Painajainen on päättymässä – Radamel Falcaon uran piti olla jo ohi, mutta vasta nyt on hänen aikansa loistaa

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Kolumbia avaa MM-kisat tiistaina, kun joukkue kohtaa Japanin. Venäjän kisat tulevat olemaan erityisen merkitykselliset Radamel Falcaolle, jonka uran piti olla jo ohi. Kolumbialaisen jalkapalloilun ikoni on kuitenkin noussut takaisin huipulle.

Radamel Falcaon ura oli pitkään pelkkää nousukiitoa. Huippulupaava hyökkääjä debytoi miesten sarjassa jo 13-vuotiaana, kun hän pääsi pelaamaan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla olleen Lanceros Boyacan riveissä vuonna 1999. Tämä herätti luonnollisesti isompien seurojen kiinnostuksen ja pian Falcaon tie veikin argentiinalaiseen suurseuraan River Plateen, jossa nuorukaisen suhteen tehtiin järjestelmällisesti ja kärsivällisesti hyvää työtä. Tästä koitti palkinto kesällä 2009, kun kolumbialainen siirtyi FC Portoon hieman vajaalla neljän euron siirtosummalla.

23-vuotias hyökkääjä sopeutui vanhalle mantereelle erinomaisesti. Kahden kauden tuloksena oli 87 ottelua Porton paidassa, joissa kertyi yhteensä 72 osumaa. Porto voitti Falcaon aikana muun muassa pääsarjan mestaruuden sekä Eurooppa liigan kaudella 2010-11.

Kolumbialaisen ura jatkoi nousukiitoaan, kun Atletico Madrid hankki hänet kesällä 2011 riveihinsä 40 miljoonalla eurolla, mikä oli Atleticon ennätyssiirto tuolloin. Saman vuoden joulukuussa joukkueen päävalmentajana aloittanut Diego Simeone löysi heti yhteisen sävelen ykköshyökkääjänsä suhteen ja jälki oli tuhoisaa: Falcao takoi Atleticolle 70 osumaa 91 ottelussa. Kolumbialainen pääsi juhlimaan toistamiseen Eurooppa liigan voittoa kaudella 2011-12.

27-vuotias oli noussut räjähdysmäisesti pelipaikkansa eliittiin maailmassa ja monet suurseurat olivat kiinnostuneita hänestä. Falcao päätyi kuitenkin yllättäen takaisin Ranskan pääsarjaan nousseen AS Monacon riveihin, joka oli juuri saanut uuden omistajan venäläisestä miljardööristä Dmitry Rybolovlevistä. Ruhtinaskunnan joukkue ei kuluissa säästellyt, vaan tavoitteena oli nousta haastamaan tosissaan PSG. Hurjan palkankorotuksen saaneen Falcaon päätökseen on epäilty vaikuttaneen miehen monimutkaiset pelaajaoikeusjärjestelyt, jotka ovat useampien tahojen hallussa.

Tästä siirrosta alkoi kuitenkin Falcaon hankaluudet.

Falcao nousi Atleticossa maailman parhaiden hyökkääjien joukkoon. Kuva: Scott Heavey/Getty Images

Jalkapallo on Kolumbiassa valtavan iso asia, ja esimerkiksi Venäjän kisoihin myytiin Kolumbiassa yli 65 000 lippua, mikä tekee joukkueesta kisojen kolmanneksi kannatetuimman joukkueen. Los Cafeteroksen menestys kentillä on kuitenkin ollut varsin vaisua. Joukkue ei selviytynyt kolmiin peräkkäisiin MM-kisoihin (2002-2010) ja Copa American vuoden 2001 mestaruuden jälkeen myös menestys omassa maanosassa oli jäänyt vaatimattomaksi.

Vuonna 2007 A-maajoukkueessa debytoinut Falcao nousi erinomaisten otteiden myötä nopeasti kannattajien suosikiksi ja kolumbialaisen jalkapalloilun ikoniksi. Tätä ei latistanut edes se, että Falcao oli vuoden 2011 Copa American epäonnensoturi. El Tigre epäonnistui puolivälierissä rangaistuspotkussa Perua vastaan. Kamppailu eteni lopulta jatkoajalle, jonka Peru vei nimiinsä maalein 2-0 ja Kolumbian turnaus tuli päätökseen.

Monacoon siirtynyt hyökkääjä oli hurjassa vireessä vuoden 2014 MM-kisojen karsinnoissa, kun Falcao takoi yhdeksän osumaa. Hänellä oli kuitenkin haasteita loukkaantumisten kanssa kauden aikana. Pohjakosketus tuli tammikuussa, kun hyökkääjällä todettiin eturistisiteen vamma ja 16 vuoden tauon jälkeen MM-kisoihin selviytyneen Kolumbian edustaminen jäisi suurella todennäköisyydellä väliin.

Falcaon merkitystä maalleen kuvaa se, että häntä hoitanut lääkäri oli saanut soiton Kolumbian presidentiltä Juan Manuel Santokselta. Presidentin mukaan Falcaon saaminen kuntoon olisi auttanut häntä voittamaan vaalit.

No, Falcaota ei saatu kuntoon, vaikka hyökkääjä yritti kaikin mahdollisin keinoin kuntoutua MM-kisoihin mennessä, mutta Santos kuitenkin valittiin uudelle kaudelle.

Kolumbian uusi sukupolvi ihastutti Brasiliassa ja joukkue selvitti erinomaisilla otteillaan tiensä puolivälieriin asti, kunnes kisat katkesivat tappiolla kisaisännnille.

Pitkän kuntoutumisen jälkeen Falcao oli takaisin iskussa kesällä. Hän avasi kauden suunnitellusti Monacosta, mutta siirtoikkunan viime metreillä varmistui lainapesti Manchester Unitediin. Louis Van Gaalin joukot olivat kuitenkin murroksessa ja varsinkin hyökkäyspelaamisen kanssa oli todella suuria ongelmia. Monet pelaajat olivat kaukana parhaasta tasostaan ja Falcao oli yksi heistä. Kolumbialaisen saldoksi Unitedissa jäi vain neljä maalia 26 ottelussa.

Seuraavana kesänä El Tigre siirtyi lainalle Chelseaan, jolla oli optio hankkia hyökkääjä riveihinsä kauden päätteeksi. Loukkaantumiset astuivat kuvaan kuitenkin jo heti syksyllä ja Falcaon kaudesta muodostui tälläkin kertaa pannukakku. Pelejä lontoolaisten riveissä kertyi lopulta vain kymmenen, joissa hyökkääjä iski yhden osuman.

Falcaon ilonaiheet Lontoossa olivat vähissä. Kuva: Jordan Mansfield/Getty Images

Kaudeksi 2016-17 Falcao palasi takaisin Monacon riveihin. Puna-valkoinen paita tuntuu sopivan miehen päälle poikkeuksellisen hyvin, sillä loukkaantumiset jäivät taakse ja myös ruuti kuivui välittömästi. Kahden edellisen kauden aikana Falcao on takonut ruhtinaskunnan ylpeydelle 54 maalia 79 ottelussa. Päättyneen sesongin 18 osumaa oikeuttivat Ligue 1:n maalipörssin jaettuun viidenteen sijaan.

Myös maajoukkueen suhteen alkoi näkyä Falcaon suhteen valoa tunnelin päässä. El Tigre kutsuttiin maajoukkueeseen lähes 400 päivän tauon jälkeen syksyllä 2016. Falcao olikin mukana, kun joukkue varmisti täpärästi viimeisen suoran paikan kisoihin Etelä-Amerikan karsinnoista.

177-senttinen Falcao on hyökkääjänä täysin poikkeuksellinen. Hän ei omaa moniin muihin hyökkääjiin verrattuna täysin erityisiä ominaisuuksia, vaan kolumbialainen on synnynnäinen maalintekijä. Hän on oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja pystyy luomaan tilanteita käytännössä tyhjästä. Tämän avulla Falcao onkin noussut jo Kolumbian kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi, kun 73 maaottelun saldona on 29 maalia.

32-vuotiaan hyökkääjän huudeltiin jo olevan ohi, kun Valioliigan valloitus meni pieleen ja vakavat loukkaantumiset vaivasivat jatkuvasti. Ne ovat kuitenkin jo historiaa, sillä Falcao on noussut väkevästi takaisin huipulle, mikä on luonnollisesti loistava asia Kolumbian kannalta. Vaikka Los Cafeteroksen riveissä on James Rogdriguezin ja Juan Cuadradon kaltaisia muitakin huippupelaajia, niin Falcao on Kolumbian kannattajien ylivoimainen suosikki. Ja nyt ikonisen hyökkääjän yksi unelma käy toteen, kun hän pääsee kaikkien vaikeuksien jälkeen edustamaan kapteenina kotimaataan MM-viheriöllä. Tähän ei olisi moni välttämättä uskonut vielä muutamia vuosia sitten.

Lähteet:

Kansikuva: Photo by Christopher Lee/Getty Images