Niki Mäenpäällä yksi tavoite: ”Tämä on tulosurheilua ja voitosta pelataan”

Suomen jalkapallon A-maajoukkueen maalivahti Niki Mäenpää lähtee Suomi-Unkari-otteluun vain yksi asia mielessä: voitto. EM-karsinnat eivät ole menneet käsikirjoituksen mukaisesti ja edellinen voitto virallisessa karsintaottelussa on liki vuoden takaa, kun 7. syyskuuta kaatui Färsaaret Torshavnissa. Edellisen kerran Huuhkajat on voittanut kotikentällään kaksi vuotta sitten, Valko-Venäjän 1-0.

– Tappioputken katkaiseminen on totta kai tärkeää. Tämä on tulosurheilua ja voitosta pelataan. Voitot kasvattavat itseluottamusta ja mitä pidempi tappioputki, niin se taas heikentää sitä. Nämä ovat pienistä jutuista kiinni yleensä. Nyt mennään aika pohjalla, mutta se voi kääntyä nopeasti, Mäenpää tiesi.

Suomi on menettänyt pisteitä karsinnoissa juuri niitä maita vastaan, joista olisi pitänyt ottaa täysiä pistepotteja. Kreikkaa vastaan tuli vain yksi piste viime syksynä Olympiastadionilla, kun tarjolla olisi ollut täydet kolme. Paljon on puhuttu pelijärjestelmästä, mutta täysin sen syyksi ei tappioita voida laittaa.

– Kreikka-pelin jälkeen on tullut pelkkiä tappioita ja ne tietysti syö sitten sitä itseluottamusta, Mäenpää mietti ja jatkoi pureutuen syihin.

– Maalin edustalla emme ole kummassakaan päädyssä olleet niin skarppina kuin olisi pitänyt.

Virheet omassa päässä ovatkin maksaneet Suomelle jonkin verran takaiskuja, kun taas hyökkäyspäässä luotuja paikkoja ei joukkue ole kyennyt käyttämään. Siinäkö syy Huuhkajien heikkoon ajan jaksoon? Petrattavaa ainakin on.

– Yleensä ne ovat pienistä asioista kiinni ja ne kun pystytään muuttamaan, niin tulee ihan erilaista tulosta, Mäenpää arveli.

Takaisinmaksun aika

Unkari on Suomelle ollut vuosien saatossa hyvin vaikea vastustaja ja joskus jopa viimeinen niitti sille, että kisapaikka on jäänyt lunastamatta. Viime marraskuussa Budapestin Groupama Stadionilla pelattu ensimmäinen kohtaaminen päättyi unkarilaisille 1-0.

– Se oli tuloksesta huolimatta hyvä peli, niin kuin tässä ovat nämä pelit olleet. Kyllä se kovuus molemmilla maalinedustoilla pitää saada muutettua. Siitä pelistä ei kannata tähän peliin silti ottaa mitään mukaan, koska ei sieltä tullut pisteitäkään, Mäenpää tokaisi.

Mäenpää odottaa kovaa kamppailua lauantai-illassa, kun Unkari saapuu Olympiastadionille. Vastassa ei ole mikään heittopussijoukkue vaan varteenotettava vastustaja. Suomen täytyy olla valmis antamaan pelissä kaikkensa, jotta pisteet jäisivät isännille.

– Sieltä tulee fyysisesti ja henkisesti vahva joukkue. He pelaavat aika suoraviivaisesti. Heillä on hyvät laiturit ja iso kärki, jolle yrittävät pelata jalkaan tai päähän palloa.

Unkarin joukkueessa on yksi pelaaja, joka on maalivahdin kauhu ja Mäenpää näkeekin, että sitä on syytä tarkkailla hieman enemmän.

– Yksittäisistä pelaajista (Balázs) Dzsudzsák on tietysti vaarallisin niiltä. Sillä on tosi hyvä laukaus ja keskitys. Pelaa kummallakin puolella laidassa. Vaihtelee pelipaikkaa varmaan pelin aikanakin. Toiselta puolelta tulee vahvasti sisään hakien sinne vasemmalle ja toiselta puolelta menee laidan kautta antaen vaarallisia keskityksiä.

Jalkapallon EM-karsintaottelu Suomi-Unkari pelataan Helsingin Olympiastadionilla lauantaina kello 19 lähtien. Yle lähettää ottelun suorana lähetyksenä.