Näkökulma: Kannattaako Unkarin edes hyökätä?

EM-kisojen F-lohkossa tänään kohtaavat Islanti ja Unkari saivat turnaukseen huippualut, kun Unkari kaatoi hieman yllättäen karsinnoissa hurmanneen Itävallan luvuin 2-0 ja Islanti ryösti tasapelipisteen Portugalilta. Illalla joukkueiden kohdatessa on siis käytännössä yksi varma pudotuspelipaikka tarjolla.

Lyhyellä matematiikalla laskettuna Unkarille kelpo tulos ottelusta olisi tasapelikin ja Islanti lähtee varmasti hakemaan voittoa jopa hieman riskillä. Kysymys kuuluukin, onko Unkarin mitään järkeä lähteä hyökkäämään vastaiskujoukkue Islantia vastaan?

Portugali-ottelu toimi esimerkkinä

Unkari yllätti Itävallan yllättävän aktiivisella hyökkäyspelillä siihen nähden, että joukkueen odotettiin parkkeeraavan vain ”bussin” maalin eteen.  Islanti sen sijaan parkkeerasi todellisen bussin omalle luukulleen Portugalia vastaan ja kyttäsi vain vastahyökkäyksiä. Suunnitelma toimi loistavasti, joten kannattaako sitä nytkään vaihtaa, vaikka Islanti ainakin karsintojen perusteella pienoinen ennakkosuosikki monen mielestä onkin? Jos Islanti jatkaa näin, Unkarin ei ole mitään järkeä antaa Islannille sen omia aseita hyökkäämällä kuten Itävaltaa vastaan. Nyt on Unkarin vuoro kytätä vastahyökkäyksiä, kun tasapelikin kaiken järjen mukaan riittää.

Kummalla joukkueella pidempi bussi?

Unkari pelasi karsinnoissa puolustuksellisesti loistavasti päästettyään vain yhdeksän maalia kymmenessä ottelussa. Islanti pisti kuitenkin vielä paremmaksi päästettyään vain kuusi maalia samassa ottelumäärässä. Ottelussa kohtaavat siis kaksi puolustukseen vannovaa joukkuetta, mutta vain toisen on haettava voittoa. Portugalia vastaan Islanti tarvitsi vain neljä maalintekoyritystä tehdäkseen maalin. Kaikki nämä neljä tulivat vastahyökkäyksistä, joten montako mahdollisuutta Unkari uskaltaa niihin antaa?

Unkarin kannattaa pakottaa Islanti pelaamaan omien vahvuuksiensa vastaisesti. Mikäli Islanti ei tartu syöttiin, niin sitten mitataan, kummalla on pitempi bussi. Takaiskun sattuessa Unkari voi palata pelitapaan, jolla se Itävaltaa vastaan loi 15 maalipaikkaa. Tämä vie Islannilta ennakkosuosikin aseman ja tekee tavalliselle katsojalle pelistä mielenkiintoisemman, mitä maiden nimiä lukiessa voisi odottaa.

Lauantain ottelut:

16.00 Belgia-Irlanti

19.00 Islanti-Unkari

22.00 Portugali-Itävalta

Kansikuva: Getty