Kommentti: Jalkapallo on viimein siirtynyt 2000-luvulle videotuomareiden myötä

Täydessä vauhdissa olevassa Confederations Cupissa, eli maanosaliittojen välisessä turnauksessa, on puhuttanut eniten videotuomareiden käyttö. FIFA testaa käytäntöä tässä turnauksessa, mikä on aiheuttanut katsojissa valtavasti närää. Videotuomarit ovat päässeet tositoimiin lähes jokaisessa ottelussa.

Kyseessä on kolmas FIFA:n turnaus, jossa VAR:t (Video Assistant Referee) ovat mukana. Heidän tehtävänä on tarkkailla maaleihin, punaisiin kortteihin ja rangaistuspotkuihin johtaneita tilanteita sekä varmistaa, että tuomion saa oikea pelaaja.

Muutokset aiheuttavat lähes aina vastarintaa. Monet uudistukset tuntuvat alkuun kömpelöiltä ja turhilta, koska niihin ei ole totuttu. Näin on myös jalkapallon videotuomareiden suhteen. Monet jalkapalloromantikot eivät haluaisi videotarkastuksia maailman suurimman lajin peleihin.

Jalkapallo on historiallinen peli, joka on kasvanut valtavan suureksi bisnekseksi. Varsinkin pelin nopeus ja vauhti ovat kasvaneet huimasti. Onkin epärealistista olettaa, että yksi tuomari linjamiehineen pystyisi havaitsemaan kaikki mahdolliset rikkeet.

Lisäksi jalkapallo on erityisesti maailman huipulla valtava bisnes. Monissa otteluissa panokset ovat käsittämättömän isoja. Olisi raakaa, mikäli yksittäinen tuomarin tekemä virhe ratkaisisi näitä pelejä, varsinkin kun ne olisivat vältettävissä.

Yksi jalkapallon eduista on juokseva peliaika, jolloin peli virtaa koko ajan eteenpäin. Joidenkin mielestä pelin virtaus kärsii, kun videotuomari tarkistaa tilanteita ja peli on poikki. Todellisuudessa videotuomareiden päätökset ovat tulleet varsin nopeasti. Ja peli olisi muutenkin todennäköisesti saman ajan pysähdyksissä, kun joukkueet protestoisivat tuomarin tuomiota. Toivottavasti tästäkin piirteestä päästään eroon videotuomareiden myötä. Torikokoukset katkaisevat yhtä lailla pelin virtauksen, mutta ne eivät ole aiheuttaneet yhtä suurta vastarintaa.

Videotuomareiden käyttö on ollut kuitenkin jopa hämmästyttävän nopeaa, varsinkin kun ottaa huomioon, että he ovat käytössä vasta kolmannessa turnauksessa. Esimerkiksi jääkiekkoon verrattuna päätökset tulevat huomattavasti nopeammin. Tarkastettavat tilanteetkin ovat tosin hieman erilaisia, koska jääkiekossa maalin edustalla voi olla läjä pelaajia ja tuomarin pitäisi selvittää, kävikö kiekko viivan yli vai ei.

FIFA:lla on myös varmasti käytössään viimeisintä huutoa olevat teknologiat ja kamerat, joten päätösten teko on helppoa. Jos käytäntö on jo saatu nyt näin nopeaksi, niin se tuskin tulee ainakaan hidastumaan tulevaisuudessa.

– Olen toistaiseksi erittäin tyytyväinen avustaviin videotuomareihin. Tämä turnaus on merkkipaalu. Avustavien videotuomareiden testaus Confederations Cupissa auttaa meitä parantamaan prosessia ja hienosäätämään kommunikaatiota, FIFA:n presidentti Gianni Infantino sanoi BBC:lle.

Jalkapallo on kehittynyt valtavasti, mutta laji on monin paikoin jumittunut historiaan. Videotuomareiden käyttö oikeiden tuomioiden saamiseksi on askel kohti nykypäivää.

Kansikuva: Getty