Valioliigan alkukauden tähdistökentällinen – Arsenal vahviten edustettuna

Valioliiga palaa viikonloppuna kahden viikon maajoukkuetauolta ja Faneille.comin Valioliigaraati päätti tätä ennen kasata alkukauden tähdistökentällisen kahdeksan ottelun perusteella. Formaationa käytimme nykyaikaista ja useamman joukkueen käyttämää 4–2–3–1-ryhmitystä. Viime kauden mestarista, Chelseasta, ei mukaan mahtunut vähemmän yllättäen yhtään peluria, mutta naapuri Arsenal sai meidän kentälliseen eniten edustusta. Näillä mennään:

Maalivahti: Joe Hart, Manchester City

Maalivahdiksi listallamme nousi sarjaa johtavan Manchester Cityn ja Englannin maajoukkueen ykkösmaalivahti Joe Hart. Hart on pelannut alkukaudesta yhtä vajaat kaikki ottelut, kun joukkueen kakkosmaalivahti Willy Caballero oli luukulla Cityn hävitessä Tottenhamille 4–1. Hart on pitänyt maalinsa puhtaana peräti viidesti seitsemässä pelaamassaan ottelussa. Vaikka viime aikoina Taivaansinisten verkko on heilunut tiheämpään tahtiin kuin alkukierroksilla, ei tästä ole syyttäminen Hartia, vaan joukkueen heikkoa puolustuspelaamista.

RB: Hector Bellerin, Arsenal

20-vuotias espanjalainen nousi viime kaudella monen yllätykseksi Arsenalin avaukseen, kun oikean puolustajan tontille ostettu Mathieu Debuchy oli poissa pelikentiltä käytännössä koko kauden. Laiturin koulutuksen saanut Bellerin säväytti heti debyyttikaudellaan nopeudellaan ja taistelutahdollaan. Sama meno on jatkunut tällä kaudella ja nuorukainen on tällä hetkellä sarjan paras oikea puolustaja.

CB: Vincent Kompany, Manchester City

Viime kausi oli City-kippari Kompanylle surullinen, kun mies vaelteli varjojen mailla koko sesongin. Tällä kaudella on kellossa ollut uusi ääni – manchesterilaiset eivät ole hävinneet otteluakaan Valioliigassa, kun belgialainen on ollut suojelemassa joukkueen peräpäätä. Kompany koki viime kuun alkupuolella pienen loukkaantumisen ja on nyt palaamassa takaisin pelikentille. Ennen loukkaantumistaan Kompany pelasi viisi Valioliiga-ottelua, eikä City päästänyt näissä peleissä maaliakaan. Ilman kapteeniaan Taivaansiniset ovat pelanneet kolme ottelua, jossa maaliverkko on soinut peräti seitsemästi.

CB: Chris Smalling, Manchester United

Manchester Unitedin puolustus on kaivannut uusia johtajia, kun Nemanja Vidic, Rio Ferdinand ja Patrice Evra vaihtoivat maisemaa. Tällä kaudella Smalling on sovitellut isompia sappaaita jalkaansa ja jälki on ollut hyvää. Smalling on pelannut topparina tällä kaudella yhdessä Daley Blindin kanssa ja parijavaljakon voidaan sanoa pääsääntöisesti toimineen hyvin. 25-vuotias Englannin maajoukkuemies on ollut alkukauden ajan ManU:n paras pelaaja.

MANCHESTER, ENGLAND - SEPTEMBER 30: Chris Smalling of Manchester United celebrates as he scores their second goal during the UEFA Champions League Group B match between Manchester United FC and VfL Wolfsburg at Old Trafford on September 30, 2015 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Tämä mies on ollut hieman yllättäenkin ManU:n alkukauden paras pelaaja. Kuva: Getty

LB: Jordan Amavi, Aston Villa

Nicestä Villa Parkille hankittu laitapakki vaikuttaa todelliselta kaappaukselta. Amavi on vasta 21-vuotias, mutta on aloittanut Valioliiga-uransa todella väkevästi, kun laitapakki johtaa muun muassa liigan taklaus- ja katkotilastoja. Ranskan alle 21-vuotiaiden maajoukkuemiestä voisi kuvailla moderniksi laitapuolustajaksi, joka tikkaa omaa laitaansa päästä päähän. Amavissa on hyvän puolustuspelin ohella ihastuttanut myös miehen pelirohkeus, sillä laitapakki on todella taitava, eikä pelkää käyttää teknisiä ominaisuuksiaan kentällä. Jos ranskalaisen meno jatkuu saman kaltaisena kauden loppuun saakka, voi olla että pesti Aston Villassa jää ainoastaan tähän kauteen – niin vakuuttavasti Amavi on esiintynyt.

CM: Santi Cazorla, Arsenal

Tykkimiesten keskikentän maestro on dominoinut jälleen konehuoneessa. Kurkistus Valioliigan syöttötilastoihin, kertoo kuinka omassa kastissaan espanjalainen on pelipaikallaan – Cazorla on kirjauttanut 576 onnistunutta syöttöä, joka on tasan 70 enemmän kuin toisena tulevalla Cesc Fabregasilla. Myös Cazorlan syöttöprosentti on kovaa luokkaa, 91% ja siinä sivussa mies on järjestellyt 26 maalipaikkaa – kolmanneksi eniten koko Valioliigassa. Erityisesti pelinrytmittäjänä Cazorla on tällä hetkellä omaa luokkaansa ja sopii mainiosti Tykkimiesten hyvin vapaasti liikkuvaan keskikenttään, jossa ainoastaan Francis Coquelin pelaa kurinalaisemmin.

CM: Yohann Cabaye, Crystal Palace

Alan Pardew tiesi mitä sai pestatessaan Newcastle-aikojen luottomiehensä, Yohan Cabayen Etelä-Lontooseen. Cabaye on tuonut Kotkien keskikentälle rutkasti pallollista osaamista, mikä on monipuolistanut Palacen peliä – tämä on näkynyt myös sarjataulukossa, sillä Palace miehittää tällä hetkellä 4. sijaa, siitäkin huolimatta, että joukkueen alkuohjelma on ollut haastava. Cabaye on toisen pohjapaikan tähdistössä napanneen Santi Cazorlan tapaan erinomainen pelin rytmittäjä ja johtaa Kotkien pelinrakentelua laajan syöttövalikoimansa turvin. Vahvan pallollisen tekemisen ohella Cabaye johtaa Valioliigan katkotilastoja yhdessä maanmiehensä Jordan Amavin kanssa, kun kummatkin ovat napanneet 30 katkoa, joten ranskalaisella toimii homma myös omaan päähän.

RW: Riyad Mahrez, Leicester

Lähes sensaatiomaisesti kauden aloittanut Mahrez kuuluu ehdottomasti tälle listalle. Viime kausi oli algerialaisen ensimmäinen Valioliigassa ja sen aikana hän teki 30 ottelussa neljä maalia ja kolme maalisyöttöä, väläytellen osaamistaan ajoittain. Nyt meno on kuitenkin aivan toista luokka ja eitsemässä ottelussa isketyt viisi maalia ja kolme maalisyöttöä ovat lähes mykistävät lukemat. Mahrez on 24-vuotias ja todellinen läpimurto on nyt tapahtumassa. Tammikuussa tai viimeistään ensi kesänä voi moni Leicesteria suurempi seura olla kiinnostunut hänen palveluksistaan. Mielenkiintoista on nähdä jatkuuko lento yhä.

LEICESTER, ENGLAND - SEPTEMBER 26: Riyad Mahrez of Leicester City and Alexis Sanchez of Arsenal compete for the ball during the Barclays Premier League match between Leicester City and Arsenal at The King Power Stadium on September 26, 2015 in Leicester, United Kingdom. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

Mahrez on ollut alkukauden komeetta. Kuva: Getty

AM: Dimitri Payet, West Ham

Viime kaudella Marseillen paidassa Ranskan pääsarjassa ihastuttanut Payet on ollut West Hamilta huippuhankinta. Payet tunnetaan kyvystään antaa maalisyöttöjä, mutta tällä kaudella repertuaariin on tullut lisäksi myös viimeistely. Neljä tehtyä ja kolme syötettyä maalia on kova saldo ensimmäistä kauttaan Valioliigaa pelaavalle taitopelaajalle. Hammersin sijoitus sarjassa on kuudes ja Payetin merkitystä tuohon ei voi liikaa korostaa.

LW: Alexis Sanchez, Arsenal

Alkukaudesta unessa ollut chileläinen taskuraketti on noussut viime otteluissa jälleen omalle tasolleen. Alun kankeus selittynee pitkäksi venyneellä Copa Amerikalla, jossa Chile pääsi nostamaan kannua. Turnaus venyi lähelle Valioliigan kauden alkua, joten ei ihme, että Alexis oli kauden alussa hieman kohmeessa. Miehen hyvyyttä ei voida kuitenkaan laskea pelkästään huikeissa tehoissa, vaan laituri on Tykkimiehille elintärkeä palanen myös pallottomassa pelissä. Chileläinen tekee kovasti töitä alakertaan, eikä 26-vuotias ikiliikkuja jää pallonmenetyksen jälkeen levittelemään käsiään, vaan riistää pallon usein takaisin omalle joukkueelleen. Lisäksi mies on viimeistellyt sarjassa viisi maalia, joka oikeuttaa maalipörssin sijalle kolme.

ST: Jamie Vardy

Leicesterin kärkimies on yksi brittifutiksen kovimmista tuhkimotarinoista. Reilu kolme vuotta sitten Vardy pelasi Fleetwood Townin riveissä Englannin konferenssia, jonka jälkeen nousukiito on vienyt englantilaisen aina Kolmen leijonan maajoukkueeseen asti. Vardy on ollut alkukaudesta Valioliigan paras 9-paikan mies ja englantilainen johtaa maalipörssiä seitsemällä osumallaan. 28-vuotiaan hyökkääjän loistavaa alkukautta kuvastaa se, että Vardy on jäänyt maaleitta ainoastaan kahdessa pelaamassaan kahdeksassa ottelussa, mutta on noissakin otteluissa kirjauttanut maalisyötöt itselleen. Niinpä Vardya voi pitää yhtenä suurimmista syistä Leicesterin mainioon alkukauteen.

allstar

Teksti: Janne Kainulainen, Roope Liimatainen ja Jaakko Tiira

Kansikuva: Getty