Loukkaantumisista kärsivä HJK kohtaa FC Kööpenhaminan

Helsingin Jalkapalloklubi saa torstain myöhäisillassa vieraakseen kotikentälleen Sonera-stadionille FC Kööpenhaminan. Helsinkiläisryhmä sai todellisen ilon aiheen lohkovaiheen edellisessä ottelussaan, kun se kaatoi Italian Serie A:ssa pelaavan FC Torinon vajaat kolme viikkoa sitten hyisen kylmässä Helsingin yössä lukemin 2-1. Samalla joukkue sai avattua sekä maali -että pistetilastonsa B-lohkossa, jossa sen sijoitus on tällä hetkellä viimeinen – vain pisteen erolla torstain vastustajaan.

Joukkueet kohtasivat edellisen kerran syyskuun puolivälin aikoihin. Silloin kyseessä oli molemmille lohkon avauskamppailu. HJK oli kiinni vieraspisteessä liki 70 minuuttia, kunnes vaihdosta kentälle tullut Nicolai Jörgensen osui ensimmäisen kerran tolppien väliin. Klubin maalivahti Antonio ”Toni” Doblas oli torjunut Andreas Corneliuksen rangaistuspotkun vain reilut viisi minuuttia aiemmin, ja maalin myötä helsinkiläisten selkäranka näytti katkeavan kuin kamelin selkä. Jörgensen kruunasi iltansa iskemällä toisen osuman vajaat kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä ja HJK joutui sillä kertaa toteamaan isännät paremmaksi joukkueeksi.

HJK:n täytyy kontrolloida peliä torstaina

Edellisellä kerralla Kööpenhamina oli ylivoimaisesti pelin kontrolloiva osapuoli. Se piti palloa 61 prosenttia ottelusta ja loi peräti 16 maalintekotilannetta. HJK onnistui luomaan tuossa kamppailussa vain kolme maalintekopaikkaa, joista yksikään ei suuntautunut maalia kohti.

Torstaina kaavan pitää muuttua räjähdysmäisesti. HJK:n pitää kotiedun – ja Sonera-stadionin tuttuakin tutumman nurmimaton – turvin pitää palloa vierasjoukkuetta enemmän, ja rakentaa peliä maltillisesti. Edellisessä ottelussa sinivalkoraidalliset joutuivat tekemään niin lujasti töitä puolustussuuntaan, että panokset loppuivat ikään kuin kesken hyökkäyksiin lähdettäessä. Kun palloa kierrätetään ripeästi mieheltä toiselle, Kööpenhaminan puolustuslinjan ja toppareiden väliin syntyy jossain vaiheessa tilaa, joihin esimerkiksi hyvistä pystysyötöistään tunnettu Rasmus Schüller voi jakaa pelivälinettä ripeille Erfan Zenelille ja joskus flegmaattisenkin oloiselle taiturille Mac Kandjille.

Torstain otteluun HJK pääsee tietyllä tavalla lähteään paremmista asetelmista, sillä se on voittanut lohkovaiheen edellisen ottelunsa, kun taas Kööpenhamina koki kotonaan edellisessä kamppailussa murskaavan  0-4-tappion lohkoa johtavalle Club Bruggelle. Tanskalaisjoukkue on onnistunut HJK:n kukistamisen jälkeen keräämään vain yhden pisteen kolmesta ottelusta, mikä kertoo joukkueen haavoittuvaisuudesta isompia seuroja vastaan.

Klubin ryhmässä poissaoloja

Päävalmentaja Mika lehkosuo ei välttämättä saa käyttöönsä aivan parasta mahdollista pelaajanippua torstaina. Joukkueen parhaimmistoon kuuluva laituri Demba Savage kärsii polvivaivasta, ja hänen pelikuntonsa on arvoitus. Myös hykkääjä Roni Porokara on mitä todennäköisemmin puolikuntoinen, sillä hän sairastui viime viikon lopulla vatsatautiin, ja vaikka konkarikärki ehtisikin toipua torstaiksi, hänen voimansa lienevät vähissä. Keskikenttäpelaaja Anthony Annan on torstaina pelikiellossa ja laitapuolustaja Veli Lampi lienee pois kokoonpanosta lonkankoukistajan revähdyksen vuoksi.

Tainion viimeinen peli Suomessa?

HJK uutisoi alkuviikosta sivuillaan, että kapteeni Teemu Tainio pelaa torstaina hyvin todennäköisesti uransa viimeisen kamppailun Suomen maaperällä. Viimeisen kahden kauden aikana HJK:ssa pelannut Tainio on ollut kaikin puolin tyytyväinen kuluneeseen kauteen. Mukaan on mahtunut Suomen mestaruus, Suomen cupin voitto, elokuun harjoitusottelu Espanjan suurseuraa FC Barcelonaa vastaan ja vuoden kirkkaimpana saavutuksena selviäminen Euroopan liigan lohkovaiheeseen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena koskaan.

– Omalla tavallaan tämä kausi on kruunannut urani. Aika lailla nappikausi tämä on ollut, kun tuli tupla ja lohkovaiheen paikka. Siihen lisätään vielä Barcan vierailu Suomessa, niin aika paljon on tapahtunut tällä kaudella HJK:ssa, Tainio tuumi HJK:n verkkosivuilla.

Tainion jatko on vielä täysin auki, mutta keskikenttämies valotti haastattelussa, ettei uran jatkaminen Suomessa ollut ainakaan päällimmäisenä mielessä.

– Uran jatkon on tosiaan ihan auki tällä hetkellä. Katsotaan rauhassa mitä vaihtoehtoja on tarjolla ja jos ulkomailta löytyy sopiva vaihtoehto, niin sitten jatketaan pelaamista. Jos sopivaa tilaisuutta ei tule, voi olla että nämä pelit ovat minun urani viimeisiä, Tainio kertoi.

HJK:n todennäköinen avauskokoonpano FC Kööpenhaminaa vastaan torstaina:

Näyttökuva 2014-11-27 kello 9.11.35

Tsekkaa Robin Lodin tunnelmat ottelun alla:
HJK:n ja FC Kööpenhaminan välinen ottelu alkaa torstaina klo 22:05. TV lähetys Neloselta alkaa klo 22.00.