Uruguayn Matadori Edinson Cavani on yksi jalkapallomaailman aliarvostetuimmista supertähdistä

Osallistu MM-futiksen viikkokisoihin – voita jopa 2500 euroa!

Edinson Cavani on paukutellut jo yli kymmenen vuoden ajan hurjia maalimääriä niin seurajoukkueissa kuin maajoukkuepaidassa. Tästä huolimatta El Matador lempinimellä tunnettu työteliäs hyökkääjä harvoin mainintaan nimeltä, kun aletaan listaamaan tämän hetken parhaita hyökkäyspään pelaajia.

Edinson Cavani syntyi todelliseen futisperheeseen

Jalkapallo oli Edinson Cavanin kohtalo heti syntymästä lähtien. Cavani syntyi vuonna 1987 Uruguayn toiseksi suurimmassa kaupungissa Saltossa vähävaraisen perheen kolmantena lapsena. Jalkapallo näytteli isoa osaa Cavanin elämästä jo hänen ollessaan pieni, sillä Edinsonin isä Luis pelasi omalla pelaajaurallaan muunmuassa Uruguayn suurimmassa seurassa Nacionalissa. Edinson synnyttyä komea ura tuli päätökseensä ja isä-Luis ja siirtyi penkin päähän nuorisovalmentajaksi.

Juuri isä-Luis olikin se taho, joka johdatteli nuoren urugualaispojan jalkapallon ihmeelliseen maailmaan. Kotiopit olivat selvästi toivivia, sillä Edinskisoissaon ei suinkaan ole perheensä ainoa jalkapalloilija, sillä myös hänen veljensä Walter on pelannut pitkän ammattilaisuran ympäri maailmaa. Nuoren Cavanin päivät kuluivat jalkapalloa potkien, sillä isän mukaan Edinsonia ei koulunkäynti juuri kiinnostanut. Oivan kotikasvatuksen saanut Cavani kuitenkin suoritti paikallisen peruskoulun tunnollisesti, sillä hänen vanhempansa tekivät selväksi, että jalkapalloharrastus loppuisi siihen hetkeen, kun kouluarvosanat heikkenisivät.

Cavani on noussut huipulle kovan työn kautta

Jalkapallohullussa maassa peliseuraa löytyi aina ja pikku hiljaa tekninen ja työteliäs nuori hyökkääjän alku alkoi herättää kiinnostusta paikallisten jalkapalloseurojen keskuudessa. 12-vuotiaana Cavani siirtyi ensimmäistä kertaa viralliseen seuraan, kun hän liittyi isänsä valmentaman Salto Uruguayn nuorisojoukkueisiin. Jatkuvasti vapaa-ajallaan jalkapalloa potkinut Cavani kehittyi hurjaa vauhtia ja 15-vuotiaana edessä oli muutto maan pääkaupunkiin Montevideoon, kun nuori hyökkääjä siirtyi nelinkertaisen Uruguayn mestarin Danubion riveihin. Ensimmäistä kertaa kotikaupunkinsa ulkopuolella asunut Cavani ikävöi jatkuvasti kotikaupunkiaan, mutta isoveli-Walterin tuki auttoi pääsemään yli orastavasta koti-ikävästä.

Cavani oli lupaava pelaaja, mutta hän monen mielestä hän ei ollut valmis pelaamaan nimivahvan Danubion ykkösjoukkueen riveissä. Cavani esiintyi lupauksia antavasti akatemian otteluista, mutta nuoren miehen ympärille alkoi kovaa vauhtia kehittyä tuhlaajapojan mainetta. Cavani pääsi jatkuvasti paikkoihin, mutta maalinteko oli kaukana kliinisestä. Danubion päävalmentaja Gustavo Matosas kuitenkin tunnisti Cavanin lahjakkuuden ja nosti nuoren miehen 17-vuotiaana ykkösjoukkueen harjoitusrinkiin. Päävalmentaja jäi jokaisen joukkueharjoituksen jälkeen harjoittelemaan Cavanin kanssa  kahdestaan maalintekoa ja pikku hiljaa pallo alkoi löytää tiensa maaliverkkojen sisälle entistä kovempaan tahtiin.

Cavani löi läpi Etelä-Amerikan junnumestaruuskisoissa

Cavanin lopullinen läpimurto nähtiin kesällä 2007. Paraguay isännöi tuolloin Etelä-Amerikan alle 20-vuotiaiden lopputurnausta ja Cavani voitti koko kisojen maalipörssin. Kyseiset kisat ovat jääneet monen muistiin, sillä turnausta pidetään yleisesti kaikkien aikojen tasokkaimpana. Ever Banegan, Angel Di Marian, Willianin, Alexandr Paton, Luis Suarezin ja Cavanin tähdittämät kisat olivat todella tasokkaat ja katsomot pullistelivat eurooppalaisten seurojen pelaajatarkkailijoita. Maalikuninkuuden voittanut Cavani herätti monen seuran kiinnostuksen, mutta lopulta tarjouskilpailun voittajaksi selviytyi Serie A:n Palermo, joka on viime vuosina tullut tunnetuksi erinomaisista ulkomaalaishankinnoistaan. Cavanin jälkeen Palermosta on ponnistanut suurseuroihin Javier Pastoren ja Paulo Dybalan kaltaisia huippupelaajia.

Cavani oli Palermon seurahistorian kallein hankinta ja odotukset superlupauksen ympärillä olivat ymmärrettävistä syistä katossa. Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä kahden ensimmäisen kauden aikana Cavani osui maalipuiden väliin vain seitsemän kertaa. Kolmas kerta kuitenkin sanoi toden, sillä kaudella 2008-2009 Cavani nousi Serie A:n parhaiden hyökkääjie joukkoon paukuttaen 14 liigaosumaa. Tahti jatkui samana myös seuraavalla kaudella ja hienojen otteiden myötä Palermo alkoi käydä liian pieneksi ympäristöksi Uruguayn maajoukkueen avainpelaajaksi nousseelle Cavanille. Kovaa nousua tehnyt Napoli iski tiskiin 17 miljoonan euron tarjouksen, josta Palermo ei pystynyt kieltäytymään.

Pohjettaan Portugali-ottelussa loukanneen Cavanin pelikunto ennen Ranska-ottelua on iso kysymysmerkki. (Alex Livesey/Getty Images)

Napolissa Cavanista kehittyi yksi Euroopan parhaista hyökkääjistä

Napoli onkin se ympäristö, jossa Cavani nousi kansainväliseksi supertähdeksi. Jos alku Palermossa oli vaikeaa, niin Napolissa Cavani tykitteli maaleja heti ensiotteluista alkaen. Lopulta Cavani viihtyi Etelä-Italian ylpeydessä kolmen kauden ajan ja näiden vuosien aikana syntyi peräti 78 Serie A-osumaa. Cavanin yhteispeli toisen Napoli-legendan Ezequiel Lavezzin kanssa oli parhaimmillaan nautittavaa katsottavaa ja Cavani oli kovaa vauhtia nousemassa Napolin historian parhaimpien pelaajien joukkoon. Seuran kannattajat rakastivat aina täysillä joukkueelleeen pelannutta pelaajaa alusta alkaen ja paikalliset ravintolat nimesivät annoksiaan kunnioittaakseen uutta kultapoikaansa. Cavanin johdolla Napoli pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä pokaalia liki kolmeenkymmeneen vuoteen, kun seura kaatoi kauden 2011 Coppa Italian finaalissa vanhan vihollisensa Juventuksen lukemin 2 – 0.

Cavani itse ei olisi halunnut siirtyä mihinkään Napolista, mutta Napolin seurapomo Aurelio De Laurentiis ei voinut kieltäytyä uusirikkaan PSG:n tarjoamasta jättimäisestä liki 70 miljoonan euron siirtosummasta. Cavani pakkasi kamansa juhlittuna sankarina ja siirtyi kovia satsauksia tehneiden pariisilaisten riveihin. Pariisissa Cavani on joutunut oman pelityylinsä uhriksi, sillä supertähtiä vilisevässä seurassa ihmisläheinen ja joukkueorientoitunut hyökkääjä on ollut helppo uhri. Zlatan Ibrahimovicin ja kumppanien seurassa yleensä juuri Cavani joutui siirtymään itselleen vieraaseen rooliin ja alkuvuosina urugualainen pelasikin pääasiassa laiturina. Itselleen oudosta pelipaikasta huolimatta Cavani esiintyi hyvin ja teki Ibrahimovicin aikakaudella pelaamissaan 147 ottelussa 81 maalia.

Ibrahimovicin siiryttyä Manchester Unitedin riveihin tuli Cavanista PSG:n selkeä ykköskärki. Urugualainen kiitti saamastaan vastuudesta pelaamalla uransa ylivoimaisesti parhaan kauden. 47 ottelussa syntyi yhtä monta maalia ja Cavani oli Leo Messin jälkeen Euroopan sarjojen toiseksi paras maalintekijä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt PSG:lle, joka päätti vahvistaa ennen viime kauden alkua hyökkäystään kahdella nimimiehellä. ME-summat olivat paperia, kun Neymar ja Kylian Mbappe siirtyivät pariisilaisten riveihin. Jälleen kerran Cavani joutui joustamaan, mutta kaiken sekamelskan keskellä El Matador paukutti 28 liigaosumaa ja juhli kauden päättyessä uransa kolmatta maalikuninkuutta.

Huikeita maalimääriä paukuttanut Cavani on yhä aliarvostettu pelaaja

Minkä takia kesimäärin 22 maalia kahdeksan edellisen kauden aikana paukuttanutta Cavania sitten harvoin mainitaan Euroopan parhaita hyökkääjiä listattaessa? Suurin selittävä tekijä lienee Cavanin persoonassa ja pelityylissä, sillä El Matador on kaukana stereotyyppisestä suurhyökkääjästä. Cavani on aina ollut rajusti töitä tekevä pelaaja, joka ei viihdy otsikoissa kentän ulkopuolisista asioista. Cavani on myös harvoin ollut joukkueensa suurin tähti, sillä PSG:ssä ja Uruguayn maajoukkueessa hän on monipuolisuutensa myötä jääny usein astetta mediaseksikkäämpien pelaajien varjoon.

Viime vuosina moni on pikku hiljaa alkanut ymmärtää Cavanin hyvyyden. El Matador ei vieläkään ole maailman kliinisin hyökkääjä, sillä Cavani tuhlailee yhä liian paljon täydellisiä avopaikkoja. Cavanin suurin vahvuus piilee kuitenkin juuri maalipaikkoihin pääsemisessä, sillä hän osaa äärimmäisen fiksuna jalkapalloilijana ajoittaa juoksunsa liki täydellisesti. Cavani tuntuu aina olevan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sillä hän tietää minne joukkuekaverit haluavat toimittaa pallon.

31-vuotiaana Cavani ei vielä näytä hyytymisen merkkejä, sillä kesän MM-kisoissa hän on pelannut elämänsä jalkapalloa. Uruguaylla on kasassa varsin potentiaalinen joukkue, joka voi hyvinkin pistää Ranskan aikaiselle kotimatkalle perjantaina pelattavassa puolivälieässä. Jälleen kerran Cavani ei ole joukkueensa suurin tähti, mutta ylivoimaisesti tärkein yksittäinen pelaaja. El Matador on Uruguayn uhrautuvan pelityylin ilmentymä ja selkeä pelillinen johtaja. Jos Uruguay menee kesän kisoissa pitkälle, on Cavani yksi mahdollinen ehdokas kisojen parhaaksi pelaajaksi. Ja Cavani jos joku kyseisen kunnianosoituksen ansaitsisi.

Kansikuva: Buda Mendes/Getty Images