Valioliigaennakko: Jääkö Burnleyn visiitti Valioliigassa jälleen ranskalaiseksi?

Seuraavana esittelyssä on ennakkoarvoissa sijalle 18. rankattu Burnley, jonka edellisestä Valioliigapelistä on kulunut aikaa reipas vuosi. Lancashireläisseura vieraili Valioliigassa edellisen kerran kaudella 2014–2015, jolloin joukkueen sijoitus oli 19. Seurahistoriansa kolmanteen Valioliigakauteen valmistautuvalla Burnleylla on yksi tavoite, säilyttää sarjapaikka ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Seuran kaksi edellistä visiittiä korkeimmalla sarjatasolla on päättynyt putoamisiin. Materiaaliltaan Burnley on sarjan heikoimpia joukkueita, mutta kokenut ja brittiläinen ryhmä on ollut vuosia yhdessä ja tutun Sean Dychen alaisuudessa. Näin ollen The Clartetsia ei kannata aliarvioida.

Viime kausi

Viime kaudeksi Prinssi Charlesin kannattama seura sai edelliskauden putoamisesta huolimatta pidettyä joukkueensa hyvin kasassa ja voitti lopulta Championshipin aivan Middlesbroughin ja Brightonin nenän edestä. Erityisesti kevätkierroksella Burnley oli todella vakuuttava, sillä joukkue ei hävinnyt vuoden 2016 puolella yhtään sarjaottelua. Kaiken kaikkiaan Burnley hävisi viime kaudella vain viisi ottelua ja voitti Championshipin lopulta ansaitusti.

Minkään sortin jalkapalloromantiikkaa Turf Moorella ei kuitenkaan kannata odottaa – sitä ei nimittäin nähty viime kaudellakaan. Perinteiseen 4–4–2-ryhmitykseen luottava Sean Dyche haluaa joukkueensa etenevän suoraviivaisesti kohti vastustajan maalia. Burnleyn peli perustuukin pitkälti nopeisiin suunnanmuutoksiin, jossa palloa pyritään pelaamaan joko suoraan vastustajan linjan taakse tai laidoille, josta palloa keskitetään kohti maalia.

Siirrot

Sisään: Johan Berg Gudmundsson (Charlton), Nick Pope (Charlton)

Ulos: Joe Barton (Rangers), Matt Gilks (Rangers), Matthew Taylor (Northampton), Michael Duff (Lopetti)

Lähtökohdat

Burnley lähtee tulevaan kauteen pitkälti samoista lähtökohdista, kuin kaksi vuotta sitten. Materiaalinsa puolesta joukkue on selvä putoajakandidaatti, mutta kuten edellinen kausi, Leicesterin ja Portugalin mestaruuksineen, osoitti jalkapallossa pärjäämiseen tarvitaan joukkue ja tässä piilee Burnleyn vahvuus. Sean Dyche on ehdottomasti Valioliigatason manageri ja kovassa nosteessa oleva englantilainen on viihtynyt Turf Moorella jo syksystä 2012 lähtien. Niinpä Dyche on muovannut ryhmäänsä maltilla ja viisaasti.

Pelillisesti Burnleyn on helppo hypätä sarjaporrasta ylemmäs. Suurin osa joukkueesta tuntee Valioliigan pelilliset vaatimukset eikä joukkueen tarvitse muokata suoraviivaista pelityyliään juuri ollenkaan. Tosin Burnleyn kohdalla on todettava joukkueen kaipaavan kipeästi muutamaa täsmähankintaa. Erityisesti keskikentän keskustassa on huutava pula pätevistä pohjapelaajista. Laitoja ravaavat Scott Arfield sekä George Boyd ovat työteliäitä ja suht laadukkaita pelaajia, jotka sopivat hyvin Burnleyn pelityyliin. Viime kaudella Burnleyn keskikenttää johti vanha koira Joey Barton, joka kuitenkin lähti kesällä Rangersiin. Bartonin vierellä yleensä operoinut Dean Marney olisi hyvä rotaatiomies keskustaan, muttei missään nimessä pelillinen johtaja. Vastaavasti kokeneen David Jonesin avut eivät riitä Valioliigaan. Hakusessa siis olisikin peliä rytmittävä pallollisempi pelaaja ja rikkova raastaja, joka suojelisi puolustuslinjaa.

Vaikka Burnleyn materiaali onkin sarjan heikoimpia ja kapeimpia, on joukkueen ikärakenne ihanteellinen. Nousijajoukkueen pelaajat ovat lähes poikkeuksetta ikävuosien 25-30 välillä. Joukkue on myös todella brittiläinen, sillä Burnleyn paidassa kirmaa vain kolme pelaaja, jotka eivät omista Iso-Britannian tai Irlannin passia. Materiaali onkin helppo nähdä yhtenäisenä ja joukkueen yhteishengen voisi kuvitella olevan kunnossa.

Avainpelaajat

Burnleyn terävimmän kärjen muodostaa kaksi kaksikkoa. Kärkipari Sam VokesAndre Gray tulee olemaan todella isossa roolissa tulevalla kaudella. Walesin paidassa kesän EM-kisoissa rymistellyt Vokes on vanhan liiton brittikärki, jonka suurimmat vahvuudet ovat pääpelissä. Tavarajunaa muistuttavan Vokesin kärkiparina häärivä Andre Gray taas on täysin eri tyylinen hyökkääjä. Viime kesänä Liverpooliin siirtynyttä Danny Ingsiä korvaamaan tullut 25-vuotias Gray oli debyyttikaudellaan fantastinen ja 25 maalia pyssyttänyt englantilainen voitti lopulta Championshipin maalipörssin sekä sai ansaitun valinnan Mestaruussarjan kauden pelaajaksi.

Burnleyn ykköstoppari Michael Keane on isossa roolissa joukkueen alakerrassa (Getty).

Burnleyn ykköstoppari Michael Keane on isossa roolissa joukkueen alakerrassa (Getty).

Burnleyn alakerrasta löytyvä topparipari Ben MeeMichael Keane on avainroolissa tulevan kauden säilymistaistossa. Mee tunnetaan enemmänkin perusvarmana oman pään luutana, joka on luotettava kakkostoppari. Vastaavasti 23-vuotias Michael Keane on viime kaudet tehnyt vahvaa nousua pelipaikallaan. Manchester Unitedin kasvatti on moderni toppari, joka sijoittuu hyvin, lukee peliä erinomaisesti ja kykenee pelaamaan palloa jalalla. Keanen palveluksista on ollut kiinnostunut muun muassa hallitseva mestari Leicester, jonka huhuttiin tarjonneen topparista 15 miljoonaa puntaa, mikä ei kuitenkaan ollut riittävä summa Burnleylle.

Joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja löytyy kuitenkin maalin suulta. Kesällä 2013 seuraan tulleen Tom Heatonin laadukkuudesta kertonee jotakin se, että Heaton oli yksi Englannin EM-kisaryhmän maalivahdeista vaikka ei edes pelannut maan korkeimmalla sarjatasolla. 30-vuotias torjuja on Burnleyn kapteeni ja sitä kautta joukkueen henkinen johtaja. Rauhallinen ja luotettava Heaton on myös kelpo torjuja, eikä sarjassa pysymisen pitäisi jäädä kiinni ainakaan maalivahtipelistä.

Ota seurantaan

Andre Gray, Burnleyn avainpelaajiin kuuluva kärkimies tulee olemaan todella isossa roolissa tulevalla kaudella. Erityisesti pystypalloista elävä Gray on todella nopea ja mies on hyvä viimeistelemään läpiajoista. Kärkimies pystyy myös haastamaan puolustajia, mutta Grayn suurin valtti on kyky haistella pystyjuoksuja. Gray väläytteli maalintekokykyään iskemällä hattutempun harjoitusottelussa Glasgow Rangersia vastaan, eikä kymmenen Valioliigaosumaa ole utopiaa. Burnley ei välttämättä ole isoin seura mitä englantilainen tulee uransa aikana edustamaan, joten numero 7 kannattaa ehdottomasti ottaa tarkkaan syyniin Burnleyn peleissä.

Mahdollinen avauskokoonpano (4–4–2)

Näyttökuva 2016-08-02 kello 8.35.28

Uhkakuvat

Burnleyn suurin uhkakuva on kapea materiaali. Keanen tai Grayn loukkaantumiset olisivat katastrofi Turf Moorella, joukkueen kokoonpanosta ei muutenkaan löydy särkymävaraa nykyisellään. Näin ollen kapealla materiaalilla pelaavan Dychen miehistön on pysyttävä kunnossa. Myös jo aiemmin mainittu keskikentän keskusta on tällä hetkellä joukkueen akilleen kantapää. Vaikka suoraviivaista futista pelaavassa joukkueessa konehuoneen miehet eivät olekaan niin suuressa roolissa, on sanomattakin selvää, että keskikentälle tarvitaan laadukkaita pelaajia.

Pelillisesti Burnleylla ei ole näköpiirissä suurempia uhkakuvia, sillä joukkueella on Dychen pelitapa hyvin selkäytimessä, eikä työteliäältä ja tasapainoiselta joukkueelta kannata odottaa pelillisiä notkahduksia.

Arvio

Burnleyn aiempi Valioliigahistoria ja Dychen käytössä oleva materiaali huomioiden, joukkuetta on helppo povata putoamistaisteluun. Olisikin pienoinen ihme jos Burnley nappaisi sijoituksen keskikastista. Niinpä arvioimme Claretsin putoavan jälleen sarjaporrasta alaspäin, sillä joukkue antaa materiaalissa niin paljon tasoitusta, ettei se onnistu kirimään tätä pelillisesti umpeen sarjan ollessa taas äärimmäisen kova.

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

18. Burnley

19. Sunderland

20. Hull City

Kansikuva: Getty

Lauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa.