Myllykosken Pallo – kuinka jalkapallojoukkue menetetään

Myllykosken Pallon kotisivujen seuraava ottelu -osiossa lukee karu viesti: ”Ei tulevia otteluita”.

Teksti kuvaa seuran nykytilaa liiankin hyvin.

Otteluita ei ole, koska ei ole sarjatasoa, jossa niitä pelattaisiin. Otteluita ei ole, koska ei ole pelaajia pelaamaan niitä. Otteluita ei ole ennen kaikkea siksi, että koko edustusjoukkuetta ei ole enää olemassa.

Viimeinen naula MyPan edustusjoukkueen arkun kanteen lyötiin perjantai-iltana 20. helmikuuta, kun seuran hallitus haki joukkueen kokouksessaan konkurssiin. Konkurssi tarkoittanee käytännössä, että seuraava ja viimeinen asia joukkueen tehtävälistalla on hautajaisten järjestäminen. Miten joukkue, joka pelasi vielä viime kaudella karsintapelejä UEFA:n Eurooppa-liigaan pääsystä legendaarisen valmentajan Antti Muurisen johdolla pystyi vajoamaan niin nopeasti montun pohjalle?

24 vuotta pääsarjaa

MyPa pelasi jalkapallon pääsarjassa yhtäjaksoisesti 24 vuotta voittaen yhden mestaruuden ja viisi hopeaa. Ainoastaan HJK on pelannut pääsarjatasolla yhtäjaksoisesti pidempään. Seurassa pelanneisiin legendoihin lukeutuvat muiden muassa Jari Litmanen ja Sami Hyypiä. MyPa tunnettiin erityisesti siitä, että asiat sujuivat aina Myllykoskella hyvin. Lisenssiehdot täyttyivät ajoissa kausi toisensa jälkeen, ja kaikki vaaditut säädökset, erityisesti Europelien osalta, toteutettiin tinkimättä.

MyPan kotistadionilla Saviniemessä vallitsi pääasiassa positiivinen tunnelma, vaikka monet valmentajat ajautuivatkin sanaharkkaan ja näkemyseroihin seuran viimeisenä toiminnanjohtajana toimineen Marco Manson kanssa.

Paperitehdas hiljeni – rahavirta kuivui

Alamäki käynnistyi viimeistään vuonna 2011, kun Myllykosken paperitehdas hiljeni. Tehtaan myötä tyrehtyi myös joukkuetta vuosi toisensa jälkeen tukenut suuri rahavirta. Ilmiö ei toki ollut uusi. Talouskriisin seurauksena tehdasseurojen aika Veikkausliigassa alkoi olla vähitellen ohi.

Myllykosken kanssa samojen ongelmien kanssa on painittu myös Valkeakoskella. Haka jäi kuitenkin elämään Ykkösessä pienemmällä budjetilla, kun taas MyPan viimeiseksi jäänyttä kautta varjostivat vuotta aikaisemmin paljastetut 400 000 euron velat.

Uusi toivo – Antti Muurinen

muurinen

Antti Muurisen piti olla pelastaja. (AOP)

Kun Antti Muurinen nimettiin MyPan valmentajaksi syyskuussa 2013, tuntui että seurassa harpattiin vihdoin iso askel eteenpäin. Positiivisia uutisia toi MyPan ja Brasilian pääsarjassa pelanneen FC Fluminensen tekemä yhteistyösopimus, jonka myötä Myllykoskelle saatiin halpaa, mutta kehityskelpoista laajuutta kokoonpanoon. Lisää riemunkiljahduksia aiheutti joukkueen pääsy europeleihin UEFA:n Fair Play -kilpailun kautta. Toukokuun alussa vaikutti vielä siltä, että menossa oli kaikkien aikojen kausi, kun MyPa johti sarjataulukkoa Veikkausliigassa.

Alamäki alkaa

Pian onnistumiset vaihtuivat kuitenkin epäonnistumisiksi. Suoritukset liigassa alkoivat takkuilla ja MyPa putosi nopeasti monta sijaa sarjataulukossa tappioputken seurauksena. Europeleissä kaatui Färsaarten IF Fuglafjørður niukasti yhdellä maalilla kahdessa osaottelussa. Seuraava vastustaja Dinamo Minsk lopetti MyPan eurotaipaleen lyhyeen, vaikka valkovenäläiset jäivätkin maaleitta Myllykoskella. Loppukautta varjostivat loukkaantumiset.

Myllykoskella ei toistaiseksi nähdä enää Veikkausliiga-futista. (AOP)

Myllykoskella ei toistaiseksi nähdä enää Veikkausliiga-futista. (AOP)

Kun onnistumiset jäivät vähiin, sijoittui MyPa lopulta taulukossa sijalle kahdeksan. Kauden jälkeen valmentaja Muurista ei enää Saviniemellä näkynyt, ja puheenjohtaja Seppo Mäkinen vaihtui Matti Tiihoseen. Tiihosen puheenjohtajaura sai katastrofaalisen alun, kun Palloliitto ei myöntänyt MyPalle lisenssiä kaudelle 2015. Vaikka raskas velkataakka oltiin kauden loppuun mennessä saatu lyhennetyksi noin puoleen, oli velkamäärä lopulta liikaa epäonnistuneen kauden jälkeen.

Seuran taloudellinen ahdinko kävi vuoden alussa yhä selvemmäksi. Ilmassa oli vahvoja merkkejä siitä, ettei MyPa pelaisi välttämättä pääsarjassa seuraavalla kaudella. Kun toiminnanjohtaja Marco Manso jätti MyPa-laivan, tilanteen vakavuus kulminoitui. Manso oli vuosia ollut MyPan keulakuva ja seuran positiivinen ikoni. Tammikuun 9. päivä Palloliitto eväsi MyPalta lopullisesti sarjapaikan, ja FC Ilves nostettiin MyPan tilalle Veikkausliigaan. Pahin oli kuitenkin vielä edessä.

Kun MyPa perjantaina 13. helmikuuta ilmoitti, ettei se ota Ykkösen sarjapaikkaa vastaan, tarkoitti se, että korkeatasoisen jalkapallon aikakausi Kouvolan Myllykoskella oli lopullisesti ohitse. Seura ei hakenut edes Kakkosen paikkaa sillä perjantaina 20. helmikuuta, Jari Litmasen syntymäpäivänä, Myllykosken Pallon hallitus päätti hakea seuran konkurssiin.

Juniorityö jatkuu

Saviniemen stadionin seuraavat käyttäjät ovat todennäköisesti lähes sataprosenttisesti junioritason palloilijoita, sillä Myllykosken Pallo -47 ry:n juniori- ja harrastejoukkueiden toiminta siirtyy kokonaisuudessaan eriliselle yhdistykselle MyPa juniorit ry:lle.  Junioriyhdistyksellä ei ole konkurssiin haetun edustusjoukkueen velkataakkaa rasitteenaan.

Junioreista on hyvä ponnistaa huipulle. Ehkä MyPa palaa vielä joskus liigakartalle juniorityön ansiosta. Sitä odotellessa voidaan Kouvolassa jännittää jalkapallon Kakkosessa pelaavien Susien suorituksia. FC KTP:n kanssa tehdyn farmisopimuksen myötä kouvolalaisia jalkapalloilijoita nähdään mahdollisesti jatkossakin jalkapallon pääsarjassa.