Rafael Marquez saa uralleen arvoisensa päätöksen – elokuun tapahtumat kuitenkin varjostavat legendan MM-kisoja

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa

Yksi merkittävä ura tulee päätökseen tulevissa MM-kisoissa, kun Rafael Marguez ripustaa nappulakengät naulaan turnauksen jälkeen. Vasta historian neljäntenä pelaajana peräti viidensiin MM-kisoihin osallistuva Marquez muistetaan parhaiten Barcelonasta, mutta keskikenttämiehen viimeiset vuodet ovat olleet haastavia eikä paikka kisajoukkueessa ollut lainkaan varma.

Marquez siirtyi Eurooppaan jo 20-vuotiaana, kun Monaco hankki Copa Americassa säväyttäneen puolustajan kuudella miljoonalla dollarilla. Sopeutuminen uudelle mantereelle sujui loistavasti: Monaco voitti Ligue 1:n mestaruuden ja Marquez valittiin sarjan tähdistöön.

Neljän Monacossa vietetyn kauden jälkeen meksikolaisen tie vei Barcelonaan, jossa hän pelasi itsensä viimeistään koko futismaailman tietoisuuteen. Marquez pystyi monipuolisuutensa vuoksi pelaamaan sekä topparina että keskikentän pohjalla, mikä auttoi peliajan saamisen suhteen. Kovassa nosteessa ollut pelaaja kärsi kuitenkin sitkeistä loukkaantumisista, mitkä aiheuttivat luonnollisesti omat haasteensa. Tästä huolimatta Marquez kuului Barcelonan avainpelaajien joukkoon, jotka nostivat Blaugranan futismaailman piikkipaikalle. Meksikolainen voitti Barcan paidassa muun muassa neljästi La Ligan sekä kahdesti Mestarien liigan ennen siirtymistään New York Red Bullsiin kesällä 2010. Tämä oli yllättävä siirto Marquezilta, sillä tuolloin 31-vuotiasta pelaajaa kohtaan oli paljon kiinnostusta Euroopan huippujoukkueistakin.

New Yorkissa kaikki ei mennyt kuitenkaan täysin putkeen. Lukuisat pelikiellot, loukkaantumiset ja haasteet sopeutumisen kanssa varmistivat sen, ettei meksikolainen noussut missään vaiheessa sille tasolle, mitä Barcelonassa oli totuttu näkemään. Marquez vaihtoikin etuajassa maisemaa, kun hän siirtyi ennen sopimuksen loppumistaan kotimaansa Leoniin. Marquezin aikana Red Bulls pelasi 73 ottelua, mutta tähtipelaaja oli mukana vain 36 kamppailussa pelikieltojen ja loukkaantumisten takia.

– Kun lähdin Barcelonasta, niin turhauduin New Yorkissa, koska olin tottunut laatuun ja vaatimistasoon, kovaan harjoittelutasoon ja intensiivisiin peleihin. Tullessani erilaiseen ympäristöön, en ollut kotonani. En voinut tehdä sitä. Silloin kaduin Yhdysvaltoihin menemistä, Marquez avasi ESPN:n haastattelussa huhtikuussa.

Marquez pelasi Barcelonassa vuodet 2003-10, minkä aikana palkintokaappi sai reilusti täytettä. Kuva: Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images

Marquez palasi kotimaahansa heti, kun diili Red Bullsin kanssa oli sanottu irti joulukuussa 2012. Hänen odotettiin siirtyvän kasvattajaseuransa Atlaksen riveihin, mutta osoite olikin Club Leon, jonka omistaa maailman rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva Carlos Slim. Marquezin ura oli sukeltanut New Yorkissa, mutta kotimaassa intohimo löytyi jälleen. Hän halusikin palavasti Eurooppaan ja palkan alennuksen myötä seuraavaksi osoitteeksi valikoitui Hellas Verona, jossa vietti lopulta reilun vuoden elokuusta 2014 joulukuuhun 2015.

Tuolloin tapahtui kauan odotettu siirto, kun Marquez palasi kasvattajaseuransa Atlaksen riveihin 17 vuoden tauon jälkeen. Vaikka Marquez ei ollut pelillisesti enää aivan huippuvuosiensa tasolla, niin seuran omalle pojalle oli aina tilaa joukkueessa. Pitkä ura tuli päätökseen vasta päättyneellä kaudella.

Marquezin uran loppuvaiheita on varjostanut ikävät episodit. Elokuussa 2017 Yhdysvaltain valtionvarainministeriö julkaisi 22 henkilön lista, joita se on rankaissut epäiltynä osallisuudesta toimintaan huumekartelleissa. Yksi näistä nimistä oli Rafael Marquez, mikä järkytti futismaailmaa. Marquez ja hänen omistamiaan yrityksiä oli linkitetty vahvasti huumeparoni Raul Flores Hernandeen, minkä johdosta jalkapallotähden varat Yhdysvalloissa jäädytettiin ja maahantulo evättiin. Marquez kiisti välittömästi kaikki syytökset ja vetäytyi jalkapallon parista kahdeksi kuukaudeksi, kunnes palasi tositoimiin lokakuussa.

39-vuotias Marquez halusi palavasti päättää uransa MM-kisoihin, mutta paikka El Tricolorin kisajoukkueessa oli kaikkea muuta kuin varma. Kisahaaveet kokivat pahoja takaiskuja alkuvuodesta, kun Meksiko valmistautui MM-kisoihin pelaamalla neljä harjoitusottelua. Näistä kaikki pelattiin Yhdysvalloissa, eikä Marquez voinut maahantulokiellon myötä osallistua otteluihin.

Mahdolliset matkustuskiellot ja lupa-asiat olivat vielä kysymysmerkkeinä Marquezin MM-kisojen osalta, mutta asiat järjestyivät ja veteraani valittiin lopulliseen kisajoukkueeseen. Marquez oli mukana Meksikon kahdessa viimeisessä harjoitusottelussa, kun joukkue kohtasi Skotlannin ja Tanskan. Konkari pelasi molemmissa otteluissa jälkimmäisen puoliajan.

Marquez ei ole luonnollisesti enää pelillisesti huippuvuosien tasolla. Reilut kymmenen vuotta sitten Barcassa dominoinut ja ihastuttanut peluri on kuitenkin yksi Meksikon kaikkien aikojen parhaimpia pelaajia, mistä on todisteena muun muassa 143 maaottelua. Nyt legendan ura saa arvoisensa päätöksen, kun hän nousee Lothar Matthauksen, Antonio Carbajalin ja Gianluigi Buffonin rinnalle historian neljäntenä pelaajana, joka on mukana viisissä MM-kisoissa.

Marquezin yllä on Venäjällä kuitenkin varjo elokuulta. Monet isot yritykset, kuten Coca-Cola ja Movistar, sponsoroivat Meksikon maajoukkuetta näkyvästi. Yritysten logot ovat näyttävästi esillä muun muassa joukkueen harjoitusasussa. Marquezin kohdalla on kuitenkin poikkeus: hänen yllään ei näy lainkaan sponsoreiden logoja. Yritykset eivät halua ottaa mitään riskejä imagonsa suhteen, joten kartelliepäilyjen takia Marquez erottuu muun muassa harjotuskentällä asunsa myötä.

Lähteet:

Kansikuva: Hector Vivas/Getty Images