Neljässä vuodessa fanista Brasilian ykköskärjeksi – katujen kasvattama Gabriel Jesus on matkalla maailman parhaaksi hyökkääjäksi

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Viisi maailmanmestaruutta voittanut Brasilia on maailman menestyneimpiä maita kansainvälisissä kilpailuissa. Selecaon historia onkin täynnä toinen toistaan legendaarisempia hyökkääjiä Pelestä, Ronaldosta, Romariosta, Zicosta ja Rivaldosta lähtien. Viime vuosina menestys on kuitenkin ollut vaisumpaa ja yksi merkittävä syy on ollut todellisen huippuhyökkääjän puuttuminen. Nyt brasilialaisten rukouksiin on kuitenkin löytynyt vastaus ja hän kantaa nimeä Gabriel Jesus.

Asiat etenevät varsinkin nuorilla urheilijoille todella nopeasti, kun lyhyeässäkin ajassa tulee isoja kehitysaskeleita. Näin voidaan sanoa käyneen myös Gabriel Jesuksen kohdalla. 21-vuotias kantaa Venäjällä Brasilian ykköshyökkääjän viittaa harteillaan. Vielä neljä vuotta sitten kotikisojen aikaan hän maalasi katuja kannattajana.

Jesuksen räjähdysmäisen kehityskaaren resepti on selkeä: intohimo, päättäväisyys, omistautuminen, oikeat valinnat sekä viisaat ihmiset ympärillä.

Kuten niin moni muukin brasilialainen jalkapalloilija, Jesus on kotoisin yhdestä ei niin hohdokkaasta São Paulon lähiöstä. Äitinsä ja kolmen veljensä kanssa kasvanut jalkapalloilija on joutunut koko elämänsä tulemaan toimeen ilman isäänsä, joka jätti perheen jo varhain. Äidistä onkin muodostunut Jesukselle äärimmäisen merkittävä henkilö, joka muutti pelaajan kanssa Manchesteriin ja pitää tämän jalat maassa salamavalojen säihkeessä. Vera Lucia antaa myös poikansa kuulla kunniansa, mikäli hän löysäilee puolustamisen suhteen. Äiti onkin päässyt osaksi yhtä Jesuksen ikonista tuuletusta.

Toinen merkittävä henkilö Jesuksen uralla on ollut José Francisco Mamede, joka on yksi Pequeninos do Meio Ambienten perustajista. Tässä vaatimattomissa oloissa toimivassa seurassa Jesus aloitti aikanaan pelaamisen. Mamede on kertonut vapaaehtoisvoimin toimivan seuran päätarkoituksena olevan nuorten pitämisen poissa pahoilta teiltä, kun tarjolla on mahdollisuus harrastaa jalkapalloa. Monilla nuorilla ei ole varaa varusteisiin ja tällöin Mamede onkin pyrkinyt aina järjestämään kaikille edes jonkinlaiset kengät jalkaan. Tähän on tosin tullut viime aikoina helpotusta, sillä vielä kotimaassaan pelatessaan Jesus toimitti seuralle 250 paria jalkapallokenkiä.

Tavaramerkiksi muodostuneessa tuuletuksessaan Jesus ”soittaa” äidilleen. Tämä juontaa juurensa siihen, kun äiti oli soittanut hänelle ennen MM-karsintaottelua Venezuelaa vastaan ja valoi poikaan itseluottamusta. Jesus teki ottelussa maalin ja otti tuuletuksen käyttöönsä. Kuva: Michael Regan/Getty Images

Jesuksen intohimo jalkapalloon oli täysin poikkeuksellista ja hän vietti kaikki päivät pallon kanssa kadulla.

– Elämäni on ollut vain ja ainoastaan jalkapalloa. 6-vuotiaasta alkaen olen ajatellut vain jalkapalloa. Katsoin sitä tv:stä, pelasin videopelejä ja niin edespäin. Minä vain rakastan jalkapalloa. Joidenkin mielestä jopa liikaakin, mutta jalkapallo vain summaa elämäni, Jesus kertoi The Guardianille vuonna 2016.

Hän aloitti pelaamisen Pequeninos do Meio Ambientenessa 8-vuotiaana ja lahjakkuus kävi ilmi heti, kun Jesus piti pilkkanaan monta kertaa isompia pelaajia. Jesuksen erotti muista myös voitonhimo, sillä nuori pelaaja vihasi jopa puoliajan häviämistä.

– Gabriel on sanonut, että hän ei jättänyt ikinä harjoituksia tai pelejä väliin. Hän oli aina ensimmäisenä jonossa harjoituksissa: hän ei ollut niitä, jotka olivat taka-alalla tekevinään harjoitteita, kuten monet ovat. Minulla on ollut vähintään kymmenen nuorta pelaajaa, jotka olivat yhtä hyviä, ellei jopa häntä parempia, mutta he eivät pärjänneet koska olivat laiskoja. Jotain mitä Gabriel ei ikinä ollut, Mamede kuvaili Jesuksen intohimoa The Guardianin haastattelussa.

Jesus on saanut jalkapallo-oppinsa kadulla, mikä heijastuu hänen otteissa myös huipputasolla. Toisin kuin monet muut brasilialaiset huipputähdet, niin Jesus vietti pidemmän pätkän pienemmissä seuroissa ennen siirtymistään isoon akatemiaan. Pequeninos do Meio Ambientenessa huippulupaus viihtyi vuoteen 2010 asti, kunnes siirtyi astetta isompaan Anhangueraan. Tässä seurassa vierähti kaksi vuotta, kunnes oli aika siirtyä São Paolon suurseuroihin lukeutuvaan Palmeirakseen.

Loistavat otteet akatemian nuorten joukkueissa avasivat pian paikan edustusjoukkueen, jossa Jesus debytoi 17-vuotiaana maaliskuussa 2015. Nuorukainen sopeutui nopeasti aikuisten tasolle ja vastuuta alkoi tulla koko ajan enemmän, mikä herätti eurooppalaisten joukkueiden kiinnostuksen. Elokuussa 2016 julkaistiinkin tieto Jesuksen siirtymisestä Manchester Cityyn tammikuussa 33 miljoonalla eurolla. Jesuksesta oli kiinnostuneet käytännössä kaikki maailman huippuseurat, joten päätyminen jo entuudestaan varsinkin hyökkäyksen osalta nimekkääseen Cityyn oli yllätys.

Pep Guardiolan olemus Cityn managerina ja se fakta, että City on hieno seura olivat tärkeitä tekijöitä lopullisen päätöksen suhteen. Guardiolan puhelinsoitto oli valtava osa päätöstäni siirtyä sinne. Se sai minut ymmärtämään, että haluan työskennellä hänen kanssaan. En tunne häntä vielä henkilökohtaisesti, mutta hän sai jo minut tuntemaan turvalliseksi hänen projektistaan, Jesus kuvaili päätöstään The Guardianille syyskuussa 2016 ennen kuin oli vielä virallisesti siirtynyt Englantiin.

Jesuksen ensimmäinen täysi kausi Cityssä päättyi mestaruuteen. Kuva: Michael Regan/Getty Images

Brasilialainen on aloittanut Cityssäkin väkevästi. Vaikka loukkaantumiset ovat tuoneet omat haasteensa, niin Jesus on tykittänyt Citizensille 20 osumaa 39 ottelussa Valioliigassa. Saldo on mainio nyt 21-vuotiaalle pelaajalle, varsinkin kun ottaa huomioon kilpailun Cityn hyökkäyspäässä. Sopeutumista Manchesteriin on helpottanut Jesuksen kanssa Englantiin muuttaneet hänen äitinsä, isoveljensä sekä kaksi kaveriaan.

Jesus kuului Brasilian nuorten maajoukkueisiin ja oli voittamassa muun muassa olympiakultaa vuonna 2016 yhdessä hyvän ystävänsä Neymarin kanssa. A-maajoukkueessa Jesus debytoi syyskuussa 2016 ja jälki on ollut jälleen tuhoisaa: 18 maaottelun saldona on kymmenen täysosumaa.

Vaatimattomista oloista ponnistaneen taiturin kehitys on ollut räjähdysmäistä. Maalien lisäksi Jesuksen vahvuuksiin kentällä kuuluu poikkeuksellisen tekniikan lisäksi monipuolisuus sekä työmoraali. Mikäli brasilialaisen kehityskaari jatkuu samana, niin hänellä on kaikki saumat nousta kotimaansa ikonien joukkoon, jonne nuorukaisen idoli Ronaldo jo kuuluukin. Jesus on jo nyt todella suosittu kotimaassaan, sillä jalat maassa pitävä peluri vetoaa kansaan eri tavalla kuin esimerkiksi julkisuudesta kaiken irti ottava Neymar.

Ainakin Jesuksen läpikotaisin tuntevalla José Francisco Mamedella riittää luottamusta entisen valmennettavansa suuntaan.

– Tiesin aina, että hänestä tulisi huippuammattilainen. Kun hän pelasi meillä, ennustin että hänestä tulee ammattilainen, pelaa Brasilian maajoukkueessa ja saa ison mannerten välisen siirron. Kaikki tapahtui juuri kuten ennustinkin. Näyttää siltä, että nyt on tehtävä uusi ennustus: Gabriel Jesus voittaa Ballon d’Orin kolmen vuoden sisällä, Mamede kertoi The Guardianille.

Lähteet:

Kansikuva: Gareth Copley/Getty Images