David Beckhamin potkutekniikkaa videolta opiskellut Kieran Trippier on noussut MM-turnauksen parhaaksi laitapakiksi

Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!

Välieriin valmistautuvan Englannin avainpelaajiin MM-turnauksessa kuuluva Kieran Trippier joutui kovaan paikkaan rangaistuspotkukilpailussa Kolumbiaa vastaan. Jos hän olisi neljäntenä vetäjänä epäonnistunut, olisi seuraavana vuoroon tulleella Carlos Baccalla ollut mahdollisuus masentaa englantilaiset jälleen kerran.

Trippier sijoitti pallon vuoren varmasti vasempaan yläkulmaan, Baccan yritys pysähtyi Jordan Pickfordin torjuntaan ja Eric Dier niittasi Englannin puolivälieriin. Trippierin entinen liikunnanopettaja Lee Garcka kertoi brittilehti Daily Mailille olleensa varma entisen opetettavansa onnistuvan, sillä hän ei muista burylaisen missaneen ikinä rangaistuspotkua.

Rankkarikisan onnistuminen ei suinkaan ollut Trippierin ainoa tähtihetki, vaan hän on ollut turnauksen selvästi paras laitapakki. Ratkaisevan rankkarin Kolumbian verkkoon upottanut Dier kehui joukkuekaveriaan vuolaasti välierän alla.

– Hän on pelannut fantastisen turnauksen. Olen hyvin onnellinen hänen puolestaan. Kaikki hänen saamansa tunnustus on täysin ansaittua. Nykyisessä vireessään hän on maailman paras laitapuolustaja, Dier kehui maajoukkueen ja Tottenhamin seurakaveriaan.

Englannin oikeana wingbackina pelaava 27-vuotias Spurs-peluri pelaa toden totta loistavaa turnausta. Maalipaikkoja englantilainen on luonut 13 kappaletta, mikä on NeymarinKevin De Bruynen ja Luka Modricin jälkeen eniten koko turnauksessa ennen välieriä.

Väärässä paikassa, väärään aikaan

Kieran Trippier on kotoisin Manchesterin kupeessa sijaitsevasta Buryn kaupungista, jossa hän syntyi jalkapallohulluun perheeseen syyskuussa 1990. Isä Chrisillä oli tapana siirtää kisastudio puutarhan puolelle ja ripustaa pihalle niin iso Englannin lippu, että kaupunginvaltuusto pyysi poistamaan sen. Trippierin neljä vuotta vanhempi isoveli Kelvin Lomax (käyttää äidin sukunimeä) on tehnyt ammattilaisuran Englannin alemmilla sarjaportailla.

Nuori Kieran kannatti muun perheen tavoin Manchester Unitedia, joka yritti saada nuorukaista akatemiaansa. Trippier valitsi kuitenkin työläiskaupungin sinisen puolen, koska Cityn akatemiassa oli muutamia 9-vuotiaan pojan kavereita.

Cityn akatemiassa nuori lupaus kehittyi Englannin poikamaajoukkuepelaajaksi, mutta edustusjoukkueeseen heiveröisellä laitapakilla ei ollut asiaa. Hänen olisi periaatteessa pitänyt nousta edustukseen juuri silloin, kun City muuttui Sheik Mansourin öljyrahoilla alemman keskikastin joukkueesta kärkijoukkueeksi.

Taivaansinisten reserveissä pelannut Trippier haki vauhtia ensin Barnsleysta ja myöhemmin Burnleysta, jonne hän meni ensin lainalle kesällä 2011, mutta siirtyi seuraan pysyvästi tammikuussa. Cityssä Trippier pääsi juhlimaan nuorten FA Cupin voittoa keväällä 2008, mutta ei pelannut edustusjoukkueessa yhtään virallista ottelua.

Turf Moorelta Trippier löysi kodin. Ensimmäisellä täydellä kaudellaan hän pelasi tuntia vaille täydet minuutit raastavan kovatahtisessa Championshipissa. Seuraavalla kaudella nuorukaisen huiman laadukkaat keskitykset keräsivät huomiota, kun hän alusti peräti 12 maalia. Kaudella 2013-14 oikea pakki ylsi samaan lukemaan ja avitti Burnleyn Valioliigaan.

Trippier teki läpimurtonsa Burnleyssä. (Jan Kruger/Getty Images)

Analyyttinen itsensä kehittäjä

Claretsin pudottua keväällä 2015, jatkui Trippierin matka Tottenhamiin, joka maksoi laitapakista vain neljä miljoonaa puntaa. Kuten Valioliigan ystävät tietävät, on Trippier noussut sarjan parhaimmistoon pelipaikallaan, eikä Kyle Walkerin lyöminen lihoiksi viime kesänä kylmännyt pohjoislontoolaisia.

The Guardianin toimittaja Barney Ronay nosti Trippierin Southgaten ryhmän symboliksi. Ronayn mukaan moni Englannin kisapelaaja on joutunut ottamaan urallaan askeleen taaksepäin päästäkseen massiivisen loikan eteenpäin ja nykyiseen pisteeseen.

Se, että Trippier on noussut huipulle ei kuitenkaan ole sattumaa. Niin kuin ei sekään, että hän on ehkä koko planeetan paras keskittäjä, jota on etenkin kisojen aikana vertailtu innokkaasti David Beckhamiin. Trippier on kertonut katselleensa Beckhamin videoita nuorena ja pyrkineensä sitä kautta kehittämään omaa tekniikkaansa lähettää pallo rangaistusalueelle.

Yhtä lailla Trippier on opiskellut videoiden kautta italialaisvelho Andrea Pirlon tekemistä vapaapotkuissa. Puolustuspelaamisen osalta hän tutki tarkkaan Gary Nevillen pelaamista.

Pelkkä videoiden tutkiminen ei luonnollisesti vie ketään huipulle, vaan kehittymiseen tarvitaan runsaasti kovaa työtä harjoituskentällä ja sitä Trippier on tehnyt. Tottenhamin harjoituskentältä kantautuneiden raporttien mukaan hän on yksi joukkueen kovimmista puurtajista ja omaa samankaltaisen halun kehittää itseään jatkuvasti kuin Harry Kane.

Trippier on päässyt tähän pisteeseen kovalla työnteolla ja innokkaalla pelin opiskelulla, mikä ei ole päättynyt aikuisiälläkään. Joulukuussa laitapakki oli pahassa pyörityksessä kasvattajaseuraansa vastaan, kun Leroy Sane kieputti Tottenham-puolustajaa läpi ottelun. Trippierin kerrotaan katsoneen tuota peliä lukuisia kertoja videolta ja pähkäilleen miksi hän ei kyennyt pitämään saksalaista kurissa.

– Olen aina harjoitellut keskityksiä. Minä ja Manchester Cityn akatemiavalmentaja Steve Eyre jäimme ikuisuuksiksi harjoittelemaan niitä käytännössä jokaisen harjoitussession jälkeen, Trippier kertoi FourFourTwo-lehdelle.

Edelleen läheisissä väleissä entisen valmennettavansa kanssa oleva Eyre suitsutti samaisessa jutussa Englannin komeettaa. Eyren mukaan Trippier ei koskaan heitä palloa summittain boksiin, vaan etsii kohteen, jolle tarjoaa maalipaikan. Potkutekniikan ohella Eyre kehui vuolaasti Trippierin kykyä ymmärtää peliä taktisessa mielessä.

– Kieran on paras näkemäni juniori valmentajan lasien läpi katsottuna. Hän kykeni hyvin nopeasti omaksumaan ohjeet ja oli hetken päästä jakamassa niitä muille.

– Oli hyvin mielenkiintoista ja ilahduttavaa kuulla Mauricio Pochettinon puhuvan kuinka loistava Kieran on taktisesti. Se on piirre, jonka huomasimme jo nuorella iällä. Hän oli käytännössä valmentaja kentällä, Eyre sanoi FourFourTwolle.

Trippierin oikea jalka on yksi Englannin tärkeimmistä täsmäaseista

Trippierin oikean jalan laadukkaat pallot ovat keränneet ihailua Venäjällä. Joukkuekaveri Dierin mielestä vertailut Beckhamin keskityksiin ovat täysin ansaittuja, mutta keskikenttäpelaaja muistutti myös Trippierin kokonaisvaltaisen pelaamisen merkityksestä. Dier nosti esiin paitsi Trippierin tasaisuuden, myös sen kuinka hyvin hän on pelannut puolustussuuntaan.

Spurs-puolustajan taktinen älykkyys on Englannille tärkeää hänen luomien maalipaikkojen ohella, sillä Trippier on pitänyt pelin leveänä ja sitä kautta venyttänyt vastustajan pakkaa. Wingbackin rooli on erittäin vaativa, sillä Englannin juoksuvoimaa vaativassa pelisysteemissä Trippier ja vasemmalla pelaava Ashley Young ovat käytännössä yksin vastuussa omista laidoistaan.

Laitapelaamisen laatu on korostunut Gareth Southgaten intensiivisessä pelitavassa myös siitä syystä, että Englanti keskittää ahkerasti ja juuri siitä syystä Trippier on avauksessa ja yksi Englannin ehdottomista avainpelaajista. Hän myös antaa kulmapotkut oikealta puolelta.

Englantilaisen jalasta on lähtenyt lukuisia vaarallisia palloja MM-turnauksessa. (Dan Mullan/Getty Images)

Trippieriä Cityn akatemiassa valmentaneen Eyren mielestä hänen vanha suojattinsa on planeetan paras laitapakki antamaan viimeisiä syöttöjä. Tätä nykyä Fleetwood Townissa valmentava Eyre korosti Englannin pelitavan palvelevan Englannin numero 12 vahvuuksia erinomaisesti.

– Englannin ryhmitys on hänelle täydellinen. Walkerin myötä hänellä on nopeutta takanaan ja kombinaatiopelaaminen Jesse Lingardin kanssa on toiminut erinomaisesti. Voimme istua alas ja nauttia hänen pelaamisestaan, Eyre totesi.

Kehityksestään Trippier on jakanut kiitosta valmentajilleen. Hän viestittelee lähes jokaisen ottelun jälkeen Eyrelle ja Cityn akatemiaa edelleen johtavalle Jim Cassellille. Burnley-manageri Sean Dycheä laitapakki on kiittänyt etenkin puolustuspelaamisensa kehittämisestä. Trippierin huipulle nostanut Pochettino on luonnollisesti saanut runsaasti kiitosta, mutta myös hänelle maajoukkuedebyytin antanut Southgate on puolustajan mukaan auttanut tämän kehitystä. Trippier kehui turnauksen alla Southgaten vaativan Pochettinoa enemmän puolustussuuntaan ja sen kehittäneen häntä entisestään.

Vaikka Trippier joutui suurseuran hylkäämäksi ja sitä kautta hakemaan vauhtia alempaa, ei hänen nousuaan huipulle voi varsinaisesti pitää tuhkimotarinana. Hänen matka on ennemminkin osoitus kovan työnteon ja nöyrästi pelin oppimiseen suhtautumisen merkityksestä. Näin asian näkee myös Cityn akatemiapomo Cassell.

– Hän on maailman paras laitapuolustaja tässä turnauksessa. Siitä on kiittäminen yhtä ihmistä, Kierania itseään, Cassell sanoi Daily Mailille.

Lähteet: The Guardian, The Evening Standard, FourFourTwo, Daily Mail

Kansikuva: Dan Mullan/Getty Images