Englannin päävalmentajan jokerikortti on noussut kisojen sensaatioksi – Harry Maguire raivasi tiensä huipulle epätavallista reittiä

MM-futiksen ratkaisupelit ovat täällä – Betsafe tarjoaa suomalaisille 5000€ viikkopalkinnot

Harry Maguiren valinta Englannin kisajoukkueeseen oli yllättävä veto Gareth Southgatelta, mutta enää tätä valintaa ei kyseenalaista kukaan. Epätavallista reittiä huipulle nousseen Maguiren osakkeet ovatkin rajussa kasvussa.

Kaksi vuotta sitten käydyt jalkapallon EM-kisat olivat Englannin osalta pettymys. Alkulohkossa joukkue voitti vain täpärästi Walesin ja pudotuspeleissä lähtö tuli heti neljännesvälierissä Islannin käsittelyssä.

Harry Maguire oli tuolloin niin ikään kisoissa. Tosin vain kannattajan roolissa katsomassa Englannin otteluita kavereidensa kanssa.

Nyt lähes tasan kaksi vuotta myöhemmin sama porukka on reissaamassa ympäri Venäjää MM-kisoissa. Tällä kertaa 25-vuotias Maguire on vain maajoukkueen mukana kamppailemassa maailmanmestaruudesta. Puolustaja on näyttänyt hänen valintaa kritisoineille ja osoittanut olevansa Southgaten luottamuksen arvoinen. Puolivälierässä Ruotsia vastaan syntyi puolustajan lyhyen maajoukkueuran avausmaali. 

Maguiren nousu jalkapallomaailman huipulle ei ole tyypillisemmästä päästä, varsinkaan englantilaiselle pelaajalle. Sheffieldissä syntynyt pelaaja ei ole minkään suuren akatemian kasvatti, vaan kolusi Sheffield Unitedin junioriputken läpi, kunnes nousi seuran edustusjoukkueeseen 17-vuotiaana. Kolme ensimmäistä täyttä kautta aikuisten tasolla sujuivat Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, mutta Maguire esiintyi viheriöllä erinomaisesti. Hän nousi heti joukkueen avainpelaajien joukkoon ja puolustaja valittiin jokaisen kauden päätteeksi Sheffield Unitedin vuoden pelaajaksi. 

Odotettu askel eteenpäin tapahtui kesällä 2014, kun Maguire liittyi Hull Cityyn noin kolmella miljoonalla eurolla. Vastuu Valioliigassa jäi kuitenkin debyyttikaudella vähäiseksi ja puolustaja kävi hakemassa peliaikaa sarjaporrasta alempaa Wiganin paidasta. Lainan piti kestää vain helmikuun ajan, mutta Maguire pelasikin lopulta kauden loppuun The Laticsissa. 

Hull City putosi kauden päätteeksi Mestaruussarjaan, ja Maguire saikin seuraavalla kaudella enemmän vastuuta, kun pelejä kertyi lopulta 22. Alemmasta sarjaportaasta huolimatta se todellinen läpimurto jäi vielä tekemättä. Hull nousi seuraavaksi kaudeksi takaisin Valioliigaan ja vuodesta muodostui Maguirelle todellinen jättipotti. Hänet valittiin sesongin päätteeksi Hullin vuoden pelaajaksi niin pelaajien kuin kannattajien toimesta. 

Kesällä 2017 Maguire otti jälleen harppauksen eteenpäin, kun Leicester hankki hänet noin 14 miljoonalla eurolla. Tämän jälkeen asiat ovat edenneet todella nopeasti ja Maguire on noussut nopeasti jalkapallomaailman huipulle. 25-vuotias pelaaja pelasi jokaisen minuutin kaudella ja tälläkin kertaa hänet valittiin vuoden pelaajaksi joukkueessaan.

Vahvan fysiikan lisäksi loistaminen kaksinkamppailussa kuuluu Maguiren vahvuuksiin. Myös ikään nähden poikkeuksellisen vankka kokemus näkyy viheriöllä selvästi. Kuva: Clive Brunskill/Getty Images

Maguiren nousi huipulle siis jopa kansallisten suurseurojen tutkan ulkopuolella. Tämä on kuitenkin kantanut hedelmää myöhemmin, sillä Maguire murtautui aikuisten tasolle todella nuorena ja on saanut siitä lähtien aina reilusti vastuuta. Ainoa poikkeus oli kausi 2014-15, kun kauden alkupuolisko sujui penkillä, mutta kevään laina Wiganiin toi mukanaan kaivattua peliaikaa.

Maguire ei ole myöskään kuulunut ikäluokkansa suurimpiin lupauksiin. Hän pelasi Englannin nuorten maajoukkueissa ainoastaan yhdessä ottelussa, kun hänet otettiin vaihdosta sisään alle 21-vuotiaiden harjoitusottelussa Pohjois-Irlantia vastaan.

Monet yllättyivätkin, kun Gareth Southgate valitsi hänet Englannin maajoukkueeseen syksyllä 2017. Maguirella ei ollut käytännössä mitään aiempaa taustaa maajoukkueessa ja näytöt Valioliigassakin olivat vielä varsin ohuet, mutta 47-vuotias päävalmentaja näki puolustajassa piilleen potentiaalin.

Maguire debytoi maajoukkueessa Liettuaa vastaan lokakuussa. Tämän jälkeen maajoukkuepelejä on kertynyt yhdeksän lisää, mutta hän on noussut jo nyt Englannin avainpelaajien joukkoon. Southgate olisi voinut valita turvallisemman tien ja valita MM-kisoihin jonkun nimekkäämmän vaihtoehdon, kuten Manchester Unitedia edustavan Chris Smallingin. Maguiren valinta ja luottaminen häneen on kuitenkin osoitus päävalmentajan ennakkoluulottomuudesta.

Maguire ei ollut ikäluokkansa suurimpia lupauksia, ja päätyminen huippuammattilaiseksi ei ollut lainkaan itsestäänselvää. Maguire oli jo nuorena lahjakas monissa muissakin lajeissa, kuten rugbyssä, juoksussa sekä kiekonheitossa, mutta hän niitti erinomaista menestystä myös koulussa. Maguire opiskeli St Maryn roomalaiskatolisessa lukiossa ja sai huippuarvosanoja esimerkiksi matematiikassa. Hänen entiset opettajansa kertoivat uskoneensa Maguiren päätyvän enemminkin liike-elämän pariin kuin jalkapalloilijaksi Valioliigaan. 

Koulussa oli tiukka kuri ja Maguire oli esimerkillinen opiskelija, joka suoritti tehtävät aina ilman moitteita. Kenties juuri tällä on ollut vaikutuksia myös puolustajan otteisiin viheriöllä, sillä kurinalaisuus on iso osa Maguiren identiteettiä. Myös vahva urheilutausta näkyy, sillä isokokoisen pelaajan vahvuuksiin kuuluvat loistava fysiikka, esimerkillinen työmoraali sekä kaksinkamppailut. Lisäksi Leicesterin pelaaja on hyvä pallon kanssa, kuten modernin huippupuolustajan pitääkin olla.

Maguiren ura on todella kovassa nousukiidossa eivätkä loistavat otteet MM-näyttämöllä ole vähentäneet puolustajan arvoa. Puolustaja oli Leicesteriltä loistava hankinta viime kesänä ja kahden vuoden takaiset mestarit tulevat nettoamaan moninkertaisen summan, kun Maguiren aikanaan myyvät. 

Lähteet

Kansikuva: Matthias Hangst/Getty Images