisen välistä jännitystä ja vinoilua. Käymme tässä Lohko lohkolta -sarjassa läpi lohkot yksitellen ja avaamme hieman joukkueiden taustoja ja tuomme omaa näkemystä lohkon järjestykseen.

Litin lohkoarvio

Brasilia

 

Kisaisäntä tulee varmasti ottamaan kotikisat haltuunsa vahvan kotiyleisön tuella. Toki myös tilastot ovat kisäisännän puolella kun joka kolmas isäntämaa on onnistunut maailmanmestaruuden kotona pitämään ja tällä kertaa kyseessä on kuitenkin Brasilia.

Tällä kertaa Brassien joukkue ei ole täynnä nimiä, Neymar on tällä hetkellä nimekkäin pelaaja, mutta Luis Felipe Scolarin luotsima joukkue on harvinaislaatuisen järjestelmällinen ja kurinalainen, minkä Brasilia todisti voittamalla Confederations’ cupin kesällä. Mikäli hermot pysyvät kentällä hallussa ja peli pysyy yhtä hyvin kasassa, Brasilia on vaarallinen joukkue.

Vahvuuksia joukkueella on runsaasti: Valmentaja-Scolarilla on riittävästi kokemusta isoista turnauksista, pelaajat ovat lahjakkaita ja kotiyleisöä parempaa ei taida maailmasta kovin helpolla löytyä. Brasilia hyökkää paljon ja painostaa ylhäältä, mutta heikkona puolena voidaan listata ehkä vain todella vahvojen, puhtaiden hyökkääjien puute.

Avainpelaaja

Brazil v ChileJokainen joukkue tarvitsee yhden johtohahmon ja Brasilialla se on Neymar. Kymmenen maalia 15 maaottelussa puhuvat puolestaan ja 21-vuotiaan nöyrä luonne lupaa paljon hyvää joukkueen johtamisen kannalta. Kokemukset Barcelonassa ja voittamisen kulttuurin nauttiminen leviävät toivon mukaan myös loppujoukkueeseen.

Kannattaa pitää silmällä

Honduras v BrazilScolari peluuttaa myös varsin nuorta joukkuetta ja sieltä listalle pääsee Mestarien Liigasta ja Shaktar Donetskista tuttu Bernard. Tämä 20-vuotias lyhyenläntä laitahyökkääjä löi itsensä läpi maajoukkueeseen vasta tämän vuoden syksyllä ja ehti jo avata maalitilinsä Hondurasia vastaan marraskuussa.

Loppusanat

Brasilia on varmasti viimeisen neljän joukossa ja itse tuli laitettua jo vetoakin Neymarille ja maalikuninkuudelle (kertoimella 14.5).

Kroatia

184710875Kaikki muistavat varmasti Kroatian kultakauden 90-luvun loppupuolella, EM-kisat 1996 ja kolmossija Ranskan MM-kisoissa 1998 löivät Davor Šukerin johdolla itsensä Eurooppalaisten tajuntaan. 2000-luvulla vastaavaan menestykseen ei olla päästy, mutta Kroaatit ovat silti aina niitä joukkueita joita vastaan on ikävä pelata ja onnistuvat kaatamaan isompiakin futismaita hyvän päivän sattuessa kohdalle.

Vanha Kroatian kapteeni Niko Kovac otti ohjakset Igor Stimacin lopettaessa päävalmentajana ja kaksissa viime kisoissa pelannut Kovac ottaa ison loikkauksen MM-joukkueen valmentajana. Balkanit pojat aloittivat karsinnat vahvasti ja jakoivat pitkään lohkon ykkössijaa Belgian kanssa, mutta viimeisessä neljässä pelissä onnistuivat nappaamaan vain yhden pisteen.

Kovacilla on paljon tehtävää, mutta Kroatia on kuitenkin taistellut itsensä jatkoon MM-kisoista toisiin ja odotukset ovat kovat päästä alkulohkosta jatkoon kaksien kisojen tauon jälkeen ja joukkue ei varmasti tule päästämään Meksikoa ja Kamerunia helpolla kakkospaikan hankkimiseksi.

Avainpelaaja

Mario Mandzukic katselee epäuskoisena suoraa punaista korttia Islanti-ottelussa.

Mario Mandzukic katselee epäuskoisena suoraa punaista korttia Islanti-ottelussa.

Tässä ei ole vaihtoehtoja, Bayern Munichin 27-vuotias kärki Mario Mandzukic on tehnyt vuonna 2013 yli maalin per ottelu ja oli merkittävä pala Baijerilaisten triplan hankkimisessa. Mario nakutti myös neljä maalia karsinnoissa ja mies on pääpelaajana vertaansa vailla. Pieni riskin peikko häilyy kuitenkin Mandzukicin MM-kisapaikassa, sillä karsinoissa Islantia vastaan otettu punainen kortti saattaa johtaa miehen sulkemiseen pois Brasiliasta, joka olisi järisyttävä pommi Kroatian turnaukselle.

Kannattaa pitää silmällä

Croatia v Iceland - FIFA 2014 World Cup Qualifier: Play-off Second Leg

Mateo Kovačić haastaa Islannin puolustusta

Kroatian kokoonpano ei ole vielä tiedossa ja joukkue ei ole nuorimmasta päästä, mutta Islantia vastaan mukana olivat Italiassa pelaavat Ante Rebić (Fiorentina), joka on kolmessa maaottelussaan tehnyt yhden maalin, sekä Interissä pelaavat 19-vuotias pelintekijälahjakkuus Mateo Kovačić. Rebic teki syksyllä viiden vuoden sopimuksen Fiorentinan kanssa ja Kovačić pelaa kymppipaikalla Interin avauskokoonpanossa.

Loppusanat

Kroatia on hieman vaiheessa ja keskellä sukupolvenvaihdosta. Vaikea mennä sanomaan riittääkö vauhti ja energia voittamaan kuumiin oloihin tottuneita joukkueita. FIFA-ranking on 16, joten mistään pikkujoukkeesta ei puhuta, Kovacilla on joukkueen arvostus ja pelaajista löytyy voimaa. Luka Modrićin kaltaiset tähtipelaajat pitävät huolta, että pallo liikkuu ja siirtyy maalivahdin taakse säännöllisesti.

Meksiko

Meksiko valmistautumassa ratkaisevaan otteluun Uusi-Seelantia vastaan.

Meksiko valmistautumassa ratkaisevaan otteluun Uusi-Seelantia vastaan.

Pari vuotta sitten Meksiko juhli Olympiakultaa ja kaikki vaikutti hyvältä, mutta MM-karsinnat ovatkin sitten olleet omanlaisensa Telenovelan arvoisia. Kokoonpanoissa on pyörinyt 47, siis neljäkymmentäseitsemän pelaajaa ja neljä valmentajaa. Näillä päästiin toki kisoihin asti, mutta paljon on tehtävää, että pakka saadaan kasaan.

Toimituksen Meksikon kontaktit kertovat että nyt tilanne olisi parantumaan päin kun lokakuussa nimetty väliaikainen valmentaja, vanha Atlanten puolustaja Miguel Herrera on saanut onnistumisia vyön alle, varsinkin viimeisin MM-turnaukseen matkalipun varmistanut 9-3 päättynyt vähämaalinen ottelupari Uutta-Seelantia vastaan. Valmentaja voitti tänä vuonna ensimmäisen Meksikon mestaruutensa valmentajana kymmenen vuoden uran jälkeen, joten voidaan varmaankin puhua nousujohteisesta urasta.

Avainpelaaja

Oribe Peralta ohittaa Andrew Duranten matkallaan kohti viidettä maalia otteluparissa (Getty Images)

Oribe Peralta ohittaa Andrew Duranten matkallaan kohti viidettä maalia otteluparissa (Getty Images)

Meksikon koko kokoonpano pelaa todennäköisesti Meksikon omaa sarjaa, joka on toki ymmärrettävää kun ottaa huomioon sen, että Meksiko on maana yhtä suuri kuin koko Eurooppa. Listan ykköseksi nousee kuitenkin Santos Lagunan kärki Oribe Peralta, joka nakutti 10 maalia MM-karsinnoissa, joista viisi edellämainittua Uutta-Seelantia vastaan. Mies tykitti myös molemmat maalit voittoisassa olympiafinaalissa Brasiliaa vastaan, joten usko on vahva, että mies turnaukseen päätyy ja sitä kautta myös maaleja saa nakutettua. Saldo on miehellä varsin kova, 28 maaottelussa 15 maalia on hyvä suoritus keneltä tahansa.

Päivitys:  Meksikolaiset heräsivät kommentoimaan ja sieltä tuli lisänäkemystä pelaajista [vapaasti käännettynä]: Joukkue tulee varmasti koostumaan paikallisista kuten sanoit, mutta Euroopasta tulee varmasti mukaan pelaajia:  Carlos Vela (Real Sociedad), Giovani dos Santos (Villareal), Javier Aquino (Villareal) ja Héctor Moreno (Espanyol) ovat hyvässä kunnossa ja ”Piojo” Herrera (valmentaja) voi myös valita pelaajia kuten Diego Reyes (Benfica), Héctor Herrera (Benfica), Andrés Guardado (Valencia), Jonathan dos Santos (Barcelona) & Javier ”Chicharito” Hernández (Manchester United). Erotuksena vanhaan tilanteeseen olisi se, että ennen euroopassa pelaavat olisivat puskettu suoraan jengiin, mutta nyt heidän pitää ansaita paikkansa hyvin pelanneessa joukkueessa.

Kannattaa pitää silmällä

Listalle menee Raúl Jiménez, joka on valmentaja-Herreran joukkueessa Américassa voittanut juuri mestaruuden ja pelannut muutenkin aika virkeästi. Tämä 190-senttinen hyökkääjä on tehnyt 20 maaottelussa jo neljä maalia ja uskoisin, että tästä voisi löytyä kärkipari Peraltalle. Toisena pelaajana listalle nostetaan vakaasti suorittava Carlos Alberto ”Gullit” Peña, Leonissa pelaava keskikenttäpelaaja.

Loppusanat

Jos Meksiko saa pelinsä kuntoon ja peli-ilon löytymään, heillä on kotikenttäetua puolellaan kun pelataan kuumassa ja korkealla, eikä aikaerokaan pääse haittamaan. Vahva jatkoehdokas ja tulee taistelemaan lohkon kakkospaikasta vimmatusti Meksikosta matkustavien futisfanien tukemana.

Kamerun

Kamerunin joukkue viimeisessä MM-karsinnassa Tunisiaa vastaan (Getty Images)

Kamerunin joukkue viimeisessä MM-karsinnassa Tunisiaa vastaan (Getty Images)

Voittamattomat leijonat eivät ole olleet kovin leijonamaisia, eikä voittamattomia viime aikoina. Kamerun jäi kuitenkin kaikille Eurooppalaisille futisfaneille kuitenkin muistiin Roger Millan johdolla Italian maailmanmestaruuskisoissa 1990 kun Kamerun selvitti tiensä ensimmäisenä Afrikkalaisena joukkueena neljännesvälieriin, häviten kuitenkin Englannille jatkoajalla.

Viime aikoina Kamerun on ollut enemmän otsikoissa huonoista asioista, kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA laittoi jopa maan jäähylle viime heinäkuussa kun valtio oli hieman liian aktiivisena osallistumassa jalkapalloliiton tekemisiin, joka on iso punainen merkki FIFA:lle, joka irrottautuu täysin politiikasta. Leijonat eivät ole myöskään päässeet jatkoon Afrikan Cup of Nationsissa, joka on isolta osalta johtunut pelaajien välisistä riidoista ja ongelmista paikallisen palloliiton kanssa. Etelä-Afrikan kisoissa joukkue hävisi alkulohkon kaikki ottelut ja edellisissä Saksan kisoissa ei edes karsiutunut lopputurnaukseen.

Avainpelaaja

Peli-ilon näkee Samuel Eto'on kasvoilta selkeästi tässä ottelussa.

Peli-ilon näkee Samuel Eto’on kasvoilta selkeästi tässä ottelussa.

Chelsean Samuel Eto’o on sekä joukkueen kapteeni, myös sen paras toivo onnistumisen kannalta. Mies on neljä kertaa valittu Afrikan parhaaksi futaajaksi ja arvostus joukkueen sisällä on oikein kova. Uusi valmentaja Volker Finke tulee varmasti kaipaamaan maaliahneen kärjen apua niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, kun saksalaisluotsi tulee ottamaan ohjat hyvin ranskalaiskulttuurisesta joukkueesta. Luonnollisesti Eto’o ja Finke ovat jo päässeet riitelemään, mutta toivotaan, että herrat saavat selvitettyä välinsä ennen Brasilian lopputurnausta.

Kannattaa pitää silmällä

Kamerunilla on aika puolustusvoittoinen pelaajaryhmä valittavana, joten 8-1-1 saattaa olla looginen vaihtoehto pelikuviolle. Varautukaa näkemään yllätyksiä kun pakkeja nostetaan keskikentälle pelintekijöiksi ja keskikenttämiehet joutuvat toimimaan kärjen roolissa. Barcelonan Alex Song joutuu varmasti toimimaan erikoistehtävissä koko turnauksen ajan, vaikka Barcassa onkin päässyt keskittymään omaan paikkaansa kentällä ollessaan.

Loppusanat

Kamerun on sekä FIFAn rankingissa ja toimituksen mielestä ehdottomasti heikoin joukkue A-lohkossa ja kyyti tulee olemaan kylmää. Kamerun on onneksi tottunut kuumiin olosuhteisiin, joten siitä saattaa olla apua jaksamisen kanssa. Jos oma pää saadaan pidettyä puhtaana, niin Afrikkalaisilla saattaa olla toivoakin lohkossa, mutta varsin vähän, emme laittaisi rahojamme voittamattomiin leijoniin.