Lapsena Mario Gomesia esikuvanaan pitänyt Timo Werner on syrjäyttänyt idolinsa ja noussut Saksan maajoukkueen ykköshyökkääjäksi

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

MM-kisoissa pelaa aina runsaasti ensikertalaisia, niin tälläkin kertaa. Yksi heistä on RB Leipzigissä kaksi viimeistä kautta maaleja takonut Saksan maajoukkueen hyökkääjä Timo Werner.

Nuoren kärkimiehen lahjakkuus tuli esiin jo hyvin varhaisessa vaiheessa teini-iässä. Stuttgartissa syntynyt ja kasvanut pelaaja nousi kotikaupunkinsa VfB Stuttgartin edustusjoukkueeseen jo 17-vuoden iässä. Perinteikkäässä seurassa pelaaminen toi tietysti nuorukaiselle huomiota, josta hän ei juurikaan perustanut. Itseasiassa hän tunsi olonsa usein jopa kiusaantuneeksi tullessaan noteeratuksi jalkapalloilijan statuksensa takia ja kieltäytyi muun muassa antamasta nimikirjoituksia koulukavereilleen ja muille ikätovereilleen, koska piti itseään aivan tavallisena oppilaana muiden joukossa.

Kenties Werner oli vain yksi muiden joukossa tuolloin, mutta viimeistään parin viime vuoden aikana saksalaisesta on kasvanut poikkeuksellinen jalkapalloilija. Ei hän missään nimessä ole edellenkään vielä täydellinen pelaaja, mutta 22-vuotiaalle hyökkääjälle on pedattu jo isoa roolia – varsinkin maajoukkueessa.

Maajoukkueen puuttuva palanen

Kun Miroslav Klose lopetti upean maajoukkueuransa vuonna 2014, jätti hän jälkeensä aukon, jota Saksassa ei ole onnistuttu kunnolla täyttämään. Klassista mitat täyttävää viimeistelijää ei ole tuntunut löytyvän. Vaikka maan pelaajatuotanto on ollut laadukasta ja riittoisaa, on krooninen keskushyökkääjäpula aiheuttanut päävalmentaja Joachim Löwille dilemman, jonka parissa hän joutui painimaan vuosia. Vihdoin sille tontille näyttäisi löytyneen ratkaisu.

Werner teki kaudella 2016-2017 kaikkiaan 21 maalia RB Leipzigille Bundesliigassa. Sen myötä aukesivat portit myös miesten maajoukkueeseen keväällä 2017. Juniorimaajoukkueet läpikäynyt hyökkääjä pelasi ensimmäisen aikuisten maajoukkuepelinsä vuosi sitten maaliskuussa Englantia vastaan ja oli mukana myös Confederations Cupissa viime kesänä, voittaen turnauksen maalikuninkuuden.

Timo Werner debytoi miesten maajoukkueessa maaliskuussa 2017  ystävyysottelussa Englantia vastaan. (Shaun Botterill/Getty Images)

Wernerin suurimpia vahvuuksia on kliininen viimeistelytaito sekä nopeus. Hän on vahva yksi yhtä vastaan tilanteissa ja pystyy jättämään puolustajat taakseen räjähtävän lähtönopeutensa ansiosta. Hän on kellottanut 100 metriä aikaan 11.1 sekuntia, mikä on hurja lukema jalkapalloilijalle.

Werner on noussut uudelle tasolle Saksin osavaltiossa Leipzigissä, jossa on viettänyt kaksi viimeisintä vuotta. Hän oli aikaisemminkin Stuttgartissa hyvä nuori pelaaja, mutta muutto kotikulmilta pois itäiseen Saksaan ja Ralph Hasenhüttlin valmennukseen on tehnyt hyvää. Hän saanut onnistumisia, lisää itseluottamusta ja kehittynyt sitä kautta aiempaa kokonaisvaltaisemmaksi maalintekijäksi – todelliseksi ratkaisupelaajaksi Bundesliigassa.

Stuttgartin alle 19-vuotaiden joukkueessa pelatessaan Werner iski 24 maalia kaudella 2012-2013, ollessaan suurimman osan tuosta kaudesta vasta 16-vuotias. Seuraavalla kaudella Werner nousi edustusjoukkueeseen ja hänestä tuli kasvattiseuransa yli satavuotisen historian nuorin pelannut pelaaja, hänen päästyä kentälle Eurooppa-liigan ottelussa elokuussa 2013. Hänestä tuli myös Bundesliigan kaikkien aikojen nuorin kaksi maalia yhdessä ottelussa tehnyt pelaaja, upotettuaan kaksi palloa Freiburgin verkkoon marraskuussa 2013. Tuolloin Stuttgartia valmensi Thomas Schneider, joka toimi Wernerin mentorina myös juniori-ikäluokissa ja joka kuuluu tällä hetkellä myös Saksan maajoukkueen valmennusryhmään.

Mario Gomes idolina

Kun Werner oli vielä pieni poika, vasta 11-12 vuotias, hänen huoneensa seinät oli tapetoitu esikuvanaan pitämänsä Mario Gomesin julisteilla, joka pelasi hänen suosikkiseurassaan Stuttgartissa pitkään. Nyt, vuosia myöhemmin Wernerille on ollut unohtumaton asia nousta maajoukkuerinkiin ja päästä jakamaan sama pukuhuone oman lapsuusajan idolinsa kanssa. Yhtäkkiä ”Super-Mario” onkin lyömässä Wernerin kanssa ylävitosia ja toivottamassa tulokkaalle tsemppiä otteluun.

Ja maajoukkueeseen päästyään Werneristä on tullut kiinteä osa”Nationalmannschaftia”. Hän on ottanut oman paikkansa maajoukkueen kärjestä. Juuri sen saman tontin, jota hänen idolinsa Gomes ei itse pystynyt täysin lunastamaan Kloselta.

Meneillään olevissa MM-kilpailuissa Wernerin suuntaan ovat kääntyneet monet katseet. Vaikka viime kuussa päättynyt sesonki ei ollut tilastollisesti aivan edellisen veroinen, teki saksalaishyökkääjä silti 13 maalia Bundesliigassa 32 ottelussa. Hän väläytteli myös kykyään rakentaa tilanteita muille, joista osoituksena oli seitsemän maalin johtanutta syöttöä.

Werner on vielä nuori pelaaja, jolla riittää potentiaalia kehittyä entisestään vuosien ajan. Siitä huolimatta hänen odotetaan kykenevän tekemään tulosta jo nyt. Avausottelu Meksikoa vastaan oli kokonaisuutena Saksan joukkueelta luokaton eikä Wernerkään onnistunut, muutamista väläytyksistä huolimatta. Tason on noustava niin joukkue- kuin yksilötasollakin monta pykälää seuraavaksi tulevaan Ruotsi-otteluun.

Wernerin markkina-arvo on Transfermarkt-sivuston mukaan tällä hetkellä 60 miljoonaa euroa ja kärkimiehen perässä on Goal.com –sivuston mukaan ainakin Manchester United, Liverpool ja Bayern München. Nyt nuorella MM-kisadebytantilla olisi elämänsä tilaisuus osoittaa tasonsa nostamalla tuskaileva maailmanmestari maaleillaan takaisin jaloilleen.

Artikkelikuva: Getty Images

Lähteet: Transfermarkt, Goal.com