MM-Futis: Lohko lohkolta – C-lohko: Kolumbia, Norsunluurannikko, Kreikka, Japani

Käymme tässä Lohko lohkolta -sarjassa läpi lohkot yksitellen ja avaamme hieman joukkueiden taustoja ja tuomme omaa näkemystä lohkon järjestykseen. Tällä kertaa tutkitaan kolmannen eli C-lohkon joukkueita. Aikaisemmat arviot A- ja B-lohkoista löydät alla olevista linkeistä:

A-lohko: Brasilia, Kroatia, Meksiko, Kamerun
B-lohko: Espanja, Hollanti, Chile, Australia

Litin lohkoarvio

Kolumbia

 

Kolumbialla on suhteellisen korkea FIFA-ranking, tällä hetkellä maa viettää aikaa viidennellä sijalla Uruguayn ja Portugalin välissä, mutta pelitaidon tai totuuden kanssa tällä ei ole juurikaan merkitystä MM-turnauksen voittamisen kannalta. Etelä-Amerikan maa on kuitenkin erittäin taitava ja vaarallinen joukkue, jota vastaan kukaan ei haluaisi pelata jatkopeleissä.

Joukkuetta ei voi sanoa tylsäksi, sillä se pelaa iloista ja hyökkäävää peliä, eikä valmentaja Jose Pekerman tätä menoa millään tavalla estele. Päinvastoin, valmentaja pitää kuviot liikkeellä ja peluuttaa usein hyvin hyökkäysvoittoisia 4-4-2, 4-2-2-2 ja 4-2-3-1 -muodostelmia. Tämä johtaa eittämättä viihdyttävään jalkapalloon MM-kisoissa.

Laidat vyöryvät päälle kahdessa aallossa: West Hamin Pablo Armero ja Napolin Juan Zuniga nousevat kärkkäästi puolustuksen laidoilta ja edessä viilettävät Fiorentinan Juan Cuadrado ja Monacon James Rodriguez, jotka pitävät peliä liikenteessä keskikentän puolella. Rodriguez pelaa Monacossa yhden maailman parhaan kärjen, Radamel Falcaon kanssa päivittäin, joten tämä yhdistelmä on vaarallisempi kuin kilo arsenikkia vastustajan puolustukselle.

Toisin kuin Suomella, Kolumbialla on hyökkääjiä liiaksikin Euroopan huippuseuroissa. Sen verran paljon, että Porton Jackson Martinez ja Inter Milanin Fredy Guarin joutuvat tekemään paljon töitä mahtuakseen kokoonpanoon. Kolumbialla on myös kotimanneretu, joka lupaa hyvää jaksamisen kannalta.

Avainpelaaja

Tämä mies on tottunut tähän asentoon ja ilmeeseen (Getty Images)

Tämä mies on tottunut tähän asentoon ja ilmeeseen (Getty Images)

Monacon kärki Radamel Falcao on Kolumbian joukkueen ykkösmies samalla tavalla kuin Cristiano Ronaldo tai Lionel Messi ovat joukkueilleen. Mies nakutti joka kolmannen MM-karsintamaalin maalleen, tehden 9 maalia. Tämä 27-vuotias tällä hetkellä Ranskassa pelaava tähti on tehnyt 151 maalia 193 seuraottelussa Euroopassa pelatessaan. Lukemia, joita jokainen pelaaja tililleen haluaisi.

Falcao saattaa välillä haahuilla kentällä, jos syötöt eivät napsu kohdilleen, mutta mikäli paikka tulee, mies tekee siitä varsin suurella todennäköisyydellä maalin. Kolumbian peliä varjostaa Radamelin loukkaantuminen tammikuussa, jolloin maalitykki teloi polvensa, asettaen kisat uhan alle. Toivon mukaan mies peleihin pääsee.

Kannattaa pitää silmällä

James Rodriguez tulee jakelemaan namupasseja Falcaolle (Getty Images)

James Rodriguez tulee jakelemaan namupasseja Falcaolle (Getty Images)

Nuori, vasta 22-vuotias James Rodriguez on Falcaon joukkuetoveri Ranskan Monacosta ja häntä pidetään yhtenä parhaista nuorista pelaajista tällä hetkellä. Keskikentän pelintekijä tulee olemaan elintärkeässä roolissa nostamassa palloa hyökkäykseen ja jakamassa sitä nälkäisille kärjille. Monacossa ollessaan mies on yhdessä kaudessa ja 24 ottelussa nakuttanut tehot 6+10.

Rodriguez pystyy pelaamaan erittäin laajalla alueella, molemmilla laidoilla ja perinteisenä keskustan pelinrakentajana. Pelityyli on varsin epäitsekästä ja tehokasta pallon jakamista parhaisiin paikkoihin, ei oman kunnian rakentamista. Mikäli tuo paras paikka vaatii itsekkyyttä ja maalin tekemistä, nuori tähti tekee senkin sen suuremmin valittamatta. Erittäin laadukas ja tasapainoinen pelaaja.

Loppusanat

Argentiinalaisvalmentaja Pekerman on otettu hyvin vastaan ensimmäisenä ulkomaisena koutsina 30 vuoteen ja joukkue matkasi toisena lohkostaan Argentiinan jälkeen. Matkalla kaatuivat mm. Uruguay 4-0 ja Chile 3-1, joten mitään tusinabanaanivaltioita ei ollut ottelulistalla. Kolumbia ei ole koskaan oikein pärjännyt MM-kisoissa, mutta tällä kertaa lohko on sen puolella ja pelaajamateriaalikin riittää pitkälle, mutta ei loppuun asti.

Norsunluurannikko

Belgium v Ivory Coast - International Friendly

Afrikan Elefantit, Les Éléphants, Norsunluurannikko ja kultainen sukupolvi. Pitkään pidetty yhtenä vaarallisimmista Afrikan mantereen joukkueista ja se onkin tarjonnut katsojille viihdyttävää futista vuosien ajan. Nyt tämä kultainen sukupolvi on alkanut harmaantumaan pahasti ja nämä kisat tulevatkin varmasti olemaan kapteeni Didier Drogban viimeiset arvokisat. Taitoa ja osaamista joukkueessa on aina riittänyt, mutta ei koskaan niin paljoa, että se olisi onnistunut mitään voittamaan, ei edes Afrikan Cup of Nationsia, jota voisi jo pitää jonkinlaisena yllätyksenä.

Nämä ovat kolmannet MM-kisat Norsunluurannikolle peräkkäin, joka on jo saavutus sinänsä. Molemmilla kerroilla joukkue jäi alkulohkoon. Osasyyllinen tähän toki on se, että se ei ole koskaan onnistunut saamaan kovin helppoa lohkoa: 2006 Saksassa samassa lohkossa majailivat Argentiina ja Hollanti, Etelä-Afrikan kisoissa mukana olivat Brasilia ja Portugali. Tällä kertaa meno voisi olla hieman helpompaa, mutta joukkue on jo pahasti ikääntynyt.

Avainpelaaja

Yaya Toure on joukkueen avainpelaaja (Getty Images)

Yaya Toure on joukkueen avainpelaaja (Getty Images)

Manchester Cityn 30-vuotias keskikentän vesipuhveli Yaya Toure teki karsinnoissa neljä maalia kuudessa ottelussa ja on Valioliigassa tehnyt 25 ottelussa 13 maalia. Toure on tunnettu boksista boksiin -tyylinen keskikenttäpelaaja, joka pitää kenttää hyvin hallussa, komentaa sen tapahtumia ja pyörittää joukkueensa peliä vahvalla syöttöpelillä ja jos muu ei riitä, fyysisellä kokemuksella.

Tourelta irtoaa myös paljon kestävyydeltä vaativat junamaiset nousut, jonka takia häntä ihmisjunaksi onkin kutsuttu. Toure myös nousee ottelun edetessä jatkuvasti ylemmäs ja tuppaa tekemään maalinsa vasta pelin loppuvaiheilla. Hermoja joukkueen pelintekijällä myös riittää, hän on ratkaissut monia otteluita niin maajoukkueessa kuin liigassa pelin lopussa kun monilta on päässyt jo usko loppumaan.

Kannattaa pitää silmällä

Didier Drogba pelaa todennäköisesti viimeiset arvokisansa (Getty Images)

Didier Drogba pelaa todennäköisesti viimeiset arvokisansa (Getty Images)

Normaalisti hakisin tähän nuoren ja nälkäisen pelaajan, jolla olisi paljon näytettävää, mutta Elefanttien osalta valinta osuu 99 maaottelussa 63 maalia tehneen Galatasarayn kärkeen, Didier Drogbaan. Joukkueen kapteenilla on varmasti vielä sanottavaa ja pelikin maistuu taas Turkkiin pääsyn jälkeen. Drogban ura näytti pitkään olleen jo loppu kun mies vaihtoi Chelsen sinisen värin Kiinaan ja Shanghai Shenhuaan. Puoli vuotta Nicolas Anelkan kanssa pelailua ja palkkojen odottelua kuitenkin riitti ja mies vaihtoi Süper Ligin pariin.

Norsunluurannikko tulee tarvitsemaan maaleja tiukasti puolustavia Japania ja Kreikkaa vastaan ja Drogba on näyttänyt sen 256 kertaa peliuransa aikana, että pallo tarvittaessa siirtyy häkkiin. Mies pelaa erittäin miellyttävää jalkapalloa ja toivon mukaan meno jatkuu myös Brasiliassa.

Loppusanat

Norsunluurannikko taisteli itsensä kisoihin ilman tappioita ja heidän joukkueeltaan ei kokemusta puutu. Mikäli tähdet osuvat oikeaan asentoon, voi joukkue jatkoon päästä, mutta Japani ja Kreikka eivät paikastaan tule helposti luopumaan.

Kreikka

Greece v Liechtenstein - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Suomen lohkoon EM-kisoissa päässyt Kreikka on varsin samankaltaisissa asemissa kuin Norsunluurannikko. Joukkue vanhenee käsiin ja monelle pelaajille kyseessä on viimeiset arvokisat. Helleenit tunnetaan vahvasta puolustuksestaan ja se päästi karsinnoissa ainoastaan neljä maalia, vähiten yhdessä Espanjan kanssa. 2010 aloittanut portugalilainen päävalmentaja Fernando Santos on yrittänyt useaan otteeseen muuttaa Kreikan pelityyliä, mutta Otto Rehhagelin sisäänajama vahva puolustus on helppo paikka vetäytyä, mukavuusalue.

Kisoihin mentiin Bosnia & Herzegovinan jälkeen kakkosena omasta lohkostaan tasapistein maalierolla ja jatkokarsinnoissa Kreikka kaatoi Romanian 4-2 pitkälti Kostas Mitrogloun maaleilla. Kreikka ei kuitenkaan ole mikään heittopussi, jonka todisti jopa hieman yllättävä neljännesvälieräpaikka 2012 EM-kisoissa.

Avainpelaaja

Greece v Slovakia - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Mitroglou saa kapteenin kuin kapteenin hymyilemään (Getty Images)

Fulhamissa vasta aloittanut 26-vuotias hyökkääjä Kostas Mitroglou kirjaimellisesti vei Kreikan MM-lopputurnaukseen tekemällä Romaniaa vastaan jatkokarsinnoissa kolme maalia neljästä yhteistuloksen ollessa 4-1 Kreikalle. Mitroglou kasvoi Saksassa, pelasi juniorivuotensa Borussia Mönchengladbachissa ja oppi siellä myös tekemään maaleja. U19-Bundesligassa kreikkalainen oli varsin dominoiva pelaaja.

Mitroglou on pelannut koko uransa Olympiakoksen riveissä ja tehnyt siellä 148 ottelussa 62 maalia. Mies tuntee maajoukkueen erittäin hyvin ja nauttii myös sen luottamusta boksiin tulevien pallojen muodossa. Maajoukkueessa 28 ottelua ja 8 maalia puhuu samaa kieltä ottaen huomioon, kuinka vähämaalinen joukkue Kreikka pelityylinsäkin vuoksi on.

Kannattaa pitää silmällä

Greece v Slovakia - FIFA 2014 World Cup Qualifier

Kuvatodiste siitä, että kreikkalaiset puolustajat hyökkäävät (Getty Images)

Roman laitapakki Vasilis Torosidis on siinä mielessä poikkeuksellinen kreikkalainen, että mies myös hyökkää joskus. Sen verran usein, että mies pystyy pelaamaan sekä puolustavana keskikenttänä. Torosidis viihtyy oikealla laidalla tehden nopeita harppuunanousuja ja sieltä tarkkoja keskityksiä tehden.

Setä-Vasiliskaan ei ole enää mikään nuori poika 28 vuoden iässä, mutta Romassa pelaaminen on tehnyt miehelle hyvää pitkän Olympiakos-komennuksen (yllätys) jälkeen. Tämä on se mies joka saattaa pelastaa Kreikan helleenisen hanurin lopputurnauksen alkulohkosta eteenpäin.

Loppusanat

Kreikka voitti ensimmäisen MM-lopputurnausottelunsa koskaan viime kisoissa Nigeriaa vastaan, joten näistä kisoista tavoitteena on toinen voitto. Mikäli puolustus pitää ja joukkue saa muutaman maalin tehtyä niin jatkopaikka voikin olla tarjolla.

Japani

NO SALES IN JAPAN! 2014-3-5 Tokyo, Japan, Mannschaftsfoto Teamfoto, Japan team: hintere Reihe von li

Yksi lempijoukkueistani MM-turnauksessa on kisoissa ollessaan Japani. Teknisesti lahjakas, mutta välillä täysin umpikujalla puolustuksen osalta oleva joukkue pelaa hillityn intohimoista ja taitavaa jalkapalloa, jota on ilo seurata. Aasian mestarit pelasivat loistavasti Confederations cupin karsinnoissa, mutta itse turnauksessa ottivat tauluun kolme tappiota ja päätyivät takaisin Nipponiin. Joukkueen päävalmentaja, italialainen Alberto Zaccheroni on saanut aiheesta jo kritiikkiä, mutta voitot Belgiasta ja tasuri Hollantia vastaan vuoden lopulla pelastivat miehen työpaikan. Valmentaja johdatti AC Milanin Serie A:n mestaruuteen 1999, joten tavoitteet ovat korkealla maajoukkueenkin osalta.

Japani on päässyt kisoihin nyt viidennen kerran peräkkäin ja on kaksi kertaa päässyt parhaan 16 joukkoon. Joukkue on kypsässä iässä turnauksen aikana, joten mukana on kokemusta lähes kolmekymppisiltä ja paljon intoa nuorilta parikymppisiltä. Siniset samurait pystyvät pistämään pöydälle varsin kattavan kokoonpanon kotimaassa ja Euroopassa pelaavista pelaajista, jonka avulla he lähtevät haastamaan jatkopaikkaa alkulohkosta.

Avainpelaaja

Keisuke Honda, jalkapalloilija Keisarin armosta (Getty Images)

Keisuke Honda, jalkapalloilija Keisarin armosta (Getty Images)

Yksi syy siihen, ehkä suurin syy, että Japani pelaa niinkin mielenkiintoista ja viihdyttävää jalkapalloa on AC Milanissa ylempää keskikenttää pelaava Keisuke Honda. Japanin pyhä talismaani siirtyi CSKA Moskovasta Milaniin alkuvuodesta ja syyn ymmärtää kun näkee miehen pelaavan. Pelipaikkana on joko piilokärki, pelintekijä tai muuten vaan hyökkäävä keskikenttä, mutta se missä Honda loistaa on pallonriistot puolikentässä, jonka jälkeen salamannopea pyrähdys ja täydellinen syöttö kaukana juoksevalle kärjelle tai laiturille.

Tätä 53 maaottelussa 20 maalia tehnyttä taituria kutsutaan myös Aasian Ronaldoksi ja sen ymmärtää nähdessään Hondan vapaapotkupaikalla jalat levällään odottamassa pillin vihellystä. Youtube on täynnä videoita miehen hienoista vapareista, jotka osuvat kovalla prosentilla. Näitä on nähty myös MM-lopputurnauksissa ja itse tulen katsomaan jokaisen Japanin ottelun ihan vaan viihdearvon takia.

Kannattaa pitää silmällä

Shinji Kagawa, nimi kannattaa painaa mieleen (Getty Images)

Shinji Kagawa, nimi kannattaa painaa mieleen (Getty Images)

Japanilla on kaksi pelaajaa, joiden molempien nimi on Shinji. Shinji Kagawa on 24-vuotias nouseva tähti. Dortmundin kautta Englantiin päätynyt, Manchester Unitedissa pelaava hyökkäävä keskikenttäpelaaja on erittäin tekninen ja luova pallon kanssa, pelaten usein pelintekijän roolissa. Kagawan merkittävin taito on kuitenkin päätöksenteko- ja arviointikyky, koska hyvien syöttöjen prosentti on joka kosketuksella erittäin korkealla tasolla.

Toinen Shinji, Saksan Mainzissa pelaava Shinji Okazaki on taas puhdas kärki, joka pystyy pelaamaan myös laiturina. Okazaki on tehnyt 73 maaottelussa 38 maalia ja Mainzissakin 23 ottelussa 9 maalia, joten voimaa löytyy pelata Euroopan suursarjoissakin.

Loppusanat

Japani lähtee kisoihin hyvällä ja vahvalla joukkueella, jolla on kaikki voitettavana. Shinji Kagawa ja Keisuke Honda tulevat järjestämään sellaisen pallorallin Japanin keskikentällä, että siinä putoaa Kreikan ja Norsunluurannikon senioreilta vaipat jalasta ja Kolumbian puolustuskin tulee joutumaan koville. Mikäli Japani pystyy pitämään omaa päätään puhtaana urhautuvalla pelillä ja luottaa Belgian Standard Liegessä pelaavaan maalivahtiinsa Eiji Kawashimaan, niin en näe mitään syytä miksei Japani menisi jatkoon tästä lohkosta Kolumbian kanssa.

(Joukkuekuvat Getty Images ja All over press)