Kuka on maajoukkuepaidassa maailman paras?

Aina mietittäessä maailman parasta pelaajaa, nostetaan esiin kaksi nimeä. Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo. He ovat asemansa ansainneet tehojensa ja näyttöjensä perusteella. Kun kysymystä muutetaan hieman eri muotoon, vastaaminen muuttuu huomattavasti vaikeammaksi. Kuka pelaaja on maailman paras, kun hänellä on yllään maansa pelipaita?

Messi ja Ronaldo ovat tällöinkin korkealla, mutta heidän asemansa ei ole niin selkeä verrattaessa esityksiin seurajoukkueessa. Heidän rinnalleen pystyy helposti nostamaan esimerkiksi Neymarin ja Thomas Müllerin nimet. Miesten esitykset ovat astetta kovempia maajoukkueissa, kuin omissa seuroissaan. Se on näkynyt myös Brasilian MM-kisoissa.

Messillä ja Ronaldolla asia on hieman toisinpäin. Messiä on jo vuosia parjattu siitä, että maajoukkueessa hän ei ole lähellekään sitä tasoa, mitä hän on Barcelonassa. Argentiinan paidassa miehen ainoa saavutus on vuoden 2008 Pekingin Olympialaisten kultamitali. Myös viime MM-kisojen maalittomuus herätti paljon puheita miehen iskukyvystä maajoukkueessa. Brasilian kisoissa ”Kirppu” on kuitenkin päässyt korjaamaan tilastojaan tekemällä neljä maalia ja hänen esitykset ovat olleet sangen pirteitä. Vielä hän ei ole kuitenkaan voittanut mitään. Vain maailmanmestaruus lopettaa epäilykset siitä, kuka on paras.

Ronaldo taas oli Brasilian kisojen isoimpia floppeja peliesityksillään. Kolmessa pelissä syntyi vain yksi maali, vaikka paikkoja oli kymmeneen. Pitää kuitenkin muistaa, että juuri Ronaldo oli se kaveri, joka Portugalin kisoihin vei. Yleisesti ottaen Ronaldo on myös aina ollut joukkueensa pelin sielu. Ronaldon maalilukemat eivät kuitenkaan ole aivan sillä tasolla, mitä ne ovat Real Madridin paidassa.

USA v Germany: Group G - 2014 FIFA World Cup Brazil

Thomas Müller on ollut Brasiliassa kisojen parhaimpia pelaajia. Myös Fanien mielestä. (Getty)

Neymarin ja Müllerin taso sen sijaan nousee yhdellä pykälällä ylöspäin, kun he pelaavat maansa puolesta. Kumpikin heistä on tehnyt meneillä olevissa kisoissa jo neljä maalia ja peliesitykset ovat olleet huikeita. Maalimäärän vertaaminen seurajoukkueen peleihin näyttää jo eron. Neymar teki menneellä La Liga-kaudella vain yhdeksän maalia ja Müller osui Saksan kentillä 13 kertaa. Kumpikaan heistä ei ole Messin ja Ronaldon tavoin mitään 40 maalia per kausi -miehiä seuroissaan, mutta maajoukkueessa he ovat jopa tehokkaampia. Esimerkiksi Müllerin yhdeksän maalia kaksissa MM-kisoissa yhteensä yhdeksässä ottelussa on huikea suoritus.

Neymar on Brasilian paidassa ollut todellinen pelillinen johtaja. Hän oli sitä viime kesän Confederations Cupissa ja on ollut sitä myös nyt. Barcelonassa asia on kuitenkin toisin. Hän on Messin varjossa. Brasilian joukkueessa Neymar on ykköstähti ja se näkyy tehoissa. Hän on tehnyt 22-vuotiaana jo peräti 35 maalia maalleen. Myös Müllerin rooli Saksan paidassa on isompi kuin Bayern Münchenissä. Saksan paidassa hän ei jää Franck Riberyn tai Arjen Robbenin varjoon.

Vastauksen kysymykseen voikin antaa heinäkuun 13.päivä. Tuolloin on MM-finaali ja mikäli joku näistä herroista on tuolloin pokaalia nostamassa, on hän lähellä parhaan pelaajan titteliä.