TOP 10: Kisojen tähdenlennot – nämä pelimiehet vaihtavat seuraa kesän siirtoikkunassa

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Jalkapallon arvokisoissa jokainen maailman suurseura tarkkailee pelaajia ja suunnittelee kesän hankintojaan. Seurat vetävät perinteisesti johtopäätöksia kisojen otteluista ja Milan Barosin, El-Hadji Dioufin tai James Rodriguezin kaltaiset pelaajat ovat siirtyneet suurseuroihin hyvin menneiden arvokisojen jälkeen. Myös tänä vuonna kisoissa pelaa moni potentiaalinen läpimurtopelaaja. Kokosimme kymmenen pelaajan listan, jotka saattavat vaihtaa seuraa hyvin menneiden kisojen jälkeen.

10. Maxi Gomez, Uruguay

21-vuotias Maximiliano Gomez on Uruguayn seuraava suurhyökkääjää. Defensor Sportingin kasvatti siirtyi vuosi sitten Euroopan kentille ja debyyttikausi La Ligan Celta Vigossa sujui erinomaisesti. Isokokoinen hyökkääjä ei kärsinyt sopeutumisvaikeuksista, sillä 17 liigamaalin myötä Gomez sijoittui Espanjan liigan maalipörssissä komeasti seitsemänneksi. Oivat otteet Espanjassa toivat myös kutsun Uruguayn kisajoukkueeseen ja hyvien otteiden myötä moni Celta Vigoa suurempikin seura voisi kiinnostua huippulupaavasta hyökkääjästä. Kisoissa Gomezin vastuu saattaa kuitenkin jäädä melko vähäiseksi, sillä Luis Suarezin ja Edison Cavanin syrjäyttäminen avauskokoonpanosta vaatisi pienoista ihmettä. Supervaihtomiehenä fyysinen kärki tulee varmasti saamaan vastuuta.

9. Thorgan Hazard, Belgia

25-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Thorgan Hazard on aina ollut isoveljensä Edenin varjossa. Vuonna 2012 keskikenttäpelaaja siirtyi yllättäen Chelsean riveihin ja pahojen kielien mukaan siirrossa oli kyse vain tähtipelaaja Edenin tyytyväisenä pito, sillä monen mielestä Thorgan ei ollut riittävän hyvä pelaaja Valioliigan suurseuran riveihin. Vastuu Engannissa jäikin olemattomaksi, mutta Saksassa Hazard on loistanut Borussia Mönchengladbachin riveissä. Viime kaudella ajoittain jopa hyökkääjänä pelannut Hazard nousi Bundesliigan tähtipelaajien joukkoon ja monen mielestä hän oli yksi sarjan parhaista hyökkäävistä pelaajista. 25-vuotiasta monipuolisuusihmettä on huhuiltu Valioliigaan ja Serie A:han. Hyvät kisat olisivat oiva todiste seurojen pelaajatarkkailijoille Hazardin hyvyydestä. Kilpailu peliajasta Belgian maajoukkueessa on kuitenkin tiukkaa ja nuorempi Hazard lienee kisoissa lähinnä vaihtopelaaja.

8. Alireza Jahanbakhsh, Iran

Iran lähtee kesän kisoihin mustana hevosena, sillä maalla on kasassa sen historian mahdollisesti paras joukkue. Joukkueen suurin tähti ja tärkein pelaaja on 24-vuotias monipuolinen hyökkäyspään ekspertti Alireza Jahanbakhsh, joka on vielä toistaiseksi suurelle yleisölle melko tuntematon suuruus. Hän on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt yhdeksi Hollannin kovan pääsarjan parhaista pelaajista. Kuluneella kaudella Jahanbakhsh voitti Eredivisien maalikuninkuuden, vaikka pelasi pääasiallisesti vasempana laitahyökkääjänä. Iranin maajoukkueessa Jahanbakhsh ei vielä ole päässyt samalle tasolle kun seurajoukkueessa, mutta kesän kisoissa nuorella miehellä on mainio paikka tehdä kansainvälinen läpimurto. Huhujen mukaan monet italialaiset ja espanjalaiset seurat ovat olleet vakiovieraita AZ Alkmaarin otteluissa ja Jahanbakhshia pidetään hyvin todennäköisenä siirtyjänä kesän ikkunassa. Tällä hetkellä huhuissa pyörii vahvimmiten Ajaxin nimi, mutta muutama maali kisoissa saattaisi herättää myös astetta suurempien seurojen kiinnostuksen.

Iranin Alireza Jahanbakhshia kannattaa pitää silmällä. (Amin M. Jamali/Getty Images)

7. Emil Forsberg, Ruotsi

Zlatan Ibrahimovic keräsi ennen kisoja suurimmat otsikot, mutta Emil Forsberg on tällä hetkellä selkeästi Ruotsin paras jalkapalloilija. Nopea ja juonikas vasen laituri paukutteli vuosi sitten käsittämättömät 8+22 tehot Bundesliigaan nousseen RB Leipzigin riveissä ja samalla GIF Sundsvallin kasvatti nousi muun muassa Liverpoolin ostolistalle. Siirto ei kuitenkaan toteutunut ja Forsbergin kulunut kausi oli vaikea ja loukkaantumisten säväyttävä. Nyt hän on kuitenkin täydessä iskussa ja moni odottaa Ruotsin maajoukkueen kymppipaidan ottavan joukkueen reppuselkäänsä. 26-vuotias Forsberg on sanonut avoimesti haluavansa vaihtaa maisemaa ja kesän kisojen onnistumiset voisivat poikia unelmasiirron Valioliigan huippuseuraan. Ongelmaksi saattaa muodostua RB Leipzigin hintapyyntö, sillä huhujen mukaan saksalaiset haluavat tähtipelaajastaan hulppean yli 60 miljoonan euron summan.

6. Hakim Ziyech, Marokko

25-vuotias Hakim Ziyech on jo vuosia kuulunut Hollannin pääsarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Keskikenttäpelaaja paukutteli kaudella 2015-2016 Twenten riveissä peräti 17 liigaosumaa ja seuraavaksi kaudeksi matka jatkuikin maan suurseura Ajaxin riveihin. Ajaxissa Ziyech on pelannut aiempaa puolustavammassa roolissa ja maalinteon sijaan hänen pääasiallisena vastuunaan on pelinrakentaminen. Viime kaudella Ziyech paukutti kovat 9+15 tehot ja monen mielestä hän alkaa olla jo liian hyvä pelaaja Eredivisieen. Huhujen perusteella keskikenttämiehen perässä ovat ainakin Tottenham ja AS Roma, jotka olisivat valmiita pulittamaan syöttökoneesta yli 20 miljoonan euron siirtosumman. Kisoissa Ziyechillä on oiva tilaisuus näyttää osaamistaan seurojen pelaajatarkkailijoille, sillä keskikenttäpelaaja on Marokon koko hyökkäyspelin sielu.

5. Lucas Torreira, Uruguay

22-vuotias Lucas Torreira on oiva esimerkki Sampdorian viime vuosien erinomaisesta nuorten pelaajien kehitystyöstä. Piskuinen 168-senttinen keskikenttäpelaaja siirtyi nuorena poikana Italiaan ja Pesacaran akatemiaan. Kaksi vuotta sitten edessä oli siirto Serie A:n Sampdoriaan, jossa Torreira osoitti heti pystyvänsä pelaamaan kovassa eurooppalaisessa pääsarjassa. Viime kaudella kehitys jatkui ja Torreira nousi sarjan parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon. Tammikuussa hän oli lähellä siirtymistä Ateltico Madridin riveihin ja Italiassa pidetään käytännössä varmana, että monipuolinen keskikenttäpelaaja vaihtaa maisemaa kesän aikana. Atletico ja Napoli pyörivät huhuissa, mutta uuteen aikaan siirtyvä Arsenal on noussut vahvimmaksi ostajakandidaatiksi. Osa pitää uruguaylaisen Gunners-siirtoa jo varmana, mutta ainakaan vielä vahvistusta ei ole tullut. Torreira on käyttökelpoien pelaaja joukkueelle kun joukkueelle, sillä hän pystyy pelaamaan ilman ongelmia keskikentällä monessa roolissa.

4. Hirving Lozano, Meksiko

PSV:n ja Meksikon Hirving Lozano on yksi kisojen mielenkiintoisimmista pelaajista. Viime kaudeksi Hollannin pääsarjaan kasvattajaseurastaan Pachucasta siirtynyt monipuolinen hyökkääjä loisti heti debyyttikaudellaan paukuttamalla kovat 17+ 8 tehot mestaruutta juhlineen PSV:n riveissä. Agentikseen ketkun Mino Raiolan palkannutta Lozanoa tarkkaili moni Euroopan huippuseura ja hän vaihtanee maisemaa kesän siirtoikkunassa. Lozano on äärimmäisen mielenkiintoinen pelaaja, sillä hän pelasi viime kaudella erinomaisesti niin laiturina kuin hyökkääjänä. Parhaimmillaan hän lienee melko vapaassa roolissa joko hyökkäyksen oikealla tai vasemmalla laidalla. Viime vuosina Hollannissa loistaneet pelaajat ovat lähes poikkeuksetta epäonnistuneet suuremmissa sarjoissa, joten Lozanolla on MM-kisoissa mainio paikka näyttää, että hän pärjää myös, kun vastaan asettuu maailman huippupuolustajia.

Hirving Lozanon perässä tuntuu olevan puoli Eurooppaa. (Hector Vivas/Getty Images)

3. Nabil Fekir, Ranska

Algerialaiset sukujuuret omaava Nabil Fekir on yksi lukuisista Lyonin maineikkaan akatemian läpikäyneistä huippupelaajista. 24-vuotias pelinrakentaja on jo pitkään kuulunut Ranskan liigan huippupelaajien joukkoon, mutta viime kaudella hän teki lopullisen läpimurtonsa supertähtikategoriaan. Kymppipaikalla esiintynyt pienikokoinen tekniikkaihme teki 18 maalia, alusti kahdeksan ja hyvä kausi palkittiin kutsulla Ranskan kisajoukkueeseen. Kisoissa Fekirille on tarjolla isoa roolia, sillä hän kamppailee paikasta Les Bleusin avauskokoonpanoon. Fekir oli vaihtaa seuraa jo ennen kisojen alkua, sillä hän ehti poseeraamaan Liverpoolin paidassa pr-kuvissa. Jotain kuitenkin tapahtui ja Lyon tiedoitti yllättäen, ettei Fekir siirrykkään Valioliiga-kentille – ainakaan vielä. Ranskassa Fekirin siirtoa muualle pidetään edelleen itsestäänselvyytenä, mutta kisojen mainioiden otteiden myötä hänen perässään voi kohta olla vielä Liverpoolia isompiakin seuroja.

2. Timo Werner, Saksa

Saksalla on ollut vaikeuksia löytää kansainväliset mitat täyttävä ykköshyökkääjä Miroslav Klosen jälkeen. Juuri nyt näyttää siltä, että kesän kisoissa ykköshyökkääjän viittaa kantaa RB Leipzigin 22-vuotias Timo Werner, joka on kahden edellisen kauden aikana paukuttanut seuralleen 34 liigamaalia. Werner oli aikoinaan juniorimaajoukkueiden vakiokasvo ja nyt hän on murtautumassa avainpelaajien joukkoon myös aikuisten tasolla. Werner ei ole vielä suurelle yleisölle tuttu suurhyökkääjä, mutta kesän kisoissa hän tehnee lopullisen läpimurtonsa myös Saksan ulkopuolella. Samalla edessä saattaa olla siirto suurempiin ympyröihin. Saksalaislehdistössä Werneriä on yhdistetty uutta ykköshyökkääjää Robert Lewandowskin tilalle etsivän Bayern Münchenin riveihin, sillä huhujen mukaan juuri Bayern olisi ainoa halukas ehdokas maksamaan Leipzigin asettaman liki 70 miljoonan euron hintapyynnön ykköshyökkääjästään. Bayern olisi luonnollinen jatkumo Wernerin uralle, sillä lupaavalla hyökkääjällä on kaikki edellytykset nousta Euroopan huippukärkien joukkoon tulevien vuosien aikana.

1. Sergej Milinkovic-Savic, Serbia

Sergej Milinkovic-Savic on ehkä koko kisojen eniten spekuloitu pelaajaa. Isokokoinen Lazion keskikenttäpelaaja teki viime kaudella lopullisen läpimurtonsa ja monen mielestä pelityylinsä puolesta Paul Pogbaa muistuttava Serbian maajoukkuemies oli koko Serie A:n paras keskikenttäpelaaja. Milinkovic-Savicin perässä on puoli Eurooppaa, sillä hänellä on mahdollisuudet olla suorastaan dominoiva pelaaja oikeassa ympäristössä. Karsinnoissa Milinkovic-Savic ei pelannut minuuttiakaan, mutta kisoissa uuden valmentajan alaisuudessa hän on Serbian tärkein yksittäinen pelaaja. Serbialla on kasassa mielenkiintoinen nuori joukkue, joka voi kisoissa yllättää monet. Jos Milinkovic-Savic pystyy pelaamaan samalla tasolla kun Laziossa, nousee hänen markkina-arvonsa entisestään. Kesän siirtoikkunassa Lazio voi hyvinkin kuitata yli sadan miljoonan euron summan, sillä 23-vuotiaasta keskikenttäpelaajasta käytäneen kova tarjouskilpailu useamman seuran kesken.

Katso myös muut top-listat

Kansikuva: Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images