Kommentti: Markku Kanerva onnistui ensimmäisessä tehtävässään erinomaisesti

Betsafe LogoBetsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Vuosi on todella pitkä urheilussa. Huuhkajat on jälleen kerran todistanut sen, sillä ilmapiiri joukkueen ympärillä on muuttunut täydellisesti.

Vuosi 2016 oli Suomen jalkapallomaajoukkueelle poikkeuksellisen synkkä. TV-kommentaattorin paikalta sinivalkoisen jalkapallon lippulaivan peräsimeen siirtynyt Hans Backe ei saanut Huuhkajia missään vaiheessa liitoon, vaan ajanjaksosta muodostui poikkeuksellisen synkkä.

Huuhakajat pelasi Backen alaisuudessa seitsemän harjoitusottelua ennen syyskuussa alkaneita karsintoja. Tuloksena oli yksi tasapeli ja kuusi tappiota maalierolla 1-16. Karsintoihin lähdettiin kuitenkin varovaisen positiivisin mielin, sillä lohkosta povattiin erittäin tasaista. Karu totuus iski vasten kasvoja jo karsintojen avauksessa, kun Huuhkajat jäi tasapeliin ensimmäisen virallisen ottelun pelannutta Kosovoa vastaan. Tätä seurasi tappiot Islannille, Kroatialle ja Ukrainalle, joten karsinnat saatiin Suomen osalta pakettiin harvinaisen hyvissä ajoin.

Backe saikin potkut joulukuussa. Soppaan kun lisätään joukkueen tähtipelaajan Roman Eremenkon dopingkäry ja siitä seurannut kahden vuoden kilpailukielto, niin vuotta 2016 voitaneen pitää jopa Huuhkajien mittapuulla poikkeuksellisen negatiivisena. Ja se on poikkeuksellisen paljon se.

Täysin aiheesta tosin. Suomen saldo vuoden 2016 11 ottelusta oli kaksi tasapeliä ja yhdeksän tappiota maalierolla 4-22. Vuosi sitten ilmapiiri maajoukkueen ympärillä oli poikkeuksellisen synkkä.

Nyt, tasan 333 päivää Backen potkujen jälkeen, asiat ovat täysin toisin.

Markku Kanerva aloitti Suomen päävalmentajana Backen potkujen jälkeen. Monet pitivät valintaa liian turvallisena, sillä 53-vuotias Kanerva on toiminut Palloliiton alaisuudessa jo pitkään. Hän oli kuitenkin luotsannut Mixu Paatelaisen potkujen jälkeen karsinnat erinomaisesti loppuun, joten pesti oli siinä mielessä täysin ansaittu.

Kolmenvuoden sopimus oli iso luottamus Palloliitolta ja samalla osoitus siitä, että tähtäin oli jälleen kerran jo seuraavissa karsinnoissa. Saumat vuoden 2018 MM-kisoihin olivat käytännössä menneet, joten tavoitteena oli Huuhkajien uskottavuuden palauttaminen. Ja siinä Kanerva apujoukkoineen on todellakin onnistunut.

Suomen vuosi päättyi hallittuun voittoon Virosta maalein 3-0. Lukemat jopa mairittelevat vieraita, sillä Huuhkajilla oli saumoja useampaankin osumaan. Voitto venytti Suomen tappiottomien otteluiden putken jo viiteen otteluun. Putken arvoa korostaa se, että Huuhkajat kaatoi kisapaikasta taistelleen Islannin sekä ryöväsi pisteen Kroatiasta vesittäen kotijoukkueen unelman lohkon kärkipaikasta.

Erinomainen loppuvuosi on palauttanut uskottavuuden syvällä suossa tarponeen joukkueen ympärille. Tämän lisäksi Huuhkajista on noussut esiin paljon mielenkiintoisia ja ennakkoluulottomia nuoria pelureita. Joukkueen avainpelaajat kuten Lukas Hradecky, Robin Lod ja Joel Pohjanpalo ovat pelanneet totutulla tasollaan, mutta syksyn kiinnostavin pelaaja on ollut Pyry Soiri, jolta löytyy kannattajia aina Islannista asti. Valko-Venäjällä ammatikseen pelaava laitapeluri on ollut hämmentävän tehokas maajoukkueessa ja noussut ryminällä Huuhkajien kuumimpien nimien joukkoon. Viimeisimpänä pelaajana erinomaisia näyttöjä tulevaisuutta varten antoi Glen Kamara, joka sai viimein näyttöpaikkansa Viroa vastaan. 22-vuotias keskikenttämies esiintyi todella kypsästi ja osoitti, että on valmis isompaankin ruutuun tulevissa karsinnoissa.

Vahvan syksyn myötä ilmapiiri Huuhkajien ympärillä on poikkeuksellisen positiivinen ja varsinkin ero vuoden takaiseen negatiivisuuden huipentumaan on valtaisa. Arvontoja ja niitä kuuluisia seuraavia karsintoja odotetaankin Suomessa kenties jopa normaaliakin enemmän. Kanerva onnistui valmentajapestinsä ensimmäisessä osuudessaan erinomaisesti, mutta todellinen testi tulee seuraavissa karsinnoissa, kun tulosta odotetaan heti ensimmäisistä otteluista lähtien.

Kansikuva: All Over Press

Muokattu 10.11.2017 12:00: Tasapelit korjattu tappioiksi.