Italia hakee uutta maajoukkuevalmentajaa – Kenestä on palauttamaan saapasmaa takaisin jalkapallomaailman huipulle?

Viaplay LogoParas tapa seurata Serie A:ta on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

Italian maajoukkue jäi monen yllätykseksi ulos ensi kesänä Venäjällä pelattavista jalkapallon MM-kisoista. Kisojen ulkopuolelle jääminen oli valtava katastrofi koko saapasmaalle ja jälkipyykkiä on pesty heikosti menneiden jatkokarsintojen jälkeen aktiivisesti. Tällä hetkellä ei vielä tiedetä, kuka Italian seuraava maajoukkuevalmentaja on. Huhuja on liikkunut monen nimen ympärillä ja lopullinen valinta tehtäneen viiden ehdokkaan väliltä.

Luigi Di Biagio

Luigi Di Biagio on monelle 90-luvun jalkapalloa seuraavalle tuttu nimi. Fyysinen ja kovaotteinen keskikenttäpelaaja pelasi uransa parhaat vuodet AS Roman ja Interin riveissä ja oli myös Italian maajoukkueen luottomies kaksissa MM-kisoissa. Di Biagio oli pelaajaurallaan johtaja isolla J:llä ja hän toimi osa-aikaisesti niin Interin kuin Roman kapteenina. Di Biagio ei ollut se lahjakkain jalkapalloilija, mutta hän ymmärsi omat rajallisuutensa ja loi uran terrierimäisenä kahden suunnan pelaajana. Di Biagion on yhä Serie A:n kaikkien aikojen toiseksi eniten ulosajoja saanut pelaaja heti kulttupelaaja Paolo Monteron jälkeen.

Jo pelaajauran aikana Di Biagiosta povailtiin tulevaa huippuvalmentajaa, eikä ollutkaan suuri ihme, että Lazio-kasvatti siirtyi nopeasti valmennuspuolelle komean pelaajauran tultua päätökseensä. Di Biagion CV ei vielä ole kovin pitkä, sillä hän valmensi pitkään alasarjoissa ennen siirtymistään Italian nuorten maajoukkueen vetovastuuseen. Di Biagion valintaa kritisoitiin laajasti, sillä monen mielestä Italian nuorisomaajoukkueen päävalmentajalla pitäisi olla huomattavasti kokeneempi nimi kun vasta omaa uraansa aloitteleva entinen huippupelaaja. Italia menestyi kelvollisesti Di Biagion alaisuudessa, mutta moni kritisoi ex-keskikenttäpelaajan taktisia ratkaisuja.

Di Biagio nimitettiin Italian määräaikaiseksi maajoukkuevalmentajaksi Giampiero Venturan saatua potkut surkeiden tulosten jälkeen. Di Biagio onkin yksi mahdollinen nimi kokoaikaiseksi maajoukkuevalmentajaksi, mutta hän tuskin on Italian jalkapalloliiton ykkösvalinta. Di Biagion alaisuudessa Italia pelasi kaksi keskinkertaista ottelua Argentiinaa ja Englantia vastaan eikä mies tunnu vielä olevan valmis hyppäämään näin kovaan pestiin. Di Biagio voi hyvinkin olla kymmenen vuoden päästä Italian johtavia valmentajia, mutta juuri nyt hän ei ole oikea mies nostamaan italialaista jalkapalloa takaisin maailman huipulle.

Gian Piero Gasperini

Kokenut Gian Piero Gasperini elää juuri nyt todellista valmennuksellista renessanssiaan. Kokenut 60-vuotias ex-keskikenttäpelaaja aloitti oman valmennusuransa Juventuksen nuorisopuolella ja läpimurtonsa hän teki kymmenkunta vuotta sitten Genoan peräsimessä. Gasperini luotsasi Genoan takaisin Serie A:han ja hänen persoonallinen 3 – 4 – 3 formaationsa ihastutti Italiassa monia neutraaleitakin jalkapallon ystäviä. Gasperinin alaisuudessa Genoa pelasi lähihistoriansa parasta jalkapalloa ja kaudella 2008-2009 Genoa sijoittui Diego Militon ja Thiago Mottan johdolla Serie A:ssa viidenneksi.

Erinomaisten näyttöjen myötä Gasperini siirtyi kovin odoutksin Interin uudeksi päävalmentajaksi. Inter haki itseään Jose Mourinhon lähdön jälkeen ja Genoassa kovaa jälkeä tehneen taktiikkavelhon piti olla se mies, joka veisi Interin takaisin huipulle. Toisin kuitenkin kävi ja Gasperini sai potkut viiden ottelun jälkeen. Gasperini ei voittanut Interissä yhtään virallista ottelua ja hänen uransa oli isossa laskusuunnassa ennen siirtymistä Bergamoon Atalantan uudeksi päävalmentajaksi. Viime kaudella Gasperini palasi takaisin huipulle johdattamalla Atalantan kaikkien yllätykseksi Serie A:n neljänneksi. Nuori joukkue pelasi loistavaa futista ja Gasperinia pidettiin yleisesti koko sarjan parhaana valmentajana.

Loistavan viime kauden jälkeen moni nosti Gasperinin mahdolliseksi Italian uudeksi päävalmentajaksi. Gasperinin näytöt kotimaisten pelaajien kanssa ovat kiistattomat, sillä Atalantassa ja Genoassa moni nuori italialaispelaaja otti selkeitä kehitysaskeleita omalla urallaan. Giampiero Venturasta tuli hetkessä koko Italian vihatuin mies maan jäätyä MM-kisojen ulkopuolelle ja Gasperinia tuntuu hieman pelottavan Italian maajoukkuevalmentamiseen liittyvät valtavat paineet. Gasperini ei ole ainakaan julkisesti ollut kovin halukas siirtymään maajoukkuevalmentajaksi, joten hänen nimityksensä vaikuttaa kovasta hypestä huolimatta melko epätodennäköiseltä.

Carlo Ancelotti

Carlo Ancelotti on varmasti jokaiselle vähänkin jalkapalloa seuraavalle tuttu nimi. Entinen Italian maajoukkuepelaaja on yksi kaikkien aikojen parhaista valmentajista, sillä hänen meriittilistansa on pitkä kuin nälkävuosi. Ancelottin valmentajaura alkoi todenteolla 1990-luvun puolessa välissä, kun hänestä silloisen suurseura Parman päävalmentaja. Gianfranco Zolan ja Hernan Crespon tähdittämä seura sijoittui Ancelottin alaisuudessa parhaimmillaan Serie A:n toiseksi ja ei ollut suurehko ihme, että Juventus kiinnostui nuoresta valmentajavelhosta. Torinossa Ancelotti ei pettänyt, mutta ei myöskään loistanut ja kahden kakkossijan jälkeen matka jatkui Milanon punamustalle puolella.

AC Milanin peräsimessä Ancelotti semetoi paikkansa lajin suurien joukossa. 2000-luvun alkupuolen Milan oli yksi Euroopan parhaista seurajoukkueista ja Ancelotti juhli kahdeksan vuoden aikana kahta Mestarien liigan voittoa. Ancelottin kädenjälki näkyi myös Italian maajoukkueessa, sillä vuoden 2006 maailmanmestarijoukkue rakentui vahvasti Milanin ja Juventuksen pelaajien ympärille. Milan-vuosien jälkeen Ancelotti on käynyt voittamassa pokaaleita Englannissa, Espanjassa ja Saksassa, joskin aika Bayern Munchenin päävalmentajana oli pienoinen pettymys, sillä tulokset eivät olleet odotetunlaisia.

58-vuotias Ancelotti on valmentanut yhtäjaksoisesti huippuseuroja jo yli 20 vuoden ajan, mutta maajoukkueen peräsimestä hän ei vielä omaa kokemusta. Ancelotti olisi halutessaan selkeä ykkösnimi Italian peräsimeen, mutta viime aikaisten mediatietojen mukaan häntä kiinnostaisi vielä yksi muutaman vuoden kestävä seurajoukkueprojekti ennen siirtymistä maajoukkuevalmennukseen. Ancelotti on tällä hetkellä ilman seuraa ja hän katsoo varmasti rauhassa ensi kesän mahdollisesti avautuvat huippupestit ennen sitoutumistaan pitkällä sopimuksella muihin töihin. Ancelotti valmentanee tulvaisuudessa Italian maajoukkuetta, mutta vielä ei taida olla oikea aika Don Carliton valtakauden alkamiselle.

Kaiken nähnyt ja voittanut Carlo Ancelotti olisi nappivalinta Italian uudeksi päävalmentajaksi. (Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Antonio Conte

Chelsean kuluva kausi on sujunut mollivoittoisesti, mutta Antonio Conte kuuluu silti planeetan halutuimpien valmentajanimien joukkoon. Juventuksen entinen kapteeni pelasi komean pelaajauran edustaen Vanha Rouvaa liki 300 Serie A-ottelussa. Conten huippu-ura loppui 2000-luvun puolessa välissä ja parin vuoden hengähdystauon jälkeen oli aika aloittaa uusi ura valmentajana. Conten ensimmäiset pestit eivät sujuneet hurjan hyvin, mutta Barissa hän teki hyvää jälkeä melko nimettömän joukkueen peräsimessä. Hän ei kuitenkaan ollut vielä iso nimi valmentajamarkkinoilla ja moni ihmetteli, miksi Juventus nimitti juuri hänet seuran uudeksi päävalmentajaksi kesällä 2011.

Conte joutui vaikeaan paikkaan, sillä Juventus etsi vielä itseään vuoden 2006 Calciopoli-skandaalin jälkimainingeissa. Seuran edellisestä mestaruudesta oli jo aikaa ja Juventuksen viime vuodet olivat vähintäänkin sekavia epäonnistuneine hankintoineen. Kaikki kuitenkin muuttui Conten tultui seuran peräsimeen. Entinen keskikenttäpelaaja loi Vanhalle Rouvalle selkeän pelillisen identiteetin ja palautti tutun ylpeyden Juventuksen toimintaan. Conte alaisuudessa Juventus voitti kolme Serie A:n mestaruutta ja palasi huippujoukkueeksi myös eurokentillä. Äärimmäisen vaativa Conte kuitenkin kyllästyi Juventuksen toimintaan siirtomarkkinoilla ja irtisanoutui kesällä 2014. Edessä oli siirtyminen Italian maajoukkueen peräsimeen ja viime kaudeksi Conte palasi seurajoukkueiden pariin siirtyessään Chelsean päävalmentajaksi. Conte johdatti debyyttikaudellaan Lontoon sinipaidat suvereeniin mestaruuteen, mutta tällä kaudella joukkue on ollut kuin varjo entisestä itsestään.

Italian palloliitto ei varmasti miettisi kauaa, jos heillä olisi mahdollisuus nimittää Conte maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Conten edellinen ajanjakso oli onnistunut, sillä hän johdatti loukkaantumisten keskellä painineen saapasmaaan EM-kisojen puolivälieriin, jossa matka katkesi rangaistuspotkutappioon Saksalle. Conte on jalkapallohullu, joka elää ja hengittää vihreän veran shakkia. Omien sanojensa mukaan hän turhautui maajoukkuevalmennukseen, sillä hän ei päässyt mukaan jokapäiväiseen valmennukseen. Chelseassa Conte on vaikuttanut loppuunpalaneelta, mutta hän hakenee ensisijaisesti silti uutta työpaikkaa seurajoukkueista. Jatko Chelseassa lienee poissuljettua, mutta siirtyminen PSG:n uudeksi päävalmentajaksi olisi luonteva uraratkaisu. Jos ensi kesänä tarjolla ei ole Contea kiinnostavia seurajoukkuepestejä, voi Italian maajoukkuevalmennus myös kiinnostaa. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköistä, sillä Conten tasoisella valmentajalle riittää varmasti kysyntää eri puolella Eurooppaa.

Roberto Mancini

Viime viikkoina Roberto Mancini tuntuu nousseen italomedian silmissä ennakkosuosikiksi ottamaan maajoukkue seuraavaksi vastuulleen. Kokenut Mancini on nähnyt ja kokenut pelaaja – ja valmentajaurallaan paljon. Bolognan kasvatti pelasi huikealla urallaan yli 550 Serie A-ottelua ja kuului useamman vuoden verran myös Italian maajoukkueen avainpelaajien joukkoon. Parhaiten Mancini muistetaan ajastaan Sampdoriassa, sillä hänen, Gianluca Pagilucan ja Gianluca Viallin tähdittämä Doria oli yksi 1990-luvun alun parhaista seurajoukkueista koko Euroopassa. Mancinin aikakaudella Sampdoria juhli Italian mestaruutta ja neljää Coppa Italian voittoa. Joukkue menestyi hyvin myös Euroopassa, sillä vuonna 1992 se eteni silloisen Mestarien liigan finaaliin, jossa Johan Cruyffin valmentama Barcelona oli kuitenkin parempi.

Mancini siirtyi nopeasti pelaajauransa loputtua valmennuksen pariin. Hän teki läpimurtonsa suurien talousvaikeuksien keskellä painineen Lazion peräsimessä. Mancini johdatti parhaista pelaajistaan luopuneen Lazion UEFA Cupin välieriin ja Coppa Italian voittoon. Edessä oli siirtyminen Interin valmentajaksi ja Milanossa Mancini juhli neljän vuoden aikana kolmea Italian mestaruutta. Mancini onnistui vähintäänkin kelvollisesti myös Englannissa, sillä hän johdatti kovia satsauksia tehneen Manchester Cityn Englannin mestariksi yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Mancinin viime vuodet eivät ole olleet loisteliaita, mutta hän on todistanut useaan otteeseen pärjäävänsä kovien paineiden alla. Mancini myös eroaa listan muista nimistä siinä, että hän on puolijulkisesti ilmoittanut olevansa kiinnostunut Italian maajoukkueen valmentamisesta, vaikka hänellä on voimasssa oleva sopimus Pietarin Zenitin kanssa myös ensi kaudesta. Viimeisimpien huhujen mukaan Mancini olisi valmis irtisanoutumaan kauden päätyttyä ja hyppäämään Italian peräsimeen usean vuoden sopimuksella. Kovan kriisin keskellä painiva saapasmaa tarvitsee paksunahkaista johtajaa ja Mancini olisi melko turvallinen valinta, sillä hänen alaisuudessaan Italia tuskin tulisi ainakaan floppaamaan.

Kansikuva: Laurence Griffiths/Getty Images