Argentinan alustava kisajoukkue selvillä, Carlos Tevez lomailee Disneylandissa

Päävalmentaja  Alejandro Sabellan valinnat ovat herättäneet keskustelua jalkapallomaailmassa. (Getty)

Päävalmentaja  Alejandro Sabellan valinnat ovat herättäneet keskustelua jalkapallomaailmassa. (Getty)

Arvokisojen kestosuosikki ja jatkuva alisuorittaja Argentina on julkaissut alustavan 30 pelaajan nimilistansa tulevan kesän kisoihin. Argentina kuuluu tänäkin vuona siihen noin kymmenen maan joukkoon, joilla voidaan ajatella olevan realistiset mahdollisuudet mennä kisoissa aina finaaliin saakka, mutta maa ei tänäkään vuonna lähde etukäteiskaavailuissa kisoihin suurimpana ennakkosuosikkina. Materiaali on tänäkin vuonna nimekäs, mutta hieman epätasapainoinen, sillä supertähdet painottuvat hyökkäyspäähän maalivahtiosaston ollen se suurin yksittäinen kysymysmerkki.

Argentinalla todellinen maalivahtiongelma

Päävalmentaja Alejandro Sabellalla on alusta alkaen ollut omat saunakaverinsa ja vihamiehensä. Sergio Romero on toiminut maan ykkösmaalivahtina Sabellan aikakaudella, vaikka miehen paikka seurajoukkueessa onkin ollut tukevasti penkin puolella. Täksi kaudeksi Ranskan ökyseura Monacoon siirtynyt 27-vuotias maalivahti esiintyi liigapeleissä vain kolme kertaa ja oli näissä otteluissa kaikkea muuta kuin vakuuttava. Kakkosmaalivahti Mariano Andújar pelasi katastrofaalisen kauden Serie A:sta pudonneessa Cataniassa, mutta mahtui silti mukaan alustavaan kisajoukkueeseen. Tilanteen tekee oudoksi se, että Argentinalla olisi käytössään ainakin kaksi parempaakin maalivahtia, mutta heitä ei ole maajoukkueessa viime vuosina nähty. Malagan Willy Caballeroa pidetään yleisesti yhtenä La Ligan parhaista maalivahdeista ja Barcelonan on huhuttu olevan miehen perässä. Syystä tuntemattomasta miehen maajoukkuedebyytti on vieläkin tekemättä ja miehen nimi loistaa poissaolollaan myös alustavasta kisajoukkueesta. Myös Crystal Palacen riveissä mainion kauden Valioliigassa pelannut Julián Speroni on osoittanut olevansa erinomainen Valioliiga-tason maalivahti ja olisi ansainnut kutsun kisajoukkueeseen.

Puolustus kohtalaisen kokematon

Argentinan puolustus ei ole täynnä supertähtiä, mutta sitä voidaan pitää joukkueen yhtenä vahvuutena. Sabella on peluuttanut joukkuettaan karsinnoissa ja harjoitusmaaotteluissa 4-3-3 taktiikalla, jossa Manchester Cityn seuralegenda Pablo Zabaleta ottaa itseoikeutetusti paikkansa puolustuksen oikealla laidalla. Joukkueen topparipari on etukäteiskaavailuissa vielä pienoinen kysymysmerkki, mutta vaihtelevan kauden Napolissa pelannut Federico Fernández on ollut maajoukkueessa koko ajan pelaavassa kokoonpanossa ja hänet nähtäneen kisojen alkaessa myös avauskokoonpanossa. Toisen topparin paikasta taistelevat paljon vastuuta karsinnoissa saanut José María Basanta, Benfican Eurooppa Liigan finaaliin vienyt Ezequiel Garay sekä Manchester Cityn aliarvostettu Martín Demichelis. Vasemman pakin tontti on ollut karsinnoissa Marcos Rojon. Mies on pelannut läpimurtokauttaan Portugalin Sporting Lissabonissa ja lienee todennäköisin valinta maan avauskokoonpanoon.

Keskikentällä selkeä työjako

Real Madridin Angel Di Marialle (Messin alla) on tarjolla isoa roolia Argentinan keskikentällä (Getty)

Real Madridin Angel Di Marialle (Messin alla) on tarjolla isoa roolia Argentinan keskikentällä (Getty)

Keskikentällä suurin yllätys on mainion kauden PSG:ssä pelanneen Javier Pastoren puuttuminen alustavasta kisaryhmästä. Monipuolinen Pastore on parhaimmillaan juuri 4-3-3 taktiikassa, mutta jostain syystä mies ei ole missään vaiheessa kuulunut Sabellan luottomiehiin. Keskikentällä varmoja avaajia ovat Barcelonassa lähinnä topparina esiintynyt, mutta keskikenttäpelaajan koulutuksen saanut Javier Mascherano sekä täksi kaudeksi Real Madridissa alemmaksi keskikentälle siirtynyt Ángel di María. Kolmannessa avauspaikassa on vahvimmin kiinni viime aikoina loukkaantumisista kärsinyt Fernando Gago. Gago siirtyi aikoinaan Real Madridiin todellisena superlupauksena, mutta hänen lopullinen läpimurtonsa Euroopassa jäi näkemättä juuri valtavien loukkaantumisongelmien vuoksi. Hänen kanssaan avauspaikasta taistelee niinikään Euroopasta kotimaahan palannut Éver Banega, joka on parhaimmillaan suorastaan maaginen, mutta hän on mallikirjaesimerkki epävakaasta suorittajasta, jonka pelin taso heittelee ottelusta toiseen valtavasti. Lucas Biglian ja José Ernesto Sosan minuutit seurajoukkueissaan ovat jääneet kohtalaisen vähäisiksi, joten heille tarjolla on korkeintaan vaihtomiehen roolia.

Hyökkäyksessä supertähtiä ja yksi turisti

Hyökkäyksessä Argentiinalla löytyy nimimiehiä jopa niin paljon, että loistavan kauden Juventuksessa pelannut Carlos Tevez jätettiin tylysti alustavan kisajoukkueen ulkopuolelle. Tevezin välit valmentaja Sabellan kanssa ovat todella tulehtuneet ja Tevez ilmoitti jo muutama kuukausi sitten lähtevänsä kisojen aikaan lomailemaan perheensä kanssa Disneylandiin. Tevezin puuttumisesta huolimatta hyökkäystrio MessiHiguainAguero ei kalpene millekkään maajoukkueelle ja on joukkueen suurin yksittäinen vahvuus. Penkiltä omia vuorojaan kyttäilevät mainiot kaudet pelanneet Ezequiel Lavezzi ja Rodrigo Palacio. Yksi mies ei kuitenkaan kuulu tähän joukkoon, nimittäin Franco Di Santon valintaa edes tähän alustavaan kisajoukkueeseen voidaan pitää todellisena pommina. Tällä kaudella peräti neljä maalia Werder Bremenille paukuttanut Di Santo ei ole millään mittarilla huippupelaaja ja hänen valintansa ennen vahvan kevätkauden pelannutta Interin Mauro Icardia on asia, jota kukaan muu kuin valmentaja Sabella ei pysty ymmärtämään.

Välinsä päävalmentajan kanssa rikkonut Carlos Tevez keskittyy kisojen aikana lomailemaan perheensä kanssa DisneyLandissa. (Getty)

Välinsä päävalmentajan kanssa rikkonut Carlos Tevez keskittyy kisojen aikana lomailemaan perheensä kanssa Disneylandissa. (Getty)

Hyökkäys voittaa otteluita, puolustus turnauksia

Kuten sanottua, Argentina kuuluu siihen joukkoon, joka etukäteiskaavailuissa pystyy voittamaan koko turnauksen. Vanha viisaus kuitenkin sanoo, että hyökkäys voittaa otteluita ja puolustus turnauksia. MM-kisojen lähihistoriaa katsoessa voidaan sanoa, että maailmanmestaruuden voittaneella maalla on lähestulkoon aina ollut maailman huipputason ykkösmaalivahti. Argentiinan kannalta valitettavaa on se, ettei Sergio Romero ole lähelläkään kansainvälisen tason maalivahtia. Puolustus on vahva, mutta kohtalaisen kokematon. Keskikenttä on monipuolinen, mutta sen pallollista peliä voidaan pitää pienosiena kysymysmerkkinä. Argentinan hyökkäysosasto on nimekäs ja täynnä pelaajia, jotka voivat ratkaista yksittäisiä otteluita omalla henkilökohtaisella taidollaan. Kolmikko Messi-Higuain-Aguero on niin monipuolinen ja laajalla säteellä liikkuva, että jokaisella puolustuksella tulee olemaan ongelmia sen kanssa. Argentinan kaavio kisoissa on kohtalaisen helppo, lohkon voittamalla se kohdannee ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Sveitsin, jonka ei vielä pitäisi tuottaa joukkueelle suurempia vaikeuksia. Neljännesvälierissä vastaan asettuukin sitten todennäköisesti Belgian tai Portugalin tasoinen joukkue, joka tulee olemaan Argentiinalle jo vaikeampi vastus. Puolivälieräpaikka lienee todennäköinen, välieräpaikkakaan ei olisi megaluokan yllätys, mutta finaleeihin pääsyä voidaan kuitenkin pitää kohtalaisen kokoisena pommina.

Argentinan alustava kisajoukkue:

Maalivahdit:
Orion, Andujar, Romero

Puolustajat:
Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo, Campagnaro, Otamendi, Lisandro Lopez, Mercado, Demichelis, Basanta

Keskikenttäpelaajat:
Gago, Mascherano, Di Maria, Banega, Biglia, Maxi, Augusto, Sosa, Enzo Perez, Ricky Alvarez, Rinaudo

Hyökkääjät:
Messi, Palacio, Lavezzi, Higuain, Aguero, Di Santo