Näkökulma: Romelu Lukakun täytyy murskata maineensa pienten pelien miehenä

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Huippuhyökkääjän osa on armoton: heiltä odotetaan maaleja. Belgian voittomaaliin johtaneessa vastaiskussa Romelu Lukaku teki erinomaisen tyhjentävän juoksun oikealta keskelle, joka avasi koko laidan Thomas Meunierille. Hetkeä myöhemmin hyökkääjän nerokas vuoto jätti pallon Nacer Chadlin tarjottimelle, jolla oli helppo työ niitata peliväline tyhjään maaliin ja Belgia puolivälieriin.

Kun muistelee Lukakun iltapuhdetta, ensimmäisenä mieleen muistuvat kaksi missattua huippupaikkaa. Ensin tunnin pelin kohdalla, kun kärki puski lähietäisyydeltä vain senttejä ohi takatolpasta ja varsinaisen peliajan lopussa, niin ikään lähietäisyydeltä lähteneen puskun jäädessä liian keskelle.

Maalit eivät tietenkään kerro koko totuutta, sillä Lukaku meni jalkapalloilijana runsaasti eteenpäin Manchester Unitedissa vietetyn debyyttikauden aikana. Maaleja syntyi kaikkiin kilpailuihin mukavat 27 ja siihen päälle yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä. Etenkin Lukakun kombinaatiopelaaminen kehittyi reippaasti kauden aikana. Belgialaisen pelaamisen seurauksena kanssapelaajille syntyneiden maalipaikkojen määrä ja maaliodottama oli selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Harry Kanella.

Lukakun viime kaudessa oli kuitenkin yksi silmiin pistävä piirre: hänen jääminen maaleitta liki jokaisessa isossa pelissä. Lukaku avasi kaikki kymmenen sarjapeliä kärkikuusikon muita joukkueita, eli Man Cityä, Chelseaa, Liverpoolia, Tottenhamia Arsenalia vastaan. Ainoan maalinsa näissä otteluissa hän viimeisteli helmikuun lopussa Chelsean verkkoon.

Fyysinen hyökkääjä on ollut muutenkin pienten pelien miehen maineessa. Englannissa jo vuodesta 2011 viihtynyt Anderlechtin kasvatti on pelannut 67 liigapeliä sarjan kuutta isoa vastaan. Näissä peleissä hän on osunut 16 kertaa, eli alle joka neljännessä ottelussa. Maine ei siis ole tuulesta temmattu myytti.

Muutaman kuukauden 25-vuotiasta Lukakua nuorempi Kane on pelannut kärkijoukkueita vastaan 37 peliä, joissa on syntynyt 18 osumaa. Englantilaisen keskiarvo on 0,49 täysosumaa per huippupeli.

Isojen otteluiden heikoista maalimääristä huolimatta Lukaku on kunnostautunut erinomaisena maalintekijänä. Hän saavutti tänä keväänä maagisen sadan Valioliigamaalin rajapyykin historian viidenneksi nuorimpana pelaajana. Ulkomaalaisista sadan maalin kerhoon yltäneistä hän on nuorin. Belgian maajoukkueessa hän on jo kaikkien aikojen paras maalintekijä 40:llä osumallaan. Punaisten paholaisten paidassa Lukaku debytoi vain 16-vuotiaana.

Lukakulla on paljon muitakin attribuutteja kuin maalinteko, mutta tulevassa puolivälierässä Brasiliaa vastaan paikkojen hyödyntäminen nousee poikkeuksellisen suureen rooliin.

Nousujohteisesti pelannut Brasilia on vakuuttanut etenkin vahvalla puolustuspelaamisellaan, sillä Selecao on päästänyt vain yhden maalin. Jo paikoille pääseminen on tuottanut vaikeuksia sambamaata vastaan. Sen päästettyjen maalien odottama on 0,68 per ottelu. Neljännesvälierässä Meksikon parhaaksi maalintekopaikaksi arvioitiin Hector Herreran blokkiin jäänyt laukaus, jonka todennäköisyys verkkoon painumiselle oli 15 prosenttia.

Vastaavasti seitsemän maalia viimeistelleen Brasilian oma maaliodottama on päälle kaksi per ottelu.

Välieriin edetäkseen Belgian täytyy onnistua kummassakin päässä kenttää. Lukakun suhteen tämä voi tarkoittaa yhtä huippupaikkaa, josta pallo on yksinkertaisesti laitettava pussiin, sillä Brasiliaa vastaan toista tilaisuutta ei välttämättä tule.

Lähteet: Infogol, Transfermarkt

Kansikuva: Kevin C. Cox/Getty Images