Maailmanmestaruus on uusittu vain kahdesti – kisahistoria ei ole avausottelun hävinneen Saksan puolella

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Neljän vuoden takaista maailmanmestaruutta puolustavan Saksan kisat alkoivat shokkitappiolla Meksikolle. Turnaus on alkuvaiheessa, mutta kisahistorian perusteella Die Mannschaftille ei voi povata ruusuista turnausta.

Jos Saksa selvittää tiensä jatkopeleihin, tulee maasta ensimmäinen 2000-luvulla mestaruutta puolustanut eurooppalainen maa, jonka MM-kultaa seuranneet kisat eivät pääty alkulohkoon. Kotikisoissa 1998 juhlinut Ranska jäi neljä vuotta myöhemmin Senegalin ja Tanskan taakse Japanin ja Etelä-Korean kisoissa. Etelä-Afrikassa 2010 Italian tie päättyi alkulohkoon. Saman kohtalon koki Espanja neljä vuotta sitten.

Ainoa tällä vuosituhannella jatkopeleihin edennyt mestari on vuonna 2002 MM-kultaa pokannut Brasilia, jonka mestaruuden puolustaminen Saksan kisoissa päättyi puolivälieriin.

Maailmanmestaruuden uusiminen on haastava temppu, johon on kyennyt ainoastaan kaksi maata: Italia vuosina 1934 ja 1938 sekä Pelen johtama Brasilia vuosina 1958 ja 1962. Edelliskisojen mestari on nähty finaalin häviävänä osapuolena kahdesti: Argentiina vuonna 1990 ja Brasilia 1998.

Vuosien 1930 ja 1978 aikana kisoissa nähtiin 13-16 joukkuetta. Kisoja laajennettiin Espanjan vuoden 1982 kisoihin 24 maan turnaukseksi, jonka jälkeen eurooppalaisilla mestareilla on ollut tukalaa. Espanjassa kultaa juhlinut Italia jäi neljä vuotta myöhemmin neljännesvälieriin. Italian kisat 1990 voitti Länsi-Saksa, mutta 1994 kisoissa nähtiin ensi kertaa yhtenäinen Saksa, joka putosi puolivälierissä Bulgarialle.

Vaikka eurooppalaismestarien historia ei lupaa Saksalle hyvää, voivat he lohduttautua Länsi-Saksan menestyksellä, joka eteni hallitsevana maailmanmestarina kahdesti jatkopeleihin. Ruotsin kisoissa 1958 Länsi-Saksa nähtiin välierissä, mutta tie nousi pystyyn kisaisännille ja pronssipelissä kylmää kyytiä tarjoili Ranska käsittämättömät 13 maalia kisoissa iskeneen Just Fontainen johdolla.

Kaiken kaikkiaan MM-historia on hämmentävää luettavaa mestarien pärjäämisten osalta. Venäjän kisat ovat historian 21. MM-turnaus, mutta mestaruuspokaaliin nimensä kaivertaneita maita on vain kahdeksan. Mitalin napanneita puolustavia mestareita on neljä.

Jos Saksa uusii maailmanmestaruuden Moskovan illassa heinäkuun puolivälissä, tulee siitä kisahistorian kolmas harvinaisen tempun tehnyt maa. Samalla Die Mannschaftista tulisi ensimmäinen mitalin uusija tällä vuosituhannella ja ensimmäinen eurooppalainen mitaleille yltänyt maailmanmestari sitten vuoden 1938.

Kisahistoria ei siten ole Joachim Löwin suojattien puolella. Samaista historiaa ei kannata lukea myöskään Argentiinassa, sillä vuoden 1990 Länsi-Saksa ja 12 vuotta myöhemmin Brasilia ovat ainoat finaalipettymyksen maailmanmestaruudeksi kirkastaneet hopeamitalistit kisojen historiassa.

Kansikuva: All Over Press