Arktisen Siperian futsalkentiltä Venäjän uudeksi kultapojaksi – Aleksandr Golovin on tehnyt kesän kisoissa kansainvälisen läpimurtonsa

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Aleksandr Golovin tuntuu juuri nyt olevan kaikkien huulilla. Venäjän maajoukkueen kultapoika lähti kisoihin kovin odotuksin, mutta silti muun muassa Juventuksen hankintalistalla oleva keskikenttäpelaaja kuitenkin yllätti kaikki suorastaan dominoivalla esityksellään kisojen avausottelussa Saudi-Arabiaa vastaan. Oikeajalkainen keksikenttäpelaaja oli iskussa myös Venäjän toisessa ottelussa Egyptiä vastaan ja nyt hänestä povataan jalkapallomaailman uinuvan jättiläisen seuraavaa kansainvälistä supertähteä.

Aleksandr Golovin on Siperian katujen kasvatti

Aleksandr Golovinin kasvu jalkapalloilijaksi ei ole tapahtunut helpoimman kautta. Golovinin otti ensiaskeleensa jalkapalloilijana kirjaimellisesti keskellä ei mitään. Hän syntyi köyhään perheeseen Siperiassa sijaitsevaan Kaltanin kaupunkiin, joka ei ainakaan ole tullut tunnetuksi jalkapalloilullisista asioista. Siperiasta harvoin tulee huippu-urheilijoita, sillä alueen olosuhteet eivät sovellu ammattimaiseen harjoitteluun. Golovininkin palloilu-ura alkoi futsalin parista, sillä piskuisessa reilun 20 000 asukkaan kaupungissa ei ollut kuin yksi täysimittainen jalkapallokenttä, joka arktisten sääolosuhteiden vuoksi oli harvoin riittävän hyvässä kunnossa jalkapallon pelaamiseen.

Golovin teki vaikutuksen paikallisiin pelaajatarkkailijoihin futsalin parissa ja 13-vuotiaana edessä oli muutto hieman Helsingiä suurempaan Novokuznetskiin ja kaupungin suurimman jalkapalloseuran FK Novokuznetskin riveihin. Olosuhteet olivat jo astetta paremmat, mutta myöskään Novokuznetskia ei varsinaisesti tunneta huippujalkapallosta. Kaupungin tunnetuin urheiluseura on KHL:ssä pelaava jääkiekkojoukkue, joka on kasvattanut mm. Sergei Bobrovskysta yhden maailman parhaan maalivahdin. Paikallinen jalkapalloseura ei koskaan ole esiintynyt Venäjän pääsarjatasolla, mutta nyt Golovin pystyi ensimmäistä kertaa elämässään harjoittelemaan päivittäin jalkapallon pelaamista täysimittaisilla lämmitetyillä kentillä.

Muutto uuteen ympäristöön ei näkynyt nuoren keskikenttäpelaajan otteissa pelikentällä, sillä Golovinista tuli nopeasti yksi Venäjän hehkutetuimmista nuorista suurlupauksista. Pelit Nokokuznetsissa sujuivat niin hyvin, että heti vuoden päästä Golovinin perässä olivat kaikki Venäjän suurseurat. Nuoren miehen palveluksista käytiin kiivasta taistoa erityisesti Zenitin ja TsSKa Moskovan välillä ja lopulta vuonna 2012 16-vuotias keskikenttäpelaaja valitsi uudeksi osoitteekseen tarunhohtoisen ja legendaarisen Moskovan ykkösseuran.

Golovin kuuluu kovaa jälkeä junnukisoissa tehneeseen Venäjän kultaiseen sukupolveen

Moskovaan siirtymisen jälkeen Golovinin kehitys on edennyt varsin suoraviivaisesti. Vuonna 2013 Venäjä esiintyi ensimmäistä kertaa liki kymmeneen vuoteen alle 17-vuotiaiden EM-lopputurnauksessa. Venäjän juniorituotanto oli sakannut pitkään, mutta vihdoin näytti siltä, että paikallisen jalkapalloliiton tekemät uudistukset alkaisivat tuottaa tulosta. Venäjää ei pidetty kisojen ennakkosuosikkina, mutta maa marssi sensaatiomaiseen mestaruuteen pudottamalla matkan varrella kisojen ehdottomat ennakkosuosikit Italian ja Kroatian. Golovin oli yksi Venäjän tärkeimmistä pelaajista ja pelasi turnauksen jokaisen ottelun alusta loppuun tehden vaikutuksen moniin turnausta seuranneisiin jalkapallon ystäviin.

Alle 17-vuotiaiden kisoja ei vielä pidetä suurena mittarina, sillä ikäluokan parhaat pelaajat harvoin ovat mukana tässä hieman vähemmän arvostetussa turnauksessa. Venäjällä kuitenkin odotukset yllättävän menestyksen myötä kasvoivat huippuunsa ja EM-kultaa voittanutta joukkuetta alettiin kutsumaan maan uudeksi kultaiseksi sukupolveksi. Odotukset sen kun kasvoivat, kun käytännössä sama joukkue marssi vakuuttavasti kahden vuoden päästä pelattaviin alle 19-vuotiaiden EM-kisoihin. Karsinnoissa Venäjä ei hävinnyt otteluakaan ja erityisesti Belgian ja Ruotsin jättäminen kisojen ulkopuolelle oli melkoinen paukku.

Venäjä ei suinkaan tyytynyt pelkkään kisapaikkaan, sillä Kreikassa pelatussa lopputurnauksessa maa eteni aina loppuotteluun asti. Lopputurnauksessa Venäjän piti jäädä omaan kovaan alkulohkoonsa, mutta maa yllätti kaikki voittamalla kuolemanlohkon, jonka muut osallistujat olivat Saksa, Espanja ja Hollanti. Välierissä kaatui Kreikka suvereenisti lukemin 4–0, mutta finaalissa Dani Ceballosin ja Marco Asension tähdittämä Espanja oli parempi lukemin 2–0. Finaalitappiosta huolimatta Venäjä oli pitkästä aikaa murtautunut Euroopan eliittiin junioreissa ja junnumenestyksen odotettiin näkyvän myös alavireisen miesten maajoukkueen menestyksessä viimeistään kesän 2018 kotikisoissa.

Juuri nyt Golovin on Venäjän ainoa aidosti lupaava nuori futaaja

Nuorten superlupausten kehitys ei aina etene kuin Stromsössä ja Venäjän kultainen sukupolvi on tästä oiva esimerkki. Venäjän kesän 2018 maajoukkueen piti rakentua kovaa jälkeä juniorikisoissa tehneen ikäluokan pelaajien ympärille, mutta lopulta Golovin oli kyseisen joukkueen ainoa pelaaja, joka mahtui Venäjän kotikisojen joukkueeseen. Tämä ei varsinaisesti yllättänyt, sillä harva Venäjän kultaisen sukupolven pelaaja on onnistunut tekemään läpimurtoaan aikuisten tasolle. Golovin lisäksi vain Sveitsin pääsarjan Sionissa pelaava maalivahti Anton Mitryushkin ja Lokomitv Moskovassa palloileva laituri Rifat Zhemaletdinov olivat ylipäätään mukana spekulaatioissa ennen Venäjän lopullisen kisajoukkueen valintaa.

Venäjän nykymaajoukkue on varsin vanha ja kokenut ja Aleksandr Golovin vaikuttaakin Venäjän ainoalta aidosti lupaavalta tulevaisuuden pelaajalta. Hienosti sujuneiden nuorisomaaotteluiden myötä Golovin murtautui TsSKA Moskovan ykkösjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon kaudella 2015-16, mutta lopullinen läpimurto nähtiin seuraavalla kaudella, kun nuori mies pelasi 30:ssä Venäjän pääsarjaottelussa. Monipuolinen Golovin debytoi TsSKA:n riveissä laiturina, mutta joukkueen päävalmentaja Viktor Goncharenko tajusi nopeasti Golovinin soveltuvan paremmin hieman keskemmälle pallollisempaan rooliin. Viime kaudella Golovin pelasikin pääasiallisesti keskikentän keskellä, mutta myös muutamasssa ottelussa astetta hyökkäävämpänä laiturina.

Alekandr Golovin on ollut Venäjän ykköstähti kesän kotikisoissa. (Kevin C. Cox/Getty Images)

Monipuolinen Golovin on moderni kahden suunnan keskikenttäpelaaja

Zinedine Zidanea ja yhtä Venäjän kaikkien aikojen parasta keskikenttäpelaajaa Aleksei Smertiniä ihannoivaa Golovinia on verrattu erityisesti Saksan legendaariseen Bastian Schweinsteigeriin. Myös Schweinsteiger aloitti oman uransa hyökkäävänä pelaajana, mutta pelasi lopulta uransa parhaat ottelut keskikentän keskustan kahden suunnan roolissa. Golovin on kisoissa vakuuttanut erityisesti hyökkäyspäässä, mutta seurajoukkueensa TsSKA:n riveissä hän on tullut tunnetuksi aggressiivisista taklauksista ja upeista pallonriistoista. Kovan oikean jalan kaukolaukauksen omaava Golovinin merkitys ei näy suoraan tilastoista, sillä viime kaudella hän teki viisi maalia ja syötti vain kaksi. Todellisuudessa hän kuitenkin oli TsSKA:n tärkein yksittäinen pelaaja ja koko hyökkäyspelin sielu ja hänen jalastaan alkoi lukuisia maaliin johtaneita hyökkäyksiä.

Viime vuosina entistä harvempi venäläispelaaja on siirtynyt harrastamaan ammattiaan kotimaansa rajojen ulkopuolelle. Venäjän kiristyneiden home grown -sääntöjen myötä kysyntä aidosti hyville venäläispelaajille on kova ja Venäjän pääsarjan huippuseuroissa maksetaan myös kansainvälisesti kilpailuykykyisiä palkkoja. Monen venäläisen jalkapalloanalyytikon mielestä kotimaan liigan taso on ehkä noussut hieman, mutta samaan aikaan maajoukkue on huonompi kuin pitkiin aikoihin. Kotikisoissa Venäjä on yllättänyt pirteillä otteillaan monet, mutta kaikki eivät vieläkään ole vakuuttunut siitä, että Venäjä olisi valmis urotekoihin pudotuspelivaiheen alkaessa.

Moni venäläinen jalkapallovaikuttaja toivookin, että hyvät otteet kotikisoissa johtaisivat siihen, että entistä useampi maan huippupelaaja olisi valmis siirtymään kotimaan ulkopuolelle. Venäjällä odotukset ovat korkealla erityisesti Golovinin suhteen, jota ollaan kesän huhuissa yhdistetty ainakin Juventukseen, Arsenaliin ja Borussia Dortmundiin. Golovinilla onkin kaikki edellytykset tehdä hieno ura Euroopan huippusarjoissa, sillä hänen kaltaiselleen modernille ja monipuoliselle kahden suunnan keskikenttäpelaajalle on aina kysyntää huippujoukkueissa. Huhujen mukaan TsSKA Moskova haluaisi tähtipelaajastaan kovan, yli 30 miljoonan euron siirtosumman, minkä ei pitäisi olla ongelma huippuseuroille, sillä 30 miljoonaa ei nykymarkkinoiden hinnoilla ole summa eikä mikään. Kiivaammin Golovinin perässä tuntuu olevan Juventus, joka kaipaa kipeästi uutta verta ikääntyvälle keskikentälleen. Stabiili ja hyvin hoidettu Vanha Rouva voisi olla Golovinille juuri sopiva ympäristö seuraavan askeleen ottamiselle.

Kansikuva: Julian Finney/Getty Images